Josip Merdžo nedavno se predao na odsluženje jednogodišnje kazne zatvora koju mu je Kantonalni sud u Mostaru izrekao zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja dok se nalazio na poziciji predsjednika Vlade HNK-a.

Još jednom od bivših premijera Miroslavu Ćoriću sudi se zbog zloupotrebe položaja, čime je, kako stoji u optužnici, kantonalni proračun oštetio za više od sedam i pol miliona maraka, navodi Federalna televizija.

Ali, tu nije kraj priči o zloupotrebama položaja bivših kantonalnih čelnih ljudi. Aktuelni ministar finansija BiH Dragan Vrankić jedno vrijeme je obavljao dužnost predsjednika Vlade HNK-a. Protiv njega se vodi istraga zbog navodnih malverzacija pri kupovini poslovnog prostora u sarajevskom naselju Otoka.

Pravosudni organi bave se i Radom Bošnjakom, takođe bivšim vodećim čovjekom vlade HNK-a. Njemu se stavlja na teret navodna zloupotreba položaja i ovlasti dok je bio na čelu Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Čak je i protiv sadašnjeg predsjednika Vlade HNK-a Srećka Borasa podignuta krivična prijava zbog navodnih neregularnosti u stavkama kantonalnog budžeta u okvirima transfera u informisanju. Opozicija smatra da kantonalne vlasti, očito, svjesno izbjegavaju borbu protiv prevencija ovlasti.

“Klub SDP-a predlagao je izmjenu Poslovnika u radu Skupštine koja će uključiti Komisiju za prevenciju korupcije u HNK-u. Nažalost, parlamentarna većina je to odbila, što je pokazatelj da vlast u proteklih deset godina u ovom kantonu u suštini ne želi da radi na prevenciji ovih metoda korupcije, odnosno, zloupotrebe ovlasti”, kaže Aner Žuljević, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK-a.

Priča o vodećim ljudima Hercegovačko-neretvanskog kantona samo je jedan od primjera bosanskohercegovačke realnosti u kojoj prevencija i kontrola zloupotreba ovlasti nisu među prioritetima vladajućih struktura.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *