ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 610601
Tema: 64846
Članova: 53334
Najnoviji član: orbihooddemoT


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Zanimljivosti i ostalo (Moderator: eko87)
| | |-+  recept za cevape???
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Idi dolje Printaj
Tema: recept za cevape???  (Čitanja 80218 puta)
nemoj
Oflajn
302
Vidi Profil
« Odgovori #30 u: Maj 22, 2009, 17:46:53 »


Ko moze jesti suhe cevape:-P?Pomijesati i hljeba,griza,malo sode bikarbone da ne budu zbijeni i tvrdi,ali ne previse jer se osjecaju.Koja prica o cevapima da neizdrzah nego napravih i pojedose se.Posto su mojih ruku djelo nema tu losih kritika,moram da se pohvalim.(Zeznuh se malo sa biberom:))
*
0
*
0
Logged

Kad nemaš nikome dođi sebi ummete!
Zulkarnejn
Oflajn
3835
Vidi Profil
« Odgovori #31 u: Maj 22, 2009, 20:11:43 »


Esselamu alejkum

Ovako to izgleda:

 

A kako se dođe do ovoga, to je tajna, slana tajna  Grin

I još nešto, kakav luk u ćevapima?  haha

Al evo malo da i ja poguram. Za ćevape je vrlo važno izabrati pravo meso. Dakle govedina i oko 25% janjetine. Nemoj zaboraviti fant  Grin , a jah, možda nemate toga preko bare...

Isto tako, važno je da se vodi računa o tvrdoći mesa, tj. jeli meso suhoparno ili nije. Ako jeste, dodati vode (kisele, ako ima sarajevske). Treba staviti i prašak za pecivo, jednu kesicu na 1 kg (koliko se sjećam). Ne zaboraviti biber, vegeta i so.
Samljeti meso kako je već objašnjeno, tj. 2X i sve fino izmiješati.

Masu ostaviti u hladnom 24 sahata i hladnu je koristiti za formiranje ćevapa. Imaju za to posebne alatke, kao gore na slici. Ako nemaš tu presu, onda možeš koristiti onaj hepek za tulumbe, ili ručno uvaljati. Peci na slabijoj vatri, polagano.



I ne zaboravi supu za lepine. Lepine presječeš na dva dijela po sredini, zatim umočiš u supu (može biti supa od kuhanih goveđijih kostiju) i staviš lepinu po ćevapima, pomalo zapljusneš supom ispod lepine da se stvori para i omekša lepinu.

To je ovako ukratko, a prošlo je puno od kada sam zadnji put pravio, pa se dosta toga zaboravilo  Embarrassed
*
0
*
0
Logged

Prije nego što popravite svijet, popravite česmu u svojoj kući. Svijet bi bio mnogo srećniji i ljepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar oprao svoje zube.
Endelus
*
Oflajn
2575
Vidi Profil
« Odgovori #32 u: Maj 22, 2009, 20:15:33 »


Navod
Ne zaboraviti biber, vegeta i so.

mojne tih ustaskih proizvoda
*
0
*
0
Logged
L_
*
Oflajn
Žensko
7203
Vidi Profil
« Odgovori #33 u: Maj 22, 2009, 20:32:16 »


@ CL (zenomrzac)

Jesi vidio šta braća rade?  Grin Aferim.
*
0
*
0
Logged
nemoj
Oflajn
302
Vidi Profil
« Odgovori #34 u: Maj 22, 2009, 21:09:49 »


L neka te,ne barci brata,bolji je od mene insAllah,on nije zenomrzac vec meteroselefijkeljubac:-)
*
0
*
0
Logged

Kad nemaš nikome dođi sebi ummete!
Zulkarnejn
Oflajn
3835
Vidi Profil
« Odgovori #35 u: Maj 22, 2009, 22:19:14 »


Nemoj, neka te i stvarno nemoj.... 
*
0
*
0
Logged

Prije nego što popravite svijet, popravite česmu u svojoj kući. Svijet bi bio mnogo srećniji i ljepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar oprao svoje zube.
Pukovnik

« Odgovori #36 u: Maj 22, 2009, 22:36:09 »


ovo sto napisa zulkarnej je dobar recept... najslicnij je receptu koji sam cuo a koji je pravo dobar... naravno nemojte vegetu jer ima nekih prica da je kancerogena... soda bikarbone, mineralne vode... jeste to je tako nekako... janjetina govedina...

mozda vegeta ima nesto i svinjske masti u sebi... male kolicine ali prisutne kako neki kazu... bila je afera sa podravkinim proizvodima....

i onda na kraju vegeta i bosanski cevap su nespojivi... ispasce da nije bilo cevapa dok nije bilo vegete... ako neko ne zna napraviti cevape bez vegete nece mu valjati ni sa vegetom....


zabranio bih upotrebu vegete u nasim jelima...
« Last Edit: Maj 22, 2009, 22:43:33 od Pukovnik »
*
0
*
0
Logged
nemoj
Oflajn
302
Vidi Profil
« Odgovori #37 u: Maj 22, 2009, 22:47:31 »


Keh-keh,i ti si bolji od mene.Ovih dana mi se cudne misli motaju po glavi, (vrucina uzima svoj danak,postat cu nocni tip vrlo vjerovatno),pjevusi mi se(ali nece preko usta:-)),pocinjem da gledam u izloge (gluho i daleko bilo),kupujem kuhare,operem sudje i odmah pobrisem(nista posebno,samo se hvalim;-)),prljave carape stavljam odmah u korpu za ves,izbacim redovno smece,pazim da ne ulete muhe u stan,avaj bit ce da nisam dobro usisao pa stao na mrvu:-D
*
0
*
0
Logged

Kad nemaš nikome dođi sebi ummete!
vjera_istine2
Oflajn
5024
Vidi Profil
« Odgovori #38 u: Maj 22, 2009, 22:49:06 »


u mene u kuci gotovo da nema jela bez vegete,,cuj svinjska mast u njoj

imal izvor?

a to kancerogen me nimalo ne brine,kada bi slusao sta je sve kancerogeno nebi trebao nikako ni jesti,svako malo izlaze neke nove vijesti o tome Roll Eyes
*
0
*
0
Logged
nemoj
Oflajn
302
Vidi Profil
« Odgovori #39 u: Maj 22, 2009, 22:54:29 »


Kod mene kuci se ti zacini prave,nevjeruje mater nikome.A i ima i domacih,dobrih,pandana Vegeti.Kupujmo domace,a i zlatna Tuz-lanska.
*
0
*
0
Logged

Kad nemaš nikome dođi sebi ummete!
Mak_
Oflajn
Žensko
3942
Vidi Profil
« Odgovori #40 u: Maj 22, 2009, 23:07:21 »


Tako je,kupujmo domace  bra

http://www.solanatuzla.com/bosanski/osnovni_pro.html
*
0
*
0
Logged
eko87
*
Oflajn
Muško
6263
Vidi Profil
« Odgovori #41 u: Maj 22, 2009, 23:09:48 »


Ja odem u Želju i najedem se ćevapa Grin
*
0
*
0
Logged



http://www.assabile.com/
aisha
Oflajn
636
Vidi Profil
« Odgovori #42 u: Maj 22, 2009, 23:12:35 »


Selam Alejkum,

vegeta je stvar preference. Ja je licno ne volim, jer ni moja nana, mama, pa sada ja Smiley je nikada nismo upotrebljavale. I kada probam neko jelo, u koje je vegeta stavljena, ma koliko malo, osjetim je.  Meni smeta, jer preuzima okus hrane, pa onda mi sve pocne na nju imati okus, bez obzira sto jela mogu biti razlicit.  Inace, fakat ima jako puno sodijuma i nije zdrava.  Puno je bolje koristiti prirodne zacine. Nije tu samo so, biber u pitanju. Ja sam otkrila sto slucajom sto od drugih sestara neku masu zacina sto se koriste primjerice u pakistanskim jelima i super su mi, pa onda sve mirisne biljkice mmmm...  Opet kada su neka klasicna BiH jela u pitanju, volim tradiciju Smiley.
*
0
*
0
Logged

Bog nek' te sačuva, za pokoljenja nova, zemljo mojih snova, mojih pradjedova.
vjera_istine2
Oflajn
5024
Vidi Profil
« Odgovori #43 u: Maj 22, 2009, 23:15:05 »



u Tuzli su crveni Grin
*
0
*
0
Logged
nemoj
Oflajn
302
Vidi Profil
« Odgovori #44 u: Maj 22, 2009, 23:29:46 »


Gdje su zeleni?U svemiru:-P.Bosiljak,origano,nana,cuber,kadulja,...,ima toga masa i sve je oko nas,a zdravo.Dzigerica i piletina su odlicne sa kaduljom,ima odlican ukus i miris,pa jos ako je odstajalo u mlijeku.Volim da jedem hmm
*
0
*
0
Logged

Kad nemaš nikome dođi sebi ummete!
Stranica: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 64018868
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines