VRIJEDNOST NOĆNOG NAMAZA

(1/1)

ShariaCollege::bismillah:


VRIJEDNOST NOĆNOG NAMAZA


                   

    
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Doista svaka zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo od Njega pomoć tražimo, Njemu se kajemo (vraćamo) i od Njega oprost tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i naši djela, koga uputi Allah njemu nema ZABLUDE a koga u zabludu odvede njemu nema UPUTE!
Svjedočim da nema drugog božanstva dostojnog obožavanja mimo Allaha jedinog i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i Njegov Poslanik – neka je na Njega Allahov spas i mir, na Njegovu porodicu i sve one koji ga slijede na uputi do Sudnjega dana. Amin!!!
A zatim:
Od najbolji dijela i od najplodnih ibadeta koje je propisao i koje želi naš tvorac Allah, dželleša'nuhu, jeste NOĆNI NAMAZ, to je ustrajnost dobrih i trgovačka roba vjernika. Tokom noći vjernici se sklanjaju u okrilje Milostivog, Njemu se obraćaju i svoju tugu i bol iznose, traže od Njegove dobrote – oni tokom noći sa svojim Gospodarom razgovaraju žude i hrle ka činjenju dobrih dijela.  
Rekao je Uzvišeni:
"Bokovi njihovi se postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onog što im Mi dajemo udjeljuju. I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju."
I njih je Allah spomenuo u najljepšem kontekstu, pa kaže:
"Oni koji su se Allaha bojali - u Džennetskim baščama će, među izvorima, boraviti  primaće ono što im Gospodar njihov bude darovao, jer, oni su prije toga dobra djela činili, noću su malo spavali i u praskazorje oprost od grijeha molili.''  
Rekao je Hasan: "Noću bi tako dugo klanjali da bi nerijetko i trpjeli, svoje bi namaze do zore (praskozorja) odugovlačili a potom bi sjedili tokom dove i traženja oprosta."
Rekao je Allah Milostivi, Samilosni:
"Da li je onaj koji u noćnim časovima u molitvi vrijeme provodi, padajući licem na tle i stojeći, strahujući od onoga svijeta i nadajući se milosti Gospodara svoga...? Reci: "Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju!"
Bilježi imam Tirmizi hadis od Ebu Umame El-Bahilija, radijjallahu anhu, da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

عن ربيعه بن يزيد عن أبي إدريس الخولاني عن أبي أمامه الباهلي عن رسول الله صلى الله عليه و سلم قال: عليكم بقيام الليل فإنه دأب الصالحين قبلكم وهو قربه لكم إلى ربكم ومكفرة للسيئات منهاة عن الإثم.

"Drži te se noćnog namaza jer je on doista snaga (ustrajnost) onih dobrih prije vas, približavanje vašem Gospodaru, otkup za loša dijela i štit od grijeha."
Također, bilježi se hadis od Ebi Malika El-Ešarija, radijjallahu anhu, da je rekao, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

عن عبد الله بن عمرو : عن رسول الله صلى الله عليه و سلم قال: إن في الجنة غرفا يرى ظاهرها من باطنها و باطنها من ظاهرها فقال أبو مالك الأشعري : لمن يا رسول الله ؟ قال : لمن أطاب الكلام و أطعم الطعام و بات قائما و الناس نيام.

"U Džennetu ima soba, iz unutrašnjosti te sobe vidi se spoljašnost a iz vana vidi se unutrašnjost!" Pa je rekao Ebu Malik El-Ešarij: Za koga su pripremljena ova vrata? Pa je rekao Allahov Poslanik alejhi selam: "Za onoga ko bude hranio gladnoga, širio selam i klanjao noću dok ljudi spavaju."  
Od Sehla Ibn Sada radijjallahu anhu se prenosi da je rekao:

"Došao je Džibril alejhi selam Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa mu rekao: "Živi kako hoćeš a ti si mrtvac (umrijet ćeš), radi šta hoćeš ti ćeš shodno tome biti nagrađen, voli koga hoćeš al ti ćeš se rastati od njega al znaj da je slava (čast) vjernikova u NOĆNOM NAMAZU, u njemu je njegov ponos i neovisnost od ljudi."
 
Allah je naredio svome Poslaniku da obavlja NOĆNI NAMAZ i podsticao ga je na to, rekao je Uzvišeni:
"O ti, umotani! probdij noć, osim malog dijela; polovinu njezinu ili malo manje od nje; ili malo više od nje, i izgovaraj Kur'an pažljivo."
Također rekao je dželle dželalluhu:

"I probdij dio noći u molitvi, - to je samo tvoja dužnost; Gospodar tvoj će ti na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati."
I On je alejhi salatu ve selma uzeo za ove riječi i ovaj put odgoja od svoga Gospodara i činio to redovno, rekla je Aiša radijjallahu anha:

عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ: كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- إِذَا صَلَّى قَامَ حَتَّى تَفَطَّرَ رِجْلاَهُ قَالَتْ عَائِشَةُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَتَصْنَعُ هَذَا وَقَدْ غُفِرَ لَكَ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِكَ وَمَا تَأَخَّرَ فَقَالَ «يَا عَائِشَةُ أَفَلاَ أَكُونُ عَبْدًا شَكُورًا».

"Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je imao običaj da klanja NOĆNI NAMAZ tako da bi mu noge natekle od dugog stajanja. Pa je rekla Aiša radijjallahu anha: O Allahov Poslaniče, ti to činiš a tebi je oprošteno sve sto si počinio i što ćeš počiniti! Pa je rekao: "O Aiša a zar da ne budem Allahov zahvalni rob?!"

Rekao je Huzejfe Ibn Jeman, radijjallahu anhu:

"Klanjao sam jedne noći sa Allahovim Poslanikom sallallahu alejhi ve sellem pa je počeo odnosno učio na prvom rekatu suru Beqara, pa sam rekao učinit će ruku nakon stotinu proučeni ajeta, no on je nastavio pa sam rekao klanjat će sa njom cijelom prvi rekat, no on je nastavio pa je počeo da uči suru Nisa' i proučio je, potom je učio Ali Imran i proučio je spojeno, na mjestu gdje bi bio spomenut Tesbih on bi to činio, a na mjestu gdje bi naišao na pitanje (dova), on bi zatražio to od Allaha dok kada bi naišao na ajet u kome se traži utočište on bi se uticao Allahu od toga."
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi podsticao svoje Ashabe da klanjaju NOĆNI NAMAZ, pa je jedne prilike rekao u svezi Abdullah Ibn Omera, radijjallahu anhu:

فَقَصَصْتُهَا عَلَى حَفْصَةَ فَقَصَّتْهَا حَفْصَةُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- فَقَالَ النَّبِىُّ -صلى الله عليه وسلم- «نِعْمَ الرَّجُلُ عَبْدُ اللَّهِ لَوْ كَانَ يُصَلِّى مِنَ اللَّيْلِ». قَالَ سَالِمٌ فَكَانَ عَبْدُ اللَّهِ بَعْدَ ذَلِكَ لاَ يَنَامُ مِنَ اللَّيْلِ إِلاَّ قَلِيلاً.

"Divan li je čovjek Abdullah, samo još da klanja noću." Rekao je Salim: Nakon toga Abdullah nije spavao noću osim malo!
Također Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je podstakao ummet na NOĆNI NAMAZ, pa je rekao:

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ - رضى الله عنه - قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- «أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللَّهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلاَةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلاَةُ اللَّيْلِ».

„Najbolji post nakon mjeseca Ramazana je post Allahova mjeseca Muharema, a najbolji namaz nakon obaveznog (Farza) je noćni namaz.“  
Vrijeme noćnoga namaza je nakon Jacije namaza pa sve do Sabahskog Ezana, od Ibn Omera, radijjallahu anhu, se prenosi da je rekao, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ رَجُلًا سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ صَلَاةِ اللَّيْلِ فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ عَلَيْهِ السَّلَام: صَلَاةُ اللَّيْلِ مَثْنَى مَثْنَى فَإِذَا خَشِيَ أَحَدُكُمْ الصُّبْحَ صَلَّى رَكْعَةً وَاحِدَةً تُوتِرُ لَهُ مَا قَدْ صَلَّى.

"Noćni namaz je dva po dva, pa kad se neko od vas poboji zore, neka klanja jedan rekat, da mu učini neparnim ono što je klanjao.“
Od Džabira, radijjallahu anhu, se prenosi da je rekao, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

روى مسلم عن جابر قال : قال رسولُ اللَّه صلى اللَّه عليه وسلم: "من خاف ألا يقوم من آخر الليل فليوتر أوله ومن طمع أن يقوم آخره فليوتر آخر الليل فإن صلاة آخر الليل مشهودة".

"Ko se poboji da neće ustati u zadnjem dijelu noći neka klanja Vitr na njenom početku, a ko je siguran da će ustati u zadnjem dijelu noći neka onda klanja Vitr u tome vremenu jer doista namaz u zadnjem dijelu noći je posjećen."
 
Od Ebu Hurejre bilježi se hadis da je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prenoseći riječi od Allaha dželleša'nuhu:

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- قَالَ «يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الآخِرُ فَيَقُولُ مَنْ يَدْعُونِى فَأَسْتَجِيبَ لَهُ وَمَنْ يَسْأَلُنِى فَأُعْطِيَهُ وَمَنْ يَسْتَغْفِرُنِى فَأَغْفِرَ لَهُ».

„Naš Gospodar se spušta svake noći na dunjalučko Nebo u zadnjoj trećini noći te kaže: Ko će da me zamoli (pozove) pa da mu se odazovem, ko će da zatraži pa da mu dam, ko će da zatraži oprosta pa da mu oprostim.“

Od najvažni stvari koje pomažu da čovjek ustane na NOĆNI NAMAZ jeste rano lijeganje i ne sjedenje nakon Jacije a posebno ukoliko ova sijela i sijeljenje nakon Jacije nije u pokornosti Allahu nego naprotiv to su sijela gibeta ili rekla kazala i sve što je iz toga domena. Iz istoga razloga Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je mrzio sjedenje nakon Jacije namaza i također spavanje prije Jacije namaza.

Rekao je šejh Ibn Usejmin, rahimehumullahu: "Noćni namaz tokom mjeseca Ramazana ima posebnu vrijednost u odnosu na noćni namaz mimo Ramazana, od Ebu Hurejre, radijjallahu anhu,  se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao:
 
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ.  

"Ko bude postio mjesec Ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, njemu biva oprošteno ono što je prethodno počinio (od malih grijeha)."
Mjesec ramazan je sveobuhvatan kada je u pitanju noćni namaz na početku i na kraju noći, na osnovu gore spomenutih riječi Teravija namaz je od noćnog namaza, i bitno je da se o svemu ovome povede računa kako bi se za to stekla nagrada kod Allaha dželleša'nuhu i ovo je vrijeme ograničeno prvo mjesecom Ramazanom a potom i ljudskim životom. Na svakom muslimanu je da bude pažljiv i vodi računa da noćni namaz klanja sa imamom sve dok ne završi namaz, od Ebu Zerra El-Gafarija, radijjallahu anhu, se prenosi da je rekao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

عَنْ أَبِى ذَرٍّ قَالَ صُمْنَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- فَقَالَ «إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا صَلَّى مَعَ الإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ حُسِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ».

"Onaj čovjek koji klanja sa imamom sve dok ne završi (dok ne ode imam) ima nagradu kao da je klanjao cijelu noć."  

Allaha molimo da nas sve uputi i olakša nam naše ibadete i poveća broj rekata noćnoga namaza kao i  sve druge obrede a On je svemu KADAR. Neka je Sallavat i Selam na najbolje i najčistije biće Muhammeda Ibn Abdullaha sallallahu alejhi ve sellem.


Priprema i obrada:
Safet Suljić
Fakultet Šerijatskih Nauka
ISLAMSKI UNIVERZITET U RIYADU
Ummu_abdullah:Mene su cesto ljudi znali pitati kako se obavlja nocni namaz

sta se uci, i koja je dova pa dobro bi bilo i to postaviti na ovu temu SC ili ko vec ima malo veci pristup info

ihlasica:Ja bas ovaj Ramazan tvrdila sestri da je teravija namaz isto nocni namaz. Evo sada citam da je to fakat.

Nisam cula da imaju neke posebne dove za nocni namaz.

Muharrem nam traje jos 15 tak dana insaAllah i trebamo iskoristiti njegove blagodati.

ShariaCollege::bismillah:

Deset savjeta za lakše obavljanje noćnog namazaNoćni namaz – kijamul-lejl spada u najbolje vidove ibadeta. On odgaja i čisti dušu. Dariva joj smiraj i odmor, te je na najbolji način približava Allahu. Iz tih razloga musliman treba da obavlja ovaj namaz i da na njemu ustrajava. Oni koji praktikuju noćni namaz spoznali su njegovu nadasve posebnu slast koju teško može da osjeti onaj koji se udaljio od ovog vida ibadeta. Noćni namaz, pored navedenog, ima i druge mnogobrojne vrijednosti od kojih su ponajmanje obilje opskrbe, zadovoljstvo u prsima, raspoloženje i...

čilost tijela. Kako bi postao od ovih, Allahu dragih ljudi, ili pak što bolje ustrajavao u ovom ibadetu ponudit ćemo nekoliko praktičnih savjeta za lakše obavljanje noćnog namaza:

1- Izbjegavaj griješenje, jer onaj koji čini grijehe ne može imati uspjeha u noćnom namazu. 'Abdullah b. Mes'ud je upitan: „Šta je s nama pa nismo u stanju da obavljamo noćni namaz?' 'Udaljili su vas vaši grijesi', odbovori on.“

2- Izbjegavaj gledanje u zabranjene stvari i slušanje muzike, jer tvrdo srce je daleko od svoga Gospodara.

3- Mnogo spominji Allaha, jer primjer onoga koji spominje Allaha i onog ko Ga ne spominje je kao primjer živog i mrtvog, kao što o tome govore vjerodostojni hadisi.

4- Nastoj da tvoja hrana i piće budu halal, a od harama bivaj što udaljeniji. Sehl b. 'Abdullah et-Tusteri je rekao: „Ko se bude hranio halalom, biće pokoran Allahu htio ili ne htio.“

5- Sjeti se užitka razgovora sa Gospodarom i stajanja pred Njim.

6- Razmišljaj o vrijednostima noćnog namaza, te slušaj ajete i hadise koji o tome govore kako bi te to postaklo na djelo i olakšalo poteškoće na tom putu.

7- Praktikuj podnevno spavanje – kajlulu, jer u vjerodostojnom hadisu je došlo: „Spavajte kajlulu, jer šejtani u to vrijeme ne spavaju.“

8- Nemoj mnogo jesti, a posebno pred spavanje i sjeti se Lukmanovih riječi koje je uputio svome sinu: „Kada se stomak napuni, misao zamire, a tijelo klone pred ibadetom.“

9- Na počinak odlazi rano i izbjegavaj bespotrebno sijelenje.

10- Kada legneš u postelju neka ti srce bude čisto od zavisti i pakosti, i ne razmišljaj o dunjaluku.Preuzeto sa stranice: www.el-hidaje.com
Navigacija

[0] Indeks poruka