ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 580800
Tema: 64184
Članova: 29185
Najnoviji član: EnrosenceSnarne

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Zanimljivosti i ostalo (Moderator: eko87)
| | |-+  Halal pizzeria u Beču
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 [2] Idi dolje Printaj
Tema: Halal pizzeria u Beču  (Čitanja 5863 puta)
sarajlija79_

« Odgovori #15 u: Avgust 04, 2007, 17:24:53 »

meni ovo vise lici kao pokusaj da se unisti jedina halal pizzeria,dakle sestro ne siri te zle lazi koje ti je neko prenio
*
0
*
0
SeAd
Oflajn
3058
Vidi Profil
« Odgovori #16 u: Avgust 04, 2007, 17:45:16 »

Rekao je Allahov poslanik s.a.v.s.:'' Zaista je Allah zadovoljan sa tri stvari, a prezire druge tri. Zadovoljan je da Ga obožavate i da mu sudruga ne pripisujete, da se čvrsto Allahova užeta držite i da se nikako ne razjedinjujete, a prezire, rekla-kazala, mnoštvo beskorisnih pitanja i upropaštavanje imovine''.(Muslim / 1715).
*
0
*
0

O vjernici, ako vam nekakav neposten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga sto ste učinili pokajete.
(Al-Hugurat 6)
sejfuddin

« Odgovori #17 u: Avgust 04, 2007, 18:14:47 »

Kazu da mu salama nije halal kako sam ja cula to je rakao svojoj kcerki posto je pokrivna Roll Eyes

Abdufaatire, da sam na tvom mjestu sljedecom prilikom bih vlasnika restorana upitao jel ovo istina. Ako nije banovao bih ovu Saru  Grin
*
0
*
0
AbdulFaatir
*
Oflajn
23673
Vidi Profil
« Odgovori #18 u: Avgust 04, 2007, 18:29:02 »

Navod
Abdufaatire, da sam na tvom mjestu sljedecom prilikom bih vlasnika restorana upitao jel ovo istina

ma živa istina

pa kažu ljudi odzid
*
0
*
0

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
crnileptir
*
Oflajn
13405
Vidi Profil
« Odgovori #19 u: Avgust 04, 2007, 19:35:07 »

Kad god zapne ima fetva...

Da li nam je grijeh jesti meso, koje nije svinjetina, a za koje ne znamo da je
zaklano u Allahovo ime, po.to vlasnici prodavnica iz kojih kupujemo nisu
muslimani. Ista stvar je i sa slatki.ima u kojima ima ne.to malo svinjske
masti. S napomenom da .ivimo na zapadu.
Odgovor:
Na početku da ka.emo da je zabranjeno jesti .ivotinje koja je posvećeno nekome
drugome a ne Allahu, d.... .ivotinja koja je zaklana u ime nekoga ili nečega
drugoga, a ne u ime Allaha, je strogo zabranjena muslimanima. Ova praksa je
idolopoklonički čin, jedan vid obo.avanja u kojem se ne spominje ime Allaha, d.elle
.anuhu. On ka.e: "Zabranjuje vam se sve .to je zaklano u nečije drugo, a ne u
Allahovo ime." (El-Maide, 3) U ovom slučaju razlog zabrane je prije svega i poslije
svega povezan s vjerom, da bi se sačuvala jedinost ili tewhid Uzvi.enog Allaha i da bi
se izbjegao .irk. Izricanje Allahovog imena prilikom klanja stoke je potvrda da se
.ivot od ovog stvorenja oduzima uz dopu.tenje i sa voljom njegova Stvoritelja.
Ukoliko se pri tome izrekne nečije drugo ime, ova dozvola biva zloupotrebljena te se
meso ovakve .ivotinje ne smije koristiti i ono se smatra haramom.
Poslanik, s.a.v.s. je rekao: ".to pusti krv i nad čim je izgovoreno ime Allaha, d.elle
.anuhu, to mo.ete jesti." (El-Buhari i dr.) "Ehli kitabije", kr.ćani i jevreji su narod
koje je Uzvi.eni Allah razdvojio od idolopoklonika time .to je dozvolio njihovu hranu i
.enidbu njihovim .enama. Iako su u osnovi i jedni i drugi u zabludi i u otvorenom
kufru. Allah, d.elle .anuhu, ka.e: "Od sada vam se dozvoljavaju sva lijepa jela; i
dozvoljavaju vam se jela onih kojima je data knjiga prije vas (jevreja i kr.ćana), i
va.a jela su njima dozvoljena; i čestite vjernice su vam dozvoljene, i čestite kćeri
onih kojima je data knjiga prije vas..." (El-Maide, 5)
Ovaj ajet znači da mi mo.emo jesti njihovu hranu kao i oni na.u. Mo.emo jesti meso
.ivotinja koje su oni zaklali ili ulovili, a i oni mogu jesti tako meso od nas.
Time ih Islam izuzima od ostalih politeista kada se radi o nekim dru.tvenim
odnosima kao .to su hrana i jednostrana .enidba. Riječi "jela onih kojima je data
Knjiga" je generalna i odnosi se na meso, proizvode i ostalu hranu koju oni jedu. Sve
ove vrste hrane su nam dozvoljene osim onoga .to je samo po sebi haram u .to prije
svega spada svinjetina, meso uginule .ivotinje, istekla krv itd. Jednom su imama
Malika pitali da li se mo.e jesti meso .ivotinja zaklanih za potrebe kr.ćanskih
svečanosti i crkava, a on je uzvratio: "Ja to mrzim, ali ne zabranjujem".
Allah nam je bezuvjetno dopustio da konzumiramo njihovu hranu. On nam je
dopustio da se .enimo njihovim .enama, .to znači da je dopu.teno i s njima stupati
u spolne odnose. A kada se radi o halalu i haramu, spolni odnos je va.niji od hrane.
Ono .to oni sa vjerskog aspekta smatraju dopu.tenim, čak i kada se način klanja
.ivotinje u njihovoj vjeri razlikuje od onoga .to na.a vjera propisuje.
Meso uvezeno iz kr.ćanskih zemalja u kojima je zvanična vjera kr.ćanstvo ili
jevrejstvo je dozvoljeno. Meso iz komunističkih zemalja nije halal jer oni nisu narod
Knjige. Medjutim, ukoliko se nadjemo u situaciji gdje imamo prodavnicu u kojoj se
prodaje kr.ćansko meso a pored nje drugu u kojoj se prodaje meso koje je zaklao
musliman, prednost ćemo svakako dati muslimanovom mesu, iako ni ono prvo nije
zabranjeno. Veoma je ružno istraživati da li je neki musliman zaklao ili nije s
bismillom. Sve u .to nemamo uvida prilikom klanja .ivotinje koju je zaklao
musliman, bio on d.ahil ili grije.nik, ili neko od pripadnika Knjige, halal je jesti.

Poslanika su pitali: "Poslaniče, pred nas su iznijeli jelo, a mi nismo znali da li je nad
njim proučena bismillah. .ta da učinimo, da ga jedemo ili ne?", on je odgovorio:
"Proučite bismillu i jedite."
Slatki.e u kojima se nalazi ne.to malo svinjske masti treba izbjegavati nakon .to se
utvrdi da su oni spravljeni na bazi svinjske masti. Sve .to je zabranjeno u velikim
količinama, zabranjeno je i u malim.
Svinjska mast je sastavni dio zabrane o svinjskom mesu. Uzvi.eni Allah je zabranio
svinjsko meso, a svi učenjaci se sla.u da je svaki dio svinje takodjer zabranjen.

hfz. Mr. Senaid Zajimovic bošnjakinja.net

*
0
*
0

"Smrt je jedna...pa neka bude na Allahovom putu." Šejh Abdullah Azam
User Formely Known As Dino
Oflajn
Muško
291
Vidi Profil
« Odgovori #20 u: Avgust 06, 2007, 13:07:33 »

Veoma je ružno istraživati da li je neki musliman zaklao ili nije s
bismillom.

Dodao bih i bezobrazno. Fino rekoše ljudi vjernik je vlasnik...

Nego znal neko kad će ovo krenut?

http://halal.ba/index.php?tekst=88

Navod
U Sarajevu je u utorak (5. Juni 2007) potpisan ugovor o halal certificiranju Argeta paštete. Ugovor su potpisali Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete i Martin Jager, direktor Argeta d.o.o. Sarajevo.
Ovim ugovorom definirano je da će ugovorne starne zajednički raditi na implementiranju zahtjeva Halal standarda koji će omogućiti Argeti da svoje proizvode plasira na tržište sa oznakom halal i zaštitinim znakom za halal kvalitetu. Argetini proizvodi su na našem tržištu prisutni dugi niz godina, a s obzirom na sve češće upite o njihovom halal statusu, te opredeljenju Argete da udovolji zahtjevima svojih kupaca, pristupilo se potpisivanju ovog ugovora. U narednim mjesecima bit će poduzet niz aktivnosti s ciljem utvrđivanja da su sve sirovine koje se koriste za proizvodnju Argeta pašteta, sa šerijatskog stanovišta, muslimanima dozvoljene za konzumiranje. Istovremeno će biti utvrđeno da u procesu proizvodje ne može doći do oharmljenja proizvoda. Po okončanju ovog procesa Agencija će Argeti d.o.o. Sarajevo dodjeliti halal certifikat nakon čega ce počet proizvodnja halal Argeta paštete. Agencija će u naredne četiri godine, u skladu sa odredbama ovoga ugovora, vršiti nadzor nad proizvodnjom.
Zajednička ocjena predstavnika Agencije i Argete je da će, na ovaj način, konzumentima Argeta pašteta biti pružena dodatna garancija o kvalitetu ovih proizvoda. Ujedno, dobijanjem halal certifikata Argeta će zadovoljiti jedan od najvažnijih preduvjeta za plasman svojih proizvoda na tržište islamskih zemalja.

*
0
*
0
AbdulFaatir
*
Oflajn
23673
Vidi Profil
« Odgovori #21 u: Mart 21, 2010, 15:36:07 »

refresh Smiley
*
0
*
0

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
valentino
*
Oflajn
8514
Vidi Profil
« Odgovori #22 u: Mart 22, 2010, 00:23:23 »

Veoma je pohvalno na Zapadu sresti prodavnice, ili u ovom slucaju
ugostiteljske objekte, gde covek moze sa poverenjem da sedne i posteno jede.

Dolaskom u Nemacku najvese poverenja sam imao u Turske prodavnice,picerije
ili- kebap radnje.
Racunao sam:--dje vecih vernika od Turaka?
Ispostavilo se da trebam ipak uvek proveriti prvo, ko je gazda i kakav je kao vernik?

Ovde u Heilbronu pre desetak godina, inspekcija je u petnaestak kebab radnji( doner)
pronasli da vlasnici koriste i svinjsko meso sto je kaznjivo jer je prevara.

Prevara je u smislu verovatno sto nije prijavljeno nadleznim kao sastav .
S obzirom da u sastavu stoji govedje ,ovce ili junece meso, koje je skuplje imaju
poreske olaksice i mogucnost vecih cena.

Iznenadilo me da se radi o vlasnicima, koji su eto kao neki muslimani.
Pre par decenija sam bio vegetarijanac, uvek kada sam to napominjao nailazio sam  na
razumevanje.
Vise naravno nisam, ali-
taj trik cesto koristim ovde kada kupujem neki proizvod a da nisam siguran sta ima unutra..
Kazem da sam vegetarijanac, da ne smem i ne mogu meso da jedem, pa mi prodavac
dobro rastumaci sadrzaj.
Racunam da ce imati vise razumevanja i paznje, ako sam
 vegetarijanac i humanista spram zivotinja. Grin
*
0
*
0
Stranica: 1 [2] Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54847552