IslamBosna.ba – Četiri godine nakon što se Engleska otvorila prema islamskim finansijskim institucijama i time postala predvodnik u tom polju u Evropi (2004. godine), Francuska se sprema da kroz građanske zakone i imovinske i finansijske propise otvori put ovim institucijama.

Francuska ministrica ekonomije, Christine Lagarde, izjavila je da je Francuska već u velikom dijelu izmijenila propise koji omogućuju poslovanje po islamskim propisima, kako bi privukla investicije islamskih banaka. Ministrica je dodala da je Generalni sekretarijat Trezora u prvoj fazi radio na izmjenama propisa u vezi sa dva islamska finansijska proizvoda (sukuk i murabaha), te da se i dalje radi na poslovanju islamskih vakufa. Francuska na ovaj način planira privući investicije od skoro 100 milijardi eura.
 
Saznaje se da su već Katarska islamska banka, Kuvajtska finansijska kuća, islamska banka El Baraka i slične institucije aplicirale za poslovanje u Francuskoj. Navodi se da će za 2-3 godine biti omogućeno islamsko bankarstvo koje bi prvenstveno bilo namijenjeno potrebama 5 miliona muslimana u toj zemlji.

Izvor: Milliyet
Prijevod i obrada: Islambosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *