Voćarstvo - kalemljenje i sadnja voća

<< < (21/71) > >>

nedimbih:selam

mene zanima gdje se mogu nabavit sadnice autohtonog voca. po mogucnosti da nije puno daleko od zenice

i zanima me zasto se vocke peru modrom galicom i jel to nesto prirodno

Mahir 07:Navedi iz: nedimbih na April 25, 2009, 00:07:11

selam

mene zanima gdje se mogu nabavit sadnice autohtonog voca. po mogucnosti da nije puno daleko od zenice


Alejkum muselam!
Pokušaj u Zenici, u poljoprivrednoj apoteci "Ekinović" (kod Kočevske džamije). Ako ne bude kod njih provjeri i u drugim poljoprivrednim apotekama u Zenici. Ali, dobro pazi: ako ne budu imali sadnice odmah, nemoj više ni dolaziti kod njih. Ako ti kažu: "nemamo trenutno, dođi sutra-prekosutra", nemoj dolaziti, jer se zna desiti, da preko noći promjene "etiketu" sa sadnica koje "slabo idu" na sadnice koje se "traže". ;D
Znam, pouzdano da su se sadnice autohtonih sorti voća prodavale i u Žepču (koje i nije previše daleko od Zenice).
E sad, odakle poljoprivredne apoteke nabavljaju sadnice, ne znam tačno. Pretpostavljam iz rasadnika u Srebreniku, koji proizvodi i sadnice domaćih autohtonih sorti voća.
Najsigurnije, a vjerovatno i najeftinije ti je da odeš direktno do Srebrenika ili da sam kalemiš domaće sorte, po svome izboru.
Selam! :)

Mahir 07:Navedi iz: nedimbih na April 25, 2009, 00:07:11

selam

i zanima me zasto se vocke peru modrom galicom i jel to nesto prirodno

Voćke se pršću modrom galicom (plavim kamenom) radi zaštite od plemenjače, kovrđavosti, pjegavosti, šupljikavosti i uvrnutosti lista jabuke, kruške, breskve i drugog voća. Također, se upotrebljava za zaštitu vinove loze (grožđa), krumpira, paradajiza, itd.
Radi se o hemijskom sredstvu (bakarnom sulfatu), koji se upotrebljava kao fungicid - sredstvo za uništavanje i sprečavanje bolesti čiji su uzročnici gljive, lišajevi i patogene bakterije.
Za prskanje voća, upotrebljava se obično u obliku "bordovske ćorbe" - smjese vode, plavog kamena i kreča.
U prevelikim dozama plavi kamen može "spržiti" biljku. Dugo je bio jedino sredstvo za zaštitu vinove loze. Sada postoji i niz drugih sredstva od kojih su neka i organska.
E sad da li se radi o nečemu "prirodnom", neznam šta bih ti rekao. S jedne strane, radi se o dosta efikasnom sredstvu protiv gore navedenih (i drugih bolesti) voća, ali s druge strane ako se pretjerano upotrebljava treba imati u vidu da se ipak radi o smjesi koja sadži bakar (a koji spada u grupu teških metala i koji je u većim dozama otrovan - može poslužiti i kao insekticid i herbicid).
Selam! :)

Mahir 07:Samo, da konstatujem da je sezona kalemljenja voća na klasične načine (na procjep, pod koru, itd.) za ovu godinu malte ne završena.
Doduše, još jedino za nekoliko starinskih sorti jabuke ("šećerka", itd.), koje još nisu nešto posebno izlistale, moguće je kalemljenje i to najkasnije u slijedećih desetak dana. Naravno, u zavisnosti od položaja i nadmorske visine voćnjaka.
Dakle, ko želi, još mu par dana nije kasno za ovu godinu, okalemiti koju starinsku sortu jabuke, poput "šećerke". Radi se o slatkoj jabuci koja je ranije u narodu bila dosta raširena i omiljena, jer je ranije šećer bio dosta skup i malte ne luksuz, pa je se od ove slatke jabuke pravio pekmez, koji je nekada služio kao skoro jedini "slatkiš" i "zaslada" za djecu i odrasle. Naravno, s obzirom da su danas šećer i drugi slatkiši relativno jeftini, malo ko da danas pravi pekmez od jabuka, a ova sorta jabuke je pred izumiranjem. Ovaj pekmez je daleko zdraviji od šećera, keksa i drugih prerađevina, pa će možda nekada opet doći vrijeme kada će se narod okrenuti domaćim "zdravijim" proizvodima. Zato, nije loše okalemiti i koju sadnicu ove sorte jabuke, naravno, ko za to ima mogućnosti.

nedimbih:allah te nagradio za tvoje odgovore

ja imam jos jedno pitanje. prosle jeseni sam zasadio jednu hruscu aslamu. stabljika joj je sad visoka oko metra. na nekih 10 centi iznad zemlje, tik povis kalema ima 4 pupa koji su jako izlistali. povis toga na nekih 6o centi ima jos jedan pup koji je fino izlisto. ostatak stabljike je maltene go. ima svega par pupova sa po jednim listicem. mene zanima da li bih ja trebo otkinut ona 4 pupa pri dnu da ojacam pupove koji se nalaze vise na stablu. i ako ih otkinem trebal to mjesto zastit, voskom il necim dr. da ne cure sokovi

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica