Bio je to u pravom smislu kulturni događaj. Ispunjena su sva sjedišta u kongresnoj dvorani hotela Riviera“ u Orašju, a potom i dvorani prelijepo uređene zgrade „Islahijata“ u Brčkom. Dvosatnim promocijama nisu prisustvovali samo mještani, nego je bilo i gostiju iz Tuzle, Sarajeva, a Medhet Kajević iz Prijepolja proputovao je 2.200 kilometara iz Njemačke u Orašje i nazad isključivo zato da bi prisustvovao promociji romana u Orašju i sreo se s autorom i promotorima!

Istina koja nije samo literarna

O ovome romanu, kao izuzetnom književnom djelu, može se govoriti s različitih aspekata i o njegovim različitim demenzijama. Svakako je to roman izrazitog, jedinstvenog stila i njegovo čitanje predstavlja izuzetan doživljaj. To je, otvarajući književnu večer ispred organizatora u Orašju, istakao profesor Mirsad Arnautalić.

– Realiziran s iskustvom jedanaestog objavljenog romana koji potpisuje Isnam Taljić, ovaj roman je strukturalno organiziran uporedo tradicionalno i moderno. Ezoterično i egzoterično međusobno se prepliću tako da se brišu granice između tih određenja, pa se i stvarnosno doimlje kao fiktivno, a fiktivno kao stvarno, ali ne na način izmišljenog magičnog realizma, nego je dostignuta književna alhemija relizirana na shvatanju i doživljavanju svijeta i svjetova u granicama islamske duhovnosti… U romanima koji se bave sultanom Fatihom na drugim jezicima pokušaji literarizacije uglavnom se svode na nesumnjivo veliki događaj osvojenja Konstatinije / Carigrada. Ali, i o tome se ili bezočno laže ili se – i na savremenom turskoj jeziku – piše ili prepatetično ili nemušto ili, pak, s holivudskim blještavilom, u šta se osvjedočujemo i ovim filmom „Feth 1453.“. Ovo je prvi roman, i ne samo na ovim prostorima, kojim je obuhvaćen cjelolokupan život sultana Fatiha, sa čime je – za bošnjačkog književnika podrazumijevajuće – u romanu prožeta povezanost sultana Fatiha s Bosnom i Bošnjacima, čemu je prethodilo izuzetno smutno vrijeme, a o tome su stoljećima podmuklo predočavane laži o tom narodu i ovoj zemlji, tako da roman razotkriva i istinu koja nije samo literarna – rekao je Arnautalić.

Govoreći na predstavljanju romana u Brčkom, profesor Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom, podsjetio je na riječi Safvet-bega Bašagića i doveo ih u vezu s objavljivanjem ovoga romana Isnama Taljića:

¬– Jedan narod može izgubiti moć i gospodstvo; slava njegovog oružja može isplaviti, bajrak pod kojim je vojevao može postati plijen neprijatelja, njegova prava i pravice mogu se pretvoriti u mrtva slova. Kratko rečeno, jedan narod može doživjeti pravi politički, socijalni i ekonomski fijasko u svojoj postojbini. Sve je to privremeno, sve može biti od danas do sutra. Ali, ipak ima nešto što nije prolazno, što ne može ni puki slučaj ni najljući neprijatelj uništiti, a to su umotvorine koje mi zovemo literaturom. U tome carstvu ni sila, ni slučaj, ni zub vremena ne može pomračiti umne stečevine naroda koje je on privrijedio, kad je pobijedio barbarstvo i neznanje. Taj trijumf ostaje na vijeke, jer je on amanet budućih naraštaja i vremena.

Sultan Fatih je prekinuo prvi genocid nad Bošnjacima

Isnam Taljić je podsjetio da se prije 549 godina, nekako u ovo doba godine, preko Bosne i Sandžaka, koji je, znatno prije toga bio sastavni dio zajedničke teritorije Bosne u okvirima Osmanskog sultanata, vratio se u Istanbul veliki sultan, jedna od naznamenitijih ličnosti ukupne povijesti – Muhammed Mehmed Fatih, Božija sjena na Zemlji, čovjek najavljen i potvrđen hadisom. Tada je sultan Fatih imao 31 godinu i izgledao baš kao na portretu s naslovne strane ovoga romana. Svi ostali portreti predstavljaju ga kao starog. To je jedna u nizovima gnusnih podvala. Jer, sultan Fatih nikad nije bio star: otišao je s ovog svijeta s 49 godina. Kako je to bilo? Nakon pomnih istraživanja, i o tome u ovome romanu, na koji je predugo čekano da se pojavi na bosanskom jeziku.

– Četiri godine sam skrhao u ovoj roman – kazao je Taljić i nastavio: – Prijatelj mi kaže: Četiri godine se vode ratovi. Baš tako, četiri godine sam ratovao sa proturječnostima, neistinama i nametnutim predrasudama napisanih historija; kršćanskih – koje bezočno izmišljaju i kriju istinu, jer smatraju sultana Fatiha svojim najvećim neprijateljem, i nemuštih muslimanskih historija, koje se zaustavljaju na osvojenju Konstatinije/Carigrada, kao nesumljivo velikom događaju, ali o tome pišu prepatetično ili arogantno, tako da se tu ne vidi sultan Fatih u njegovoj suštini, kao čovjek i jedna od najintrigantnijih ličnosti u cjelokupnoj povijesti. Nametnulo mi se na hiljade pitanja i uporno sam tragao za odgovorima. Uspio sam doći i do dokumenata i knjiga koje su inače nedostupne. Posebnu brižljivost iziskivalo je traganje za istinom o bitnim pojedinstima boravka sultana Fatiha u Bosni, gdje je bio dva, zapravo i tri puta.

Isnam Taljić je istakao da sultan Fatih nije donio islam u Bosnu. On je u Bosni zatekao mnogo muslimana, a više više od polovine ukupne teritorije Bosne, računajući i sav Sanžak kao Bosnu, bilo je pod upravom Osmanskog Sultanata.

– Istina je da je sultan Fatih tada zaustavio strašni genocid nad Bošnjacima koji je dugo provođen u strahovitim križarskim ratovima i Bošnjaci bi ubrzo bili istrebljeni s te teritorije Bosne. Sultan Fatih je zaustavio istrebljenje ovog naroda. Šta je tada bila teritorija Bosne i snaga starih Bošnjaka spram sjaja i ukupne veličine Endelusa, u kojem su – nakon 800 godina izgradnje još nedostignute civilizacije – baš tih godina, nestajali i posljednji muslimani u Iberiji. Čudno je da o tome ne pišu ni pomni istraživači genocida nad Bošnjacima – kazao je Isnam Taljić

Vraćanje svijesti o našoj uspravnosti i ispravnosti

Svojevrsnu potvrdu značaja i vrijednosti nove knjige Isnama Taljića predstavlja to što su se pozivu organizatora da govore o romanu „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke – Roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni“ odazvali prof. dr. Fuad Muhić i muftija Muamer ef. Zukorlić.

– Došao sam s posebnom radošću u ove gradove na sjevernoj granici Bosne i Hercegovine na desnoj obali Save da bih izrazio punu podršku Isnamu Taljiću kao autoru koji je napisao roman o izuzetno velikoj temi – kazao je muftija Sandžački Mauamer ef. Zukorlić, koji je prisutne prijatno iznenadio znalačkom književnom analizom, posebno ističući da je to roman s jasnom mozaičnom strukturom, pri čemu autor kombinira historijske i fiktivne likove, pisan raskošnim stilom i filigranski izbrušenim rečenicama.

– Ovaj roman je trebao ne samo Bosni i Bošnjacima, a treba Bošnjacima i Bosni. Sultan Fatih je najznačajnija muslimanska ličnost u posljednjem mileniju. I jedini ne samo u posljednjem mileniji nego još od vremena ashaba i neposredno poslije toga doba koji je potvrđen hadisom. To je taj raspon, ta vertikala od Muhammeda, s.a.v.s., do Muhameda Fatiha, što je pravo ime sultana Mehmeda Fatiha. Iz ovoga romana postaje jasno zašto je odabran ovaj čovjek. Autor je proniknuo u dubine slojevitosti ličnosti sultana Fatiha i zato ovaj roman zaslužuje izuzetnu našu pažnju na toj relaciji srca i razuma, što je stalna nit koja se prepliće kroz roman, posebno i time što je život sultana Fatiha presudno isprepleten i sa Bošnjacima i Bosnom. Uloga ovog i ovakvog romana ima veliki značaj u našem poticanju na razmišljanje o stvarnim duhovnim činjenicama i tome da je Bosnamubarek zemlja koja je obdržala svoje posebnosti, a Bošnjaci definitivno zaslužuju svako poštovanje time što su obdržali ovu zemlju i svoje osebenosti. Isnam Taljić nama pomaže da time što nam ovim romanom iz podsvijesti vraća u našu svijest našu uspravnost i ispravnost. Kultura nikako nije sve što nam se nudi. Naša bošnjačka kultura je ono što nije u sukobu s našim osnovnim principima, principima islama – kazao je, između ostalog, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, veoma nadahnuto povezujući analizu romana sa aktuelnom zbiljom, završivši svoj govorenje riječima: – Eh, da je nama više Isnama.

Magićnost Bosne i čudo Bošnjaka

– Ovo je izvanredna knjiga, iz kategorije najrjeđih. Isnam Taljić je pogodio usred mete, u desetku. Zato, desetka za roman! – kazao je profesorski akademik Fuad Muhić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti. – Nije naslov ove knjige samo „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“; sastavni dio naslova, a ne podnaslov, predstavlja i ovo: „Roman o sultanu Fatihu, Bošnjacima i Bosni“, kao što ime autora na naslovnoj strani potvrđuje da se našao pravi pisac za pravu knjigu. Tako je nastao i ovaj sjajni roman i neobični roman koji je mogao napisati samo Isnam Taljić i niko drugi. Ovo je knjiga kojoj nema slične, koju ćemo, ne bez određenih rezervi teorijskog karaktera, odrediti kao historijski roman. Knjiga je ovo o faktima i istini, ali mnogo više o istini nego o faktima, jer je njeno centralno poetičko načelo zasnovano na uvjerenju da je istina uvijek više nego zbir fakata! Istinu ove knjige često otkrivaju, otvaraju, pokazuju i pronalaze najnevjerovatnije okolnosti, naznake i događanja potpuno nezavisni od poznatih fakata. Bitne istine i prosvjetljanja ovog Isnamovog romana čitalac dobija upravo na taj način, nekom vrstom napuštanja svijeta poznatih i uobičajenih činjenica i uvođenjem u onaj transcendentni svijet skriven iza zavjese kod koje zastaju sva naša čula, a uobičajeno racionalno znanje priznaje svoju nemoć i odustaje od dalje potrage… I vidite, jasno, pred očima, Bosnu! I opet zavolite Bosnu šumovitu, Bosnu brdovitu, Bosnu kroz koju protiču bistre rijeke, Bosnu cvjetnu, prepunu sunčanih livada, procvjetalih voćnjaka, sjenovitih bašči i tihih ružičnjaka. Osjetite, doživite i prihvatite magičnost Bosne i čudo Bošnjaka – predskazanih i najavljenih hasli muslimana u snoviđenjima i Svetoj knjizi – ugledate Bosnu prekrivenu velikim bijelim šatorom na kom je jabuka od crvenog zlata! – kazao je akademik Ferid Muhić.

(Mesihat)

 

(sandzakpressnet)

Leave a Reply

*

captcha *