ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 580678
Tema: 64185
Članova: 29111
Najnoviji član: Maighgaigam

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Šta živi mogu učiniti za mrtve?
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Idi dolje Printaj
Tema: Šta živi mogu učiniti za mrtve?  (Čitanja 8402 puta)
Mustafa
Oflajn
Muško
848
Vidi Profil
« Odgovori #90 u: Avgust 18, 2012, 08:25:39 »

I ovdje, kao i u svjetovnoj vlasti, treba se covjek jos nesto zapitati....

zar ne zavrsavaju te medrese ljudi iz naroda? zar ne zavrsava te medrese vjerski osvijestena omladina? zar oni ne zauzimaju mjesta imama? ja ih znam koliko hoces na dobrim pozicijama, pa i ljude koji poticu iz selefijske dawe....covjek bi ocekivao da se stanje popravlja...ne bih da nabrajam, i ti sigurno poznajes dovoljan broj slucajeva....

istina, nije vecina imamskih mjesta zauzeta dobrim kadrom, ali ih ima dovoljno da situjacija biva svakim danom sve gora i gora

naprotiv, situacija bi trebala, makar minimalno, ici na bolje.

u cemu je problem? novi, savjesni imami se uklopili u sistem? pokvarili se?
*
1
*
0
Qalbija
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #91 u: Avgust 18, 2012, 09:46:49 »

Problem ili motiv je kao u svakom nerješivom fenomenu u - novcu.
*
0
*
0

el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #92 u: Avgust 18, 2012, 09:54:55 »

Samo da kažem, znam da smo otišli sa teme, ali neka smo, jer žalosna je činjenica da danas večina imama više pažnje posveti umrlom neko živom, hel nejse. Htio sam kazati da se ne bi pogrešno shvatio, nisam protiv da se recimoo zekat na poljoprivredne prozvode pošalje za medrese, neka, i ona spada u kategoriju "na Allahovom putu", ali sam protiv da se samo i samo sa minbera poziva kako je braćo najprioritenije dati u medrsu. To se tako priča upakuje:"Braćo,  idućih sedam dana u vašim džematima biće parkirani kamioni, molimo vas, sve što imate od proizvoda, da donesete, ide sve u naše medrese, koja odgaje buduće imame. bla bla bla.." Narod nasjedne i dadne samo u medrsu tu vrstu zekata. Mora dati kad nema pojma kome se još može dati.

Dalje, nisam protiv wallahi da muftije i glavni imami vozaju dobra i skupa auta. Ali, kako mogu da non stop kukaju sa minbera, non stop traže od naroda, kako Rijaset krpi kraj sa krajem a vozaju se takva auta. De malo pokaži zuhda i boj se Allah u pogledu dunjaluka. pa kako mu na um ne padne kad sjedne u ono auto od nekih, ne znam 50 000 KM, da ima tamo Haqqanijev jaran koji  je imam, koji je možda vrijedan, koji ima veliku porodicu a ima samo 300 KM plate. Neće mu na um  pasti,  jer izgleda da nemaju pojma šta se dešava. Pa znate li ljudi, evo naš muftija ima fino auto i ima čak vozača. Koliko puta je bio pozvan na razne manifestacije, ali nije se odazvao, jer mu nije plačen put i možda neka dnevnica. Nedavno, polaganje kamen temeljca za jednu zgradu i bio muftija, čovjek mi priča iz te ekipe, dobio muftija 200 KM što je došao i obratio se narodu. SubhanAllah, samo što je došao i kazao par  riječi, 200 KM. Od čijih para? Narodnih, to je nečija plata danas. Gdje si Omere ibn Hattabe da im dunjaluk izbiješ iz glave!

@Mustafa

Navod
 zar ne zavrsavaju te medrese ljudi iz naroda? zar ne zavrsava te medrese vjerski osvijestena omladina

Da, jesu. Ali šta očekuješ od djeteta koji  ima 15 godina i upiše medresu, kakve on ideje ima? Pitanje je kakav on uđe u medresu i kakav izađe iz nje. Evo nek me isprave ako griješim, ali danas moj brate, medrese su izgubile svoju DUHOVNOST, postale su neke vjerske klasične gimanzije, gdje se gubi taj neki osječaj koji je nekada bio. Pa šta se sve radi po medresama da Allah sačuva. Današnje medrse ne odgagaju generacije koje će ponijeti teret islama, nego da jednostavno bude hodža i da to bude njegov zanat.

Navod
 a ih znam koliko hoces na dobrim pozicijama, pa i ljude koji poticu iz selefijske dawe....covjek bi ocekivao da se stanje popravlja...ne bih da nabrajam, i ti sigurno poznajes dovoljan broj slucajeva....

Istina, ima dobrih imama koji koliko toliko rade sa svojim narodom i vjeruj da narod te ljude cijeni, znam ih ja nekoliko, stvarno. Da, stoji to što kažeš o popravljanju naroda, i ja se ponekad ponadam, ali vjeruj da je takav sistem, da oni koji hoće da rade i nešto  isprave, bud poklopljeni! Znam, tako mi Allaha glavnog imama, koji je bio počeo da radi: obilazio imame svaki mjesec, svaki mjesec bili seminari, ko se ne odazove, piši izjavu, svakog drugog petka, on je u nekom džematu držao hutbu....Imami se pošli buniti, kao: šta on misli ko je, koga on kontroliše, on ako ima fax,  misli da je neko i nešto i prijave ga muftiji. Sutrdan, muftija se nacrto kod njega i bukvicu mu održao. Sad je druga priča, nažalost. Ima brate i ovoga.

Šta je po meni dobar imam od kojeg zavisi budučnost islama u svakom gradu i mjestu:

- Da  ima šerijatsko znanje
- Da je redovan na namazima
- Da pridaje punu pažnju djeci u mektebu
- Da ima dodatne planove druženja i rada sa omladinom (izleti, turniri, humanitarne akcije, planinarenje...)
- Da redovno obilazi u svom džematu sve ljude sa svojom porodicom, bez obzira kakvi oni bili: ateisti, koji ne plačaju članarinu, sirmašne, bogate..
- Da obavezno obilazi bolesne i nemočne te zove njihove porodice da pita kako je bolesnik
- Da redovno obilazi porodice šehida, posebno starije majke
- Da dovodi u džemat razne predavače sa strane kako bi održali predavanja i druženja
- Da učestvuje sa predsjednikom Mjesne zajednice u svim akcijama: sređivanje asfalta, kanalizacije, rasvjete..dakle, da zajedno sa njim ganja donacije i sredstva po općini i da se bori.
- Da se prvi odazove na sve javne akcije u džematu. Pa ako se put nasipa, da bude on prvi sa lopatom, da zajedno sa narodom čisti greblje i sl.
- Da bude od onih koji će svom komšiji i džematliji pomoći u ime Allaha. Pa ako mu komšija pravi kuću, da mu barem jedan dan ili koji sat pomogne. Obuci radno odijelo pa pomozi. Ili, ne znam, komšija cijepa drva, uzmi sjekiru i barem pola sata pomozi, neće ti ništa biti, pokaži ljudima šta je islam i praksa a ne samo pametovannje sa minbera.
- Da nauči svako dijete da tečno uči u Kur'anu, kako bi ono moglo svom umrlom učiti htamu i Jasin i da ljudima objasni, kako je ovako sevapnije nego da njemu plačaju
- da siromahu u selu, pokuša preko IZ ili od drugih ljudi, ponekad obezbijediti pomoć...

Ja vas pitam, kad bi nam ovakvi imami bili, da li bi narod bio nezadovoljan? Da li bi članarine kasnile? Tako mi Allaha nebi,  jer naroda bi bilo stid nakon svega ovoga da ne plati ovakvom imamu članarinu. Ali ovoga nema, osim kome je se Allah smilovao, a takvih je malo..

Prije rata, komunisti i naše bošnje su ustajali iz poštovanja prema efendiji kad bi naiđi putem a oni u kafani, danas  je suprotno, nažalost dobar njih je danas zajedno sa njima u kafani, po kafićima pa čak i kladionicama, la havle ve la kuvvete illa billah!
« Last Edit: Avgust 18, 2012, 13:43:55 od el-muharib »
*
10
*
0

Ne boji se Allaha onaj koji želi da se pročuje za njega!!!
arsenal_2
Oflajn
Muško
1099
Vidi Profil
« Odgovori #93 u: Avgust 18, 2012, 10:18:16 »

Dobru si analizu napravio Muharibe. Samo da dodam da pored nabrojanih propusta postoji još jedan dio IZ koji je zakazao, a to je ovaj "svjetovni" dio oličen u predsjedniku izvršnog odbora  medžlisa i skupštini. Oni bi trebali da budu svojevrsni vid nadzornog obora i da usmjeravaju aktivnsoti IZ.
*
2
*
0
Qalbija
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #94 u: Avgust 18, 2012, 11:15:33 »

Kod nas je prije par mjeseci izbila tuča između nekih imama ,bilo je i psovanja i svega ,a opet zbog nekih para i poznatih "blokova" . Išli su fakat na disciplinsko i kažnjeni su ali eto bruka je to da se čuje..
Ima onaj vic ,kaže uhvatio hodža zlatnu ribicu i kaže ona njemu da će mu ispuniti tri želje jel, kako to već ide u tim vicevima sa zlatnom
Hodža će njoj onda kako on ne vjeruje u te stvari i da ona to može .
Kaže ribica : "eto kad ne vjeruješ smanjiću ti sad na samo jednu želju"
Ne mogne hodža izdržati da ne provjeri ali ipak skine ahmediju , pa će joj reći : " e deder ako možeš nakarari mi posao da ništa ne radim a da mi pare stalno dolaze"
Kaže ribica : "dobro ,vrati sad ahmediju nazad na glavu" hodža vrati ,a ona će : "eto ,već ti je ispunjena želja"  Grin Grin

Bolest se riješava tako da joj se pronađe uzrok ,a uzrok ovakvom ponašanju hodža i muftija jeste to što su oni još od malih nogu učeni da je dobro biti hodža ,jer ne radiš haman ništa a imaš dobru platu ,poštovan si među narodom itd
One hodže koje krenu srcem u to i iz ljubavi prema islamu ,budu oni svijetli primjeri iza kojih ostaje trag u džematima ali na žalost često i oni pokleknu jer ili ih ti hodžinski krugovi stigmatiziraju ili jednostavno padnu na ispitu i uzmu taj neki novac ,a to je maltene kao droga ,jednom uzmeš i gotov si
*
2
*
0

Muhtar
Oflajn
1631
Vidi Profil
« Odgovori #95 u: Avgust 18, 2012, 12:16:42 »

@arsenal_2

Sreca pa je el-muharibaga pisao, inace bi bilo povlacenja za usi nezrelih balavaca Grin Wink
*
2
*
0

Banir'o sam se!
El-Kalem
*
Oflajn
Muško
3921
Vidi Profil
« Odgovori #96 u: Avgust 18, 2012, 12:25:23 »

Eh, a ja fine diskusije, masha'Allah 
*
2
*
0

Iako sam nemoćno i malo da opisujem svijet nebi stalo
Mogao bi pisati i danju i noću, ali o nepravdi da pišem hoću
O tome ću prestati da pišem kada više ne mognem da dišem
Svako želi da nam sreću kvari, a ponajviše nam sloge fali
A sada svi malo tiše pero želi pjesmu da vam piše..
Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #97 u: Avgust 18, 2012, 12:28:44 »

Smiley
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 01:58:25 od Mariam »
*
0
*
0
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #98 u: Avgust 18, 2012, 12:59:40 »

Da ponovim. Uopšte ih ne branim ali se postavlja pitanje od čega će živjeti tolike hodže?

Od nafake. Nek i svojim primjerom pokažu narodu šta je nafaka.
*
3
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #99 u: Avgust 18, 2012, 13:17:00 »

"Jedan od Zukorlićevih ljudi je podnio zahtjev da mu na tablice piše "muftija" ali nismo mogli udovoljiti njegovom zahtjevu jer pored oznake grada "NP" na tablicama je moglo samo da stoji "MUFTY" jer još za ona dva slova "JA" nije bilo mjesta. Izdavanje ovih tablica, pored propisanih troškova registracije, košatalo je oko 80 hiljada dinara", rekao je izvor iz novopazarske policije.

Davanje nekih 1500KM za registraciju na kojoj piše MUFTY je 0 bodova. Ako je već potreba da se zna ko se vozi u tim autima, iz nekih objektivnih razloga, onda je natpis na vozilima koji smo imali prilike vidjeti realna opcija, dok je davanje skoro 1500KM za takve tablice žalosno.  Još ako su u pitanju 2-3 vozila, to je dakle cijena od par hiljada maraka za godinu dana. Nažalost, kod nas se obično ide iz krajnosti u krajnost.
*
5
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
Haqqani
Oflajn
6684
Vidi Profil WWW
« Odgovori #100 u: Avgust 18, 2012, 13:20:59 »

Da ponovim. Uopšte ih ne branim ali se postavlja pitanje od čega će živjeti tolike hodže?

Ne kontam. Da čekaju da nafaka padne sa neba?
*
0
*
0

Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tewba, 97)
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #101 u: Avgust 18, 2012, 13:26:14 »

Osjecam li griznju savjesti jer ne slusam fetvu? Ni sekunde sve dok ima vjernika koji jedva prezivljavaju znaci da postoji potreba. Sve dok se Muamer i njemu slicni vozaju u dzipovima znaci ima mogucnost. Sto je veci jaz izmedju mogucnosti i potrebe, to je vece ogorcenje kod ljudi a to se ogorcenje lijeci spajanjem mogucnosti i potrebe, tj. udjeljivanjem.

IZ nije drzava i nema obavezu davanja socijale. Ali tu obavezu sama sebi nametne onog momenta kad uvede kategoriju bejtul mala i kad izda fetvu da je jedino valjan zekat dat u IZ-ov bejtul mal.
Od tog momenta postoji golema odgovornost jer je hakk siromaha u bejtul malu velik.

Prvo, više sam puta to isticao, besmislena je priča o nedavanju zekata IZ-u jer ga ne raspoređuju kako treba, ako je njihovo pravo da ga skupljaju. A ako nije, onda nema potrebe raspravljati o potrošnji tih sredstava, kada svakako nismo obavezni davati njima. A mi se stalno gubimo, i onda iz 'revolta' ne damo zekat njima. Ako ćemo zekat preusmjeriti negdje drugo, a ne IZ-u iz inata, nismo daleko dogurali.

Što se tiče ovog drugog dijela između mogućnosti i potreba, imam jedno pitanje za tebe? Prvo, da li si ti siguran u to da se Muamer, jer si ga imenovao, vozi u džipovima koji su plaćeni od narodnih para? Ako griješiš, potvorio si ga (ovo ti govorim radi tebe lično, ne da ti pametujem). Drugo, ako ne tvrdiš to, već pričaš o mogućnostima generalno, onda se postavlja pitanje, zašto i mnogi drugi ne bi odvajali od sebe više nego to sad čine, pa pomagali onima koji su u potrebi, a da se to ne svodi na sadekatul-fitr, zekat, i 1-2KM s vremena na vrijeme za sergiju, nekom prosjaku itd. itd.
*
2
*
0

Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #102 u: Avgust 18, 2012, 13:41:52 »

Nisu sve potrebe na dunjaluku u siromašnih ljudi. Jasno- sramota je da ima siromašnih pored toliko bogatih, ali ljudi, ne može se svo islamsko djelovanje svesti na udjeljivanje sadake. Ako ćemo već tvrditi da se ne smije neko provozati tuđim BMW-om ili da se ne smije unajmiti zaštitarska firma radi sigurnosti iz razloga jer je to "rasipanje", hajmo vlastitim primjerom pokazati da se ne treba rasipati, pa ukinuti svoje "pametne telefone", ne kupovati adidas sportsku odjeću, ne ljetovati na moru, ne mjenjati računar svako 3 godine, vozati se gradskim prijevozom i prodati auto i podijeliti ga siromasima itd. itd.

Ako smatrate da je plaćanje sigurnosti luksuz, bujrum prvo najprije taj zuhd primijenite na sebi. Ja takvih zahida oko sebe još nigdje nisam vidio. Najlakše je prigovarati tuđem luksuzu. Hajmo malo prigovarati vlastitom

I slažem se, i ne slažem se s tobom. Tačno je da nisu sve potrebe na dunjaluku u siromašnih ljudi, međutim, nije musliman onaj ko zanoći sit, a komšija mu gladan. Koliko vodimo računa o tome, baš kao i o tome da ne izgubimo ni jednog jedinog čovjeka danas, u vremenu smutnje i razvrata, zbog siromaštva. A kada mi kao zajednica, zbog svega što je spomenuto na ovoj temi, pa i u tvom postu, dopustimo da nam čovjek, spava na klupi u novembru mjesecu iz dana u dan, neminovno gubimo ljude.
Jer svi imamo 'odbrambeni' mehanizam za svoje dunjalučke troškove i ulaganja, a za ljude koji su u takvoj situaciji kažemo 'osloni se na Allaha', ili 'da mu Allah pomogne' i nastavimo tipkati na svoj telefon od nekih 800KM. Naravno, sad će tema opet otići na ono 'pa jel to haram imati telefon od 800KM' itd. itd. Međutim, sve to je 'missing the point' što bi engleski narodi i narodnosti rekli, a to su dvostruki standardi, i nemar prema muslimanima u potrebi.

Jer mi kao zajednica (ne samo IZ kao organizacija dakle, ali i ona svakako, i na njoj je najveća odgovornost), ne činimo dovoljno na ovom polju. Ni izbliza.

I upravo tvoje spominjanje novih ljudi, čak i onih selefijske orijentacije u IZ-u, koji su se 'stopili' s okolinom, jeste upravo posljedica ovoga gore rečenog. I sada imamo primjere gdje čovjek, musliman, ima priliku da obnaša 2 dobro plaćene pozicije, i to prihvata bez razmišljanja, iako ima svog džematliju, koji je jednako sposoban da obavlja jednu od tih, a koji je nezaposlen, ili radi nešto za 300-ak KM. Da ne širimo temu sa upitnošću dobrog obavljanja obje pozicije istovremeno, i ispunjavanje emaneta.
*
1
*
0

Qalbija
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #103 u: Avgust 18, 2012, 13:49:38 »

Ovako je Ilhamija prije 200 godina bez straha govorio mulama i pašama koji su tad osim vjerske bili i svjetovna vlast. Iako ga je to koštalo glave nije se htio odreći svojih stihova
Đe li ti je Halil paša?
 A musafir Ali-paša?
 I goveda znaše naša,
 đe li biše laži vaše.
Postid’te se, sramota je,
 pobojte se, grehota je, što činite,
 promislite, đe to biše laži vaše?”
*
1
*
0

Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #104 u: Avgust 18, 2012, 13:51:15 »

Ne kontam. Da čekaju da nafaka padne sa neba?

Pa moj post je višeznačan.
Prvo, hodže često vaze sa minbera kako Allah daje nafaku, itd. isl. Dakle, imaju idealnu priliku da svojim primjerom pokažu šta je nafaka, a i da oni vjeruju u to.
Drugo, niko nije rekao da čekaju, nek zasuku rukave, pa rade dodatni posao, ako ne mogu preživjeti od plate, što su ljudi već spomenuli, ionako imaju fleksibilno radno vrijeme koje sedmično iznosi max 3 radna dana (8hx3), sa izuzetkom ramazana.
Treće, s obzirom na to šta im je posao, i na gore spomenutu fleksibilnost, kako muharib reče, i nisu im loše plate, naročito ako tome dodamo kako obavljaju svoj posao, čast izuzecima.
Četvrto, čemu školovanje i zapošljavanje tolikog kadra, ako ih ne možeš plaćati? I onda im je opravdanje učenje hatmi, tevhida, jasina itd. itd. Poso lahak, a parali.
Peto, kažeš tvoj ahbab ima kamaru djece. Ne znam da li se on žali, ili je to samo tvoj komentar, ali ako praviš kamaru djece, kao školovan musliman pogotovo, moraš biti spreman da se osloniš na Allaha, tj. svjestan da svi imaju svoju nafaku.
Šesto, ako imaš kamaru djece, a malu platu, nije ti opravdanje ulaziti u trgovinu Kur'anom. Pogotovo jer trebaš sutra svom džematliji reći da ne prodaje alkohol u svom granapu jer je to haram para.
*
3
*
0

Stranica: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54826812
Copyright © IslamBosna.ba