ForumIslamBosnaPomocTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Selam alejkum, Gost. Molim loginuj se ili se registruj.
Da nisi zaboravio na e-mail za aktiviranje akaunta?
March 11, 2010, 10:40:14 AM

Login with username, password and session length

Zadnji tekstovi:

Zadnji postovi:

Statistika
237559 Poruka na 14610 Tema od 5458 Clanovi
Zadnji Clan: rianrobb10
+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Zanimljivosti i ostalo (Moderator: eko87)
| | |-+  Preporucujem video seriju Dolazak dedzala/the arrivals
0 Clanovi i 1 Gost citaju ovu temu. « predhodno sljedece »
Stranica: 1 [2] 3 4 ... 10 | Idi Dole Printaj
Tema: Preporucujem video seriju Dolazak dedzala/the arrivals  (Citanja 14217 puta)
jasmin68
Razum je kao padobran,funkcionise samo kad je otvoren
Oslobadjam se pomalo
**
Oflajn

Poruka: 81

Vidi Profil
« Odgovori #15 u: October 29, 2008, 10:27:30 PM »

d
« Last Edit: September 05, 2009, 10:31:16 PM od jasmin68 » Logged
ikrime
Rasturam u raspravama
Oflajn

Poruka: 286

Vidi Profil
« Odgovori #16 u: October 29, 2008, 11:35:56 PM »

Dragi jasmine, nisam gledao nista od serijala pa bi bilo neozbiljno da komentarisem, ali se -vezem za tvoje rijeci: -Dedzal je skriven od nasih cula i pravi smutnje dok se ne pojavi i fizicki-!? Sta ti je dokaz da on pravi smutnje prije nego se pojavi fizicki? Nikakve on smutnje ne pravi. On se nalazi okovan na otoku cija nam lokacija nije poznata. ( Temim ed Dari-sahih muslim). Svi hadisi koji govore o njegovoj smutnji odnose se na njegov FIZICKI dolazak, a on jos nije dosao. Nije veliki problem sto se nekad muslimani malo zbune oko toga. Bila je zabuna i mnogo ranije, u vrijeme ucenih, kada su neki ljudi pomislili da je Ebu Sayad zapravo Dedzal. Nedoumicu je poceo otklanjati Abdullah ibn Omer kad ga je namlatio stapom, a akaidski i fikhski to je zavrsila Aisa r.a.
Jedan sarlatan,danas, koji se zove Muhamed Isa Davud je izdao dvije knjige o Dedzalu u kojima zarad sumanute zelje za mistifikacijom tog pitanja ciji se odgovori -njemu otkrivaju- iznosi svakojake budalastine.
Vjerovatno je tvoja bratska i plemenita namjera bila da nam skrenes paznju na kabaliste i sve druge koji iscekuju Dedzala kao spasioca, ali o svemu kljucnom sto ce nas zadesiti vec smo obavjesteni od Muhameda a.s., a za tablice, seanse i obrede kabalista bas nas briga!
U hadisu je jasno receno da ce prokleti Dedzal po dolasku ostati 40 dana...prvi kao nasa godina, drugi kao nas mjesec...
Da postoji opasnost po nas prije njegovog dolaska, nas bi Dragi Allah o tome upoznao i posavjetovao preko svog roba i Poslanika.
selam alejkum
jasmin68
Oslobadjam se pomalo
**
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #17 u: October 30, 2008, 11:52:22 AM »

d
« Last Edit: September 05, 2009, 10:31:55 PM od jasmin68 » Logged
ikrime
Rasturam u raspravama
Oflajn

Poruka: 286

Vidi Profil
« Odgovori #18 u: October 30, 2008, 10:54:25 PM »

Selam Jasmine!
U metode razumijevanja vjere i onoga sto ulazi u okvir vjerovanja spadaju i bukvalno uzimanje kao i uzimanje u prenesenom, pa i u simbolickom znacenju. Pitanje je kada nesto tretirati bukvalno a kada simbolicki. Ono nesto iz jedne stvari koje nam nalaze da mu trebamo pristupiti simbolicki ne moze se prenositi na neku drugu stvar koja ne dopusta  simbolicki pristup.
Postoje kljucne stvari akaida u kojima ako se muslimani razidju, neko bi mogao da ne bude musliman. A postoje i finese, mesele, akaidskih pitanja, kada nije problem da muslimani razlicito "vjeruju". ( u kojem dzennetu je bio Adem a.s. itd)
A to... dzesasa znaci spijun...Britanija puna spijuna...Dedzal je u Britaniji...ne da je prenategnuto tumacenje, nego je neozbiljno tumacenje!
Muslimanski ummet je isfrustriran pa je jedna od reakcija trazenje uzroka slabosti u masonima, Dedzalu...
Insistiras na hadisu o vremenu Dedzalovog boravka kada se pojavi! Pa bas u tom hadisu se akcentuje futur, buduce vrijeme, vrijeme njegovog pojavljivanja. Taj hadis nisi dovrsio...jer ashabi su upitali:- ako je njegov prvi dan boravka kao nasa godina da li cemo klanjati 5 namaza ili cemo racunati?- Odgovoreno im je da ce morati racunati. Mi jos uvijek ne racunamo, nego klanjamo 5 dan za dan! Zasto tada ashabima nije receno: -Prije nego se on pojavi moze vam nauditi tako i tako pa se cuvajte tako i tako?! O njegovoj smutnji sve je u futuru. Sve  smutnje o kojima se u hadisima govori o njemu jasno se odnose na njegovo pojavljivanje a ne na njegovu skrivenost. Pa i kad je Muhammed a.s cuo kazivanje Temima Daria, nije uputio nijedan savjet o tome -kako se uscuvati Dedzalove smutnje prije nego se pojavi.
Uciti suru Kehf i namjensku dovu na tesehudu je predmet futura.
Bilo kako bilo, hvala na dovi, molim Allaha da i tebe i mene uvede u dzennet, bez prethodnog kaznjavanja. Amin.
jasmin68
Oslobadjam se pomalo
**
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #19 u: October 30, 2008, 11:18:48 PM »

d
« Last Edit: September 05, 2009, 10:32:29 PM od jasmin68 » Logged
*Ummu_Marjam*
*sestra* :)
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3872

Vidi Profil WWW
« Odgovori #20 u: January 23, 2009, 03:58:09 PM »

Postoji već tema. Sastavila sam tvoju i jasminovu temu ovde.
Sa strane inače imaš pretraživač.
« Last Edit: January 24, 2009, 12:39:15 AM od *Saniyah* » Logged

"Zaista je najbolji govor Allahova Knjiga i najbolja uputa je uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem."(Buhari)

SAMO ISLAM SRBINA SPAŠAVA
multikorg
Evo i ja da se javim
*
Oflajn

Poruka: 46

Vidi Profil
« Odgovori #21 u: January 23, 2009, 04:29:44 PM »

Izbrisao sam klipove koje postavih. Nemam više komentara na ovo sem da ih neću više gledati niti drugima preporučivati jer tako u stvari pomažem njemu a ne vama niti sebi.

halalite, nisam prepoznao.
« Last Edit: January 24, 2009, 03:37:40 AM od multikorg » Logged
Lejlla
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 500

Vidi Profil WWW
« Odgovori #22 u: January 24, 2009, 12:09:16 AM »

Izabrani (vjerodostojni) sahih hadisi o silasku Isaa Ibn Merjem s neba neposredno prije Sudnjeg dana i o njegovom pozivanju u obozavanje Allaha jedinog koji nema druga

El Buhari prenosi od Ebu Hurejre,r.a., rijeci: - Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s, : " Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, sigurno cese uskoro sin Merjeme spustiti medju vas, zavesti pravednu vlast, te ce slomiti krst, ubiti svinju, ukinuti dziziju, imetka ce biti u izobilju tako da ga niko nece prihvatiti, tako da ce jedna sedzda biti bolja od ovoga svijeta i svega sto je na njemu."

Zatim, Ebu Hurejre kaze - Citajte ako zelite.

" I nema ni jednog sljedbenika Knjige koji, prije njegove smrti nece u njega sigurno povjerovati, a an Sudnjem danu on ce protiv njih sigurno svjedociti" (En Nisa, 158)

TAkodjer ga prenosi Muslim, a i El Buharija ga biljezi, te Ibn-Merdevejh preko EbuhHurejre, koji kaze: " Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s, " Uskoro ce se sin Merjemin spustiti medju vas, zavesce pravednu vlast, ubiti Dedzala, ubit ce svinju, slomit ce krst i ukinuti dziziju. Umnogostrucit ce se imetak, a sedzda ce biti jedna i samo za Allaha, Gospodara svjetova."

A zatim je ovo ponovio Ebu Hurejre tri puta.

Druga verzija, prenosi je Imam Ahmed od Ebu Hurejre da je Allahov Poslanik, s.a.v.s. , rekao " Sigurno ce Isa Ibn Merjem zanijetiti hadz ili umru, u klancu Er-Revha' ili ce ih oboje zajedno zanijetiti" Tako prenosi samo Muslim.

Prenosi El-Buhari od Ebu - Hurejre, da je Poslanik, s.a.vs., rekao: " Sta li ce biti s vama kada bude medju vas sisao Mesih, sin Merjemin i vas imam izmedju vas."

Druga verzija: biljezi Imam Ahmed preko Ebu-Hurejre da je Poslanik, s.a.v.s, rekao: " Poslanici su braca po istom ocu, majke su im razlicite, a vjera im je jedna, a ja sam najpreci covjek Isau ibn Merjem, jer izmedju mene i njega nije bilo poslanika, on ce sici pa kada ga vidite, prepoznajte ga: covjek srednjeg rasta,, crveno-bijele boje, na njemu dva odijela blijedocrvena, iz glave kao da mu kaplje iako nije mokra. On ce razbiti krst, ubiti svinju, ukinuti dziziju, pozvati ljude u islam, a Allah ce u njegovo vrijeme sve vjere unistiti izuzev islama i unistit ce Allah, u vrijeme njegovo, Mesiha Dedzala. Zatim ce se uspostaviti sigurnost na Zemlji tako da ce lavovi zajedno boraviti s devama, tigrovi s kravama, vukovi s ovcama, a djeca ce se igrati sa zmijama i one im nece nanijeti stetu. On ce ostati 40 godina, zatim ce umrijeti i muslimani ce mu klanjati dznaza-namaz." (Prenosi Ebu Davud)

Drugi hadis: biljezi Muslim u svom Sahihu preko Nuvas ibn Sem'ana da je rekao: - Spomenuo je POslanik, s.a.v.s, jednog jutra Dedzala, pa je spustao i podizao glas zbog njega, tako da smo mi pomislili da je on izmedju skupine palmi nadomak Medine. Posto smo mmu prisli, shvatio je po nasim licima i upitao: " Sta vam je?" Rekli smo: " Allahov POslanice, spomenuo si Dedzala jutros, pa si zbog njega spustao i podizao glas, tako da smo mislili da se nalazi u palmoviku. " Rekao je : " Mimo DEdzala se bojim za vas... Ako on izidje, a ja budem medju vama, ja cu vas odbraniti od njega, a ako izidje, a aja ne budem medju vama, svako ce od vas braniti sam sebe. A Allah je zastitinik svakog muslimana. To je mladic kratke kovrcave kose, corav je u jedno oko kao da mi lici na Abdul-Uzza ibn Katina. Onaj od vas koji ga dozivi nek u odbranu od njega prouci pocetne ajete sure El-Kahf. On ce izici iz jednog mjesta izmedju Sama i Iraka, pa ce nanositi nered lijevo i desno. A vi, Allahovi robovi, ostanite postojani!" Upitali smo: Allahov Poslanice, a koliko ce se zadrzati na zemlji? Rekao je: "40 dana, gdje je jedan dan kao godina, i jedan dan kao mjesec, i jedan dan kao sedmica, a ostali mu dani kao vasi dani". Upitali smo: "Allahov Poslanice, a u tom danu koji je kao godina hoce li nam biti dovoljni namazi koje obavimo u jednom danu? Odgovorio je: "Ne... Odredite njegovu duzinu prema njoj se ravnajte. (tj. odredite namaska vremena)" Rekli smo "Allahov Poslanice, a kakva mu je brzina na zemlji?" Rekao je " Poput kise koju tjera vjetar. Doci ce do ljudi i pozvat ce ih, a oni ce mu vjerovati i odazvati mu se. Pa ce narediti nebu da spusti kisu te ce kisa padati, i zemlji da izraste bilje pa ce iznici bilje, a navecer ce im dolaziti njihova stoka vecih grba (deve) nego sto su bile, punih vimena i stomaka. Zatim ce doci narodu pa ce ih pozivati, oni nece prihvatiti njegov poziv, zatim ce otici od njih, a oni ce postati bijedni nece imati nikakvog imetka u svojim rukama. Zatim ce proci pored rusevina i reci ce: " Izbaci svoje riznice", pa ce ga slijediti njihove riznice kao rojevi pcela. Zatim ce pozvati jednog punackog mladog covjeka i udarit ce ga sabljom i presjeci ga na dva dijela ciljanim udarcem. Zatim ce ga pozvati i on ce se pribliziti blistavog lica i nasmijan. I dok on bude tako cinio, Allah ce poslati Mesiha, Isaa ibn Merjem, a.s. On ce se spustiti kod bijele munare istocno od Damaska. Na njemu ce biti dva odijela (obojena zutim isvotom i safranom) a rukama ce se drzati za krila dva meleka. Kad pogne glavu, iz nje cce kapati, a kada je pidigne, iz nje ce poteci voda kao zrna bisera. Osjeti li nevjernik njegov dah, umrijet ce. Njegov dah prestaje tamo gdje prestaje njegov pogled, pa ce ga (Dedzala) traziti dok ga ne stigne, kod BAbu-Ludda (mjesto kod Bejtul-Makdisa), gdje ce ga ubiti. Zatim ce Isa, a.s., doci do jednog naroda, kojeg je Allah sacuvao od njega, te ce ih potrati po njihovim licima i govorit ce im onjiovim stepenima u Dzennetu. I dok on bude to obavljao, Allah ce objaviti Isau: Ja sam izveo jednu grupu svojih robova, koju niko nije u stanju ubijati, pa skloni Moje robove na brdo Tur.

Groblja nisu tamo gdje je prasina ili crna zemlja, groblja su tijela u kojima stanuju mrtva srca, koja ne velicaju svog  Stvoritelja .
Lejlla
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 500

Vidi Profil WWW
« Odgovori #23 u: January 24, 2009, 12:10:09 AM »

Slijede neki hadisi koje govore o fitni (smutnji) Dedzala.

Ebu Hurejre r.a. kaze:"Allahov Poslanik s.a.v.s. je rekao:'Sudnji Dan nece doci...dok se ne pojavi oko trideset dedzala (lazljivaca), svaki od njih ce tvrditi da je Allahov poslanik.'" (Ovo je dio duzeg hadisa koji je zapisao Buhari, Kitab el-Fitan, 9/74)

Enes ibn Malik r.a. kaze da je Poslanik s.a.v.s. rekao:"Vrijeme Dedzala ce biti godine zbunjenosti. Ljudi ce vjerovati lazljivcu, a nece vjerovati onom ko bude govorio istinu. Ljudi nece vjerovati onome ko je povjerljiv, a vjerovat ce razvratniku; i Ruvejbide ce se pitati (biti glavni).' Neko upita:"Ako su Ruwjbije?" On odgovori:"Oni koji se suprostavljaju Allahu a pitace se u opstim stvrima." (Ahmed, 3/220).

Poslanik s.a.v.s. je rekao:"Dedzal ce se pojaviti u zemlji na istoku zvanoj Hurasan. Njegovi slijedbenici ce biti ljudi s licima ko kovani stit." (et-Tirmizi, Ibn Madze, Ahmed)

Dedzal ce biti covjek, stvoren od Allaha da iskusa ljude po zavrsetku (sudjenog) vremena (na ovom svijetu). Mnogi ce otici na stranputici njegovim posredstvom, a i mnogi ce biti upuceni njegovim posredstvom; jedino ce gresnici biti zavedeni.

"Veci" Dzedzal je spomenut u podugom Hadisu od Fatime ibn Kajs, radijallahu 'anhu, koji je prenjela od Poslanika, sallallahu 'alejhi we sellem, a on od Temima el-Darija, radijallahu 'anh, u kojem se nalazi i prica o Dzesseseu. Dedzalu ce biti dozvoljeno da se pojavi pri zavrsetku vremena, nakono sto Muslimani osvoje Rimski grad Konstantinopolis.(Istanbul)

Prvo ce se pojaviti u Isfahanu, u regiji koja je poznata kao Jevrejska cetvrt (el-Jehudije). Slijedice ga 70 hiljada Jevreja istog podrucja, svi nauruzani. Sedamdeset hiljada Tatara i mnogi ljudi iz Hurasan ce ga takodjer slijediti. Iz pocetka ce se pojaviti kao kralj tiranin, zatim ce tvrditi da je poslanik, pa da je gospodar. Jedino ce ga najvece neznalice slijediti; ispravni i oni koji su upuceni od Allaha ce ga odbiti. Pocet ce osvajati svijet drzavu za drzavom, tvrdjavu za tvrdjavom, regiju za regijom, grad za gradom; nece ostati mjesta a da nice biti osteceno (zapaljeno) osim Mekke i Medine. Duzina njegovog boravka na zemlji ce biti 40 dana; jedan dan ce biti kao godina, jedan dan kao mjesec, jedan dan ko sedmica, a ostatak dana ce biti kao normalni dani, tj. njegov boravak ce od prilike trajati jednu godinu i dva i pol mjeseca.

Allah ce mu ostvariti mnoga cuda, kroz koje ce oni koje On hoce otici u zabludu, a vjerovanje (iman) vjernika ce se ucvrstiti. Spustanje Isa sina Merjemina, istinitog Mesiha a.s., ce se desiti za vrijeme Dedzala, laznog mesiha. Spustit ce se kod bijele munare u istocnom Damasku. Vijernici i iskreni robovi Allahovi ce se skupiti da mu pomognu, i Mesih, Isa ibn Merjem a.s., ce ih predvoditi protiv Dedzala, koji ce u to vrijeme krenuti ka Bejtul Makdisu (Jeruzalemu). Stignut ce ga kod 'Akaba 'Afiq. Dedzal ce pobjeci od njega, ali ce ga Isa a.s. stici kod kapije Ludda, i ubiti ga sa njegovim kopljem u trenutnku kad bude ulazio na kapiju. Kad se Dedzal suoci sa njim, pocet ce se topiti kao so u vodi. Pa ce ga Isa a.s. ubiti sa svojim kopljem kod kapije Ludda, i umrijet ce tamo, kao sto se navodi u sahih predajama.

DEDŽDŽAL - lažni poslanik Allah, dž.š., je stvorio dva Mesiha, kao antonima. Tako je Isaa, a.s., Mesih upute, liječi slijepog i gubavog, oživljava mrtvog, a sve uz dozvolu Allaha, s.w.t. A Dedždžal, Allah ga prokleo, je Mesih stranputice; iskušaće ljude svojim moćima: spuštanjem kiše, rastom bilja i drugim neprirodnostima. Doći će iz pravca istoka, iz Horosana, od ishafanskih jevreja, a onda će hodati zemljom. Neće ostaviti niti jedno mjesto, a da u njega ne uđe, osim Mekke i Medine. U njih neće moći ući jer će ih meleki čuvati. Iskušenje zvano Dedžal je najveće iskušenje, od vremena kada je Allah, dž.š., stvorio Adema, a.s., pa do Sudnjeg dana. To je zato što će mu Allah, s.w.t., dati veličanstvenu moć nadnaravnosti koja će zapanjiti i zateći zdrav razum. Bilježi Muslim od Huzajfa, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Dedžal je ćorav u lijevo oko, kovrdžave kose, s njim je Džennet i Džehennem, njegova vatra je Džennet a njegov Dženet je vatra."

Zaštititi se od iskušenja Dedžala možemo na sljedeći naćin:

1. Čvrsto pridržavanje Islamskih pravila

2. Stalno traženje utočišta od Dedžalove fitne (iskušenja), a posebno namazom

3. Učenje napamet ajeta sure "Kehf". Muslim prenosi od Derda'a, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: "Ko napamet nauči prvih deset ajeta sure "Kehf", sačuvao se Dedžalovog iskušenja".

4. Bijeg od Dedžala i udaljavanje od njega. Ahmed, Ebu Davud i Hakim bilježe od Ebu Dahma'a, r.a., da je čuo Imran Husajina kako kazuje Poslanikov, s.a.w.s., hadis: "Ko čuje za Dedžala neka bježi od njega. Tako mi Allaha, čovjek će o sebi misliti da je mu'min, a počet će slijediti Dedžala zbog sumnji koje će on ubaciti." Dedždžal tvrdi da je božanstvo, a ustvari je čovjek, nešto potpuno drugo od Gospodara Savršenog, Veličanstvenog i Potpunog. Zbog toga je slučaj Dedždžala bezvrijedan da bi ga Uzvišeni spomenuo, ali su poslanici upozorili na njega da bi ukazali na opasnost od njega i iskušenja. Dedžalova smrt će biti u rukama Isa'a, a.s. Isa, a.s. će mu reći: "Imam za tebe udarac koji neću propustiti." Pratit će ga, udarit će ga kopljem i poraziti njegove sljedbenike. Pridružit će mu se vjernici i ubijati ih, sve dok drvo i kamen ne progovore: "Muslimanu, Allahov robe, evo jevreja iza mene, dođi i ubij ga", osim drveta garkad, doista je ono jevrejsko drvo.

Groblja nisu tamo gdje je prasina ili crna zemlja, groblja su tijela u kojima stanuju mrtva srca, koja ne velicaju svog  Stvoritelja .
amer3000
Evo i ja da se javim
*
Oflajn

Poruka: 2

Vidi Profil
« Odgovori #24 u: April 11, 2009, 12:11:17 AM »

Selam
Zeitgeist
Sigurno ste culi za ovaj dokumentarac Zeitgaist (imaju dva dijela). Prvi dio Zeitgaista podjeljen ja na cetiri djela, a prvi govori o tome kako je religija izmisljotina..., bla, bla, bla... sa dobro potkrepljenim argumentima odzid.
Sve sam to prosle godine strpljivo pogledo i usutio se, narvano ja sam zano sta je istina, ali mnogi drugi su u zabludu pali, cak se je i puno rasprava vodilo oko ovog Zeitgaista.

The Arrivals
Po meni prvih 30-ak epizoda je samo uvod.
U kasnijim epizodoma bas se doticu i tog Zeitgeista i njihovih "dobro potkrepljenih argumenata" i na vrlo kratak i jednostavan nacin objasnjavaju kako je to sve obmana, laz... reko elhamdulillah ovaj CD mi je trebao godinu dana ranije, sad kad god neko prica o Zeitgaistu, ja mu toplo preporucujem The Arrivals !!! Grin Grin Grin

aisha
Rasturam u raspravama
Oflajn

Poruka: 392

Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina

Vidi Profil
« Odgovori #25 u: April 11, 2009, 03:47:16 PM »

Pregledala sam nekih desetak dijelova.  Interesantan serijal, mada dobivam utisak da je rad u progresu i da bi se od ovih svih dijelova, mozda mogao napraviti neki dobar 2.5 satni film (dosta ponavljanja, bombasticnih izjava popracenih sa odgovarajucom muzikom).  Svakako ima tu dosta vjerodostojnog materijala baziranog na cinjenicama, narocito dijelovi o Isusu, Palestini.. Medjutim, isto tako ima nekih "far-fatched" teorija, koje bas i nemaju puno smisla. Primjerice, pokusati na neki nacin pomjesati piramide i faraone, sa "bloodline"-om vladajucih struktura u enleskoj i americi, nebodere i 9/11 sa kabalom, "initiation ritualima", Kabom, centrima energije... Ovo je interesantan ugao gledanja stvari, ali isto tako ugao gledanja koji gledaocu ne daje puno cinjenica sa kojim se ovakve hipoteze mogu prihvatiti kao validnima.
U svakom slucaju interesantno, ali nedoradjeno i u dosta slucajeva interpretirano na nacin na koji covjek mora ukljuciti dosta maste.  Opet, u intro dijelu i autori sami navode da su to neke njihove misli, koje treba istraziti i provjeriti, te stoga i sam materijal kada se uzme unutar ovog konteksta nadje svoje pravo mjesto.

Ono sto mene dojmi u citavoj prici, je teorija vjekovne urote protiv vjernika(kriscana, jevreja i muslimana) od strane iluminata, sljedbenika Lucifera, Sejtana, Sotone... Za razliku od nekih prijasnjih teorija, ova zavjera nije vise iskljucivo protiv muslimana sto se narocito moze uociti kada autori efektivno prenose cinjenicu da su sve tri monoteisticke zajednice sa istom prvom objavom o jednoci Boga (ehed (jevreji), ehed (kriscani), ehad(muslimani)) historijski radile na principu razlika, mrzenje i uspjehu jedne od njih u unistenju druge dvije (mada se ja osobno ne slazem da je ovo tacno za Islam). Dakle, autori se pitaju zasto se nikada slicnosti koje prevladavaju ne isticu, a razlike napuhuju van proporcija. Odgovor koje nude, jeste zavjera sejtana da posvadi i vlada.

Medjutim, meni se osobno cini da se nigdje ne uzima u obzir moc koju svaki ispravan musliman ima uz Allahovu swt pomoc jer zaista we la hawle we la kuwwete illa billah.  Jedan, Apsolutan, Svugdjeprisutan i Svemocan sve kontrolira i svemu odredjuje mjeru, pocetak i kraj.   Onda prema ovome, ako smo mi muslimani na ispravnom putu, ako pravilno razmisljamo, djelujemo, ako imamo iskrenu namjeru da zaista nasa djela budu draga Allaha swt, onda cemo uciti, raditi, pazljivo ici kroz ovaj zivot, svaku svoju rijec i dijelo sa strahom birati, kako bi nase mahane mogli ispraviti i zaraditi sto vise dobrih i sto manje losih dijela.

Medjutim, situcaija nije takva. Mi muslimani smo nekada davno, mnogo stoljeca unazad bili najbolji, u fizici, u matematici, u medicini, u geografiji, u hemiji.. i onda smo to prestali biti.   Nas narod je danas zivo meso za izivljavanje mnogih, koje zivot muslimana ne cijene vise od zivota jedne muhe, a mi nismo u stanju da ama bas nista oko toga uradimo.  Palestina je aktualna i u centru kada se ove "muhe" tamane, a kako ovi ljudi zive iz dana u dan, zene koje ne mogu doci do bolnice da se porode, muskarci sa preko 80% nezaposlenosti, djeca koja ne mogu ici u skole je svakodnevnost sa kojom smo se pomirili da moramo zivjeti.  U Afganistanu je neki dan od strane americkih trupa ubijena cetvoroclana obitelj, medju kojima muminka u 9. mjesecu trudnoce koja je poducavala druge curice u selu. Ovo je naravno bila "greska"...

No cinjenica da je stanje umeta u situcaiji u kakvoj jeste nije neko novo revolucionarno otkrice. Znamo i trpimo. No smatram da se trebamo zapitati, da li samo sebi cinimo medvjedju uslugu pokusavajuci izmisliti raznorazne teorije zavjere, sejtana i inih elemenata.  Pa oni koji ne vole vjernike i muslimane su samo odradjivali posao koji su izabrali. Svoju stranu su visoko uzdigli.  No sa druge strane, nesto se desilo u nama, u muslimanima da smo u duhovnom i naucnom smislu stagnirali.  Sta je iza ove stagnacije?  Koje greske smo mi napravili? Da li se moze govoriti o krivcu?  Ko su bile nase vodje, nasi vladari, nase duhovne vodje, koje jos prije deset stoljeca nisu potegle kocnicu i rekle, mi, pametni, duhovno progresivni vidimo da umet stagnira i da se mora nesto napraviti?  Ko je krivac za nas pad, ona druga strana ili mi?  Moj odgovor bi bio mi. Kada cemo indentificirati svoje greske, problem i napraviti plan djelovanja? Da li je ovo uopce realno sa obzirom na podjeljenost ume danas?  Da li je mozda najbolji nacin globalne promjene umeta biti primjer uspjeha? I kako ovaj uspjeh postici?
Halalite na duzem pitanju, ali cesto razmisljam o ovim stvarima, pa bih htjella cuti i vase misljenje (bar onih koji su mogli izdrzati citanje ovolikog piskaranja).

Selam Alejkum.

Bog nek' te sačuva, za pokoljenja nova, zemljo mojih snova, mojih pradjedova.
Jasko_abdullah
Administrator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 9322

Vidi Profil
« Odgovori #26 u: April 11, 2009, 10:33:19 PM »

Ja sam odgledao cijeli serijal, i preporucio bih da ne komentarisete dok sve ne odgledate. Sve ono sto je nedoreceno je namjerno tako postavljeno, kasnije se sve kockice sloze. Oni koji su odgledali barem do nekih 80% nemaju pravi uvid u to sta se sve htjelo reci.

Moj komentar nakon svega je bio: "previse je toga receno da bi bila sve sama slucajnost".

while(!mrtav){
  for (i=1;i<=10;i++)
    prouci(sura_Ihlas);
  dvorac_u_Dzennetu++;
}
leon262
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 2386

Vidi Profil
« Odgovori #27 u: April 11, 2009, 10:40:08 PM »

ne vjerujem u te sve teorije urote. Sigurno ima nekih poveznica, al malo pretjeruju.
Nije to ništa novo, što se već nije moglo pronaći prije među ljudima ili knjigama, samo što su neki sada lijepo pare digli na filmu.

mislim na Zeitgeist
aisha
Rasturam u raspravama
Oflajn

Poruka: 392

Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina

Vidi Profil
« Odgovori #28 u: April 13, 2009, 11:42:01 PM »

Selam Alejkum,

razmislila sam o komentaru gore, i kroz nekoliko noci odgledala sve dijelove "The Arrivals".

Promjenila sam misljenje, i smatram da je veliki hair da se ove epizode pogledaju. I dalje, kao i autori serije, smatram da neki dijelovi su moguce teorije, za koje treba jos dokaza, ali smatram da je citav generalni koncept ili ideja, 100% validna.

U svakom slucaju, serijal jeste dug, ali nekoliko noci bez tv-a, morbidnih vijesti i filmova na tv-u, i uz ove serije se nikako ne moze nazvati gubljenjem vremena. Mislim da bi isto tako bio veliki hair ovaj serijal prevesti na Bosnaski jezik i napraviti ga pristupacnim sa Islam Bosne.. Rado cu voluntirati svoje vrijeme za prevodjenje ovog serijala (ako postoji potreba) osim onih dijelova sa strasnim likovima  Smiley.

Bog nek' te sačuva, za pokoljenja nova, zemljo mojih snova, mojih pradjedova.
vjera_istine2
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3640

Vidi Profil
« Odgovori #29 u: April 14, 2009, 12:09:21 AM »

sad me aisha i jasko ubjedise da pogledam  Grin bra
Stranica: 1 [2] 3 4 ... 10 | Idi Gore Printaj 
« predhodno sljedece »
Skoci na:  

Posjetilaca: 10358073
Copyright © IslamBosna.ba