OKRETANJE ZEMLJE, ISTINA ILI BAJKA?

<< < (13/48) > >>

Amar Teskeredzic:Navedi iz: DinaLovesEko na Decembar 17, 2011, 10:15:17

Rasapravljati o tome da li se Zemlja okreće oko Sunca ili Sunce oko Zemlje...wooow, najvažnija stvar na svijetu. :odzid: ne mogu da vjerujem da je neko misli da tako doprinosi islamu. Par pročitanih fetvi, ajet iz čijeg prevoda mislimo da smo ga shvatili i odmah smo kompetencija. Bože sačuvaj.


...... :bra:

dobro zapazanje(nema vecih problema na drugim poljima ???) :cenzo:

su101:nije mi jasno kako ljudi tako jednostavno o necemu fetvu izdavaju o cemu absolutno nemaju znanja! to je isto ono npr. ... covjek matematicar... al hoce da napise upstvo kako hirurg treba insana da operise... nemoze to...

ovaj tekst cisto vodi insane u srednovjekovno razmisljanje... razmisljanje da se zemaljska kugla okrece oko svoje ose, da se zemlja okrece oko sunca, da sunce plovi svojom putanjom, i da galaxija u kojoj se mi nalazimo ima isto svoju putanju kojom se krece, absolutno se ne krsi sa bilo kojim ajetom u Qur'anu... cak ko sto i navedeno biva potvrdjeno!


evo isto link na kojem se Qur'anom i Sunnetom dokazuje da se zemlja okrece...

http://www.scribd.com/doc/50479109/Miracles-of-Islam-Rotation-of-the-Earth

"Međutim, njihovim fantazijama tu nije kraj. Oni tvrde da se Zemlja okrede oko Sunca brzinom od 108 000 km na čas! Svako ko se makar jednom u vozio kolima brzinom vecom od 100 km na čas... "

-> a kojom bi se brzinom onda sunce trebalo kretati kad bi trebalo za 24h da napravi punu cirkulaciju oko zemlje?

25km:Navedi iz: ahbab.ba na Decembar 16, 2011, 14:38:47

Navedi iz: monogam na Decembar 16, 2011, 11:13:54

Mene je u mladim danima, kad sam prvi put pročitao prevod Kur'ana, fascinirala upravo podudarnost  nekih ajeta sa dokazanim naučnim faktima.
Diskusija na ovu temu je dibidus promašena. "Alime" koji kretanje nebeskih tijela dovode u pitanje trebaizdegenečit i udaljiti od interneta i sličnih medija.Pazi šta pričaš, u ovom gore početnom linku i tekstu pod nazivm "OKRETANJE ZEMLJE, ISTINA ILI BAJKA?", navode se alimi koji zastupaju ovu tezu, a čije biografije se nalaze na ovom forumu(http://www.islambosna.ba/forum/islam/biografije-islamskih-u269enjaka/msg399392/#msg399392):

"Štaviše, šejh Uthejmin je spomenuo na desetine ajeta u svojoj fetvi
kada je bio pitan o ovome... Pitao ga je čovjek koji predaje geografiju, rekavši:’Šejh, ja predajem ovaj predmet,a u knjigama stoji da se Zemlja okreće oko Sunca.’ Šejh je odgovorio: ’Nije ti dozvoljeno da tome učiš ljude, jer to se suprostavlja Kur’anu i sunnetu. Naprotiv, ti njih moraš podučiti suprotnom, kako stoji u Kur’anu i sunnetu.’"


"Dalje, o pitanju okretanja Zemlje govorili su i davali fetve i šejhovi:
Uthejmin, Bin Baz, Džibrin, Fevzan, kao i Stalna komisija za fetve, i svi su oni bez izuzetka potvrdili kur'anski stav da se Zemlja ne pomjera
niti se okreće, već je ona nepomična i predstavlja centar univerzuma, a Sunce je ono koje se okreće oko nje."


U ovome i jeste jedan od problema, da vrhunski alimi sebi dozvoljavaju odgovaranje na pitanja iz teme o kojoj malo sta znaju. Samo neke stvarcice iz navedene knjige pokazuju prazninu te knjige. Spominjanje "covjeka koji predaje geografiju" je i vise nego smijesno - isto onaj metod koji se koristi pri clancima gdje se spominje "jedan naucnik koji je potvrdio nesto iz Kur'ana", bez spominjanja imena niti icega drugog u vezi tog "naucnika". Govor o brzinama u zadnjem dijelu jasno ukazuje na nerazumijevanje fizike, odnosno snaga koje utjecu na objekat u pokretu u odnosu na druge objekte, sisteme i sl.

Drugi problem je da mi, obicni muslimani, sebi dajemo taj luksuz da nam je njihovo ime pojam "tacnosti" - odnosno, kada cujemo ime nekog alima, da se sve sto dodje iz usta tog alima prihvaca kao susta, nepogresiva istina. Zasto smo zaboravili hadis u kojem se jasno kaze da alim moze pogrijesiti? Tako na predavanjima, kada i neko od nasih daija udari po slicnoj temi, obicno fula do te mjere da je vrlo lahko da izgubi povjerenje i postovanje koje je do tada uzivao - naravno kod osobe kojoj je ta tema vrlo poznata.

AbdulFaatir:zato smo tu gdje jesmo

Haqqani:Navedi iz: AbdulFaatir na Decembar 21, 2011, 12:28:33

zato smo tu gdje jesmo


Ja svog rođenog šejha volim i poštujem, samo Allah s.w.t. zna koliko.

Ali kada su pitanju neke mesele iz medicine i nauke, tu ga nikako ne mogu slijediti i biti mu teslim. A na kraju krajeva nema ni potrebe za tim.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica