Google je dostavio svoj najnoviji polugodišnji izvještaj u srijedu, koji ukazuje na ‘povećanje u vladinim zahtjevima’ za korisničkim podatcima i naglašava ‘zabrinjavajući porast vladinih praćenja’ na internetu.
SAD su izdale 8,438 zahtjeva za korisničke podatke tokom druge polovine 2012 godine, što je porast od skoro 136% od 2009 godine. Izvještaj internet-giganta, koji sadrži broj zahtjeva koje su primili od vlada i sudova širom svijeta, pokazuje da su se zahtjevi za korisničkim podacima povećali za 70% od 2009 godine, sa ukupnim brojem od preko 21,000 zahtjeva za korisničkim podacima u preko 33,000 korisnika ili računa u drugoj polovini 2012 godine.
SAD su poslale najveći broj zahtjeva- 8,438 tokom ovoga perioda, što čini skoro 136% uvećanja od 2009 godine.
Od tih zahtjeva SAD-a, 68% su preko sudskih poziva, kako piše Richard Salgad na Google blogu o izvještaju, i ‘zahtjevi su za identifikaciju korisničkih informacija, koji se izdaju pod aktom zaštite elektronskih komunikacija (ESCPA) i najlakši su za dobiti , jer obično nije potreban sudac.”

Dominic Rushe iz ‘The Guardian-a’ naglašava koliko je opasna upotreba ECPA-a za prikupljanje korisničkih podataka:
Akt zaštite elektronskih komunikacija je oštro kritikovan od strane advokata za privatnost, a donesen je 1986 godine, davno prije nego je elektronska komunikacija postala uobičajena. Pod ovim aktom, e-mail koji je pohranjen na serveru treće stranke više od 180 dana,  smatra se napuštenim. Da bi se pristupilo toj informaciji, dužnosnici trebaju samo pismenu izjavu koja potvrđuje da je informacija relevantna za istragu.
Međutim, Holmes Wilson, suosnivač online grupe ‘Borba za budućnost’, je rekao da je ministarstvo pravosuđa tvrdilo da su e-mailovi ‘napušteni’ nakon što su otvoreni. Ironično, e-mailovi koji sada uživaju najveću zaštitu su spam poruke koje nikada ne otvarate,” rekao je.

“ECPA pod hitno treba reformu. Trenutno vlada može pristupiti gotovo svemu što imate online, bez naloga, u bilo koje vrijeme.  Elektronska komunikacija trebala bi imati istu zaštitu kao i obična pošta ili datoteke koje imate u ladici’’, naveo je.
Berin Szoka, predsjednik TechFreedom, kaže da izvještaj ‘otkriva zastrašujući porast vladinog praćenja na internetu,” dodajući:

Sam po sebi, broj zahtjeva za privatnim informacijama kao što je e-mail bi trebao da bude alarmantan, specijalno nakon slučaja Petreus. Čak i više zabrinjavajuće je da većina zahtjeva nije pregledana od strane suda da bi se osiguralo da su organi reda ustanovili osnovanu sumnju zbog koje bi se vjerovalo da je zločin zaista počinjen, kako se općenito nalaže u 4-tom amandmanu.

Današnji izvještaj nam ne govori sve o invaziji na privatnost koja je mimo ustava. Policijski službenici s pravom ukazuju da oni trebaju sudski nalog da pristupe informacijama korisnika, kao dio ‘gradnje’ u utvrđivanju osnovane sumnje.  Oni također tvrde, da su već dobijali naloge za sadržaj informacija, čak i kada ECPA to ne zahtjeva. Ali još uvijek nemamo čvrste podatke o svakoj tvrdnji. Još gore, dok velike kompanije poput Google-a mogu da odbiju da predaju korisničke podatke bez naloga, manje kompanije koje nemaju svoje službenike za pravna pitanja, možda mogu imati osjećaj da su primorani da predaju privatne podatke samo na osnovu sudskog poziva ili možda čak i bez njega.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *