Beživotno tijelo Moamera Gadafija bit će polegnuto u zemlju na tajnom pokopu.

Pokop svrgnutog vođe trebao bi se dogoditi u sljedećih nekoliko sati. Rano jutros libijski dužnosnici još uvijek nisu bili sigurni gdje i kako će pokopati Gadafija, javlja BBC. Postoje špekulacije kako će pukovnik biti pokopan na moru, baš kao i Osama Bin Laden, jer vlasti žele spriječiti da se njegov grob pretvori u svetište.

Njegovo tijelo još uvijek se nalazi u Misrati, a vlasti se ograđuju od sumnji kako je Gadafi bio smaknut.

Amnesty International traži nezavisnu i nepristranu istragu smrti Muammara Gadafija.

U sljedećih nekoliko sati također se očekuje NATO-ova objava završetka kampanje u Libiji. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe kazao je kako se savezna vojna operacija u Libiji može smatrati okončanom zbog smrti svrgnutog vođe.

– Vrijeme je za početak nove Libije, ujedinjene Libije – smatra premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril i dodaje: – Jedan narod, jedna budućnost!

Oslobođenje upravo te ujedinjene nove Libije bit će objavljeno sutra, javlja Reuters, a s tim počinje i otkucavati vrijeme za pripremu novih izbora.

Libijski veleposlanik u SAD-u tvrdi da bi Nacionalno vijeće i Libijci bili sretniji da je Gadafi uhićen živ kako bi odgovarao za svoje zločine.

Pukovnik Moamer Gadafi rođen je u Sirtu i, kada je zavladao Libijom, od nevažnog ribarskog sela pretvorio je taj grad u drugi najvažniji u zemlji. Jučer, nakon brutalnog, ali beznadnog zadnjeg pokušaja otpora, Sirt je postao i mjesto gdje je umro.

Protekla tri tjedna, dok još nije bilo poznato gdje se točno nalazi Gadafi, borci nove libijske vlade bili su zbunjeni upornošću i stalnim otporom malobrojnih Gadafijevih pristaša preostalih u njegovu rodnom gradu. Zarobljeni u priobalnom području širokom samo nekoliko stotina metara odbili su se predati čak i kada se pobjeda snaga Libijskog prijelaznog vijeća činila neizbježnom.

Čini se da je svijet dobio svoj odgovor. Ti su borci branili svog vođu.

Polugolo i okrvavljeno Gadafijevo tijelo kao ratni plijen dostavljeno je u Misratu, grad zapadno od Sirta, koja je zbog opsade i mučenja koja su provodili Gadafijevi sljedbenici simbol pobunjeništva.

 

(vecernjihr)

Leave a Reply

*

captcha *