Prema podacima zavoda za statistiku, svake godine se doseli oko 250 Hrvata u Mostar, a 200 Bošnjaka se odseli, prenosi “Večernji list”.

Nepovoljni podaci za Bošnjake ogledaju se u činjenici da oni već šestu godinu imaju negativni prirodni prirast i da se bilježi konstantno iseljavanje s područja Mostara prema Sarajevu.

Službene procjene kažu da ukupno stanovništvo grada Mostara od rata naovamo stagnira. No, u takvoj situaciji Hrvati povećavaju udjel u odnosu na ostale i taj je učinak za 0,5 posto godišnje veći u odnosu na druge nacionalne skupine, ako posmatramo protekle tri godine.

Prema procjenama Federalnog zavoda za statistiku, sa stanjem od 30. juna 2011. godine, grad Mostar (od Žitomislića do Drežnice) trenutno ima sveukupno 111.364 stanovnika. To je jedini relevantni pokazatelj koji kazuje da je populacija ovog grada u padu i da je stanovnika u odnosu na prijeratno vrijeme skoro 12 posto manje.

Podsjetimo, prema posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine (koji je i danas najrelevantniji statistički dokument), općina Mostar imala je 126.628 stanovnika, raspoređenih u 57 naselja.

Glede sadašnje nacionalne strukture, državni uredi za statistiku se ne bave njome, ali pojedine vjerske zajednice redovno vrše popise vjernika. Tako, prema popisu vjernika Katoličke crkve u Mostaru iz 2009. godine, u svim mostarskim katoličkim župama je živjelo nešto više od 64.000 katolika.

Od toga 55.000 u samom gradu Mostaru, što je više od polovine stanovništva i u gradu i u širem gradskom području (općini). Po njima, udio Hrvata iznosi 58,4 posto, dok je udio Bošnjaka 38,6 ili oko 42.000 ljudi.

Sada su omjeri još i veći. Prema procjenama, Srba i ostalih na području grada je oko 3 posto. Ovdje treba napomenuti da je oko 15.000 Srba uoči rata napustilo Mostar. Ipak, početkom obnove Saborne crkve u Mostaru, povratkom vladike Grigorija, povećan je i broj Srba povratnika koji na području Mostara obnavljaju svoje domove.

Očekuje se kako će se veliki broj Srba vratiti u Mostar u idućih nekoliko godina

Iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar stižu, pak, dramatična upozorenja da Bošnjaci u Hercegovini izumiru. Nepovoljni podaci za Bošnjake ogledaju se u činjenici da oni već šestu godinu imaju negativni prirodni prirast i da se bilježi konstantno iseljavanje s područja Mostara prema Sarajevu.

Prema podacima federalnog Zavoda za statistiku, više od 200 stanovnika Mostara godišnje napusti Mostar, najviše u smjeru Sarajeva.

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *