Pitanja o Dzuma namazu???

<< < (2/9) > >>

Lejla:selam

mene zanima da je li dzuma namaz obavezan i za zene? da li ako neopravdano propuste tri dzume izlaze iz vjere?? neko kaze da, neko kaze ne... ali ja znam u sarajevu dvije dzamije u kojima je  omoguceno zenama da klanjaju dzumu...

Saladin:Navedi iz: Lejla na Decembar 02, 2010, 14:05:33

selam

mene zanima da je li dzuma namaz obavezan i za zene? da li ako neopravdano propuste tri dzume izlaze iz vjere?? neko kaze da, neko kaze ne... ali ja znam u sarajevu dvije dzamije u kojima je  omoguceno zenama da klanjaju dzumu...
Shodno hadisu da džuma namaz nije obavezan: ženi,robu,bolesniku i putniku, ko su molim te ti koji kažu da izostavljanje tri džume ženu izvodi iz vjere?, čisto da ih zaobilazim u širokom luku....

Saladin:Navedi iz: mehremic na Mart 17, 2010, 18:36:25

Selam alejkum =)

Imam par pitanja, pa bi volio da cujem i vase misljenje!

Klanjao sam onako kako se u Bosni vec vijekovima klanja! I u zadnje vrijeme sam poceo da malo proucavam vise sunnet, i vidio sam dosta kontradikcija!

Naime sto se tice Dzuma namaza, nigdje nisam procitao da se klanja 4 suneta prije i 4 sunnsuneta poslije Dzume ( i nedavno slusam nekog efendiju, kao govori ako ne bude primljena Dzuma namaz, da bude primljen podne za taj dan...mislim onaj, nema mi logike, klanjati sa sumnjom namaz xd). Po sunnetu se klanja 2 rekata Tehijjetul-mesdžida! I poslije 2+2!


Dalje, zajednicki zikr mi nije jasan, prebrzo se zikri, kao da se trkaju ljudi, ne mozes se ni uziviti! Imal igdje da se zikr uci zajednicki, za imamom?

Ne razdvajaju se farz od sunneta! Zar se ne treba razdvojiti farz od suneta mijenjanjem mjesta ili zikrom, ili kratkim razgovorm!

Pa onda kad imam uci dovu u sebi, a svi aminaju, ima li to osnova u serijatu!
Pa kada trazi da se Fatiha uci za umrle???


Jesu'l to sve novouvedene stvari u vjeru, ili imaju serijatske i hadiske osnove!!!!!!???!?!?!?


Nisam tu da ikog osudjujem, samo zelim da znam sta je ispravno =)
Fetva je davno izdata po tom pitanju, dobro obrati pažnju na ovo boldirano!


"Nema nikakve potrebe da mijenjate način klanjanja namaza i vršenja ostalih ibadeta. Razlike među mezhebima u nekim idžtihadskim pitanjima su stare, i ne rješavaju se sada. Pretpostavljam da ne posjedujete sposobnosti i uvjete za idžtihad, vlastitu procjenu argumenata, nego se oslanjate samo na neke druge interpretatore i tumače propisa. Opet ste u tome mukallid, kao i ostali muslimani koji ovdje stoljećima slijede hanefijski mezheb.

    Promjena mezheba donosi brojne nesporazume, unosi zabunu, pa i smutnju među muslimane, što je potpuno nepotrebno, a i rizično u našim uvjetima. To je samo razlog više za nove podjele i sukobe. Nije opravdano zbog nekih mustehaba i sunneta činiti ono što je haram, a to je unošenje zabune, smutnje i podjela među muslimanima.

    Krajnje je vrijeme da shvatite gdje mi živimo i šta su naši prioriteti u ovim krajevima."

Mirza:@saladin  :mashaAllah:

vedo:Ovo ti je ahi najjaca knjiga o namazu, ako zelis ici po SUNNETU, po PRAKSI MUHAMMEDA SALLALLAHU ALEJHI VE SELLEM:


http://www.scribd.com/doc/25439123/Svojstva-Poslanikovog-Sallallahu-Alejhi-Wa-Sallam-Namaza-Od-Abdesta-Do-Zikra-Safet-Kuduzovic


Knjiga obradjuje sva pitanja oko namaza, analizira stavove jedne skupine, zatim stavove druge skupine ucenjaka i bira prioritetnije misljenje.

A evo ti recenzija:

http://minber.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=883&Itemid=1

Znaci nema dalje :seleme2:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica