ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 580678
Tema: 64185
Članova: 29114
Najnoviji član: lgzgxjsiqgfb

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Politika i aktuelnosti (Moderatori: ihlasica, eko87)
| | |-+  Ne zaboravimo... SREBRENICA...
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi dolje Printaj
Tema: Ne zaboravimo... SREBRENICA...  (Čitanja 28357 puta)
galipolje
Oflajn
257
Vidi Profil
« Odgovori #90 u: Juli 02, 2011, 17:45:18 »

Ne zaboravimo nikada Srebrenicu, neprebolnu ranu na bošnjačkoj kolektivnoj duši

ali,

ZBOG:

-rehabilitovanog četništva i četničkih krvoloka u Srbiji
-aktivnog ravnogorskog pokreta,
-masovnih razmjera pošasti ćosićevštine u Srbiji
-prelivanja te socijalne patologije i njeno dodatno usložnjavanja u BiH
-masovne podrške Dodikovoj nacionalističkoj pomahnitalosti
-nespremnosti visokih i niskih predstavnika da ovo spriječe
-negiranja genocida nad Bošnjacima od strane zvanične Srbije i njene Banjalučke filijale
-načina na koji su mediji, politički establišment i značajan deo narodnih masa u Beogradu i Banja Luci propratili Mladićevo hapšenje
-izgradnje crkve u dvorištu bošnjačke heroine Fate Orlović
-sjednice srbijanske vlade u Banja Luci..............

..............................ne zaboravimo ni riječi velikog Bertolda Brehta izrečene nakon završetka Drugog svjetskog rata:

„Ne uživajte u njihovom porazu, o ljudi,
Jer, iako je svijet stojički podneo i zaustavio kopilad,
Kučka koja ih je okotila je ponovo uspaljena!”
*
0
*
0
crnileptir
*
Oflajn
13405
Vidi Profil
« Odgovori #91 u: Juli 09, 2011, 19:40:29 »

svakog 11 jula meni naumpadaju samo ovakve stvari...molim Allaha s.w.t da me počasti životom, zdravljem i učešćem u vremenima kad se bude oslobađala cijela Bosna...da ih rasćuhamo jednom zauvijek

<a href="http://www.youtube.com/v/TvzXwPenJ0w" target="_blank">http://www.youtube.com/v/TvzXwPenJ0w</a>
*
0
*
0

"Smrt je jedna...pa neka bude na Allahovom putu." Šejh Abdullah Azam
crnileptir
*
Oflajn
13405
Vidi Profil
« Odgovori #92 u: Juli 09, 2011, 19:43:15 »

i da dodam- skršićemo vas inshaAllah kad tad...nek vam haljaljuje i priča o suživotu ko hoće

<a href="http://www.youtube.com/v/4PvyX8HpZGc" target="_blank">http://www.youtube.com/v/4PvyX8HpZGc</a>
*
1
*
0

"Smrt je jedna...pa neka bude na Allahovom putu." Šejh Abdullah Azam
Zahf
*
Oflajn
5109
Vidi Profil
« Odgovori #93 u: Juli 09, 2011, 19:48:52 »

Imena žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukopani 11. jula 2011

http://www.islambosna.ba/vijesti/vijesti-bih/25585-imena-rtava-iji-e-posmrtni-ostaci-biti-ukopani-11-jula-2011

Srebreničke priče: Hajra Ćatić u minskom polju tražila posmrtne ostatke svog sina Nine

http://www.islambosna.ba/vijesti/vijesti-bih/25571-srebrenike-prie-hajra-ati-u-minskom-polju-traila-posmrtne-ostatke-svog-sina-nine

*
0
*
0

Zaista su naše riječi mrtve, sve dok ne umremo za njih, pa one ostanu žive među živima.
hadid28
*
Onlajn
Muško
5176
Vidi Profil
« Odgovori #94 u: Juli 09, 2011, 20:00:02 »

Obilježavanje godišnjice Srebrenice u Bihaću: Dženaza u odsustvu na Trgu, Javna tribina

Četvrtak, 07 Juli 2011 18:54

U povodu obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida u Bihaću će biti upriličeno nekoliko sadržaja. Za sve one koji, zbog opravdanih razloga, ne mogu biti 11. 07. u Potočarima na zajedničkoj dženazi, na Gradskom trgu u Bihaću će biti organizovano zajedničko klanjanje dženaze u odsustvu, te prigodno obraćanje i pojašnjenje načina na koji se klanja dženaza, zatim mirni mimohod ulicama Bihaća, kao podsjetnik i suosjećanje sa srebreničkom tugom. Program će otpočeti od jutarnjih sati u ponedjeljak (11.07), a zajednička dženaza će se klanjati nakon podne namaza.

Pored pomenutog programa medžlis IZ-e Bihać učestvuje  u organizaciji Javne tribine "Srebrenica, jučer, danas, sutra...", koja će se održati 13.07. (srijeda) u sali Kulturnog centra (Dom Armije) u Bihaću, sa početkom u 18.30 sati. Gosti predavači su: Muderris Nezim ef. Halilović (imam Fahd džamije u Sarajevu) i Avdo Huseinović (saradnik Instituta za ratne zločine). U toku tribine je planirana i projekcija filma "Daleko je Tuzla".

Pozivamo sve bišćane i bišćanke, ponosne krajišnike, koji ne mogu do Srebrenice, da svojim prisustvom pokažu srebreničkim majkama da suosjećamo sa njima i u Bihaću, da mislimo da njih i da je srebrenička tuga i naša tuga.

"Da se nikad i nikom ne ponovi Srebrenica, Amin"

(preuzeto sa stranice medžlisa iz bihać)
*
0
*
0

O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjerujte, On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kog ćete ići, i oprostiće vam - jer Allah prašta, i samilostan je - (Al-Hadid 28)
Dajdza
Oflajn
897
Vidi Profil
« Odgovori #95 u: Novembar 10, 2011, 03:21:10 »

Dok zene i djecaodlaze iz Srebrenice, kuce se pljackaju.Sve sto se moze natovarati na traktor, kola, konje, tacke, sve se nose a stoka se tjera ili odvodi. Najbolje je da sami pogledate.

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=44115
« Last Edit: Novembar 10, 2011, 03:23:35 od Dajdza »
*
0
*
0
sablja
Oflajn
Muško
5717
Vidi Profil
« Odgovori #96 u: Novembar 10, 2011, 13:40:16 »

Dok zene i djecaodlaze iz Srebrenice, kuce se pljackaju.Sve sto se moze natovarati na traktor, kola, konje, tacke, sve se nose a stoka se tjera ili odvodi. Najbolje je da sami pogledate.

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?rid=1&pid=44115

http://www.islambosna.ba/forum/zanimljivosti-i-ostalo/srebrenica-video/#bot  Smiley
*
2
*
0

Omer, radijallahu anhu, je na jednoj hutbi pričao što su ljudi postigli od dunjaluka, pa je rekao: "Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kako se cijeli dan previja a da nije imao ni najlošijih hurmi da njima utoli glad"
(Muslim, br. 2075)
hadid28
*
Onlajn
Muško
5176
Vidi Profil
« Odgovori #97 u: April 08, 2012, 18:30:20 »

Pogledajte do sada neobjavljene fotografije proboja srebreničke kolone smrti (FOTO)

Dramatični trenuci koje je snimio Ahmet Bajrić Blicko uskoro će se naći u velikoj fotomonografiji

"Dnevni avaz" ekskluzivno donosi 10 do sada neobjavljenih fotografija snimljenih u julu 1995. godine nakon pada Srebrenice. Riječ je o fotografijama koje svjedoče o deportaciji srebreničkih žena, djece i staraca na prostor općine Kladanj, te o proboju kolone srebreničkih muškaraca, u kojoj je pri polasku iz Srebrenice 11. jula bilo više od 15.000 osoba, na područje općine Sapna.

Susret sa slobodom

Autor fotografija je "Avazov" fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko. On je u noći sa 11. na 12. juli 1995. godine, te po danu 13. i 14. jula skupa s tadašnjom novinarskom ekipom okupljenom oko Radio Zvornika, koji je egzistirao na slobodnom zvorničkom teritoriju, bio među reporterima koji su na liniji razgraničenja u Ravnama kod Kladnja dočekivali iznemogle Srebreničanke i njihovu djecu, prethodno dovezene autobusima i kamionima do linija razgraničenja s Vojskom RS.

Bajrić je, također, bio jedini fotoreporter koji se u noći sa 15. na 16. juli 1995. našao na prostoru Nezuka i Baljkovice, odnosno na ratnoj liniji na kojoj je tzv. kolona smrti izvršila proboj na tadašnji slobodni zvornički teritorij.

Dirljive trenutke susreta sa slobodom iznemoglih Srebreničana koje su Bajrićev fotoobjektiv kao i kamera njegovog kolege Muhameda Kahrimanovića zabilježili 16. jula 1995. prenijeli su svi važniji svjetski printani i elektronski mediji.

Na fotografijama koje danas objavljujemo vidimo Srebreničane kako im, nakon dolaska u selo Nezuk, lokalno stanovništvo i medicinske ekipe ukazuju pomoć, ali i trenutke kada su oni zdravstveno sposobniji zagazili u rječicu Munjaču na području sela Žuje u želji da se nakon petodnevnog iznurivanja konačno umiju i osvježe.

Godišnjice genocida

Tu je i fotografija vojnog vozila koje su na svom putu Srebreničani zarobili u okršaju s Vojskom RS kod Zvornika.

Trenuci posljedica planetarnog zločina nad srebreničkim civilima snimljeni fotoobjektivom Ahmeta Bajrića Blicka uskoro će se naći u velikoj fotomonografiji, koja je u pripremi i koja će, zasigurno, biti jedno od najistinitijih svjedočenja zločina genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Na više od 200 fotografija, osim proboja kolone smrti u Nezuk i deportacije žena i djece u Kladanj, naći će se i fotografije s obilježavanja svih godišnjica genocida, kolektivnih dženaza te posjeta značajnih svjetskih ličnosti Memorijalnom centru u Potočarima.

dnevniavaz.ba
*
3
*
0

O vi koji vjerujete, Allaha se bojte i u Poslanika Njegova vjerujte, On će vam dvostruku milost Svoju darovati, i daće vam svjetlo pomoću kog ćete ići, i oprostiće vam - jer Allah prašta, i samilostan je - (Al-Hadid 28)
galipolje
Oflajn
257
Vidi Profil
« Odgovori #98 u: Juli 11, 2012, 01:28:25 »

Uzviseni Stvoritelju!

Molim te svojim slabasnim glasom da sve srebrenicke sehide primis u svoje okrilje onako kako si obecao najiskrenijim robovima svojim:

\" A ti, o dušo smirena,

vrati se Gospodaru svome zadovoljna,

a i On tobom zadovoljan,

pa udji medju robove Moje,

i udji u Džennet Moj! \"
« Last Edit: Juli 11, 2012, 01:31:57 od galipolje »
*
7
*
0
Zele
Oflajn
Muško
8473
Vidi Profil
« Odgovori #99 u: Juli 11, 2012, 01:56:36 »

Kad je senad bio kod Dodika svi su drvlje i kamenje na Senada. Ali samo Senad je mogao izvuci ovakvu izjavu i priznanje od Duduka. Wink Ponavljati ovo uvijek..

*
1
*
0

Sredinom.
ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #100 u: Juli 11, 2012, 12:00:26 »

Prvi puta sam bila u Srebrenici 2005. Na desetu obljetnicu. Organizacija puta je bila vise dezorganizacija, nije se znalo ko pije, ko placa, a vecina nas nije bila iz tog kraja i ranije nismo bili na dzenazi. Negdje pred Bratuncem smo morali pjesice nastaviti do Potocara. Prvo je ujutro padala kisa, a cini mi se i noc prije, a nakon toga je nastupila prava julska vrucina.

Kada sam tamo stigla, glavna preokupacija mi je bila kako uzeti abdest, posto smo stigli u zadnji momenat. Svi su uzimali onako na otvorenom, a mi pokrivene snalazi se kako znas. Uspjele smo, elhamdulillah. Dirljivo je bilo, narocito obilazak Tvornice akumulatora, tada jos nije bilo nista uredjeno, nije bilo Muzeja. Pa zamisljas svu patnju koja se na tim mjestima desavala, kao da je mozes osjetiti. Pa onda oni napisi UNPROFORaca po zidovima. Ma znate svi, koji ste bili... Bili smo i na otvaranju masovne grobnice, tu nam je predavanje odrzao sjajni prof. dr. Smail Cekic. I tu je suvisno da bilo sta kazem...

Eh onda, posto rekoh da nam je organizacija bila dezorganizirana, raja se pogubila, pa nismo napustili Potocare sa ostalima. Onaj lijepi dio dana izmedju ikindije i aksama, nas jako malo ostalo u Potocarima. Sjedim na brezuljku i posmatram ono more nisana ispod, tisina, neki blagi povjetarac miluje, cuje se samo Kur'an. Poneko klanja na musali, poneko cuci kraj mezara nekog svog i uci Jasin, bezbeli. Spokoj, neopisiv.

Onda sidjem dolje i klanjam na musali. Dozivjela sam zaista lijepih namaza u svom zivotu, a ovaj je bio jedan od najljepsih. Taj osjecaj me stalno vracao natrag u Srebrenicu, ponovo. Valjda se dusa odmori medju sehidskim dusama. Kakva ljepota i dostojanstvo je u ovom nasem dinu, cak i u smrti, elhamdulillah.

Inna lillahi we inna ilejhi radzi'un

Da im Svemilosni Gospodar primi sehadet, jer ubijani su samo zato sto su muslimani.
*
3
*
0
ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #101 u: Juli 11, 2012, 12:57:08 »

http://balkans.aljazeera.net/genocid-u-srebrenici

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/105300-spisak-imena-zrtava-srebrenickog-genocida-koje-ce-sutra-biti-ukopane-u-potocarima.html
*
0
*
0
ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #102 u: Juli 11, 2012, 14:31:39 »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/105353-dnevni-avaz-objavljuje-fotografije-egzodusa-srebrenicana-iz-jula-1995-godine.html
*
0
*
0
Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #103 u: Juli 11, 2012, 18:35:11 »

.
« Last Edit: Avgust 04, 2012, 22:21:30 od Mariam »
*
2
*
0
Lemana
Oflajn
Žensko
659
Vidi Profil
« Odgovori #104 u: Juli 11, 2012, 20:07:26 »

Bio po prvi puta ove godine u Srebrenici.
Mjesto i dalje puno boli i patnje, jučer je bilo pokopano 754 Bošnjaka i 1 Hrvat. Upoznao se sa dosta ljudi i stvarno nakon onakvog stravičnog zločina majkama, ženama i sestrama koje su imale snage oprostiti širom su otvorena vrata raja. Jer uistinu je Srebrenica Bosanski brat Vukovaru. I tu ranu niti vrijeme više neće moči zacijeliti.

Svim ubijenima Rahmetli i počivali u miru.

Ne kontam baš najbolje, kome su oprostile??

To iz propovijedi reisu-l-ulema Mustafa Cerića. Gdje je rakao kada je taj dan jedna majka Srebrenice rekla Tadiću da oprašta ali ne zaboravlja. Te da su joj otvorena širom vrata raja, jer ima tako veliko srce.

Volela bi da vidim takav snimak,da se bas uverim kako moze jedna majka reci Tadicu da im oprasta.. surovo ubistvo njenog deteta i ko to tvrdii da ce joj zbog tih reci biti  otvorena vrata raja...Ta majka i sve ostale su dozivele dzehenem (pakao)ovoga dunjaluka Sad Postoji li taj snimak gde..ili politicari samo izmisljaju da smire situaciju da se "zaboravi"? Ja nisam Bosanka..nikog nemam u Bosni,ali rat i 90-te su me obolele zivce sam izgubila,ja i mnogi nas narod u ovoj tudjoj zemlji misleci i nocima ne spavajuci za moju bracu i sestre muslimane u Bosni...Spomenulo se ne povratilo se!  Cry
« Last Edit: Juli 11, 2012, 20:15:26 od Lemana »
*
2
*
0
Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54827256
Copyright © IslamBosna.ba