ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629022
Tema: 65731
Članova: 52040
Najnoviji član: Harleycoste


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Nauka (Moderatori: 25km, Rancher)
| | |-+  Curukot, crni kim, crni kumin - lijek za svaku bolest
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 2 [3] 4 5 Idi dolje Printaj
Tema: Curukot, crni kim, crni kumin - lijek za svaku bolest  (Čitanja 157271 puta)
Saffa
Oflajn
Žensko
12
Vidi Profil
« Odgovori #30 u: Septembar 16, 2008, 14:19:33 »   
   
Re: Curukot, crni kim, crni kumin - lijek za svaku bolest
« Odgovori #15 u: March 20, 2007, 12:50:14 AM »
   Citiraj
Esselamu alejkum

moze li mi neko reci kako se konzumira ulje od curukota?
koliko se smije piti i kad treba pauzu napraviti?  Smiley

 
*
0
*
0
Logged

.“Gospodaru naš, podaj nam dobro i na ovome i na onome svijetu, i sačuvaj nas patnje u ognju!” (El-Beqare, 201.)
Amatullah_
Oflajn
Žensko
730
Vidi Profil
« Odgovori #31 u: Septembar 16, 2008, 15:33:58 »


We alejkumu selam we rahmetullah Saffa

Kad kupujesh to ulje, dodje ti i kashicica i upustvo. Na upustvu je navedeno mnogo raznih terapija i ovisno o kojoj se radi ,navedeno je i koliko dugo i kako koristiti.
*
0
*
0
Logged

Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."[/
el-Bosni
Oflajn
685
Vidi Profil
« Odgovori #32 u: Septembar 16, 2008, 19:28:49 »


Al je gadno brate - uzas jedan! Ima ukus...kao motorno ulje 5w-30. Ne pitajte kako znam za ukus motornog ulja...jednostavno znam!  Grin Wink


Dr Davud, ne radi ti ovaj PM, a imao bih par pitanja, pa ako ti nije zahmetli javi mi se Smiley. Hvala.

« Last Edit: Septembar 16, 2008, 19:34:56 od el-Bosni »
*
0
*
0
Logged

Samo Allah istina je...
Amatullah_
Oflajn
Žensko
730
Vidi Profil
« Odgovori #33 u: Septembar 16, 2008, 19:38:39 »


Ja sam ga probala, e sad, ukus nemogu porediti ni sa chime shto sam pila, ali zaista izgleda kao motorno ulje  Grin
*
0
*
0
Logged

Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."[/
nelle
Oflajn
1
Vidi Profil
« Odgovori #34 u: Maj 27, 2009, 19:17:19 »


jele mi moze neko reci gdje da nabavim curokot ulje. Zivim u BiH, u mom gradu ga nema. Pozdrav
*
0
*
0
Logged
Ahmed
Oflajn
160
Vidi Profil
« Odgovori #35 u: Maj 27, 2009, 19:32:25 »


 

Mislim da vam je najbolje da kupite knjigu Poslanikova Medicina u njoj je izmedju ostalog navedeno i curkutovo ulje kako i kada se pije i za koju bolest .

p.s. nije reklama za knjigu Smiley
*
0
*
0
Logged

"Nije bogatstvo mnoštvo imetka, nego je bogatstvo - bogatstvo duše"
Srebrenica
Oflajn
389
Vidi Profil WWW
« Odgovori #36 u: Maj 28, 2009, 03:14:56 »


ja sam evo odmah nesto porucio ,masaallah  dobra stranica
*
0
*
-1
Logged
Mabus
Oflajn
Muško
430
Vidi Profil
« Odgovori #37 u: Juni 01, 2009, 15:40:16 »


Selam braco. Meni i dalje nije jasno sta je to curukot. Da li je to ulje od susama?
*
0
*
0
Logged

Budi blag, jer je Allah s.w.t. poslao one koji su bolji od tebe onome koji je gori od mene rekavši mu: "pa mu blagim riječima govorite"...
sa8
Oflajn
Žensko
848
Vidi Profil
« Odgovori #38 u: Juni 03, 2009, 01:47:39 »


We alejkumu selam,

Curukot je crno sjeme jedne biljke , latinski naziv je  nigella sativa .
Curukot se kod nas u Bosni    stavlja na  nase  tradicionalne lepine ramazanije ali neki cesto koriste  susam (sesam) umjesto curukota jer je curukot  skupo sjeme ...od curukota se pravi ulje.
« Last Edit: Juni 03, 2009, 04:24:13 od sa8 »
*
0
*
0
Logged
Slatkisunet
Oflajn
Muško
1
Vidi Profil
« Odgovori #39 u: Juni 04, 2009, 13:09:44 »


                                     ĆURUKOT

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:

„Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“                          Ćurukot /Crni kumin (kim)/Nigella-Sativa[/color]
 

Ćurukot u svojoj čahuri, koja izgledom podsjeća na čahuru maka, sadrži tamna zrnca, koja se nakon žetve suše. Iz ovog sjemena se hladnim cijeđenjem dobiva ulje, koje je bogato nezasićenim punomasnim kiselinama. Te kiseline su esencijalne (od životne važnosti), pa ih je uz hranu potrebno unositi u organizam. Nabrojimo samo neka od velikog broja oboljenja protiv kojih se koristi ovaj čudotvorni lijek: akni, alergija i astme, nadimanja, celulita, prehlade, bolova u zglobovima, nedostatka koncentracije, kamena u bubregu, djelomične impotentnosti, te težih oblika neplodnosti, upala desni… sve to je moguće liječiti uljem od ćurekota. Danas se ćurekot uzgaja pretežno u Siriji, Iraku, Egiptu, Americi, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Kipru, obzirom da najbolje uspijeva u sunčanim predjelima.

                                     Kroz historiju

 

<!--[if !vml]--><!--[endif]--> Egipatski „el-bereqa“ ćurukot je jedna od najranijih kultiviranih biljaka čovječanstva. Tek u skorije vrijeme ova biljka je novootkrivena od strane liječnika alternativne medicine, imunologa kao i raznih farmaceutskih preduzeća. Dragocjena svojstva ćurekota poznata su još iz davnina, pa je cijenjen u mnogim kulturama širom zemaljske kugle. Sjeme ćurekota (lat. Nigella sativa) spominje se i u Bibliji pod nazivom kim. Iako ne pripada istoj porodici biljaka, te je time taj naziv pogrešan, on se i danas koristi na njemačkom govornom području, gdje se za ćurekot (riječ turskog porijekla) upotrebljava izraz Schwarzkümmel – crni kim. Još u staro doba ovo sjeme je korišteno pri spravljanju hljeba. Poznato je da je u grobnici Tut-Ank-Amuna pronađena flašica ulja od ćurukota.

Korist ove biljke opisao je i Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu riječima: „Ćurekot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.“ Ovaj hadis Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, (prenosi ga Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u sahih predaji, koju bilježe Buhari i Muslim u svojim zbirkama hadisa) je zaslužan za ogromnu popularnost ćurukota u islamskom svijetu, koga još nazivaju blagoslovljeno zrno. Moderna nauka je do danas dobrim dijelom potvrdila ispravnost ovog hadisa.

I prije Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, su ljekari faraona koristili ulje i kremu ćurekota kod bolesti probavnog sistema. Rado je korišten i u kozmetici: Nofretete i Kleopatra su njegovale tijelo uljem ćurekota i koristile ga kao dodatak pri kupanju. Pored toga, na Orijentu se ćurekot već hiljadama godina koristi za liječenje alergija, upala. Najčešće se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa. U Grčkoj antici je ćurekot bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika. U našim krajevima dugo je korištena tinktura ćurekotovog ulja za liječenje nadimanja, bolesti želuca, pluća, jetre i mnogo više. Tek kroz modernu high-tech-medicinu ulje ćurekota pada u zaborav. U Evropi ova biljka stiče veliku popularnost u Srednjem vijeku, nakon što je 1031. god. izašla zbirka islamskog filozofa i ljekara Ibn Sina (poznatijeg pod latiniziranim imenom Avicenna) sa naslovom „Knjiga za liječenje duše“. Medicinski dio zbirke «Canon medicinae» je za Okcident 11. stoljeća bio od enormne važnosti za utemeljenje medicine kao nauke, i slovio je za najvažniji udžbenik na medicinskim fakultetima Evrope narednih 500 godina. Ibn Sina, pored ostalog, opisuje izvanredno dejstvo ćurekota za održavanje zdravlja. Pored toga, knjiga sadrži mnogobrojne savjete i recepte, koje egipatski ljekari i danas rado preporučuju svojim pacijentima.

 

                                    Čudotvoran lijek – ulje od ćurekota

 

U prošlom desetljeću, američki i arapski naučnici renomiranih istraživačkih instituta (između ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka „Hilton Head Island“ u South Carolin-i) otpočinju, pomoću modernih metoda, analizirati ovu blagoslovljenu biljku. Došli su do sljedećih rezultata:

* Sjeme ćurekota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utječu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva

* Supstance u ekstraktu ćurekota jačaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja

* Ulje ćurekota djeluje protiv bakterija i gljivičnih oboljenja

* Ulje ćurukota ima efekat smanjivanja viška šećera u krvi

* Pri dugoročnoj upotrebi ulje ćurukota ojačava imunološki sistem

 

Pored toga su otkrili da Nigella-sativa-ekstrakt, primijenjen u većim količinama, prouzrokuje sljedeće:

 

* Stimulaciju ćelija koštane srži (porast za 250%)

* Povećanje produkcije T-ćelija „pomagača“ i B-ćelija „proizvođača antitijela“ u imunološkom sistemu

* Povišenu produkciju interferona/bjelančevina koji su od velike važnosti za imunološki sistem

* Sprječavanje razmnožavanja ćelija raka (50%-tno usporavanje razvoja)

Jedan drugi istraživački institut, „Cancer Immuno-Biology Labaratory“ je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajući na životinjama, također ustanovio da ćurekot usporava razvoj ćelija raka.

Nezasićene punomasne kiseline, koje su sadržane u ćurekotu, su potrebne kao gradivne materije za hormone tkiva. One podstiču razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogućuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da ćurekot ne djeluje direktno na pojedine organe, već djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jačanje/revitalizacija) i pročišćavajuće preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.

Studija na Dječijoj univerzitetskoj klinici u Mainzu je pokazala da, u ćurekotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima antiastmatički efekat, obzirom da sprječava alergične reakcije.

Povećanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom ishranom uništavamo svoj imunološki sistem. Moderna imunološka istraživanja potvrđuju da redovna upotreba ćurekotovog ulja djeluje sprječavajuće protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrčenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na očima...

Dugoročna, konsekventna upotreba ćurekotovog ulja popravlja razne simptome alergičara u 90% slučajeva. Osim toga poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje ćurekota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno (za zdrave osobe, a pri liječenju prema uputstvu za doziranje), mišljenje je dr. Schleichera s Odjela za imunologiju u Münchenu.

Ćurekot i med se već stoljećima uspješno koriste kao ljekovita sredstva i sigurno da njihova djelotvornost nije prevaziđena ni u ovom našem 21. vijeku što nam i potvrđuju moderna istraživanja.

Važno je znati da do potpunog dejstva ćurekota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, ističe imunološki ekspert dr. Schleicher.

                 

                              Način upotrebe

 

1. Nervoza – 1 mala kašika ulja sa findžanom kahve.

2. Kašalj i bronhitis – namazati uljem prsa i leđa i piti 3x1 supenu kašiku ulja + 2 kašike staviti u čašu vrle vode i udisati.

3. Malaksalost – 1 supena kašika ulja + sok od narandže. Piti 10 dana izjutra.

4. Poboljšanje pamćenja – 1 mala kašika ulja sa 100 ml čaja od nane. Piti 10 dana.

5. Bubrezi – Samljeti Ľ kg ćurekota (u zrnu) i pomiješati sa Ľ kg meda. Piti izjutra prije jela 2 kašike ove smjese sa ˝ čaše tople vode i 1 kafenu kašiku ćurekotovog ulja.

6. Ljepota – Namazati lice sa 1 kašikom ulja od ćurekota + 1 kašikom maslinovog ulja. Nakon 1 sahata oprati lice sapunom i vodom.

7. Povraćanje i mučnina – 1 malu kašiku mljevenih karanfilića pomiješati sa 1 supenom kašikom ulja, popiti sa čašom čaja od nane. Piti 3 puta dnevno.

8. Ojed – Ojedeno mjesto oprati vodom i sapunom, zatim posušiti i namazati uljem, navečer i ostaviti do jutra. Tako raditi 3 noći.

9. Srce i suženje krvnih aorti – Ujutro i naveče piti po 1 kašikicu (za čaj) ulja sa toplim napitkom (čaj, mlijeko ...).

10. Psorijaza – Oboljelo mjesto namazati jabukovim sirćetom, a nakon toga uljem od ćurekota. Terapija traje 15 dana. Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

11. Bradavice – Bradavicu namazati uljem, a zatim popiti 1 kafenu kašiku ulja. Terapija se koristi 3 puta na dan (15 dana). Ukoliko bude potrebno da se nastavi napravi se pauza od 10 dana, a zatim se ponovi.

12. Reumatizam – Umlačiti ulje i namazati (utrljati) oboljele dijelove tijela. Zatim popiti 1 veliku kašiku ulja. Terapija traje 14 dana 2 puta dnevno.

13. Glavobolja – 3 puta dnevno uljem namazati čelo, sljepočnice i iza ušiju. Izjutra popiti 1 čajnu kašikicu ulja prije jela. Terapija traje 3 dana.

14. Kiselina i stomačne tegobe – 1 čašu mlijeka + 1 supenu kašiku ulja 3 puta dnevno.

15. Ženske bolesti – 1 kafenu kašika ulja sa čajem zaslađenim 1 kašikom meda piti 5 puta dnevno. Terapija traje 40 dana.

16. Upala nosnih šupljina, suhi kašalj, bronhijalna astma, gripa – 5 puta dnevno namazati unutrašnjost nozdrva uljem od ćurekota, jako udahnuti i izbaciti šlajm na usta (nekoliko puta). Terapija traje 3 dana.

17. Očne bolesti i oštećenje vida – Pola sahata prije spavanja namazati kapke i kožu oko očiju uljem, a zatim se popije 1 čajna kašika ulja pomiješana sa i čašom soka od mrkve.

18. Dijabetes - 15 minuta prije doručka i večere uzeti 1 kafenu kašiku ulja, pomiješanu sa 1 čašom čaja od cimeta. UPOZORENJE: OBAVEZNO IZMJERITI VRIJEDNOST ŠEĆERA PRIJE I POSLIJE (1/2 SAHATA) UZIMANJA TERAPIJE. UKOLIKO JE ŠEĆER NISKE VRIJEDNOSTI NE UZIMA SE TERAPIJA.

19. Jačanje imuniteta – 15 minuta prije doručka i večere uzeti jednu čajnu kašikicu ulja, i zaliti sa ˝ čaše vode u kojoj je rastopljena supena kašika meda.

 

BITNE NAPOMENE:

 

1. DOZIRANJE ZA DJECU JE POLA GORE NAVEDENIH DOZA.

2. KOD TEŽIH OBOLJENJA POTREBNA JE DUGOTRAJNIJA TERAPIJA.

3. BOLESNICI SA TRANSPLATIRANIM ORGANIMA NE SMIJU UZIMATI ULJE.

4. TRUDNICAMA SE NE PREPORUČUJE KORIŠTENJE ULJA.
*
0
*
0
Logged
sljgc
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #40 u: Avgust 05, 2009, 17:12:12 »


dobro rece dr_davud:NE KUPUJTE ULJE ČOROKOTA AKO NEMATE GARANCIJU POVRATA NOVCA.
ja to vidjeh pa moradoh se ukljuciti u diskusiju.
ulje čorokota ja prodajem po cijeni od 35KM za pola litra,i OSIGURAN JE 100% POVRAT NOVCA AKO NISTE ZADOVOLJNI SA ULJEM,CAK I AKO GA POTROSITE.
zasto je to tako.pa samo iz jednog razloga,a to je da ulje stvarno pozitivno djeluje na zdravlje ljudi.ako neko hoce da kupi ulje post editovan, a imaš i opomenu zbog nedozvoljenog reklamiranja - Alpašini
selam braci i sestrama
« Last Edit: Avgust 08, 2009, 12:17:12 od Edo Alpasini »
*
0
*
0
Logged
izo1
Oflajn
1
Vidi Profil
« Odgovori #41 u: Avgust 30, 2009, 23:28:26 »


 cenzo
Selam.Ida  Allah nagradi sve muslimane i posto sam novi clan svima zelim cestitat ramazan bra

Opomena: reklamiranje zabranjeno pravilnikom. Sljedeci put ako postavis reklamu bit ces banovan
« Last Edit: Avgust 31, 2009, 18:02:38 od Jasko_abdullah »
*
0
*
0
Logged
mala
Oflajn
522
Vidi Profil
« Odgovori #42 u: Avgust 30, 2009, 23:37:31 »


Selam,također vrsim prodaju i reklamaciju ulja čorokota,cijena 250ml je 20KM a u koliko uzimate dvije boce po 250ml.dobijate po cijeni od 35KM.
Ulje je stvarno dijelotvorno i ima garanciju povrata novca u potpunosti.U koliko zelite vise informacija mozete se javiti na meil izudinkarahodza@windowslive.com
Selam.Ida  Allah nagradi sve muslimane i posto sam novi clan svima zelim cestitat ramazan bra

hmm zar ovo ne bi trebalo da stoji ovdje http://www.islambosna.ba/forum/mali-oglasi/  Smiley
*
0
*
0
Logged
Mirela Husic
Oflajn
1
Vidi Profil
« Odgovori #43 u: Novembar 20, 2010, 00:29:32 »


Bismil-lahir-rahmanir-rahim,
Elhamdulil-lahi rabbil 'alemin!

Esselamu alejkum ve rahmetul-lahi!

Bas vam se moram pridruziti na ovu temu jer ja sam jedna od onih koje vjeruju u moci Curekote.Prije jedno godinu dana sam se razbolila (veoma mlada) pa mi je cak i doktor rekao da sa lijekovima mi je ostalo oko 5 god zivota.Rekli su mi da imam Systemic Sclerosis (Sklerodermija/Lupus) od bolesti pa i do uzimanja previse lijekova otisla mi je stitna zlijezda.srce i bubrezi a da ne govorimo o visokom pritisku,artiritisu i opadanju kose.Vjerujte mi ja nikad nisam cula za curekotu do ove godine.Moj otac kad je isao u posjetu u Bosnu cuo je za curekotu od mog rodjaka koji ga prvenstveno koristi radi zelucnih tegoba pa je tako i on kupio i donio da proba.Sto se tice curekote imam samo jedno reci Hvala Dragom Allahu na takvom lijeku.Imuni sistem mi se popravio 100% pa me je i sam doktor pitao kako za kratko vrijeme sam poboljsala krvnu sliku.I hvala Allahu prestale  su tegobe.ne idem vise u hitnu 6 puta u mjesecu radi krvnog pritiska a i kosa je prestala da opada.Zato iskreno od srca preporucujem svakome da proba ovaj cudesni lijek.
*
1
*
0
Logged
Sabur Lee
*
Oflajn
Muško
2304
Vidi Profil WWW
« Odgovori #44 u: Novembar 20, 2010, 12:24:03 »


Vi što prodajete čurekotovo ulje, javite se meni na PP ako imate 100% ulje, bez da je razblaženo. Nema nigdje više kupiti, svi zakidaju i tvrde da je njihovo pravo.
*
0
*
0
Logged

Aiša, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: "U čemu god se nađe blagost, ona to ukrasi, a gdje god ne bude blagosti, to bude manjkavo." Rekao je imam Gazali: "Dovedite mi 100 pametnih ljudi, ubjedit cu ih, a ako mi dovete jednog ahmaka, necu ga uspjeti ubjediti."
Stranica: 1 2 [3] 4 5 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101914530
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines