ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Re: rrrrr :) od Lemana +1

Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578627
Tema: 64107
Članova: 23945
Najnoviji član: assiguimi

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Podforum za diskusiju
| | |-+  Sheikh Imran Hosein da li slusati ili ne ?
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 [2] 3 Idi dolje Printaj
Tema: Sheikh Imran Hosein da li slusati ili ne ?  (Čitanja 5542 puta)
Abdullah86
Oflajn
Muško
5033
Vidi Profil
« Odgovori #15 u: April 24, 2012, 23:55:44 »

Bio je savjetnik za vanjsku politiku Trinidada i Tobaga, direktor islamskog fakulteta u Karačiju, Direktor muslimanskog centra za razvoj također u Karačiju,, direktorislamskog instituta u Majamiju..obnašao je još par funncija. Imao iza sebe zaista impresivnu biografiju u poređenju s mnogima.

No, djelim mišljenje glede njegovog današnjeg djelovanja. Ima zaista stvari koje je "predvidio" u svojim predavanjima, koje imaju smisla i mogu se argumentovati. No sveukupno njegovo djelovanje bi ocjenio kao pretjerivanje. Malo na kočnicu, ne bi škodilo. također, pojava mase ljudi koji svaku njegovu riječ upijaju bez imalo kritičkog odnosa i propitivanja smatram jako lošim trendom. No to nije do njega, nego do nas kao ummeta koji je u vječitoj potrazi za nekakvim mesijom, idolom, koji će za njih razmišljati i obevazno skinuti direktno i indirektno krivnju sa nas samih z anaše današnej stanje : CIA, MOSSAD, MAsoni itd.
« Last Edit: April 25, 2012, 00:19:29 od Abdullah86 »
*
2
*
0

Trust no one. Esspecialy yourself.
DesnoOko
Oflajn
134
Vidi Profil
« Odgovori #16 u: April 25, 2012, 00:09:47 »

I ne znam kakav je to njego stav u Islamu i koje je on to funkcije obnasao?  O kakvom se intelektualcu radi...jel objavio neko znacajno djelo...knjigu...clanak u nekom profesionalnim zurnalu?  Ako nije...i od takvih bjezim...

Nefs vs Ruh, 1:0
*
2
*
0
Bik__Ferdinand
*
Oflajn
721
Vidi Profil
« Odgovori #17 u: April 25, 2012, 01:46:26 »

Ako je toliko dobar i predvidja stvari...sto ja onda ne dobijem na lutriji...nek predvidi moju lutriju...
*
0
*
-1
Abdullah86
Oflajn
Muško
5033
Vidi Profil
« Odgovori #18 u: April 25, 2012, 01:58:05 »

Ako je toliko dobar i predvidja stvari...sto ja onda ne dobijem na lutriji...nek predvidi moju lutriju...

Igraj, možda dobiješ.
*
0
*
0

Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #19 u: April 25, 2012, 10:47:32 »

Pa ako i 'predviđa' stvari, ne znači da ti treba da dobiješ na lutriji zbog toga. A i haram ti je to Biče. 
*
0
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
Haqqani
Oflajn
6682
Vidi Profil WWW
« Odgovori #20 u: April 25, 2012, 10:53:57 »

Kakva crna lutrija pasha. Koji ti mezheb slijediš.
*
5
*
0

Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tewba, 97)
Abdullah86
Oflajn
Muško
5033
Vidi Profil
« Odgovori #21 u: April 25, 2012, 11:13:59 »

Kakva crna lutrija pasha. Koji ti mezheb slijediš.

Stipu...
« Last Edit: April 25, 2012, 11:19:38 od Abdullah86 »
*
0
*
0

husnibeg
Oflajn
Muško
273
Vidi Profil
« Odgovori #22 u: April 25, 2012, 11:49:31 »

Esselamu alejkum,

Imran Nazar Hosein ,

je živio u New Yorku  deset godina tijekom kojih je radio kao direktor  Islamskih studija  te  za Zajednički odbor muslimanskih organizacija u New Yorku. On je držao  mnoga predavanja o islamu na svim važnijim  američkim i kanadskim sveučilištima, crkvama, sinagogama, zatvorima, društvenim dvoranama  itd.
Također je sudjelovao u mnogim među-vjerskim dijalozima s kršćanskim i židovskim učenjacima, a predstavljao je Islam u SAD-u. Bio je imam, za neko vrijeme, na Masjid Daral-Kur'an u Long Island, New York. On je također kao imam klanjao tjedne Džume i hutbe  držao  u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku  jednom mjesečno za deset godina neprekidno.
Napisao je poznatu knjigu Jerusalem in the Qur'an; Long Island,New York. 2002 god, pa 'Islam and Buddhism in the Modern World'  vrlo priznatu i jedinu knjigu takvog žanra uopće.Mnogi  nemuslimanski učenjaci uglavnom iskrivljuju činjenice kada kompariraju druge vjere i Islam, uglavnom na štetu Islama. Zato je ova knjiga dragocjena.

Neki su napisali o Imran Hoseinu:

„Jeruzalem u Kur'anu" dolazi kao zraka sunca za muslimane i kao svjetlo koje čini da progledamo  za sve  takozvane 'Sljedbenike  Knjige'. (Prof. Dr. Abul Fadl Mohsin Ibrahim, Professor of Islamic Studies at the University of Durban in South Africa)

Konačno, ja sam zadivljen Imran-ovim stilom pisanja. Iako je „Jeruzalem u Kur'anu“, studiozno napisan rad kombiniranjem vjerskih i povijesnih dokumenata s nedavnih političkih događaja i prodornim tumačenja iz Kur'ana i hadisima, on to radi kao priču. Jednom kada počnete da čitate, to je teško zaustaviti... (Prof. Dr. Malik Badri, Dean of the International Institute for Islamic Thought and Civilization in Kuala Lumpur)

Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti Imran Hoseinovo  istraživanje u monografiji o „Islam i budizam  u modernom svijetu“, koji čini njegov prvi pokušaj u području autorskog  istraživanja  i  sigurno se može reći da je to prva knjiga na ovu temu ikad napisana od strane islamskih znanstvenika. (Maulana Dr. Fazlur Rahman Ansari)

Njegov stil pisanja i znanje su briljantni.Koristi fakte iz svetih knjiga, Hadise i Kuran, povjesne dokumente i činjenice da bi ispričao priču.A ta priča dira svakog  pa čak i nevjernike. Zato ne sudimo prijeko o nečem što malo ili nikako ne poznajemo.

« Last Edit: April 25, 2012, 11:53:55 od husnibeg »
*
1
*
-1
Bik__Ferdinand
*
Oflajn
721
Vidi Profil
« Odgovori #23 u: April 28, 2012, 13:13:36 »

evo da skratimo pricu.  pronasao sam na internetu to njegovo najpoznatije djelo 'Jeruzalim u Kur'anu'.  Mislim sta reci...

to jedno takvo djelo ne bi proslo na jednom seminarskom radu...kod nas...ili bilo gdje na Zapadu. A da ne govorim u publikaciji na jednom akademskom nivou.  Nigdje tu nema fusnota...ili bilo koja kriticka analiza pojmova i nekih drugih autora...jednostavno 'knjiga' je napumpana ajetima i hadisima...onako povrsno...upakovano nekim zavjerama.

a najgore u svemu tome jeste predgovor ovog Malik Badrija....kad Malik Badri dovodi Imrana u istom kontekstu sa eminentnim Islamskim ucenjakom Ismail al-Faruqi, zasigurno jedan od vodecih Islamskih ucenjaka 20 stoljeca.  al-Faruqi je prvi Islamski ucenjak koji je rigorozno prezentirao Islam na intelektualnom i akademskom nivou na Americkim univerzitetima.  On je otac moderne Islamske da'we...na intelektualnom i akademskom nivou...  Njegovo djelo 'Kriscanska etika' je klasika...

al-Faruqi bi se postideo da se dovodi u istom kontekstu sa Imranom...
*
2
*
-2
Abdullah86
Oflajn
Muško
5033
Vidi Profil
« Odgovori #24 u: April 28, 2012, 13:15:35 »

Eh, to je to!
*
0
*
0

seed
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #25 u: Maj 11, 2012, 00:09:54 »

Selam Alejkum braco i sestre...

Samo hocu svima da vam pozelim sve najbolje i nemojte molim vas da me shvatite pogresno prilikom davanja svog komentara na ovu temu. Mahsuz sam se prijavio na ovaj forum samo zbog ove teme, inace ne svrljam po forumima. Evo prvo cu svaki post pojedinacno da procitam pa cu da stavim jedan svoj univerzalan koji ce se odnositi na gore navedeno. Pokusacu da odgovorim svima onima koji imaju negativno misljenje, jer dosta nam je tih negativnih misljenja ako se slazete :-)
*
1
*
0
seed
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #26 u: Maj 11, 2012, 00:41:51 »

Eh ovako. Potrudicu se da budem kratak :-)
Ja sam odgledao skoro svako predavanje od Imrana Huseina. Vidim ovdje ljudi pricaju o njemu, a ne znaju ni da li je koju knjigu objavio, ne znaju ni sta kaze u svojim predavanjima a kritikuju ga. Mozda malo to nije fer a (mislim ako se slazete)? Sto zakljucujem ovdje da sam ja pregledao njegova predavanja od svih vas, osim ovog DesnoOko. Njega ne racunam jer je njegov sajt dedzal.info :-)
Vidim neki govore o Imranu da je sufija i to je lose, jer pripada jednoj skupini a ne drugoj. Logicno da bi covek bio "na mjestu" ne smije pripadati niti jednoj skupini, vec mora biti univerzalan. E pa za one koji su donijeli takav zakljucak. Kao prvo necu vam iznositi dokaze o tome sta je on rekao po tom pitanju, jer to ne zelim. Kao sto Imran kaze kada hoces da doneses zakljucak o necemu onda prikupi SVE NA SVIJETU sto se odnosi na to nesto pa tek onda donesi zakljucak o tome. To on zove "system of meaning" ili ti "sistem znacenja". To znaci da ne smijemo proucavati jedan dio odvojeno od cjeline, jer mozemo doci u zabludu! A sta ovdje pojedinci rade. Nadju jednu stvar o Imranu i pokusavaju da kazu EH TO JE ON. A dajte ljudi, pogledajte sve od njega, ili vecu vecinu pa onda donesite zakljucak. A ne na osnovu JEDNE RECENICE!
A evo vam i dokaza draga braco da malo razmislite!

"A Zemlju smo prostrli i po njoj NEPOMICNE PLANINE razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste.." (Kur'an 15:19)
"Ti vidiš planine I MISLIS DA SU NEPOMICNE, a one PROMICU kao što promiču oblaci - to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite. " (Kur'an 27:88).

Eh u prvom ajetu Allah govori da su planine nepomicne, a u drugom da se pomijeraju kao sto se pomijeraju oblaci na nebu!!! E pa draga braco i sestre imam samo jedno pitanje. Jel to Allah(neka mi oprosti sto ovako govorim) protivrjeci sam sebi?? Eto to je pitanje a vi mi molim vas dajte odgovor...
Kad bismo samo gledali prvi ajet mislili bismo da su planine nepomicne, a paralelno je i kad bismo gledali samo drugi bez prvog. Ja odgovorih samom sebi :-)

Sad da odgovorim konkretno ovom Bik_Ferdinandu. Slusaj buraz, nemoj se sta naljutiti ali si bas pogodio sto se tice nickname. To sam zakljucio na osnovu tvojih postova o Imranu. Ti kazes njegovo dijelo nije ni za seminarskog rada - tako nesto. Kazes da struktura knjige nije po nekakvim standardima. A da te pitam nesto. Je li Kur'an po svojoj strukturi i spoljasnjosti po standardima kako treba da se napise jedna knjiga? Jel to toliko bilo bidno kako ce se objava napisati? Naravno nemoj pogresno da me shvatis ja ne poredim ovdje knjigu Jerusalim u Kur'anu i Kur'an. Samo zelim istaci da je SUSTINA BITNIJA OD FORME!

A sto se tice mr. Zijada Ljakica zaista ne zelim covjeka da pljujem, jer je on SIGURNO veci musliman od mene i vjernik. Covek je magistrirao na polju Islamski nauka i to stoji. Covek klanja svih 5 namaza (to je ocigledno), a ni po tome ne mogu da se poredim sa njim. Samo zelim istaci da njegovo misljenje o Imranu Huseinu ne mora da znaci da je tacno. Toliko bar mogu reci.

Eto toliko...

Selam alejkum jos jednom draga braco i sestre. Zelim vam sve najbolje :-)
*
1
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #27 u: Maj 11, 2012, 02:44:30 »

Meni se ne svidja formulacija ove teme 
Sheikh Imran Hosein da li slusati ili ne?

Kakve sve stvari i koje sve osobe smo mi u svom zivotu prisiljeni slusati, zasto ne saslusati i Imrana Hoseina, ako to zelimo? To ne znaci apriori da cemo se sloziti sa njim u svim njegovim tvrdnjama. Mozda se necemo sloziti ni sa 50% tvrdnji, ali opet otkud taj strah da ce on negativno utjecati na nas? A s kojim smo se to mi shejhom bez obzira koliko je on ucen i koliko fusnota ima njegova knjiga ikad slozili? A moramo li se sloziti?

Mislim da musliman treba da bude spreman da saslusa ili procita i nesto sto potice od neistomisljenika. Ne kazem da mora, ali bilo bi pozeljno jer to prosiruje znanje, kristalise nas kriticki stav i konacno izgradjuje nas kao osobe spremne da argumentovana brane svoje misljenje.

Nisam jos procitala ni jednu knjigu Sheikha Imrana, odgledala sam neka njegova predavanja i zelim da kazem sta mislim o njemu. Zapravo kakvu sam impresiju stekla o njemu na osnovu toga, jer moze se desiti da, ako ga upoznam bolje promijenim svoje misljenje.

Dakle impresionirana sam time kako Sheikh Imran razmislja. Recimo o papirnatom novcu i drugim plateznim sredstvima prije nego se papirni novac pojavio. Prije njega nisam cula ni jednog sejha da govori o ovoj temi a imala sam priliku dosta ih slusati. Malo mi je istina cudno da on recimo za Dedzdzala kaze da to nije ljudsko bice i jos neke stvari koje iznosi a nisu u skladu sa hadisom.

*
3
*
0

Halalite
valentino
*
Oflajn
8323
Vidi Profil
« Odgovori #28 u: Maj 11, 2012, 04:23:41 »

*
0
*
0
prana
Oflajn
297
Vidi Profil
« Odgovori #29 u: Maj 11, 2012, 08:23:12 »

Selam

Licno ne patim od autoriteta, jedini autoritet za muslimana je Kuran Casni;  "Milostivi Poucava Kuranu"  (Er - Rahman 1), Ucis Kuran Casni i gledas u sebe i oko sebe i covek pocinje da razumuje, kolko mu je sudjeno znanja. Vecina ljudi s ovim uciteljima kojih ima, ne zna im se broja, izgubi vjeru u svoj razum, a najvise od ovih sto ko izgledaju, spoljasnoscu, uceni, a nisu, samo izgledaju. Da ne govorimo o onima koji namerno izvrcu, sto kaze ; "Nema nista gore od pokvarena islamskog ucenjaka".

Kuran Casni nas uci da razmisljamo slobodno bez pritiska autoriteta, islam je najveca sloboda, jer sve ljude poucava "Rahman - Milostivi";
"Nisam ih uzeo za svjedoke (da bi se njima pomagao) u stvaranju nebesa i Zemlje, niti u stvaranju njih samih, niti sam za pomocnike uzimao one koji u zabludu vode".  (El -Kehf, 52)
"Ako budete sumnjali u ono sto (postepeno) spustamo Nasem robu, dajte jednu suru (dio) slicnu njoj (objavi). I pozovite svoje svjedoke, osim Allaha, ako istinu govorite". (El - Bekare, 23)
 Jedno se odnosi na naucnike jer su i oni sami stvoreni; "Nisam ih uzeo za svjedoke (da bi se njima pomagao) u stvaranju nebesa i Zemlje, niti u stvaranju njih samih,..." drugi duhovnjaci; "...niti sam za pomocnike uzimao one koji u zabludu vode."

"... I pozovite svoje svjedoke, osim Allaha, ako istinu govorite". Velicanstvena istina jer ljudi uce od Stvorenog a sami su Stvoreni, kaze;

"... I pozovite svoje svjedoke, osim Allaha, ako istinu govorite." Tako je Allah Uzviseni jedina istina i Uputitelj svim ljudima.

Svaki dan ljudi to govore u molitvi, ali mozda nisu svjesni; El Fatiha.

Islam je jednostavan , put pravednosti, i srednji put. Tako ste izbacili onog "djoku", a covek se sam predstavio da ne moze biti bolje. Tako nastaje sukob izmedju tjelesnog i duhovnog, naucnika i duhovnjaka. Dok je islam srednji put, svjesnosti o te dvije obale, dvije strane coveka. A put izbora je slobodan, il "djoka" ili "razuman". Sredina izmedju toga je da se ne prelaze granice dozvoljene u grijesenju, to jest u kusnji.

Druga istina je Imam Ali r.a, "okean znanja" jer ga poucio onaj koji je znao. Nema veze ni s Sunitima ni Sitima, nego sa znanjem, tako ce te se spasiti zablude. Sam sam to uvidio, na kraju, pa se okoristite tudjim iskustvom.
*
0
*
0
Stranica: 1 [2] 3 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54110973
Copyright © IslamBosna.ba