ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629022
Tema: 65731
Članova: 52040
Najnoviji član: Harleycoste


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Podforum za diskusiju
| | |-+  Sheikh Imran Hosein da li slusati ili ne ?
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] 2 3 Idi dolje Printaj
Tema: Sheikh Imran Hosein da li slusati ili ne ?  (Čitanja 22852 puta)
Nebuchadnezzar 2
Oflajn
79
Vidi Profil
« u: Oktobar 07, 2011, 13:37:55 »


Selam Sestre i Braco

Naisao sam na dosta predavanja doticnog gospodina svugdje po internetu. Po meni je vrlo zanimljiv i ima vise pametnih nego ostal (barem tako sad mislim)i, medjutim, ja sam neuk da ulazim u detalje, pa bi zamolio Vas, da pogledate i kazete svoje misljenje, vezano za njega.

Ima bas jedan govor koji mi se pravo dojmio

<a href="http://www.youtube.com/v/N4fFUFBitqc" target="_blank">http://www.youtube.com/v/N4fFUFBitqc</a>


P.S Znam da dugo vazi, malkice zna biti naporan, ali vrijedi.


 
*
3
*
-1
Logged
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #1 u: Oktobar 12, 2011, 21:47:52 »


Selam alejkum


Mada ima nekih pomalo cudnih cinjenica, sitnica, vrijedi sustina da se slusa.

Zato sto covjek objasnjava kroz Kuran i sunnet danjsanjicu, povezuje proslost i sadasnjost kroz islam.

To je  bra

Znaci povezivat Quran sa sadasnjicom a ne samo s  proslosti.


Na ovom novom forumu diskutiraju i prevode radove Imrana Hoseina na bosanskom;

Navod

Just a tip.*
0
*
0
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
mudziza
Oflajn
159
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Oktobar 12, 2011, 22:47:29 »


Pitanje:

Esselamu alejkum!

Javljam se iz Bijelog Polja (Sandžak) Volio bih da mi šejh Zijad odgovori na sljedeće pitanje: Ko je Imran Husein (ima serijal predavanja na temu Dedžal,mehdi,jedžudž i medžudž... na Youtube) Neka braća iz mog džemata preporučuju da se pogledaju njegovi dersovi i oduševljeni su njegovim idžtihadom. A ja sam čuo da je on sufijski šejh i da se njegovi stavovi uveliko razlikuju od stavova ehlisunetske uleme npr on kaže da dedžal neće bit fizičkog nedostatka i sljepila već da je to slijepilo srca. Pa onda za Jedžudž i Medžudž kaže da je to atlanska alijansa i sl. Volio bih da toj braći prenesem vaš stav o tom čovjeku. Džezakellahu hajren i Allah vas poživio i dao vam uspjeha u radu za naš din.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Šejh Imran Husejn je rođen na ostrvu Trinidad u Karibskom moru 1942. godine, indijskog je porijekla. Završio je Naučni institut u Karačiju i učio je na mnogim drugim institutima od kojih je Univerzitet u Karačiju, Univerzitet Zapadna indijska ostrva, Univerzitet El-Ezher i Međunarodni institut u Ženevi.

Radio je u diplomaciji u Ministarstvu vanjskih poslova Trinidada i Tubaga, ali je dao ostavku 1985.godine da bi svoj život žrtvovao radu za Islam.

Živio je deset godina u Njujorku gdje se aktivno bavio davom i gdje je bio predsjedavajući Zajedničke komisije za islamska udruženja i fondacije.

Obavljao je više vjerskih funkcija u raznim institucijama, predavao na raznoraznim institutima i školama u Pakistanu i Americi i napisao 12 knjiga islamske tematike. (preuzeto sa njegove stranice)

A što se tiče njegovih ideja i tumačenja Islama, ono što se piše o njemu na raznim web-stranicama kreće se između nekritične pohvale i veličanja njegovog tumačenja velikih predznaka Sudnjeg dana i optužbi sa druge strane da je sufija i da neosnovano tumači Dedžala i Jedžudža i Medžudža. Dok on sam za sebe tvrdi da ne pripada ni jednoj skupini niti džematu nego da slijedi Kur'an i Sunnet i da preferira mezheb Ehlu Sunneta vel Džema'at.

Međutim, prije kritičkog osvrtanja na njegova tumačenja neophodno je da se u kratkim crtama, nakon objektivnog istraživanja i analize njegovih ideja i idžtihada o velikim predznacima Sudnjeg dana, izloži rezime njegovog učenja.

Naime, ono po čemu je ovaj šejh postao poznat to su njegove ideje, idžtihadi i tumačenja velikih predznaka Sudnjeg dana. Mnoga pojašnjenja i tumačenja su produkt čiste mašte koja nema šerijatskih argumenata na koja se može osloniti, čak je jedan dio tih tumačenja uveliko oprečan jasnim šerijatskim tekstovima koji govore o ovoj temi. A razlog svemu ovome je što on prilikom tumačenja šerijatskih tekstova koristi metod metafore, tj. u prenešenom značenju tumači hadise na način da ono što je jasno i razumljivo svakom čovjeku onako kako je došlo u hadisima, da se tumači da se ustvari ne misli na to nego na nešto drugo.

Dvije su najvažnije teme o kojima on najčešće govori: Dedždžal i Je'džudž i Me'džudž. Po njemu oba ova velika predznaka Sudnjeg dana su se već pojavili i to još davno i u kontinuitetu neprestano su prisutni na Zemlji.

On pojašnjava da se brana Je'džudža i Me'džudža već otvorila i to prije više od hiljadu godina i da su Je'džudž i Me'džudž, ustvari Židovi El-Hazera, odnosno da su Židovi sa Kavkaza pomiješani sa Evropljanima Je'džudž i Me'džudž o kojima govore šerijatski tekstovi. Takođe, Židovi koji danas žive u okupiranoj Palestini su Je'džudž i Me'džudž. A provala Je'džudža i Me'džudža na islamski svijet se, po njemu, već se desila kroz krstaške ratove u srednjem vijeku, a zatim u novije vrijeme sa kolonizacijom islamskih zemalja. Još je mnogo detalja i pojedinosti o ovom velikom predznaku Sudnjeg dana o kojima on govori u svojim čudnim i neobičnim tumačenjima istog.

Takođe, po njemu je Dedždžal izašao već duži period, s tim da se njegova pojava ne očituje u osobi ljudskog oblika nego u državnom sistemu ili samoj državi. Njegov opis Dedždžala najbolje pojašnjava njegovo tumačenje poznatog hadisa kojeg bilježi Muslim u kojem se govori o vremenu koje će Dedždžal provesti među ljudima kada se pojavi: "Četrdeset dana, dan kao godina, dan kao mjesec, dan kao sedmica a ostali dani poput vaših dana".

Pa tako kaže da je "dan kao godina" ustvari metafora o hiljadu godina, a to dokazuje riječima Uzvišenog: "Samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju" (El-Hadž, 47), te je Dedždžal u tom periodu od hiljadu godina bio oličen u državi Britanija koja je bila imperatorska sila u to doba, čije carstvo je bilo toliko veliko da sa njega Sunce nije nikad zalazilo. Manifestovanje Dedždžala u imperatorskoj sili Britanija je prestalo sa završetkom prvog svjetskog rata (1918.) kada je zvijezda Britanije zašla a pojavila se zvijezda nove svjetske sile Amerike.

A po njemu "dan kao mjesec" je period od 83 godine koje je dobio tako što je hiljadu godina podijelio sa dvanaest mjeseci, a to je period u kojem će Dedždžal biti oličen u državi Americi koja je postala prva svjetska sila. Zatim nakon pada Amerike, a što se desilo 2001.godine sa 11. septembrom, cionistička sila, čiji je centar u Americi i Palestini (Izrael) je postala najveća snaga na zemaljskoj kugli, te će Dedždžal živiti u srcu tog cionističkog klana i to u periodu koji će trajati, kako je došlo u hadisu "dan kao sedmica", tj. oko 20 ili 21 godinu. Nakon toga će se Dedždžal pojaviti u svom zadnjem obliku...

....Što se tiče njegovog tumačenja Je'džudža i Me'džudža, prva i najveća greška u njegovom tumačenju je tvrdnja da su se oni pojavili, jer u vjerodostojnim hadisima je došlo da će se Je'džudž i Me'džudž pojaviti nakon silaska Isa'a, alejhisselam, a to se naravno još nije desilo. Druga krupna greška je to što je opis izgleda naroda Je'džudža i Me'džudža došao vrlo precizan u šerijatskim tekstovima i nikako ne odgovara evropskim narodima i Židovima.

Najviše kome odgovara taj opis su Mongoli, Tatari ili čak Kinezi. Prema tome, ovo njegovo tumačenje je čisti promašaj, proizvod je mašte i metaforičkog tumačenja šerijatskih tekstova. A učenjaci Ehlu sunneta odbijaju metaforičko tumačenje tekstova o Je'džudžu i Me'džudžu i Dedždžalu.

A što se tiče tumačenja Dedždžala, najveća oprečnost ovog tumačenja šerijatskim tekstovima je predstavljanje Dedždžala u državnom sistemu Britanije, Amerike ili slično jer je u šerijatskim tekstovima a i po idžmau učenjaka Dedždžal osoba u ljudskom obliku, a ne personifikacija nečega drugog. Takođe, tvrdnja da je Britanija, u kojoj se olikovao Dedždžal, 1000 godina bila prva sila u svijetu historijski nije tačna ni precizna jer u periodu od devetog do dvadesetog stoljeća mnoge druge sile su bile jače od Britanije, poput muslimanskog hilafeta i na Istoku i na Zapadu, Francuske, Rusije, Vizantije i slično.

Isto tako, Amerika u kojoj se po njemu olikovao Dedždžal, u periodu nakon prvog svjetskog rata pa do početka 21. stoljeća nije bila cijelo vrijeme najjača sila na svijetu jer su joj parirale Britanija, Rusija, pa čak Francuska i Kina. Ovo sve ukazuje na proizvoljnost i nepreciznost koji su svojstveni samo bujnoj mašti u povezivanju istorijskih događaja sa pojavom Dedždžala.

Upitao sam jednog saudijskog šejha Mensura Es-Simarija koji je, između ostalog, poznati učenjak akide i hadisa i stručnjak u tumačenju velikih predznaka Sudnjeg dana, o Imranu Husejnu i njegovom tumačenju ovih predznaka, pa nakon što je konstatovao da su njegova tumačenja netačna i oprečna mnogim šerijatskim tekstovima o ovoj temi, rekao je da su ovo dedždžalska tumačenja, tj. lažna i pogrešna, i da on nije prvi koji ih ovako pogrešno i nakaradno tumači nego da su ga u tome pretekli mnogi drugi...

...Prema tome, tumačenja šejha Imrana Husejna pojave Je'džudža i Me'džudža i Dedždžala su netačna i puna metaforičkog prepuštanja slobodnoj mašti, jer se ne slažu sa jasnim i nedvosmislenim tekstovima hadisa i više liče filmskom scenariju zasnovanom na historijskim faktima i vjerskim tekstovima gdje se autor prepušta svojoj slobodnoj stvaralačkoj mašti nego jednom ozbiljnom naučnom pristupu i tumačenju nekog islamskog učenjaka.

Te s stoga musliman ne treba upasti u zamku slatkorječivog, slikovitog, plastičnog, zanimljivog i nazovi historijskog tumačenja velikih predznaka Sudnjeg dana ako to ide na uštrb istine.

Mr. Zijad Ljakic
*
2
*
-4
Logged
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Oktobar 14, 2011, 23:02:15 »


Ovi na Dedzal.info su malo bas diskutirali mr. Zijadov odgovor.

   Islamski web portal "www.n-um.com" o Šejhu Imranu Hoseinu

http://dedzal.info/forum/index.php?PHPSESSID=ccabbaaf50747c7e9c3783acbcbac198&board=18.0


  Mubaru19 naprimjer veli;

Navod
Po onom što piše mr. Zijad, ja sam zaključio da čovjek nije ni gledao predavanja nego mu je neko prepričao. Kakve puste vehabije i selefije.

*
0
*
0
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Oktobar 14, 2011, 23:06:25 »


Mozda se mozde ovde nac neka Imranova argumenta ui sustini, dont know. Maybe!


Sheikh Imran Hosein Highlights

<a href="http://www.youtube.com/v/4POOuNvbnFU" target="_blank">http://www.youtube.com/v/4POOuNvbnFU</a>
*
2
*
-1
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
DesnoOko
Oflajn
217
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Januar 27, 2012, 15:47:39 »


Iz Zijadove fetve:

Pa tako kaže da je "dan kao godina" ustvari metafora o hiljadu godina, a to dokazuje riječima Uzvišenog: "Samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem računanju" (El-Hadž, 47)...


Da vidimo kako to Imran "dokazuje" dan kao godina. Citat iz predavanja: Od Tripolija, preko Damaska do imam Mehdija.

"U ovoj knjizi (Jeruzalem u Kuranu) vidjecete da na naslovnoj stranici postoje tri plava kruga. Na prvom krugu je citat dijela hadisa iz Sahih Muslima u kojem Muhammed a.s. kaze: Kada Dedzal bude pusten, zivjece na Zemlji 40 dana. Jevmun kesene... Dan koji ce biti poput godine. JA NE ZNAM KOLIKO CE DAN KAO GODINA TRAJATI. JA NE VRSIM NIKAKVE KALKULACIJE. NEMOJTE GOVORITI DA JE IMRAN HOSEIN REKAO DA CE DAN KAO GODINA TRAJATI 1000 GODINA JER TO JE LAZ. Nikada tako sta nisam rekao. Sve sto sam rekao jeste da ce dan kao godina biti veoooma dugacak period vremena..."


Imranov citat pocinje negdje krajem 34-e minute pa do polovine 35-e minute:Zijadova fetva je krnjava i treba je doraditi.
« Last Edit: Januar 27, 2012, 15:50:36 od DesnoOko »
*
1
*
-1
Logged
ejvala
Oflajn
1974
Vidi Profil
« Odgovori #6 u: Januar 27, 2012, 16:13:22 »


Zjad Ljakić je, po svom tumačenju od ehli sunneta, a Imran Husein haman vanzemaljac? Pa i sufije su od ehli sunneta. A on, čini mi se ne kaže da je sufija. Šta i da jeste?
Što se tiče ''saudijske'' uleme, svaka čast onima u zatvoru, ove ostale sam stavio u udoban hermetički karantin, dok mi se malo ne razbistri.
Imran Husein je jako zanimljivo osvježenje a realan kritički i pristojan osvrt je svakako potreban.
*
2
*
-1
Logged

Bogate arapske  zemlje, anglo-poltroni, najveći su izvoznici ''islama'' i ''daija''. U stvarnosti su najjadniji dio ummeta.
samir84
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #7 u: Mart 18, 2012, 19:00:22 »


KO JE IMRAN HUSEIN VJEROVATNO JEDAN OD RIJETKIH LJUDI NA PLANETI KOJI POKUŠAVA PODSTAKNE LJUDE NA RAZMIŠLJANJE DALI JE ISPRAVAN PUT KOJIM IDE ČOVJEČANSTVO.NASLUSAO SAM SE RAZNIH PREDAVAČA NA TEMU POSLJEDNJEG VAKTA. ALI NIKO NIJE TAKO DECIDNO OBRADIO TEMU KAKO IMRAN HUSEIN,IMRAN SVOJE PREDAVANJE TEMELJI NA JASNIM HISTORISKIM ČINJENICAMA KOJE SE PODUDARAJU SA HADISIMA  I KURANSKIM AETIMA DOKAZI SU SASVIM JASNI KOME NIJE JASNO NEKA MALO PROGUGLA POGLEDA HISTORIJU. HUSEINA TESKO MOGU RAZUMITI LJUDI KOJI NE VIDE SRCEM NITI CUJU SRCEM .NEZNAM ZASTO JE LJUDIMA TESKO DA  PRIZNAJU DA ZIVE I BORE SE ZA DRZAVE  KOJE SU PROTIV UZVISENOG ALAHA I DA SU ZAKONI DRZAVA I U SUPROTNOSTI SA ALAHOVIM.KOME  OPET NIJE JASNO DA JE OVO VRIJEME DEĐžALA NEKA PROČITAJU POVELJU KAKO POSTATI ČLAN -UNITED NATIONS- DA BI BILI ČLANICA UN MORATE BITI SUVERENA DRZAVA.SUVERENA DRŽAVA SAMA PO SEBI JE ŠIRK.TAKO DA ŽIVIMO U VREMENU OBMANE I LAŽI. SMATRAM DA BI GOSPODIN Zijad Ljakic TREBAO MALO SEBE DA PREISPITA DALI JE NJEGOV PUT U ISLAMU ISPRAVAN.SELAM DRAGA BRĆO I DA NAS ALAH UPUTI NA PRAVI PUT AMIN.
*
2
*
-2
Logged
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #8 u: April 18, 2012, 21:04:29 »


<a href="http://www.youtube.com/v/reY2dFtCydA" target="_blank">http://www.youtube.com/v/reY2dFtCydA</a>
*
2
*
-1
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #9 u: April 18, 2012, 21:05:53 »


Egypt Elections who will win and what will happen by Sheikh Imran Hosein

<a href="http://www.youtube.com/v/E14u7-attpI" target="_blank">http://www.youtube.com/v/E14u7-attpI</a>
*
2
*
-1
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
Akhi_N
Oflajn
5242
Vidi Profil
« Odgovori #10 u: April 18, 2012, 21:07:51 »


Do Quran forbid Friendship Alliance with All Jews and Christens ?

<a href="http://www.youtube.com/v/sm-UjPVrbkU" target="_blank">http://www.youtube.com/v/sm-UjPVrbkU</a>
*
2
*
-1
Logged

Allah has written, ‘I WILL BE VICTORIOUS, I AND MY MESSENGERS.’ Allah is Most Strong, All-Mighty.  (Surat Al-Mujadala: 21)
arsenal_2
Oflajn
Muško
2400
Vidi Profil
« Odgovori #11 u: April 24, 2012, 17:51:50 »


Mene je Šejh lično impresionirao sa svojim tumačenjima. Suština je u tome da moraš imati poprilično predznanje da bi mogao pratiti njegova predavanja. Zbog toga ne treba ova predavanja preporučivati "širim narodnim masama".
*
1
*
-1
Logged

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
sandzakistani
Oflajn
295
Vidi Profil
« Odgovori #12 u: April 24, 2012, 18:21:08 »


a nebi ni njemu smetalo malo predznanja  bra
*
0
*
-2
Logged
arsenal_2
Oflajn
Muško
2400
Vidi Profil
« Odgovori #13 u: April 24, 2012, 19:11:11 »


Navod
a nebi ni njemu smetalo malo predznanja

Ja ne bih takve paušalne ocjene davao s obzirom na sav njegov staž, prvenstveno u Islamu, a zatim i na funkcije koje je kroz život obnašao. Dali se njegovo tumačenje nekom sviđa ili ne to je druga stvar. 
*
2
*
-2
Logged

إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُم بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
Bik__Ferdinand
*
Oflajn
721
Vidi Profil
« Odgovori #14 u: April 24, 2012, 23:40:29 »


arsenal2, izvini, ali ovaj ti Imran veze s vezom nema.  Iz prostog razloga sto je vizionar i apokalipticar koji pokusava prepoznati Mehdiju i Dedzdzala na svakom cosku.  Ovakvi vizionari i apokalipticari veze nemaju sa realnostima nego se samo bave nekim kvazi-tumacenjem hadisa o buducnosti i nekim zavjerama...

Cijenim Islamske ucenjake koji su realisti i govore o sadasnjim problemima...izvlace pouke iz proslosti i nude rjesenja o sadasnjim problemima i zbivanjima...  Ovi koji potenciraju Mehdija, Dedzdzala i neke zavjere...od njih bjezim...

I ne znam kakav je to njego stav u Islamu i koje je on to funkcije obnasao?  O kakvom se intelektualcu radi...jel objavio neko znacajno djelo...knjigu...clanak u nekom profesionalnim zurnalu?  Ako nije...i od takvih bjezim...
« Last Edit: April 24, 2012, 23:43:55 od Bik__Ferdinand »
*
0
*
-1
Logged
Stranica: [1] 2 3 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101914506
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines