Od mlade, identifikovane kao Nassima A, zatraženo je da skine maramu, koja joj je prekrivala kosu, tokom ceremonije sklapanja braka u gradskoj vjećnici Lyona u junu mjesecu prošle godine.

“Nassima je mislila da je takvo pravilo i nije razmislila dva puta prije nego što je skinula maramu. Ona je mislila da to mora uraditi da bi se vjenčala i uradila je to pred svima”, kazao je njen advokat Gilles Devers u intervjuu za francuske dnevne novine Liberation. On kaže da se osjećala poniženom tokom ceremonije.

Zamjenica gradonačelnika u 9.distiktu Lyona, Fatiha Ben Ahmed, koja je zatražila od mlade da otkrije kosu, izjavila je kako je izgledala ‘vrlo lijepo’ bez marame.

Par je sada podnio tužbu protiv gradonačelnika Gérarda Collomba i zahtjeva odštetu od 50.000 eura. Gradonačelnik je izjavio da je spreman da pregovara s parom i priznao da je Ben Ahmedova trebala biti osjetljivija tokom Nessiminog vjenčanja.

Nakon incidenta lokalna zvaničnica Ben Ahmed je izjavila kako je navodno branila prava žena..

U Francuskoj, zvaničnici koji sklapaju brakove moraju provjeriti identitete mlade i mladoženje, ali u ovom slučaju mlada, Nassima, nije nosila nikab te je svaka provjera bila nepotrebna.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *