IslamBosna.ba- Francuska kozmetička kompanija Garnier se izvinila za bilo kakvu uvredu koju je mogla prouzrokovati kada su poslali pakete dezodoransa, sapuna i ostalih kozmetičkih proizvoda ženama u redovima izraelske vojske ranije ove sedmice.

Glasnogovornica ove kompanije izjavila je za IBTimes UK da inicijativa u kojoj je 500 proizvoda podijeljeno izraelskim odbrambenim snagama je dio ‘inicijative lokalnog prodavača’ te je ‘urađeno samo na lokalnoj razini’.

Kari Kerr, direktorica korporativnih komunikacija, kaže da kompanija nije podržala takvu inicijativu niti žele da se njihovi proizvodi u buduće koriste u te svrhe.

Stand With Us, grupa koja je formirana za generiranje podrške Izraelu u inostranstvu, je izjavila da je ‘počašćena isporukom ovih ‘ženskih’ paketa lične higijene našim divnim ženskim borcima unutar IDF-a’ i objavili su ‘zahvalnicu Garnier Izrael za iznenađujuću donaciju’.

aggga

Ovaj njihov komentar na Facebook stranici je doveo do preko 10.000 komentara od kojih je veliki broj pozivao na bojkot Garnier proizvoda. Kampanja se zatim prenijela na Twitter uz hashtag #BoycottGarnier kojem se odazvao veliki broj osoba javno obznanujući da više neće koristiti Garnier proizvode. Pojedini su čak svoje zalihe Garnier proizvoda uputili na adresu same kompanije uz propratna pisma.

agshjagj

 

 

„Garnier visoko vrijednuje mir i harmoniju i ima stogu politiku ne uključivanja u bilo koji sukob ili političko pitanje. Uručivanje oko 500 proizvoda je dio inicijative lokalnog prodavača. To je urađeno isključivo na razini lokalnog tržišta i jako nam je žao ukoliko se neko uvrijedio“, kazala je Kerr u prvoj izjavi povodom incidenta.

Predsjednik Palestinske kampanje solidarnosti (PSC) koja predvodi BDS pokret /Bojkot, neinvestiranje, sankcije, pozdravio je Garnierovu izjavu.

Hugh Lanning je izjavio za IBTimes UK da pozdravlja ‘kompanije koje su spremne prihvatiti društvenu odgovornost.

Od početka trećeg izraelskog rata na Pojas Gazze izvršen je veliki pritisak na kompanije koje podržavaju djelovanje IDF-a.

BDS je usmjerio svoje djelovanje na izraelsku kozmetičku kompaniju Ahava, koja posjeduje fabriku u ilegalnom izraelskom naselju na Zapadnoj obali;vodeće svjetske grupacije za pružanje usluga obezbjeđenja G4S, koji pruža usluge i opremu izraelskim zatvorima i kontrolnim punktovima; Sodastream, proizvođaču gaziranih pića čija glavna fabrika se nalazi u Mišor Adummim industrijskoj zoni na Zapadnoj obali, i Veolia, francusku multinacionalnu kompaniju koja vodi metro koji povezuje ilegalna naselja u istočnom Jerusalemu sa Izraelom.

Veolia je nedavno potpisala ugovor sa fondovima kojima upravlja Oaktree Capital Menagement, globalni voditelj investicija, za prodaju svojih poslova u vezi vode, otpada i energetskih djelatnosti u Izraelu. Kompanija nije odgovorila na glasine da želi prodati svoj udio u Jerusalemskom metrou.

Direktor PSC Sarah Colborne dodaje: „Drago nam je čuti da se Garnier ogradio od pokušaja povezivanja sa IDF-om. Šteta što nije reagirao ranije na veliki broj poruka u kojima se tražilo da to to urade. Izraelska lobi grupa, Stand With Us, tvrdi da je Garnier Izrael donirao pakete vojnicima. Stoga pozivamo Garnier da sa njima riješi probleme i hitno objavi saopćenje u kojem će razjasniti da li je kompanija donirala pakete za njegu“.

IslamBosna.ba