IslamBosna.ba– Francuska ministrica obrazovanja je predstavila plan uvođenja arapskog jezika kao izbornog predmeta između drugih pet izbornih jezika za djecu u školama. “Arapski će se učiti u osnovnim školama ukoliko budu postojali ljudski resursi i ukoliko roditelji budu tražili”, kazala je francuska ministrica.
Nadžat Vallaud-Belkasimine riječi su izazvale ogorčenje među brojnim francuskim političarima koji su oštro kritikovali ministricu.
“Mladim judima nije potrebna ova hereza, ali su im potrebni pojačani kursevi francuskog i historije za uspješnu asimilaciju”, napisao je Louis Aliot iz krajnje desničarske stranke Nacional Front na svom Twitteru.
“U Francuskoj se prvo mora izučavati francuska kultura”, kazao je za BFM francuski parlamentarac Bruno Le Maire.
“Očigledno je da ne voliš Francusku”, riječi su Jean-Frederic Poissona iz desičarske Kršćanske demokratske stranke koji je pozvao i ministricu obrazovanja da podnese ostavku.
Ministrica obrazovanja je naglasila da je arapski jezik zvanični jezik u 26 zemalja u Africi i arapskom poluostrvu.
Međutim, u francuskim osnovnim školama predstavlja manje od 0,1 posto stranih jezka koji se izučavaju, daleko iza engleskog (95%) i njemačkog, prema Le Monde.

Francuska je dom najveće muslimanske zajednice u Evropi. Iako ne postoje službeni podaci, francuski zakon smatra etničko i vjersko porijeklo privatnom stvari, i procijenjeno je da deset posto stanovnika Francuske predstavljaju muslimani. Izvješće Brooking Instituta pod nazivom ‘Biti muslimanom u Francuskoj’ procjenjuje da oko pet miliona stanovnika Francuske su ‘muslimanskog porijekla’ te da je islam druga religija u zemlji nakon katoličanstva.

Većina francuskih muslimana dolazi iz zemalja arapskog govornog područja Sjeverne Afrike, naime, Alžira, Maroka i Tunisa, navodi se u izvješću Brookings Instituta. Polovina od njih ima 24 godine ili su mlađi.

IslamBosna.ba