Bih sad u Bosni, te primjetih jednu promjenu u odnosu na prošlu godinu. Da li je u pitanju poboljšanje  na bolje (ne može valjda poboljšanje na gore?) u glavama naših muslimana, ili su u igri kameleonske sposobnosti organizatora, ili je po srijedi moja sreća, pa da me moje kratko putovanje ne navede pored dizajnerskih remek-djela.

Subjekat, objekat ili šta već, gledano jezički (“dijasporac” sam, pa stoga i djelimična jezička neobrazovanost), je poziv na jedno od nezaboravnih bajramskih fešta, zabava, kafanskih okupljanja, krkanluka i sličnih “rajeva” na zemlji. Nekako mi se čini da su organizatori prošle godine bili poprilično aktivni sa marketingom, te su se sa mladim muslimanskim glavama za prvi i druge dane bajrama (ramazanskog i kurbanskog), igrale prekodrinsko-prostitutske (a i domaće) pjevaljke i pjevači (“prostituti”?).

Ovaj put, a mjesto je Tuzla, odnosno relacija Tuzla-Orašje, nisam uspio vidjeti ni jedan jedini plakat koji implicitno poziva na bajramsku feštu! Dakako, gledajući malo bolje, tu su bili pozivi na koncert(e) sa datumom koji se (možda “slučajno”) poklopio sa datumom Bajrama. Helem, nema više riječi “Bajram” na plakatima koje “krase” vlaška imena i haman gole pjevaljke (koje vjerovatno nisu ni postile! OMG!).

Da li je u pitanju poboljšanje na bolje u glavama naših muslimana, pa se toliko nisu ni odazvali na prošlogodišnje pozive, od kojih su također bili odzivani od strane muslimanskih krugova, ili su u pitanju kameleonske sposobnosti organizatora koji su uvidjeli da se fešte “slučajno” trebaju naštimati na datum Bajrama,  bez da spominju Bajram, ili možda ja nisam baš dovoljno dobro pogledao?

Tako ću vam ja, haman, ostati bez ugođaja bajramske fešte!

D.R.