ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Re: Odgoj djece od eko87 +3

Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578782
Tema: 64111
Članova: 24439
Najnoviji član: EnhanoKak

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  odgovor
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 16 Idi dolje Printaj
Tema: odgovor  (Čitanja 7158 puta)
Muhamed Dolaku
Oflajn
Muško
16515
Vidi Profil WWW
« Odgovori #75 u: Juli 19, 2012, 00:24:32 »

Ne, ne. Nije nestao. Jos je tu - ako mislis na "odgovor: 368. Višeženstvo".
*
0
*
0

djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8693
Vidi Profil WWW
« Odgovori #76 u: Juli 19, 2012, 00:24:55 »

Zlatni rez, pa po defaultu su arapi vazda imali puno žena, samo dolaskom islama je taj broj ograničen na 4. Bošnjaci nisu nikad imali tradiciju poligamije, pa kad curu momak pita bil se ona za njega udala, ona po defaultu misli da on želi da mu ona bude jedna jedina žena - zbog već navedenog razloga. Ko si ti sad da određuješ ko šta mora po defaultu mislit u određenim situacijama? Nisi to ti nego odgoj, sociološko okruženje, društvo, kultura, tradicija. Bez obzira što je to dozvoljena stvar, neće u nas nikad zaživjet jer smo mi drugačiji narod, drugačiji mentalitet. I ne možeš ti nikome određivat šta on ili ona treba mislit u toj i toj situaciji.
*
1
*
0

Zivot ima bolji okus kad su ti stopala umorna od puta...
(nalij mi kahvu i ja ću odmah bit raspoložena)
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12555
Vidi Profil
« Odgovori #77 u: Juli 19, 2012, 00:25:02 »

Ko kaze da ovaj text ne podstice na olako zenjenje i davanje talaqa, te da ne demonizira monogamiju-taj nije iskren ili nije proctao text.
*
6
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
sandzakistani
Oflajn
286
Vidi Profil
« Odgovori #78 u: Juli 19, 2012, 00:26:07 »

Dotični teksti nije sataniziranje monogamije jer je sam pisac teksta još uvjek koliko ja znam monogam nego pokušaj da se podigne svijest o višeženstvu kao nečemu normalnom i prirodnom onakvom kakvo u stvari i jeste jer je propisano u vjeri koja je od Allaha,prirodna vjera.

A pisac odgovora se očito služio navođenjem druge krajnjosti da bi se krajnjost sa druge strane dovela na sredinu.Jedna krajnjost su primjeri koje je navodio a druga je ograničavanje ljudi na jednu ženu i osuda ženjenja više od jedne,često makar i bila samo još jedna, a 4 su već kod takvih za svaku osudu.
*
0
*
-2
Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #79 u: Juli 19, 2012, 00:27:59 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:28:34 od Mariam »
*
0
*
0
Zlatni rez
*
Oflajn
Muško
2521
Vidi Profil
« Odgovori #80 u: Juli 19, 2012, 00:35:18 »

Aham, a reci mi ko si to ti da možeš ograničiti ajet i hadis o poligamiji na određeno geografsko područje??

To nije nikakav dokaz, nego slijepo hvatanje za slamku eto samo zato što se meni to ne sviđa. Ako nešto nije bilo na ovom području kroz dalju historiju ne mora značit da se ne može i ne smije pojavit, a posebno nešto što je islamom dozvoljeno.
*
1
*
-1

Najljepši miris na svijetu - miris žene koju voliš
el-muharib
Oflajn
Muško
7123
Vidi Profil
« Odgovori #81 u: Juli 19, 2012, 00:36:43 »

Hm, da i ja koju reknem Smiley

Tekst ili fetva je dno svakog dna, izuzev časnih ajeta i hadisi šerifa, ostalo..nemam riječi.

Pitanje nije bilo ko se koliko puta  ženio kroz historiju, koje se koliko puta razvodio i koje koliko imao robinja, nego o braći koja zbog  strasti i promjene kreveta, (a takvih je 99%) ruše svoje brakove, ostavljau po 2,3,4, djece zbog druge (glavnom mlađe, djevice, žene).

Zbog čega? Pa zbog nedovoljnog poznavanja Sunneta, jer je kod takvih ljudi Sunnet sveden na nekoliko stvari: dužina brade, nikab, džihad (ako nisi selefi medhali), ko je novotar i neumorno raspravljanje o veoma bitnim mes'elama u ummmetu koje je bolje da ne spominjem. I zbog toga jer  nemaju  znanja, mogučnosti a ni pameti.

Trebao je da piše, ako već piše, da malo savjetuje te uspaljene krkane, da se boje Allaha kad su u pitanju njegova porodica i njegova djeca. Koliko jedna djevojčica kod nas u Bosni, gdje se islam čuva kao žeravica na dlanu, ima problema i stresova u školi od druge djece koja je izazivaju jer joj babo ima "ljubavnicu" i ne živi sa njenom mamom, osim dva puta u mjesecu. Priča se po kućama a djeca čula. Koji stres (imanski i psihički) dobije sestra koja je tako mi Allaha ostavila svoje 6 djece, jer je njen muž oženio drugu od 18 godina a podstanari. Kad sam mu vidio djecu, ljeto oni u dubokim čizmama, nemaju šta da obuku. Ali njeno srce nije izdržalo, jer je majka, pa je prešla preko svega i vratila se svojoj djeci. Tako mi Allaha biće pitan za zulm i ovo psihičko nasilje koje je uradio prema njoj. Treba ga kastrirati odmah!

Na osnovu ove zlatne fetve,  žena ispada kao  sex mašina, ženi je, razvodi, može i do 1000 puta..nema pravo da se buni, ima da sabura i trpi, jer je to, pazi sad:"Hajr za nju.."! La havle ve la kuvvete illa billah!

A šta če tek da kaže djevojka ili žena koja ima nijjet da se pokrije? Kakav je ovo odnos prema ženi u islamu..

A opet s druge strane, nema potrebe da se zbog jednog teksta toliko kudi NUM stranica ili da se kaže ja tamo više nikada neću..ima hajra na svakom web portalu, uzmi što ti se sviđa a ostavi što ti se ne sviđa, nemojmo  odmah toliku frku osuđivanja NUM-a  a koja se diže zbog jednog teksta,  nismo ni mi savršeni..

toliko Smiley
« Last Edit: Juli 19, 2012, 08:29:12 od el-muharib »
*
18
*
0

Ne boji se Allaha onaj koji želi da se pročuje za njega!!!
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12555
Vidi Profil
« Odgovori #82 u: Juli 19, 2012, 00:38:00 »

Dotični teksti nije sataniziranje monogamije

Da je u zadržavanju na jednoj ženi bogobojaznost, hajr i prosperitet, sigurno bi nas u tome pretekli oni koji su bili bolji od nas - ashabi i tabi'ini.

Ostavljanje višeženstva podsjeća na zabludjelu sektu sufija

Razumnom čovjeku je dovoljno da razmisli koliko je samo koristi – dunjalučkih i ahiretskih – za čovjeka koji ima puno žena, a i za same te žene, i svaki govor je suvišan.

I ne propagira olako razvodjenje?

Vaša riječi: "Ako se brat povede za skrbnistvom te druge žene, žasto ne uzme (pošto je danas moguće) žiro-račun i ne uplaćuje toj sestri mjesečno određen iznos..." - su razočarujuće. Ja Vama postavljam isto pitanje: "Zašto taj brat ne razvede prvu ženu, otvori joj žiro-račun i mjesečno uplaćuje pomoć, a oženi tu drugu ženu pa s njom živi sretno?"
*
0
*
0

djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8693
Vidi Profil WWW
« Odgovori #83 u: Juli 19, 2012, 00:38:15 »

Ja i ne kažem da je dokaz, ja ti samo kažem kako stvari stoje, i zašto "po defaultu" sestre imaju takav stav, i zašto to ne može promijeniti činjenica da je poligamija islamom dozvoljena.
*
0
*
0

Zivot ima bolji okus kad su ti stopala umorna od puta...
(nalij mi kahvu i ja ću odmah bit raspoložena)
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12555
Vidi Profil
« Odgovori #84 u: Juli 19, 2012, 00:40:32 »

Pitam se, koliko žena odpadne od Islama ovakvim odgovorima?

Zasto bi neko otpao od islama odgovorom nekog za koga skoro niko nije cuo?Zar je on ekvivalent islamu?
*
6
*
0

El-Kalem
*
Oflajn
Muško
3920
Vidi Profil
« Odgovori #85 u: Juli 19, 2012, 00:41:14 »

bra  Mashallah dobar odgovor.
*
3
*
0

Iako sam nemoćno i malo da opisujem svijet nebi stalo
Mogao bi pisati i danju i noću, ali o nepravdi da pišem hoću
O tome ću prestati da pišem kada više ne mognem da dišem
Svako želi da nam sreću kvari, a ponajviše nam sloge fali
A sada svi malo tiše pero želi pjesmu da vam piše..
Zlatni rez
*
Oflajn
Muško
2521
Vidi Profil
« Odgovori #86 u: Juli 19, 2012, 00:44:00 »

To razumijem do kraja i sam znam da nismo neki mentalitet za poligamiju niti sam to želim, al' odbijanje u startu ne shvatam, niti mogučnost govora o tome sa budučim partnerom, sve je dogovor.
*
1
*
0

Najljepši miris na svijetu - miris žene koju voliš
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12555
Vidi Profil
« Odgovori #87 u: Juli 19, 2012, 00:45:00 »

bra  Mashallah dobar odgovor.

ovaaaaaj, trazi te kalemova Grin
*
1
*
0

Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #88 u: Juli 19, 2012, 00:46:02 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:28:38 od Mariam »
*
0
*
0
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12555
Vidi Profil
« Odgovori #89 u: Juli 19, 2012, 00:46:14 »

To razumijem do kraja i sam znam da nismo neki mentalitet za poligamiju niti sam to želim, al' odbijanje u startu ne shvatam, niti mogučnost govora o tome sa budučim partnerom, sve je dogovor.

Ma poligamija, je ok, ali je poenta sto je i monogamija ok.
« Last Edit: Juli 19, 2012, 00:48:11 od djulbe-secer »
*
0
*
0

Stranica: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 16 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54189877
Copyright © IslamBosna.ba