ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629023
Tema: 65731
Članova: 52040
Najnoviji član: Harleycoste


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Nauka (Moderatori: 25km, Rancher)
| | |-+  Televizija potiče autizam kod djece
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] Idi dolje Printaj
Tema: Televizija potiče autizam kod djece  (Čitanja 10725 puta)
SeAd
Oflajn
3058
Vidi Profil
« u: Oktobar 25, 2006, 09:59:47 »


Nova istraživanja ukazala su na čvrste dokaze da previše gledanja televizije kod djece može potaknuti pojavu autizmaOva studija izazvala je buru reakcija u Americi, jer znanstvenici su iznijeli nepobitne činjenice koje upućuju da su prekomjerno gledanje televizije i autizam djece povezani.

U posljednjih tridesetak godina porasla je pojava autizma kod djece, a trenutno u Velikoj Britaniji 30 hiljada djece boluje od poremećaja izazvanih tom bolešću.

Američki znanstvenici priznaju kako ova istraživanja nemaju čvrste temelje jer se dokazi koji bi otkrili koliko dugo vremena autistična djeca provode pred televizorom ne mogu sa sigurnošću potvrditi.

No brojke ipak govore da veza postoji, a uzroci ovom problemu sežu od lošeg vremena koje djecu natjera da ostaju u kući do rasprostranjenosti kablovske televizije koja je sada dostupna skoro svakom kućanstvu.
 
 
T-Portal
 
*
0
*
0
Logged

O vjernici, ako vam nekakav neposten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga sto ste učinili pokajete.
(Al-Hugurat 6)
Oblak

« Odgovori #1 u: Oktobar 25, 2006, 20:16:57 »


Sta je To Autizma ?
*
0
*
0
Logged
SeAd
Oflajn
3058
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Oktobar 26, 2006, 14:25:38 »
Autizam je poremećaj kod kojeg osoba ne komunicira sa spoljašnjim svijetom i živi u svom svijetu koji je djelimično ili potpuno izolovan od spoljašnjosti. Mišljenje takvog bolesnika je okrenuto unutrašnjim potrebama i doživljavanjima, stimuluse iz spoljašnjeg svijeta obrađuje na svoj autistički nerealan način. Takve osobe su potpuno povučene, izgledaju hladno, nezainteresovano, rijetko ili nikako ne govore (mutizam), bez kontakata sa spoljašnjim svijetom. Ovaj poremećaj se viđa kod nekih oblika shizofrenije.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Autizam
*
0
*
0
Logged

O vjernici, ako vam nekakav neposten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga sto ste učinili pokajete.
(Al-Hugurat 6)
ribar
*
Oflajn
1276
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Oktobar 27, 2006, 03:54:21 »Gore navedena definicija autizma toliko je ogranicena da se moze nazvati netacnom.
Tako opisani slucajevi su samo jedan, ekstremni, oblik na koji se ta bolest moze ocitovati.
Postoje i takvi ( blazi ) slucajevi gdje je  autisticna osoba na izgled drugima potpuno normalna.  Autizam je samo jedan od pet oblika spektra autisticnog poremecaja
( autism spectrum disorders ). 
Autizam se moze dijagnosticirati u dobi od 6 mjeseci  pa nadalje.
 
Sad razmislite da li je beba od 6 mjeseci starosti mogla biti previse izlozena TV-u ?!
Zato meni ovo nepoznato istrazivanje jos nepoznatijih naucnika (nigdje izvora inf. )
izgleda prilicno traljavo. ( .....jer znanstvenici su iznijeli nepobitne činjenice.....
znanstvenici priznaju kako ova istraživanja nemaju čvrste temelje

 
Nepobitna cinjenica zasnovana na sumnjivim temeljima ?

Interesantno.
*
0
*
0
Logged
SeAd
Oflajn
3058
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Oktobar 27, 2006, 09:49:47 »


Mozda je greska u prevodu, jer cesto izostave bitne detalje kad prenose preko medijskih agencija.

Autizam je biološki poremećaj mozga koji oštećuje komunikaciju i društvene vještine. Obuhvaća široki spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških stupnjeva. Autisti se opisuju kao osobe koje su "u svom svijetu". Mnogi autisti koji dobro funkcioniraju opisuju dva svijeta: "svoj svijet" i "vanjski svijet". Mnogi autisti svoja iskustva opisuju kao "razmišljanje u slikama". Ozbiljne osjetne promjene prate autizam, a neki misle da su one izvor autizma te se moraju razumjeti kako bi se shvatio poremećaj.

Š ira definicija
Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje nemogućnošću razvoja jezika komunikacije i ostalih oblika društvene komunikacije. Javlja se u 2-5 djece na 10 000 rođenih i 1.5 puta je češći u muškaraca. Jedna je od teorija koja objašnjava autizam tzv. "teorija misli" koja podrazumijeva poremećaj sposobnosti procjene misli drugih ljudi. Normalna djeca ovu sposobnost stječu nakon 4. godine. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Često su opsesivno okupirana objektima u kretanju, svjetlošću, tekućom vodom ili rotirajućim objektima. Kod većine autistične djece poremećaj se prepozna kasnije u djetinjstvu, a težina ovisi najviše o kvocijentu inteligencije. Neka djeca postupno nauče govoriti i mogu pokazati izuzetnu nadarenost za matematiku ili umjetnost. Oko 30% autistične djece dobije epilepsiju. Sa starenjem sve osobine autizma postaju izraženije. Značajno poboljšanje se može očekivati u 1 od 20 djece. Uzrok autizma je nepoznat, a najvjerojatnije rezultat niza čimbenika.

http://www.medicina.hr/clanci/Autizam.htm


Autizam je misterija na koju roditelji i stručnjaci širom sveta pokušavaju da pronađu odgovor http://www.voanews.com/Serbian/archive/2005-07/2005-07-31-voa7.cfm?CFID=10827832&CFTOKEN=65740907

Stariji očevi predstavljaju veći rizik za autizam dece


Djeca čiji su očevi bili stariji od 40 godina u trenutku njihovog rođenja imaju mnogo veće šanse da obole od autizma, pokazalo je istraživanje američkih i britanskih naučnika. U samom ispitivanju učestvovalo je 132.271 dete i utvrđeno je da ona djeca čiji su očevi stariji od 40 godina imaju šest puta više šanse da obole od autizma nego deca koju su dobili očevi mlađi od 30 godina. Ovaj rezultat je jedan od dokaza da i muškarci imaju "biološki časovnik".

http://www.roditeljportal.com/vest/zanimljivosti/stariji-ocevi-predstavljaju-veci-rizik-za-autizam-dece.htm

Pronasao sam nekoliko interesantnih tekstova i svaki nudi razlicite odgovore. Nezna se tacno sta uzrokuje autizam ali je to sve cesca pojava i mozda ima vise uzroka.
*
0
*
0
Logged

O vjernici, ako vam nekakav neposten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u nezananju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga sto ste učinili pokajete.
(Al-Hugurat 6)
ribar
*
Oflajn
1276
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Oktobar 27, 2006, 20:40:17 »


SeAde, sada si to uradio profesionalno. Zaista vrijedno citanja.
Ako neko nuci nesto iz toga,  zasluga pripada tebi.  Wink
*
0
*
0
Logged
Stranica: [1] Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101914588
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines