ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629025
Tema: 65731
Članova: 52042
Najnoviji član: AnasiusImarkag


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Politika i aktuelnosti (Moderatori: ihlasica, eko87)
| | |-+  U Iraku i Afganistanu 5000 radnika iz BiH !!!
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] Idi dolje Printaj
Tema: U Iraku i Afganistanu 5000 radnika iz BiH !!!  (Čitanja 6701 puta)
minber
Oflajn
Muško
210
Vidi Profil
« u: Juni 25, 2008, 02:34:14 »


U Iraku i Afganistanu 5000 radnika iz BiH


Tisuće mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine spremno je odmah otići na rad u države u kojima se vode ratovi - Irak i Afganistan. Kako piše list San, američka kompanija ''Kellog, Brown and Root'' (KBR) iz Teksasa ponovo je raspisala javni poziv kojim traži nove radnike, njih oko stotinu, koji će raditi u zemljama iz ratne zone.
Treba reći da KBR već 35 godina radi za vladu SAD-a. Kompanija u Iraku i Afganistanu uglavnom izvodi radove na izgradnji naftnih bušotina, izgradnji logora za zarobljenike, izgradnji vojničkih kampova i njihovom održavanju i osiguranju. Američka kompanija je otvorila svoje predstavništvo u sarajevskom hotelu ''Holiday Inn'' i prije desetak dana organizirala je i razgovor pojedinačno sa svakim kandidatom.
Radnicima iz BiH se nude brojni poslovi u Iraku i Afganistanu, a američka kompanija KBR najviše je zainteresirana za vozače kamiona, vatrogasce, zaštitare i građevinske radnike.Osim stručnosti, od svakog kandidata se traži da je psihofizički zdrav i da je motiviran i spreman odgovoriti svim zadacima koje pred njega postave poslodavci. Na razgovorima, svakom kandidatu predstavnici KBR-a su izričito naglasili da se poslovi obavljaju u ratom zahvaćenim područjima, gdje je opasnost ogromna i da život lako mogu izgubiti u napadima neprijatelja i drugim situacijama.
Također im se naglašava da niko nema posebnu zaštitu nego isključivo zaštitu vojske koja osigurana izvođenje radova. Svi radnici koje angažira KBR u Iraku i Afganistanu spavaju u šatorima u kojima ima osam do deset kreveta. Oni koji prođu testiranja, potpisuju ugovor sa KBR-om u kojem su precizno i do u detalje navedena prava i obaveze i radnika i kompanije.Prema nekim procjenama, do sada je u Irak i Afganistan preko KBR-a otišlo i još se tamo nalazi blizu 5.000 radnika iz Bosne i Hercegovine. Njihova prosječna plaća iznosi 2.500 dolara i dužni su izvršavati naloge poslodavca, odnosno raditi u područjima koja on odredi.
Prema službenim podacima, u Iraku, Kuvajtu i Afganistanu prošle godine poginuo je 91 radnik američke kompanije KBR, a oko 400 radnika je ranjeno. Prema onome što piše strani tisak, jedino su radnici iz BiH i Makedonije spremni raditi sve poslove u Iraku i Afganistanu i za plaću manju od 2.500 dolara.


http://www.svevijesti.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=7302&Itemid=207
*
0
*
0
Logged
omerpasa

« Odgovori #1 u: Juni 26, 2008, 11:06:56 »


To da ih ima ima ih.
Da ih je 5 hiljada je bezobrazno pretjerivanja.

Ko izda islam zna mu se sta ga sleduje. Ponizenje na ovom a sta ga ceka na buducem Allah zna...
*
0
*
0
Logged
Stranica: [1] Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101916809
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines