Sufizam u tradicionalnom islamu

<< < (143/236) > >>

kes je kao ves:...ljubav se javi ,
otvorih oci docekan djelom vec prozivljenim,
gledam u sve to sto vjerom se zove ,
zatvorim oci a tuga se javi..

(kes..)

kes je kao ves:..ovih dana ponovno kusnja,mislim da je veca od one sa selamom..(koju sam insallah prevazisao kolko tolko)..naime radi se o napadu moje porodice oca majke ,brata mene djece ,od strane jednog djematlije kojeg ponekad sretnem na djumi ,a poznajem ga odavno...nedruzimo se (za razliku od selam..isusenja )ali poselami bi se i onako ''standardno sta ima kakoje'
da predjem na slucaj ,
zove zena opet frka,(a o toj frci mozda neki drugi put) pa veli .
Isla djeca u mejtef...na povratku je Muhamed(prvacic)udario kesom u kojoj je bio Ilmihal ,olovka,more bit i gumica,udario po licu jednu djevojcicu koja je (drugacic)...Helem prvo da kazem da se pojavila neka ogrebotina ispod oka djevojcice dal,od olovke /kese /prsta neznam...to je bio povod da babo male djevojcice dodje nama kuci (ok)..
medjutim taj babo uhvati malog Muhameda za uho nesto ga teglio istezao uz rijeci os ikad os ikad,da vam pleme vase,sta ste mi od djeteta uradili "DJETETU GLAVA RAZVALJENA"...ubit/isjec /nestat /nesmijete u djamiju nasu vise dolaziti...i da ne nabrajam bile su rijeci tog da kazem komsije..

U mene zena (inace svasta prezivjela)kao naj razumnija u datom momentu u toj nekoj svadji (a ja to vidim kao napad i prijetnju)...hoce da ide da vidi djevojcicu u kakvom je to dijete stanju.
veli dosla ja, ispod oka mala ogrebotina odma mi lakse bi ,helem popila kafu...i kad je osla kuci mene nazvala...
Ispricah ovo zbog teme ,zbog tesavvufa koji mi je potreban da ovo iskusenje ma koliko bilo tesko bude radi Njega ...to sto se u meni ovih dana desava ..opet pravi put ima a tesavvufom   to gledas da Islamu stima..

Muhtar:kes, halali brate...ako imaš šejha pravac njemu pa porazgovaraj a ako iz bilo kojeg razloga ne možeš doći do šejha ti onda vekilu, baškanu ili kako se već zove :)

ako nemaš šejha onda nemaš ni potrebu da to javno iznosiš a svoje halove ne možeš podvesti pod tesavvuf jer nisi njegov dio

kes je kao ves:halal ti bilo Muhtare,nije problem
medjutim mislim da tvoja tvdnja kako nisam dio tesavvufa nema nikakve osnove gledajuci kroz definicije,osim ako se o tesavvufu govori jedno a radi drugo...nije valjda da je jedna islamska vrijednost koja pusta korijenje kroz prvake u islamu , zabranjena za ljude koji ne pripadaju odredjenom pravcu ..

ahmedbeg:mozda ce biti olako izneseno misljenje al' koliko se meni cini, gdje god i kad god je islam propadao, "sufizam" (iako previse generalan termin) je bio u strasnom porastu i ljudi su se bavili ezoterijom i nekim srodnim temama (da ne kazem budalastinama)...

naravno, gdje god se pojavljivala i ona "povrsna i ekstremna" misao uz vrlo povrsnu upoznatost sa Kur'anskim i Hadiskim naukama.,.. desilo se isto


helem, "blago nama sa ..."

ja bih eto to da kazem :D

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica