ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578618
Tema: 64107
Članova: 23900
Najnoviji član: Inawnpeab

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  odgovor
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16 Idi dolje Printaj
Tema: odgovor  (Čitanja 7109 puta)
el-muharib
Oflajn
Muško
7119
Vidi Profil
« Odgovori #120 u: Juli 19, 2012, 02:35:56 »

Znaci, postoji mogucnost da je jos neki od ovih hadisa izmisljen?

Pazi, nisu to hadisi, to su historijske predaje koje treba provjeriti, jer je svako pisao historiju. Kako god je slagano na Imama Hasana, r.a., isto tako može  biti slagano i na druge ličnosti spomenete u tim predajama. Evo ako nađem vakta insahAllah, barem ću neke od njih da provjerim, tj. za neke od tih alima.
*
4
*
0

Ne boji se Allaha onaj koji želi da se pročuje za njega!!!
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #121 u: Juli 19, 2012, 02:36:40 »

Kad viđoh temu, i datum postavljanja, kontam kad prije nabeša 8 strana  Grin

Helem, ne znam odakle bih počeo, osim da sam ovaj tekst pročitao juče meščini, vidjevši na fb-u isti.

Vezano za ovu predaju od Hasana, r.a. osim što i meni djeluje kao šiitska propaganda zarad promoviranja mut'a braka, vidio sam i da mnogim selefijama nije mrsko da je spomenu, kako bi valjda imali opravdanje za ženidbe i razvode u zavisnosti valjda od toga na koju nogu ustanu.

A što reče, sestra Mariam čini mi se, taman i da je to tačno, mi ne slijedimo unuka, već Muhammeda ibn Abdullaha ibn AbdulMuttaliba, s.a.w.s. a on se nijednom nije razveo. (ne sad da je razvod haram, već čisto da treba da bude posljednja opcija).

Prva stvar koja mi je zaparala 'uši' u tom tekstu, mislim da je bila ona rečenica kako sekta sufija, a kao slično rade i kršćani, promovišu monogamiju, jer smatraju da se bolje posvetiti ibadetu nego ženidbi, parafraziram je sada, što je za rubrike vjerovali ili ne. Jer koliko se ja razumijem u ovu vjeru, a nek me neko ispravi ako griješim, mi smo stvoreni radi ibadeta Gospodaru, a ne radi ženidbe i udaje, koji trebaju biti samo sredstvo do cilja. Pa ako je nekome dovoljna jedna žena da dođe do tog cilja, ko je taj ko mu to može i smije osporiti, i smatrati ga zabludjelim ili šta već ne.

Isto tako, navođenje onog ashaba ili tabi'ina nisam siguran, koji je žene dovodio na 'livadu' pa im kolektivno davao talak, pa onda opet ženio 3-4 haman istovremeno, je takođe, ukoliko je uopšte vjerodostojna predaja u pitanju, po meni sakrivanje iza djela pojedinaca iz tih generacija, zbog veličine tih generacija po hadisu Poslanika, s.a.w.s. i davanje opravdanja svima onima koji isto ili slično postupaju.

Ima tu još nekih dijelova, ali manje više dosta toga je rečeno i prije mene.

Međutim, da ne bude da se vodim onom 'kud svi Turci tu i mali Mujo', moram istaći i neke kritike na račun komentara ovde a povodom ovog teksta.

Prva stvar - poligamija je od vjere. Pa svi oni koji ovo samo prividno prihvataju, nek se malo preispitaju, makar im i nepasalo.

Druga stvar - rečenice tipa ako je to dozvoljeno ja bih potražila drugu vjeru/zbog ovoga neko bježi od islama isl izjave (koje parafraziram). Valjda bi svi mi trebali biti u islamu, tj. muslimani zato što je to istina, pa makar nam štošta nefsu i ne godilo. Samim tim te izjave i ne stoje.

Treća stvar - pitanje braka i povezivanje istog sa ljubavlju, oličenog u spolnom odnosu. Arapska riječ za brak, koja se koristi u Kur'anu je nikah, a ta riječ istovremeno znači spolni odnos. Tako da bi u slobodnom prevodu mogli reći da je brak = halal spolni odnos. Kako svaki čovjek, uz izuzetke koji su zanemarljivi dio populacije, ima potrebu za suprotnim spolom, to je sklapanje braka način na koji on može zadovoljiti ovu potrebu na halal način, i time se sačuvati od grijeha. I upravo je to primarni razlog stupanja u brak, ili bi barem trebao biti većini od nas, kako bi, pored čuvanja od grijeha, mogli lakše i bolje da obožavamo svoga Gospodara, jer rad toga nas je i stvorio.
To što smo mi, na ovim prostorima, na Zapadu, i u ovom vremenu generalno, povezali sa ljubavlju, drugi je par rukava. Ali niko nema pravo da prigovori onome (ili onoj) ko se oženio/udala da se sačuva od bluda, a bez postojanja ljubavi.
Ko traži istu, niko mu ne brani, ali neće imati opravdanje za bilo koji grijeh proistekao iz njegovog/njenog nebračnog stanja u tome što se nije zaljubio/la pa se nije ni oženio/udala.

Četvrta stvar - Allah je dozvolio poligamiju, između ostalog zbog zadovoljenja strasti/pohote na halal način, a On, swt, nas najbolje poznaje, jer On nas je i stvorio. Samim tim je neprimjereno komentarisanje 'ugađanja svojim strastima' isl. Muškarac ima pravo da oženi 2. ili 3. ili 4. ženu zato da zadovolji svoje strasti na halal način, bez potrebe da ta žena bude udovica, da ima 50 godina, 120 kila, 6 djece, da bude bolesna, sa fizičkom mahanom, da je sirota itd. itd. itd. Ima pravo, jer je Allah to dozvolio, pa makar nam i ne bilo po volji.

Peta stvar - ono navedeno i u tekstu o uplaćivanju toj nekoj ženi para na žiro-račun bez da je se ženi, ako mu je stalo da pomogne tu ženu. Čak je po mom mišljenju, radi pouke onima koji 'promovišu' ovu ideju, dao i dobar kontra-argument kao pokazatelj besmislenosti iznošenja takvih 'argumenata'.
*
7
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #122 u: Juli 19, 2012, 02:40:09 »

E mene ovaj broj 1.000 podsjeti na jednu knjigu i jednog zaista besprijekornog muslimana iz Alibejta, dakle porodice Allahovog Poslanika s.a.w.s.

U uvodu napisali autori kako je taj imam imao običaj noću klanjati i po 1.000 rekata nafile. Meni to nešto i nije baš puno upalo u oči ali moj muž kome je matematika hobi odmah sračuno da u ovom podatku nema nikakve logike ni istine.

E sad stvarno hajd nek noć traje 10 sati, podijelite 1000 na 10, znači 100 rekata na sat. Pa ovo ne bi bili u stanju ni naši fastfood teravih imami. Hajd nek bude 60 na sat da reknemo da je duža noć, to znači jedan rekjat za minutu - e čisto sumnjam da bi neko kome je Allahov Poslanik s.a.w.s pradjed tako smlatio namaz.

Eto to je to. Nadam se da nisam otišla predaleko od teme, ali nije svačije ni da odgovara.

Pogotovo ako je još student i predpostavljam neoženjen.

P.S A i meni je upalo u oči kako je spomenuo sufije bez ikakve veze i na istu deredžu stavio kao i kršćane kao da su neuzubillah monasi kakvi.
*
1
*
0

Halalite
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #123 u: Juli 19, 2012, 02:44:45 »

E mene ovaj broj 1.000 podsjeti na jednu knjigu i jednog zaista besprijekornog muslimana iz Alibejta, dakle porodice Allahovog Poslanika s.a.w.s.

U uvodu napisali autori kako je taj imam imao običaj noću klanjati i po 1.000 rekata nafile. Meni to nešto i nije baš puno upalo u oči ali moj muž kome je matematika hobi odmah sračuno da u ovom podatku nema nikakve logike ni istine.

E sad stvarno hajd nek noć traje 10 sati, podijelite 1000 na 10, znači 100 rekata na sat. Pa ovo ne bi bili u stanju ni naši fastfood teravih imami. Hajd nek bude 60 na sat da reknemo da je duža noć, to znači jedan rekjat za minutu - e čisto sumnjam da bi neko kome je Allahov Poslanik s.a.w.s pradjed tako smlatio namaz.

I mene te priče o tim velikim ciframa 'zbunjuju', ali se mogu podvesti pod jedno od dvoje. Ili su plod pretjerivanja ljudi u želji da istaknu nečiju pobožnost, ili je jednostavno pitanje berekata u vremenu, kojeg danas nema, generalno govoreći. A ima i jednog i drugog.

Isto tako, to što je Poslanik, s.a.w.s. nekome predak, ne čini ga automatski nekim ober muslimanom. Može i on smlatiti namaz, isto ko i mi.
*
2
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12554
Vidi Profil
« Odgovori #124 u: Juli 19, 2012, 03:16:41 »

Edo, nema se potreba braniti poligamija, to je duznost svakoga od nas ko je zanijece , popljuje i sl., ovde se radi o propagiranju talaqa, tretiranju zene haman kao objekta, obezvredjivanja onih koji su u monogamnom braku i sl.
Meni licno smetaju obe krajnosti, i uvek se pobunim protiv obe- omalovazavanje i pljuvanje i po mono i po poligamiji.
*
3
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #125 u: Juli 19, 2012, 03:19:51 »

Edo, nema se potreba braniti poligamija, to je duznost svakoga od nas ko je zanijece , popljuje i sl., ovde se radi o propagiranju talaqa, tretiranju zene haman kao objekta, obezvredjivanja onih koji su u monogamnom braku i sl.
Meni licno smetaju obe krajnosti, i uvek se pobunim protiv obe- omalovazavanje i pljuvanje i po mono i po poligamiji.

Ja bih samo ponovio da se Poslanik, s.a.w.s nije razveo nijednom. Pa ko njega slijedi to mu je dovoljno, da triput razmisli prije neg se razvede (iako sam stava da je nekad razvod najbolja opcija).
*
2
*
0

valentino
*
Oflajn
8322
Vidi Profil
« Odgovori #126 u: Juli 19, 2012, 04:14:12 »

A sestra Sumeja ,..nema je ,nema,.. pa kada se pojavi napravi dzumbus ovde se jednim jedinim tekstom. bra

Ma najvise mi nesto zao sestru Marijam,mnogo se isekirala veceras zbog ove fetve a i kasnijeg muhabeta.

U samome startu prvo bih izneo  stav u vezi poligamije.
 Dozvoljena je,- nije naredjena, nije znaci ni farz i nije obaveza ,..i to je sve. Wink

Licno,kada bih imao sada basnoslovno bogatstvo da mogu da izdrazavam veci broj zena, uveren sam da bih samo sa jednom mogao da se smirim.
Zivot sa vise zena nebi mi doneo toliko zeljeni mir.

Mozda je nekima nekada zaista odgovarao takav jedan status, ako su dovoljno bogati
 mogli su sebi da priuste luksuz da se cesto i razvode.
Moguce je da je i tim razvedenim zenama tako sto odgovaralo jer svaki razvod gde covek iz bilo kakvog razloga odluci da se razvede donosio je zeni pozamasnu sumu novca od kojeg je mozda mogla ostatak zivota da prozivi.

I na danasnje vreme, bogati ljudi na zapadu mogu sebi taj luksuz da priuste,(mislim razvede se kad mu je volja)- ali ga to debelo kosta, jer mu pametna hamsa odnese milione i milione.

Mnoge zene bivaju sretne da dobiju jedan takav razvod,mozda je to bio slucaj i sa tim hamsama o kojima govori ovaj koji je izdavao takvu fetvu.
Lepe mlade dugovrate, ali eto bekrija kao fol voli nesto da se razvodi.
Eh da nije imao para kao pljeve pitao bih ga dal voli.?

Za mene je to budalaluk  ,tako sto ne bih sebi priustio da imam milijarde.
Osoba koju zavolim moze za zivota da izmeni dosta svoj fizicki izgled,da ne daj Boze oboli, padne u postelju,ili ostatak zivota  bude prikovana za invalidska kolica, ja nju cak i zbog toga nikada ne bih mogao ostaviti.

Citao bih joj pored kreveta knjige a onda bi muhabetili o tome dok bih je vozao po nekom parku u kolicima,hranio  je, pazio itd,.. bez obzira sto bih mogao momentalno da nadjem bolju zamenu.
Zeni koja mi je rodila tri zlatna sina ,kada se u jednom trenutku bila malo udebljala te se zbog toga osetila iskopleksiranom--manje vrednom, govorio sam takve reci
da je ohrabrim da se moze uvek osloniti na mene ,da zna da je ona meni od svih  najlepsa.
E kada je povratila liniju i malo se osetila, ostavila ona mene,bas je briga bilo za decu i to sto sto cinim da od njih napravim vidjene ljude.
Bio sam igleda dobar dok je posle prestava glumela veliku seficu brojeci posle svakog nastupa po nekoliko kesa punih para.....ma kakvi kese cesto smo trpali u dzak pare.

E kada smo dosli ovde u Nemacku,imali smo isto solidne prihode, ali jos daleko od velike love na koju je izgleda bila navikla.
Imao sam plan da prvo od dece napravim nesto, a debela lova ce doci sama po sebi.

Izdleda nije mogla da se jos malo strpi i ako sam bio pred ciljem vec..

HVALA TI JEDINI UZVISENI ALLAHU STO SI MI IPAK OTVORIO OCI TE SADA VIDIM ONO STO NISAM VIDEO 20 god.

I ako me je to nezamislivo mnogo kostalo ,deca ce to cak ceo zivot osecati, sretan sam ipak sto je Allah ucinio da maske popadaju.

Hvala Allahu deca ipak ojacala,grabe svoju nafaku u zivotu, tako da sam pre tri godine resio da mislim malo i o sebi.
Kroz sport se oporavljam, a zadnju godinu dana mi se probudili uspavani artisticki refleksi.
Uz malo treninga imam osecaj da mogu cak da napredujem, da budem bolji nego pre 20 godina kada sam dosao ovde.

Sada imam mnogo znanja  o ovome poslu, samo cekam pogodan trenutak da se vratim svojoj kuci te da ako Bog da sa jos vecim uspehom nastavim tamo gde sam nekada stao.

Znam jos nesto, bicu u takvom polozaju gde cu moci imati ne cetiri, nego i vise cak veoma mladih i lepih zena koje  bi bile spremne sa mnom da zive.

Stvar je u tome sto sada "znam za jadac"  Grin  pa me takve hamse nece ako Bog da videti cak ni u svojoj blizini .
Naci cu ako Allah dozvoli jednu ,ali jednu, koja ce voleti Allaha vise nego pare ,alkohol i druge haram poroke .
Ta jedna treba da voli Svemilosnog vise nego bilo sta na ovom svetu,da Mu zajedno sa mnom,.. po mogucstvu u dzematu, cini sedzdu najmanje pet puta dnevno.

Ne treba meni dve,tri,ili cetiri, nego jedna koja ce da mi kaze kao i ja njoj :
 srce srce
Zivim sam, ne zurim,drzim se jos dobro i ne zaletavam se vise, uprkos savetima nekih da treba da dovedem nesto sto pre, jer kazu oni nebi dana cekali .
Neka hvala im, pre cu ostati i dalje sam ,nego jastuk da delim sa nekom "haram hamsom " Grin

*
7
*
0
grmec1
Oflajn
Muško
863
Vidi Profil
« Odgovori #127 u: Juli 19, 2012, 04:26:53 »

Brate Valentino.
Ranije nisi znao sta su prave vrijednosti. Sad znas, pa cuvaj te vrijednosti i drzi ih se.
*
3
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #128 u: Juli 19, 2012, 04:37:02 »

Brat Valentino u svom nenadmašnom stilu.

Da mu Allah da Hamshu i bolju nego što je on želi.
*
7
*
0

Halalite
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #129 u: Juli 19, 2012, 05:18:20 »

Ja bih samo ponovio da se Poslanik, s.a.w.s nije razveo nijednom. Pa ko njega slijedi to mu je dovoljno, da triput razmisli prije neg se razvede (iako sam stava da je nekad razvod najbolja opcija).

Edo, pošto ponavljaš a da ne bi došlo do zabune, mislim da nisi u pravu. Naime izgleda da se Muhammed s.a.w.s razveo od jedne svoje žene, Rejhane bintu Amr.

Evo šta sam na Wikipediji o tome našla, a dobro je i malo provjeriti, Allah zna šta je istina.

Wikipedia
Rejhana bint Amr ibn Hunafa (Arapski ريحانة بنت زيد بن عمرو) je bila supruga poslanika Muhameda s.a.v.s. i samim time imala nadimak "Majka pravovjernih". Bila je Jevrejka iz plemena Benu Kurejze.

Rejhana je porijeklom iz Jevrejskog plemena Benu Nadir ali je bila udata za čovjeka iz Benu Kurejze.

Ibn Ishak, poznati Islamski historičar tvrdi da je Rejhana Muhammedu bila "ma meleket ejmanukum" (sluškinja) i da joj je ponudio da primi Islam i da se uda za njega, ona je odbila da primi Islam. Navodi se da je se poslije udala za Muhameda s.a.v.s. ali se ubrzo rastala. Ona je jedna od Poslanikovih supruga o kojoj se najmanje zna u Islamskoj tradiciji. Umrla je godinu dana prije Muhameda s.a.v.s. i zakopana je u Dženetul Beki, mezarje u Medini u kojemu su pokopane skoro sve supruge poslanika Muhameda s.a.v.s.

*
0
*
0

Halalite
Lemana
Oflajn
Žensko
642
Vidi Profil
« Odgovori #130 u: Juli 19, 2012, 06:54:57 »

Brate Valentino..iskreno svaki dan me sve vise i vise odusevljavate vasim postovima,prelepim textovima itd.Kao sto rece sestra Zehra-Dace vam dragi Allah da se usrecite i da nadjete i bolju Hamsu nego sto zelite  bra Pa ako Allah dragi da pa budemo u isto vreme na odmoru u starom kraju onda cemo vam igrati na svadbi 
*
3
*
0
Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #131 u: Juli 19, 2012, 07:15:35 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:33:25 od Mariam »
*
1
*
0
Sparkle
*
Oflajn
Žensko
6119
Vidi Profil
« Odgovori #132 u: Juli 19, 2012, 08:17:04 »

Navod
Vaša riječi: "Ako se brat povede za skrbnistvom te druge žene, žasto ne uzme (pošto je danas moguće) žiro-račun i ne uplaćuje toj sestri mjesečno određen iznos..." - su razočarujuće. Ja Vama postavljam isto pitanje: "Zašto taj brat ne razvede prvu ženu, otvori joj žiro-račun i mjesečno uplaćuje pomoć, a oženi tu drugu ženu pa s njom živi sretno?" Kako ste zadovoljni svojoj sestri muslimanki sa onim što niste zadovoljni sami sebi? Zar te sestre ne zaslužuju da imaju muškarce pored sebe - a one koje su udate znaju šta to znači – kao i druge žene. Kada ćemo jednom početi zdravo razmišljati, bez pristrasnosti.

E da ti se babo hoce ozeniti jos tri puta, i zetovi (muzevi od kceri i sestara), pa onda nek se razvedu sa prvom zenom i nek im uplacuje na ziro racun.
*
0
*
0

I may look calm, but in my head, I've killed you three times.
Mirza
Oflajn
Muško
2194
Vidi Profil WWW
« Odgovori #133 u: Juli 19, 2012, 10:05:48 »

Ja kada sam htio da se razvedem jer je postalo nepodnošljivo, oklijevao sam neko vrijeme jer sam imao na umu da je Allahu najmrže dozvoljeno djelo talaq (razvod). Ipak, u mom slučaju to je bio hajr, ali razvoditi se onako, ko promjeniti čarape, to je apsolutno niđe veze s vezom. Čuj, "ja se volim puno razvoditi", to stvarno prvi put čujem.
*
4
*
0
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8689
Vidi Profil WWW
« Odgovori #134 u: Juli 19, 2012, 10:13:16 »

Edo, vidim da si me "parafraziro", nisam ja to rekla za poligamni brak nego za zenidbu 100 zena /djevica, ili vise. Koja se zena ne bi zapitala o vjeri za koju se opredijelila, ako je ta vjera na tako surov način degradira, zar ne?
*
0
*
0

Zivot ima bolji okus kad su ti stopala umorna od puta...
(nalij mi kahvu i ja ću odmah bit raspoložena)
Stranica: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 16 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54094723
Copyright © IslamBosna.ba