ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana

Statistika
Poruka: 578392
Tema: 64101
Članova: 23412
Najnoviji član: KewEnvege

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Šta je uzrok slabosti muslimana - moj komentar na tekst sa IB stranice
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20 Idi dolje Printaj
Tema: Šta je uzrok slabosti muslimana - moj komentar na tekst sa IB stranice  (Čitanja 7706 puta)
ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #90 u: Avgust 07, 2012, 19:40:25 »

Pa to sam i htjela reci. Jer pazi, oni nisu imali nikakav temelj, a izgradili su cvrst sistem.

Ako su 'oni' kršćani, onda ne možemo reći da nisu imali nikakav temelj. Oni imaju temelj, ali je pogrešan, i ne primjenljiv sa islamskog aspekta, ali postoji.

Oni su taj temelj odbacili, kada je Preporod poceo, vratili se antici, stavili covjeka u srediste i do danas nisu se zaustavili.

Nas temelj je naravno neuporedivo jaci, i ne vracamo se nigdje, kao oni.

Bojim se da se ne razumijemo druže Asime Grin

Oni imaju temelj, i nisu ga odbacili, kako ne shvataš, ono na čemu je zasnovano njihovo društvo, pa makar to bio antički čovjek, je njihov temelj. Ja ne govorim o vjerskim temeljima, jer današnja Zapadna civilizacija, iako se naziva judeo-kršćanskom, puno više je upravo grčko-rimska, jer je zasnovana na takvim vrijednostima.

Pa razumijemo se, kako da ne. Ja sam samo htjela reci da su oni morali kroz renesansu sve vrijednosti okrenuti naglavacke, jer dotada je taj svijet bio ekstremno teocentrican. Nisu to bili tako jednostavni rezovi. Znaci, promjene iz temelja.
*
0
*
0
AbdulFaatir
*
Oflajn
23671
Vidi Profil
« Odgovori #91 u: Avgust 07, 2012, 19:57:07 »

u suštini većina vas priča istu priču

što se tiče amerikanaca i njihove gojaznosti: oni nisu došli na vodeću poziciju kao zemlja gojaznih. gojaznost je postepeno ovladala odskora,  tek nakon izuma drive-in-a i fast food lanaca, a to je relativno nov izum. amerikanci su preuzeli vođstvo već nakon prvog svjetskog rata i pojačali ga nakon drugog svjetskog rata. u međuvremenu su postali debeli ali posljedice svih nazadnih praksi se osjete tek decenijama kasnije

što se tiče ostavljanja vjere kod muslimana, tu se može razlikovati njihove dvije vrste: odstupanje od temelja šerijata i idžtihada kod uleme i ne pridržavanje šerijata kod običnih ljudi. da bi muslimani uspjeli moraju se odbraniti od oboga.

ako ulema donosi pogrešne propise, poput onoga o zabrani štampanja knjiga, a muslimani kao dobri vjernici se pridržavaju takvih nakaradnih tumačenja, nema prosperiteta, jednako kao i u slučaju da ulema ide u korak s vremenom i donosi prvorazredna rješenja a muslimani ostave praktikovanje islama
*
4
*
0

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
zehra
Oflajn
Žensko
3987
Vidi Profil
« Odgovori #92 u: Avgust 07, 2012, 20:02:22 »

Šta je uzrok slabosti muslimana?

Evo vrlo očitog primjera na stranicama našeg foruma. Nekoliko puta smo komentarisali - citiranje nekad radi, nekad ne radi. Odete na neki svjetovni forum - sve funkcioniše besprjekorno.

Ne želim da sve svedem na kritiku, vjerovatno ljudi vrijedno i dobrovoljno rade da unaprijede ovaj forum.

Ali, zašto ne uzmemo nekoliko profesionalaca koji će taj posao raditi za novac, pa će imati vremena da mu se posvete.

Allahov Poslanik s.a.ws. kaže:

Uzvišeni Allah voli onoga koji - kad radi jedan posao - uradi ga čestito.  

*
0
*
0

Halalite
AbdulFaatir
*
Oflajn
23671
Vidi Profil
« Odgovori #93 u: Avgust 07, 2012, 20:11:27 »

Navod
Šta je uzrok slabosti muslimana?

Evo vrlo očitog primjera na stranicama našeg foruma. Nekoliko puta smo komentarisali - citiranje nekad radi, nekad ne radi. Odete na neki svjetovni forum - sve funkcioniše besprjekorno.

Ne želim da sve svedem na kritiku, vjerovatno ljudi vrijedno i dobrovoljno rade da unaprijede ovaj forum.

naprotiv, primjer ti je odličan  Smiley

IB je dobar da se može malo čitati u slobodno vrijeme i časkati. kad treba potegnuti ili finansirati, tu se muslimani izgube u vidu magle.

tako je to i u nevirtuelnom svijetu (naravno čast izuzecima, ali izuzeci ne mogu popraviti globalno stanje)
*
0
*
0

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #94 u: Avgust 07, 2012, 20:16:47 »

Primjer odličan, samo sam IB čuvao kao jokera u rukavu, ako mi neko ne bude vjerovao na riječ Grin
*
0
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
Amar Teskeredzic
Oflajn
8484
Vidi Profil
« Odgovori #95 u: Avgust 07, 2012, 22:35:43 »

...e bas  ,nek smo ustanovili sve uzroke slabosti kod MUSLIMANA .....a sad hajdemo svak prema svojim mogucnostima na otklanjanje tih istih slabosti .... bra cenzo
*
2
*
0

....MUDROST JE NEKAD I SUTJETI,JER SVEMU DODJE KRAJ....
Qalbija
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #96 u: Avgust 08, 2012, 00:03:17 »

Naumpade mi fazon kad ste već spominjali samoubice ,kaže :
    Samoubice- što ih je više to ih je manje 
*
3
*
0

Amar Teskeredzic
Oflajn
8484
Vidi Profil
« Odgovori #97 u: Avgust 08, 2012, 00:17:18 »

ZANIMLJIVO PO PITANJU STATISTIKE     cenzo

sa ovog portala http://www.worldometers.info/sr/....

-Danas u svijetu je umrlo 265 osoba

-U ovoj godini Umrlih od bolesti prenosivih vodom  1.085.198

-U ovoj godini zakljucno s ovom minutom izvrseno samoubistava u svijetu 646.180

-Umrlih od alkohola ove godine 1.507.125

....

itd. (UGODNO CITANJE NOVIH SPOZNAJA KOJE NISTE ZNALI)  bra
*
0
*
0

ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #98 u: Avgust 08, 2012, 00:21:05 »

Godisnje se u svijetu ubije jedno Sarajevo sa sirom okolicom  Huh?

Stravicno zvuce ovi podaci, jer ih nikako ne mogu staviti u okvir 7 milijardi stanovnika Zemlje
*
0
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
3987
Vidi Profil
« Odgovori #99 u: Avgust 08, 2012, 00:21:11 »

...e bas  ,nek smo ustanovili sve uzroke slabosti kod MUSLIMANA .....a sad hajdemo svak prema svojim mogucnostima na otklanjanje tih istih slabosti .... bra cenzo

bra Baš tako.

U toku rata čudila sam se ljudima koji ni nakon toliko patnje nisu došli tobe. Onda sam se zapitala. KAko je na mene uticala ta opomena i iskušenje? Šta sam ja u svom životu promijenila?Tada sam počela sama da se mijenjam.

Moramo krenuti od sebe i svoje sredine. Čim se izborimo i sa jednom svojom lošom navikom, postajemo primjer drugima.

Ko se ono prošo pušenja?
*
0
*
0

Halalite
Amar Teskeredzic
Oflajn
8484
Vidi Profil
« Odgovori #100 u: Avgust 08, 2012, 00:23:48 »

Zehra
Navod
Ko se ono prošo pušenja?

....iskreno govoreci ....JA NISAM .... Angry cenzo
*
0
*
0

zehra
Oflajn
Žensko
3987
Vidi Profil
« Odgovori #101 u: Avgust 08, 2012, 00:27:22 »

Pa dobro, ali bit ćeš više motiviran insha Allah kad čuješ da su se Zele i Sparkle prošli. Je l tako?

Il' možda i ne pušiš nikako?
*
1
*
0

Halalite
Zele
Oflajn
Muško
8473
Vidi Profil
« Odgovori #102 u: Avgust 08, 2012, 00:40:21 »

Jeste, ja jos nikad nisam zapalio, i nadam se da je to definitivno proslost aBd. Medjutim, nemojte da pomislite da su oni komentari na onoj temi pomogli, ne! Ono samo moze zainatiti insana, jer su uvredljivi do velike mjere. Ja nikada, bas nikada, necu se na onakav nacin nijednom duhandziji obratiti.

Pomogli su mi prijatelji svojim primjerom,ljudskim i jaranskim.. a ne napuhanim sa nekih visina, sa vrha Dzenetskih stepena i deredza koje su vec dostigle bivse duhandzije, u dzematu nasem virtuelnom. Wink
*
11
*
0

Sredinom.
abidaga2
Oflajn
2917
Vidi Profil
« Odgovori #103 u: Avgust 08, 2012, 00:41:44 »

činjenica jeste da su muslimani slabi danas ali se nikako ne mogu porediti sa holandskim pederima i ćafirima pa i paralele se ne smiju izvlačiti. Razlika je tu ko nebo i zemlja, sama činjenica da će ćafiri vječno u dzehenem isključuje bilo kakvu mogućnost porediti to dvoje.
Isto tako važe drugi parametri za njih a drugi parametri za muslimane.
Recimo musliman muškarac koji nije oženjen stalno se bori protiv svojih strasti i ta žrtva na Allahovom putu ga košta da možda ne može opušteno razmisljati i koncentrisati se kao neki tamo nevjernik bez savjesti i pameti.
*
1
*
0
ihlasica
*
Oflajn
9966
Vidi Profil
« Odgovori #104 u: Avgust 08, 2012, 00:46:16 »

Jeste, ja jos nikad nisam zapalio, i nadam se da je to definitivno proslost aBd. Medjutim, nemojte da pomislite da su oni komentari na onoj temi pomogli, ne! Ono samo moze zainatiti insana, jer su uvredljivi do velike mjere. Ja nikada, bas nikada, necu se na onakav nacin nijednom duhandziji obratiti.

Pomogli su mi prijatelji svojim primjerom,ljudskim i jaranskim.. a ne napuhanim sa nekih visina, sa vrha Dzenetskih stepena i deredza koje su vec dostigle bivse duhandzije, u dzematu nasem virtuelnom. Wink

Zamisli na kojoj sam ja deredzi, evo sad ce mi u septembru 5 godina angel, na hajr i na dobro Smiley
*
5
*
0
Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 20 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 53998474
Copyright © IslamBosna.ba