ForumIslamBosnaPomocTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Selam alejkum, Gost. Molim loginuj se ili se registruj.
Da nisi zaboravio na e-mail za aktiviranje akaunta?
September 09, 2010, 14:42:55

Login with username, password and session length

Zadnji tekstovi:

Zadnji postovi:

Statistika
281652 Poruka na 16153 Tema od 9451 Clanovi
Zadnji Clan: skijasskakac
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Jezik, kultura i umjetnost (Moderator: djulbe-secer)
| | |-+  Projekat citanja knjiga
0 Clanovi i 2 Gostiju citaju ovu temu. « predhodno sljedece »
Stranica: 1 ... 13 14 [15] | Idi Dole Printaj
Tema: Projekat citanja knjiga  (Citanja 39492 puta)
radikal
Administrator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 7349

Vidi Profil WWW
« Odgovori #210 u: April 15, 2009, 14:39:13 »

Abdullah, hvala mnogo za link!

Neki ljudi vide stvari koje postoje i pitaju - zasto?. Drugi sanjaju o stvarima koje nikad nisu postojale i pitaju - zasto ne?
Abdullah86
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3077

I shot the sheriff

Vidi Profil
« Odgovori #211 u: April 15, 2009, 17:31:37 »

Nema na čemu. Smiley
Drago mi je da bar nekog interesuje,slabo ide download Grin

Temelj vjere je čisto srce; temelj čiste namjere je čisto biće; temelj entuzijazma su jaki osjećaji, a temelj aktivnosti je mladalačka odvažnost.
25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 1635

Vidi Profil
« Odgovori #212 u: April 24, 2009, 20:40:12 »

Ima on dosta svojih "fanova" po svijetu, ukljujući mene.

A knjiga "Na putu voljenog" mi je neponovljiva.

selam alejkum

evo jos jednog fana Smiley

ja sam zadnje od Amr Halida procitala "Cestitim mladicima i djevojkama". U njoj se govori o Jusufu, a.s., njegovom zivotu, iskusenjima pa koje pouke mogu da se izvucu za danasnju omladinu. odlicna, kao i sve ostale.

od njega ima takodje knjiga "Stopama miljenika,s.a.w.s.", govori o zivotu Poslanika,s.a.w.s. Prelijepa knjiga. Sestro radikal, jesil na nju mislila ili je to neka druga "na putu voljenog" ? ako se radi o drugoj knjizi, moram je potrazit, inshaAllah. Smiley

Eh, dobra knjiga.
Ima interesantih detalja pravo. Tako i to da knjiga nije u stilu Ibn Hishamove sire, vec je, bar meni, malo vise napisana u stilu romana.
Ovo mi se pravo svidjelo, morao sam se nasmijati:

"...Zatim poce recitovati poeziju, gdje ime Muhammed zamijeni sa imenom muzemmem - pokudjeni! Kurejsijama se svidje ovo iskrivljeno ime, pa tako pocese zvati Allahovog Poslanika, saws. Sve Kurejsije su sada Muhammeda, saws., zvali imenom muzemmem. Ashabe ovo puno razalosti, a Poslanik saws., im rece:
'Pustite ih, oni grde muzemmema, a ja sam Muhammed!' "
sejfuddin
Gost
« Odgovori #213 u: April 24, 2009, 22:09:39 »

toplo preporucujem knjigu "Islam i sekularizam"
Autor: Syed Muhammad al-Attas   
Prijevod: Dzemaludin Latic

Izdavac: Bosancica print ; Sarajevo, BiH; Decembar 2003.

u njoj autor razjasnjave mnoge stvari vezane za islam, krscanstvo i njihov odnos naspram sekularizma. Veoma dobra knjiga!
green
Karijera na vidiku
Oflajn

Poruka: 198

Vidi Profil
« Odgovori #214 u: April 28, 2009, 00:50:33 »

Beskicmenjak Andric je samo Rusdi tadasnjeg vremena,licemjer i uljez u mahali koja ga je gojila,slican Bregovicu.Intelekt su im formirali bosnjaci a moralni mentori izvana.Kao srednjoskolac sam procitao cupriju,vise ga nikad nisam htio citati ni po cijenu lose ocijene a bio sam od najboljih ucenika.Komi nadje jednu bosnjacku licnost u njegovoj literaturi da je kompletno pozitivna(moralno i tjelesno)revidirat cu misljenje o tom idiotu.

A nađi ti meni ijednu ličnost, bošnjačku ili bilo koju drugu, da je, kako nam napisa "kompletno pozitivna" u Andrićevim djelima, složit ću se sa tvojom gorkim stavom iz tvog komentara.

"Svi smo mi jutros u novčanik dobili po 24 sata.
Život je vrijeme, a ne novac!"
Omer_Hajjam
Karijera na vidiku
Oflajn

Poruka: 137

Vidi Profil
« Odgovori #215 u: April 28, 2009, 00:53:48 »

Beskicmenjak Andric je samo Rusdi tadasnjeg vremena,licemjer i uljez u mahali koja ga je gojila,slican Bregovicu.Intelekt su im formirali bosnjaci a moralni mentori izvana.Kao srednjoskolac sam procitao cupriju,vise ga nikad nisam htio citati ni po cijenu lose ocijene a bio sam od najboljih ucenika.Komi nadje jednu bosnjacku licnost u njegovoj literaturi da je kompletno pozitivna(moralno i tjelesno)revidirat cu misljenje o tom idiotu.

A nađi ti meni ijednu ličnost, bošnjačku ili bilo koju drugu, da je, kako nam napisa "kompletno pozitivna" u Andrićevim djelima, složit ću se sa tvojom gorkim stavom iz tvog komentara.

potpisujem

dođi jer danas nisam ovog svijeta dio, dođi jer danas sam se od samog sebe skrio...   Mevlana Rumi
25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #216 u: June 09, 2009, 21:36:07 »

Knjiga "Stopama Miljenika, saws.", sto je vec komentarisana u ovoj temi.

Bitka na Bedru - Ebu Ubejde ra. preselio kao shehid (bio je jedan od trojice ashaba koji su izisli na dvoboj).
Bitka na Bedru - Ebu Ubejde ra. vadi svojim zubima gvozdje iz glave Poslanika saws.

Je li ovo isti Ebu Ubejde, ra., ili su dvije razlicite osobe, ili je podlegao od rana sa Bedra, ali tek nakon bitke na Uhudu?
mala
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 525

Vidi Profil
« Odgovori #217 u: June 09, 2009, 22:44:01 »

Knjiga "Stopama Miljenika, saws.", sto je vec komentarisana u ovoj temi.

Bitka na Bedru - Ebu Ubejde ra. preselio kao shehid (bio je jedan od trojice ashaba koji su izisli na dvoboj).
Bitka na Bedru - Ebu Ubejde ra. vadi svojim zubima gvozdje iz glave Poslanika saws.

Je li ovo isti Ebu Ubejde, ra., ili su dvije razlicite osobe, ili je podlegao od rana sa Bedra, ali tek nakon bitke na Uhudu?

ne nisu iste osobe
onaj koji je vadio zubima gvozdje Muhammmedu a.s. je bio Ebu Ubejde ibn Dzerah r.a.
a onaj koji je zajedno s hazreti Hamzom r.a i hazreti Alijem r.a izasao na dvobaoj je bio Ubejde ibn el-Haris r.a...ili moza grijesim Embarrassed
sister
IB Aktivistica
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3197

Nemam sliku

Vidi Profil
« Odgovori #218 u: June 09, 2009, 22:56:00 »

Ebu Ubejde ibn Dzerah r.a.:
http://www.islambosna.ba/index.php/component/content/3107?task=view

Ubejde ibn el-Haris r.a.:
http://www.islambosna.ba/index.php/islam/uvod-u-islam/3251-bitka-na-bedru-dan-razdvajanja-istine-od-lai-prof-semir-imamovi-

"Bitka je započela dvobojem Utbe i Šejbe ibn-Rebie i Velida ibn-Utbe, sa kurejšijske strane, i Alije, Hamze i Ubejde ibn el-Harisa, sa muslimanske strane. Alija, r. a., ubio je Velida, a Hamza, r. a., Utbu. Ubejda i Šejbe su razmijenili nekoliko udaraca i nije se znalo ko će od njih dvojice izići kao pobjednik sve dok Alija i Hamza nisu priskočili u pomoć i prosto isjekli Šejbu. Ubejde, r. a., poslije je umro od zadobijenih rana. Nakon toga se rasplamsala borba. Poslanik je bodrio ashabe, govoreci im: Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, onaj ko se danas strpi u borbi i bude ubijen okrenut svojim licem ka neprijatelju, Allah će ga uvesti u Džennet.
Te riječi su privukle pažnju Umejra ibn el-Himama el-Ensarija, koji se ustao i rekao: Allahov poslaniče! Misliš li na Džennet koji je prostran kao Nebesa i Zemlja?"

Smiley

"Kič je uvreda za inteligenciju"
25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #219 u: June 09, 2009, 23:20:13 »

Interesantna knjiga skroz. Opisuje takodjer dogadjaj pri kraju bitke na Uhudu, kada Omer ra. kaze "Allahov Poslanice, prokuni svoj narod!"
Poslanik saws. odgovara "Nisam poslat da proklinjem, vec sam poslat kao milost. Ja sam milost poslata." I onda dovi: "Allahu moj, uputi moj narod, jer on, doista, ne zna!"

Prije sam uvijek mislio da je ovom dovom korio ashabe, a u ovoj knjizi, prevedenoj na ovaj nacin kao da se misli na dovu za upucivanje musrika ("moj narod koji ne zna"), a ne na korenje Omerovog komentara.
mala
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 525

Vidi Profil
« Odgovori #220 u: June 09, 2009, 23:26:08 »

Interesantna knjiga skroz. Opisuje takodjer dogadjaj pri kraju bitke na Uhudu, kada Omer ra. kaze "Allahov Poslanice, prokuni svoj narod!"
Poslanik saws. odgovara "Nisam poslat da proklinjem, vec sam poslat kao milost. Ja sam milost poslata." I onda dovi: "Allahu moj, uputi moj narod, jer on, doista, ne zna!"

Prije sam uvijek mislio da je ovom dovom korio ashabe, a u ovoj knjizi, prevedenoj na ovaj nacin kao da se misli na dovu za upucivanje musrika ("moj narod koji ne zna"), a ne na korenje Omerovog komentara.

ej hvala za ovo,sad si me zainteresovao i sad moram da nabavim ovu knjigu Wink
Stranica: 1 ... 13 14 [15] | Idi Gore Printaj 
« predhodno sljedece »
Skoci na:  

Posjetilaca: 15306823
Copyright © IslamBosna.ba