ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629025
Tema: 65731
Članova: 52042
Najnoviji član: AnasiusImarkag


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Zanimljivosti i ostalo (Moderator: eko87)
| | |-+  Jeftina i skupa struja kod EP BiH
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] Idi dolje Printaj
Tema: Jeftina i skupa struja kod EP BiH  (Čitanja 25892 puta)
Jasko_abdullah
*
Oflajn
Muško
12982
Vidi Profil
« u: Decembar 29, 2007, 23:05:46 »


Visa sezona (vrijeme kada je cijena struje veca) traje od 01.10. - 31.03.
Niza sezona (vrijeme kada je cijena struje niza) traje od 01.04 - 30.09.

Za vrijeme vise sezone:
Obracun po tzv. vecim dnevnim tarifnim stavovima (skuplja struja) traje od 7:00 do 13:00, te od 16:00 do 22:00.
Obracun po tzv. manjim dnevnim tarifnim stavovima (jeftinija struja) traje od 13:00 do 16:00, te od 22:00 do 7:00 (sljedeceg jutra). Nedjeljom je obracun po manjoj tarifi cijeli dan.

Za vrijeme nize sezone:

Obracun po tzv. vecim dnevnim tarifnim stavovima (skuplja struja) traje od 8:00 do 14:00, te od 17:00 do 23:00.
Obracun po tzv. manjim dnevnim tarifnim stavovima (jeftinija struja) traje od 14:00 do 17:00, te od 23:00 do 8:00 (sljedeceg jutra). Nedjeljom je obracun po manjoj tarifi cijeli dan.

Posto sam po nasim racunima primjetio jako veliku razliku ukoliko se prati da se veci potrosaci ukljucuju u periodu kada je struja jeftinija, duznost mi je kao brata Muslimana da to podijelim sa vama.

Par savjeta koji ce vam pomoci da smanjite svoje racune za struju:
1. Bojler kao jedan od najvecih potrosaca u domacinstvu paliti navece (mozete to uraditi kada krenete spavati - lahko postane navika). Losa navika je da se bojler stalno dogrijava kako to nas narod cesto radi. Cinjenica je da se voda pretezno trosi tokom dana, te se bojler svako malo pali da bi odrzavao temperaturu vode. To se pretezno desava za vrijeme skuplje cijene struje.
2. Masinu za ves i/ili susilicu paliti samo po noci ili nedjeljom
3. Masinu za sudje paliti samo navece (postane lahka navika kao i za bojler, a i prakticno je)
4. Usisavanje obavljati tokom perioda jeftine struje (mozda najbolja navika usisavati svake nedjelje)
5. Kuhanje kao jedna od aktivnosti koje trose najvise struje, (ukoliko ste u mogucnosti) neka se obavlja tokom dnevne jeftine struje. Zene koje ne rade (domacice) mogu ovaj princip slijediti. Ostale koliko su u mogucnosti.
6. Iskljuciti iz struje sve uredjaje koji nisu potrebni da rade preko noci (npr. kompjuter, printer, ekran) - najbolje kupiti produzni kabl sa prekidacem na njemu kako bi se olaksao proces gasenja (preporuka - kupite one koji imaju zastitu od strujnog udara).
7. Mobitele i baterije (npr za foto aparat, mp3 player i slicno) puniti nocu (kada se krene na spavanje). Nemojte zaboraviti iskljuciti punjace iz struje jer oni troce el. energiju cak i kada mobitel nije prikljucen na njih.
8. Ukoliko se neko grije na struju, recimo koristi TA peci, najbolje je da ih akumulira tokom noci (to im i jeste svrha Smiley)

Mozda ce nekima biti tesko da se priviknu na neke nove navike koje sam gore pomenuo, neki mozda vec tako rade... Ali ako vam dolaze visoki racuni za struju prodjite kroz ovih 8 tacaka i vidite gdje mozete ostvariti ustedu (stednja na punjenju mobitela nije velika ali opet pomazete ocuvanju okolisa Smiley).

Vise informacija na EP BiH
*
1
*
0
Logged

while(!mrtav){
  for (i=1;i<=10;i++)
    prouci(sura_Ihlas);
  dvorac_u_Dzennetu++;
}
aisha
Oflajn
644
Vidi Profil
« Odgovori #1 u: Juli 21, 2011, 06:15:28 »


Da te Allah swt nagradi na ovom postu.  Povecanje familije sa 2 na 5 donese citavo novo znacenje jeftinoj struji.  Tako googlajuci za tacna vremena jeftine struje nadjoh ovaj post. Sto ti je korisno znanje.
Juce dobih novi racun za struju, i shvatih da bi bio vise nego pola jeftiniji da se malo vise brinemo upravo o stvarim odnosno savjetima napisanim u gornjem postu.  Bez obzira kakva je cija finansijska situacija, placati vise za istu uslugu (struju) radi nemara, tj. ne brige o jeftinijoj tarifi, mi je nekako rasipanje para.  Pored ustede, koliki bi sevap bio dati te ekstra pare na sadaku umjesto EP.
*
0
*
0
Logged

Bog nek' te sačuva, za pokoljenja nova, zemljo mojih snova, mojih pradjedova.
hadid28
*
Oflajn
Muško
5304
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Juli 21, 2011, 10:09:47 »


Es-selamu alejkum!

Trebalo bi potražiti malo "svježije" informacije, sa novim cijenama biće ukinuta zimska i ljetna tarifa a moguće da ima još nekih izmjena.
*
0
*
0
Logged

O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjerujte, On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kog ćete ići, i oprostiće vam - jer Allah prašta, i samilostan je - (Al-Hadid 28)
hadid28
*
Oflajn
Muško
5304
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Juli 21, 2011, 10:13:11 »Društvo: Regulatorna agencija za električnu energiju
Od 1. jula skuplja struja Elektroprivrede BiH

Regulatorna komisija za električnu energiju Federacije BiH (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru donijela je odluku kojom će od 1. jula ove godine doći do poskupljenja električne energije za nekvalificirane (tarifne) kupce na području snabdijevanja JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo, i to u prosjeku 11,4 posto, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik FERK-a Risto Mandrapa.
Objavljeno: 27.06.2011. u 16:19

 
Prosječna potrošnja po jednom domaćinstvu do sada je iznosila 271 kWh, i po staroj cijeni račun je iznosio 32,2 maraka, odnosno s PDV-om 37,67 maraka. Ovim povećanjem novi je račun za istu potrošnju 37,28 maraka, odnosno s PDV-om  43,62 maraka.

FERK je istom odlukom ukinuo i sezonsko diferenciranje, odnosno više neće biti ljetne-zimske tarife. To znači da  od 1. oktobra neće biti promjene cijene električne energije, jer će ostati ista tijekom cijele godine.

Odlukom je zadržano dnevno diferenciranje (veća dnevna tarifa-manja dnevna tarifa), kao i vikend tarifa.


Predsjednik FERK-a Risto Mandrapa pojasnio je kako je 28. januara ove godine Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo podnijela zahtjev FERK-u za novim cijenama električne energije, a 24. aprila ove godine stručne službe FERK-a su pregledale zahtjev i članovi FERK-a su donijeli odluku da se pokrene treći tarifni postupak.

FERK je u toku navedena tri mjeseca izvršio sve svoje zadaće. Održao je i pripremne i formalne rasprave i na vrijeme, odnosno na današnjoj sjednici donio konačne cijene električne energije za 2011. godinu", kazao je Mandrapa.

Istaknuo je kako su se u tijeku tarifnog postupka mijenjali zahtjevi Elektroprivrede BiH, a nakon provedenih formalnih rasprava stručne ekipe FERK-a su predložile da prizna potreban prihod od 668 milijuna maraka.

"Imali smo osam umješača koji su aktivno učestvovali u tarifnom postupku i dobili smo komentare svih strana u postupku i članovi FERK-a na današnjoj sjednici su odobrili potreban prihod od 653, 264, 444 milijuna maraka", kazao je Mandrapa, napomenuvši kako je FERK vodio računa o stabilnosti elektroenergetskog sustava.

"Vodili smo računa o tome kako je ovo prelazno razdoblje. Nema socijalnog programa i moramo voditi računa o stabilnosti elektroenergetskog sustava. Više tu nije samo u pitanju Elektroprivreda BiH, tu je koncern gdje je sedam rudnika pripojeno Elektroprivredi BiH, tu je koncern preko 15 hiljada uposlenika", pojasnio je Mandrapa.

Po njegovim riječima, članovi FERK-a odlučili su da prosječno povećanje električne energije za 2011. godinu bude 11,40 posto.

Po naponskim razinama iznosi su slijedeći:

- za kategoriju 110 kV i više prosječna cijena je 9,79 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 12,72 posto,
 - za kategoriju potrošnje 35 kV prosječna cijena je 12,60 pf/kWh, što iznosi povećanje za 11,45 posto,
- za kategoriju potrošnje 10 kV prosječna cijena je 15,05 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 9,84 posto,
- za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 pf/kWh, što je povećanje za 15,77 posto,
- za kategoriju potrošnje ostala potrošnja na 0,4 kV prosječna cijena je 20,01 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 4,98 posto,
- za kategoriju potrošnje javna rasvjeta prosječna cijena je 16,31 pf/kWh, što predstavlja povećanje za 2,29 posto.
(FENA/SUTRA.BA)
*
0
*
0
Logged

O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjerujte, On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kog ćete ići, i oprostiće vam - jer Allah prašta, i samilostan je - (Al-Hadid 28)
mayah
Oflajn
Žensko
104
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Juli 21, 2011, 12:08:10 »


Jah, ukinuta ljetna, zimska ali je ostala dnevna. Koliko sam ja shvatila, trebalo bi da imaju oni dnevni termini. Jel ovo sad jeftina od 13 do 16 i od 22 sati bez obzira na godisnje doba???
*
1
*
0
Logged

Inna lillahi we inna ilejhi radži'un!
Stranica: [1] Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101916719
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines