U takvim materijalima svjetlo se ne kreće pravim linijama, vec putuje nepredvidivim i raštrkanim putanjama. Ipak, kada bi uspjeli da odgonetnemo kojim putanjama, bilo bi moguće reproducirati sliku onog što se nalazi iza materijala. 

Pokušaji da se to omogući su se do sada svodili na hvatanje onog svjetla, odnosno djelića totalnog svjetla koje je ipak uspjelo proći kroz materijal u pravim linijama. Istina, samo jedan mali dio totalne količine svjetla uspijeva da se provuče kroz materijal (odnosno kroz more atoma) dajući vrlo šturu sliku onog što se nalazi iza materijala.

Novi iskorak su napravili istraživači instituta nanotehnologije u Holandiji. Uspjeli su da reproducijaru sliku onog što se nalazilo iza određenog, neprovidnog materijala. Umjesto da skupe svu svjetlost, oni si su se koncentrirali na skupljanje određene količine svjetlosti koja je iz materijala izlazila raštrkana. Ovo im je dalo dovoljno informacija da reproduciraju sliku pomoću jakih kompjuterskih algoritama.  Kako to otprilike izgleda, pogledajte na slici ispod.

IslamBosna.ba

providljivost

(Credit: Image courtesy of University of Twente)


 

Leave a Reply

*

captcha *