IslamBosna.ba– Francuski ‘anti-džihad’ vodič izazvao je ismijavanje na socijalnim medijima nakon što je upozorio roditelje da njihova djeca mogu biti radikalizirana ukoliko kupuju novu odjeću i prestanu jesti bagete (francuski hljeb).

B8qfeEgIcAAQCVK„Vlada vas poziva da se čuvate onih koji ne jedu baget“, napisao je jedan od korisnika Twittera.

U vodiču se nalazi devet info grafika koje pokazuju znake radikalizacije koje francuski roditelji mogu primijetiti kako bi zaštitili svoju djecu.

Među znakovima je i odbacivanje članova porodice, nepovjerljivost prema starim prijateljima, mijenjanje prehrambenih navika, napuštanje škole ili profesionalne obuke pored prestajanja slušanja muzike.

Radikalizirana djeca također izbjegavaju gledanje TV-a i odlazak u kino, ne pohađaju sportske aktivnosti, mijenjanju njihovu normalnu odjeću, pridružuju se društvenim mrežama radikalnih ili ekstremnih osoba ili se povlače u sebe udaljavajući se od društvenih događaja, navodi se u vodiču.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je vodič na internet stranici koja je pokrenuta kako bi promovirala kampanju ‘Stop džihadizmu’.

Internet stranica koja je dio kampanje, vrijedne od 325 miliona funti, za borbu protiv ekstremizma, je također objavila i šokirajući video snimak koji prikazuje poruke koje zagovaraju ekstremist da bi namamili mlade ljude.

„Oni vam kažu- ‘žrtvujte se na našoj strani, vi branite pravednu stvar’, jedna je od poruka u video snimku.

Na snimku se također navodi: „Oni vam kažu- Dodite i zasnujte porodicu sa jednim od naših heroja’. Stvarnost je: Odgajanje djece usred rata i terora.

Na ekranu se zatim pojavljuju crno-bijele slike ljudi koji nose kapuljače i govore: „U stvarnosti, vi ćete otkriti pakao na zemlji i sami umrijeti, daleko od svoje kuće“.

Anti- džihad vodič je izazvao smijeh od kako je promoviran na Twitteru, gdje korisnici ismijavaju spisak radikalizama koristeći hashtag #stopjihadisme.

„Francuski roditelji, ukoliko vaša djeca prestanu da jedu bagete oni su u biti na pola puta do džihada“, napisao je jedan korisnik Twittera.

Drugi dodaje- „Čuvajte se terorista alergičnih na gluten“.

Kontroverzni vodič se pojavio dvije sedmice nakon što je vlada najavila planove za unaprjeđenje protuterorističkih napora u pokušaju suzbijanja ekstremizma nakon napada u Parizu kada je ranije ovog mjeseca ubijeno 17 osoba.

Prema novim mjerama, vlada će angažirati oko 2.680 osoba kako bi se suprotstavila terorizmu.

Tužiocima će također biti odobren pravni okvir rada kako bi izveli teroriste pred lice pravde i veći broj muslimanskim alima će biti raspoređen u francuskim zatvorima.

Muslimani Evrope se suočavaju sa povećanom islamofobijom nakon napada u Parizu.

Nacionalna opservatorija za borbu protiv islamofobije navodi da je preko stotinu incidenata prijavljeno policiji nakon napada na Charlie Hebdo.

U posljednje dvije sedmice povećali su se napadi na muslimane za 110 posto u odnosu na cijeli januar 2014.,navela je organizacija.

Histeriju koja je zahvatila Francusku najbolje predstavlja ispitivanje osmogodišnjeg dječaka od strane francuske policije nakon što je odbio da učestvuje u minuti šutnje za žrtve napada.

IslamBosna.ba