ForumIslamBosnaPomocTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Selam alejkum, Gost. Molim loginuj se ili se registruj.
Da nisi zaboravio na e-mail za aktiviranje akaunta?
September 09, 2010, 15:14:54

Login with username, password and session length

Zadnji tekstovi:

Zadnji postovi:

Statistika
281662 Poruka na 16153 Tema od 9451 Clanovi
Zadnji Clan: skijasskakac
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Jezik, kultura i umjetnost (Moderator: djulbe-secer)
| | |-+  Projekat citanja knjiga
0 Clanovi i 2 Gostiju citaju ovu temu. « predhodno sljedece »
Stranica: 1 ... 12 13 [14] 15 | Idi Dole Printaj
Tema: Projekat citanja knjiga  (Citanja 39494 puta)
Abdullah86
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3077

I shot the sheriff

Vidi Profil
« Odgovori #195 u: March 21, 2009, 23:54:39 »

Danijel Goleman - Emocionalna Inteligencija
Na preporuku meni drage osobe bacih oku na ovu knjigu, da ne davim, uglavnom, ne smatram uzalud potrošeno vrijeme čitajući je.

http://rapidshare.com/files/211946260/Danijel_Goleman_-_Emocionalna_Inteligencija.pdf

Cionizam - Čudnije od fantazija
O svemu pomalo, a najviše o 11 seprembru.

http://rapidshare.com/files/211949033/Cionizam_-_Cudnije_od_fantazije.pdf

SUn Cu ili Sun Zi (kako gdje) Umijeće ratovanja
Odlična knjiga za raju koja "gotivi rat".

Mnoge taktičke i strategijske ideje iz knjige, se i danas primjenjuju u modernom ratovanju.

http://rapidshare.com/files/211949491/Sun_Tzu_-_Umece_Ratovanja.doc

Ko voli, nek izvoli

Temelj vjere je čisto srce; temelj čiste namjere je čisto biće; temelj entuzijazma su jaki osjećaji, a temelj aktivnosti je mladalačka odvažnost.
L
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 8277

Vidi Profil
« Odgovori #196 u: March 22, 2009, 00:04:45 »

Navod
Nekapslokashica, hvala na opisu.  Malo zvuci knjiga poteska, a mozda nije?
Ja licno volim knjige u kojima se citalac baca iz jedne situacije u drugu, mislim u smislu da nije staticna. Takodjer da nema plaho dugih opisa (Dervis i smrt mi je bila prespora, a Tvrdjava pravo dobra).

Ako ti se svidjela Tvrdjava, svidjet ce ti se i Zlocin i kazna. Ovdje se bacas iz jedne situacije u drugu putujuci Raskoljnikovim umom, sto je jos bolje Smiley Procitas prvih 20-30 stranica i sigurno ces se zainteresovat. U protivnom uskracujes sebi jedan veliki uzitak...

I nije poteska, kad je bila zanimljiva insanu sa nekih 16-17 godina, bit ce i tebi Smiley

25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 1635

Vidi Profil
« Odgovori #197 u: March 22, 2009, 00:08:25 »

Navod
Nekapslokashica, hvala na opisu.  Malo zvuci knjiga poteska, a mozda nije?
Ja licno volim knjige u kojima se citalac baca iz jedne situacije u drugu, mislim u smislu da nije staticna. Takodjer da nema plaho dugih opisa (Dervis i smrt mi je bila prespora, a Tvrdjava pravo dobra).

Ako ti se svidjela Tvrdjava, svidjet ce ti se i Zlocin i kazna. Ovdje se bacas iz jedne situacije u drugu putujuci Raskoljnikovim umom, sto je jos bolje Smiley Procitas prvih 20-30 stranica i sigurno ces se zainteresovat. U protivnom uskracujes sebi jedan veliki uzitak...

Valja inshaAllah, ma treba mi nase "lektire", pa cu za koji dan imati priliku da to nabavim inshaAllah. Ne bude li knjiga dobra, na tvoju je dusu  Grin
tahir85
Imaj strpljenja dušo moja...
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 919

I live my life for you...I'll die for you ...

Vidi Profil
« Odgovori #198 u: March 22, 2009, 00:21:24 »

Na preporuku meni drage osobe bacih oku na ovu knjigu, da ne davim, uglavnom, ne smatram uzalud potrošeno vrijeme čitajući je.

http://rapidshare.com/files/211946260/Danijel_Goleman_-_Emocionalna_Inteligencija.pdf

Takođe preporučujem,vrijedi pročitati inshAllah. bra

"Ako već ne možeš naći nešto vrijedno življenja, onda bolje nađi nešto za što vrijedi umrijeti!"

"Divna li su oružja vjernika,strpljenje i dova."
merima
IB Aktivistica
Imal ko jaci?
Onlajn

Poruka: 549

Vidi Profil
« Odgovori #199 u: March 22, 2009, 00:28:12 »

zLOČIN I KAZNA JE MOJE OMILJENO DJELO dOSTOJEVSKOG,ČUDI ME DA NIJE SNIMLJEN FILM PO TOJ KNJIZI.uPALJEN CAPSLOCK,KASNO PRIMJETIH Grin

De malo Kapslokash reci o cemu se radi u knjizi, kakvog je zanra (slabo citam ove plaho poznate pisce), probudi mi zelju  Grin

Sjetih se jednog zanimljivog opisa Zlocina i kazne u tri rečenice:

Ima jedan student i nije mu dobro. Nije mu dobro, nije mu dobro, sve do pola knjige. Onda odjednom skoci, uzme neku sjekiru i ubije babu. I vrati se kuci i nije mu dobro do kraja knjige. Grin

eko87
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 5789

Allah je jedan,Sveznajuci!

Vidi Profil
« Odgovori #200 u: March 22, 2009, 00:32:46 »

Ma knjiga je horor pravi. Ja bih ono samo za publiku preko 20 g. života. Meni je čuhnuše u prvom srednje Grin

"Ti ćeš, o čovječe, koji se mnogo trudiš, trud svoj pred Gospodarom svojim naći."(Kur'an 84:6)
25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #201 u: March 22, 2009, 01:25:49 »

Grin  Grin
L
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #202 u: March 22, 2009, 02:26:06 »

Navod
Valja inshaAllah, ma treba mi nase "lektire", pa cu za koji dan imati priliku da to nabavim inshaAllah. Ne bude li knjiga dobra, na tvoju je dusu  Grin

Samo mala ispravka, Dostojevski nije Bosanac  hehe

25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #203 u: March 22, 2009, 11:42:26 »

Ma znam, hehe. To ja s "nasim" kontam na jezik, da je knjiga na bosanskom, napisana ili prevedena.  Grin
L
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #204 u: March 22, 2009, 12:02:34 »

To je bila samo šala, znam da se mislilo na jezik  Smiley

25km
Global Moderator
Imal ko jaci?
Oflajn

Vidi Profil
« Odgovori #205 u: March 22, 2009, 12:55:38 »

To je bila samo šala, znam da se mislilo na jezik  Smiley

Ma neka, bolje je razjasnit'  Grin
radikal
Administrator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 7349

Vidi Profil WWW
« Odgovori #206 u: March 22, 2009, 14:16:40 »

Knjiga je odlična, ali za one koji se ne interesuju preduboko za pojam EQ, preporučila bih radije njegov sajt:
http://www.danielgoleman.info/blog/

Neki ljudi vide stvari koje postoje i pitaju - zasto?. Drugi sanjaju o stvarima koje nikad nisu postojale i pitaju - zasto ne?
_istogali_
Karijera na vidiku
Oflajn

Poruka: 102

**meni moja vjera a vama vaša**

Vidi Profil
« Odgovori #207 u: March 23, 2009, 23:23:23 »

Ma knjiga je horor pravi. Ja bih ono samo za publiku preko 20 g. života. Meni je čuhnuše u prvom srednje Grin

joj poor ti Cheesy  haha
Abdullah86
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 3077

I shot the sheriff

Vidi Profil
« Odgovori #208 u: March 24, 2009, 03:40:13 »

Noam Chomsky  - Kritika kapitalističke demokratije

http://rapidshare.com/files/212791194/Noam_Comski_-_Kritika_kapitalisticke_demokratije.pdf

Znam, nije književnost, al mislim da će te daleko više koristi imati od ovakvih i sličnih knjiga nego od fikcije.

O čemu zapravo piše, možete vidjeti iz uvoda:

U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najefektivnije može kontrolirati
kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U
svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i
nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatsvo. Po njemu, mediji imaju
presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima,
počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se
trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.
Takve stvari, kaže Chomsky, se mogu lako otkriti pratimo li medije te pokušamo otkriti njihovu
strukturu. "Struktura medija je vrlo slična ostalim institucijskim strukturama", čiji je cilj proizvodnja
intelektualne i poslovne elite koja će podržavati interese moćnih. Dakle, proizvodnja "odgovornih
ljudi" koji trebaju stvari preuzeti u svoje ruke. Ti "odgovorni ljudi" posjeduju određenu moć, aktivno
sudjeluju u političkome životu, dogovaraju kandidate za izbore, te, duboko indoktrinirani, kontroliraju,
ili barem pokušavaju kontrolirati, "zbunjeno stado pasivnih promatrača" koji nisu sposobni odlučivati
sami za sebe, te, zbog tog razloga, kontrolu nad njihovim životima moraju preuzeti "odgovorni
pojedinci".
Da bi određene stvari bile otkrivene potrebno je mnogo rada i ustrajnosti te povezanost s određenom
grupom (formalnom ili neformalnom), organizacijom, pokretom. Chomsky naglašava da je određene
istine teško otkriti kao "usamljeni pojedinac" jer pojedinac "nema pristup alternativnim izvorima
informacija". Alternativni izvori informacija su vrlo važni u današnjemu svijetu, u kojemu vlada
nekoliko korporacija i u kojemu mediji, uglavnom, pripadaju određenome lancu. Slika stvarnosti koju ti
mediji prikazuju je vrlo često u suprotnosti sa stvarnim problemima i teškoćama. Probleme malih ljudi
mainstream mediji redovito izostavljaju, ili, ako se već odluče na to, spominju besmislene stvari vezane
uz njihove vlade i gospodare. U takvoj situaciji su alternativni izvori neophodni želimo li saznati pravu
sliku svijeta i baviti se realnim problemima.
Jedan od alternativnih izvora informacija predstavljaju i kompjutorske mreže, koje Chomsky naziva
"elitnom privilegijom". Usporedimo li broj priključenih s brojem ljudi na svijetu, vidjet ćemo da, u biti,
mali broj ljudi ima pristup takvome izvoru informacija. Svejedno, taj je izvor informacija vrlo bitan te
je u nekoliko slučajeva odigrao ključnu ulogu u širenju relevantnih informacija (ponekad baš to
'relevantno' predstavlja problem kad su u pitanju kompjutorske mreže). Jedan od tih slučajeve jest
slučaj meksičke pokrajine Chiapas. U Chiapasu je 1994. izbila pobuna potlačenih Indijanaca i jedini
izvor koji je permanentno opskrbljivao informacijama su bile kompjutorske mreže. Takvih primjera
ima mnogo.
No, nisu kompjutorske mreže jedini alternativni izvor informacija. Mnogi pokreti i mnoge grupe
posjeduju vlastite knjižnice, arhive, dokumentacijske centre koji sadrže građu koju je u mainstream
tisku nemoguće pronaći. "Izvora je mnogo, samo trebate držati oči otvorenima", kaže Chomsky.
Ova knjiga predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već
tridesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-
ih do današnjih dana. Možda je važno napomenuti da su najznačajniji radovi Chomskog vezani uz
propagandu i medije nastali potkraj 80-ih, od kojih se, pak, ističu "Manufacturing consent: the political
economy of mass media" te "Necessary Illusions: Thought Control In Democratic Societies".

Temelj vjere je čisto srce; temelj čiste namjere je čisto biće; temelj entuzijazma su jaki osjećaji, a temelj aktivnosti je mladalačka odvažnost.
Omer_Hajjam
Karijera na vidiku
Oflajn

Poruka: 137

Vidi Profil
« Odgovori #209 u: April 15, 2009, 13:50:32 »

Andrej Nikolaidis - Mimesis

dođi jer danas nisam ovog svijeta dio, dođi jer danas sam se od samog sebe skrio...   Mevlana Rumi
Stranica: 1 ... 12 13 [14] 15 | Idi Gore Printaj 
« predhodno sljedece »
Skoci na:  

Posjetilaca: 15307443
Copyright © IslamBosna.ba