ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Re: Pitanje za Hriscane od kes je kao ves +1

Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578448
Tema: 64104
Članova: 23496
Najnoviji član: Arnold99

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  odgovor
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16 Idi dolje Printaj
Tema: odgovor  (Čitanja 7056 puta)
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8688
Vidi Profil WWW
« Odgovori #45 u: Juli 18, 2012, 23:44:10 »

Zlatni rez, to je druga stvar, ali zaključak ovog teksta je da žena nema izbora ako njen muž odluči da dovede drugu ženu, ona je OBAVEZNA da to trpi, njoj je HARAM da se razvodi, ona nema NIKAKVA PRAVA NA IZBOR, jel shvataš razliku kad neko svjesno i namjerno pristane na takav brak, i kad se neko eksplicitno izjasni da ne želi takav brak, po cijenu razvoda? I onda neki primjeri kako su ljudi bili razvratni ženeći se masovno, i isto tako masovno se razvodeći, jer to je ko biva znak njihove muškosti, a prave se pametni zaobilazeći islamsko pravilo, ko da mogu Allaha prevarit Huh?
*
0
*
0

Zivot ima bolji okus kad su ti stopala umorna od puta...
(nalij mi kahvu i ja ću odmah bit raspoložena)
sandzakistani
Oflajn
286
Vidi Profil
« Odgovori #46 u: Juli 18, 2012, 23:47:38 »

Trebali bi još jednom pročitati odgovor sa Num-a, ali do kraja.Hajmo sad, svi na čitanje. Smiley

Ne radi se o propagiranju razvoda,nepravdi prema ženi,prezentiranju islama nevjernicima...
*
0
*
0
Haqqani
Oflajn
6682
Vidi Profil WWW
« Odgovori #47 u: Juli 18, 2012, 23:48:17 »

haha, ne ovo je top

"Ostavljanje višeženstva podsjeća na zabludjelu sektu sufija (možda i kršćana..."

Grin Grin

Da se autor teksta više družio sa sufijama možda bi danas imao manje hajvanskih sifata.
*
0
*
0

Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tewba, 97)
Muhamed Dolaku
Oflajn
Muško
16515
Vidi Profil WWW
« Odgovori #48 u: Juli 18, 2012, 23:48:27 »

Subhanallah! Nisam reakao da sam poslanik, neuzubilah. Ali davati pogresne podatke o Pslaniku s.a.v.s. je najveci greh sto moze da napravi jedan muslin.

Vi zaboravljate da se ovdje govori o Allahovoj rijeci. Ako je Allah dz.sh. odobrio nesto, koji je taj smijeli rob-musliman da to porice ili negira!!!
*
0
*
0

djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8688
Vidi Profil WWW
« Odgovori #49 u: Juli 18, 2012, 23:48:50 »

Mariam, nemaš se šta razočaravat, valjda ti komentari na ovom forumu daju do znanja kakvog je mišljenja većina (sandzakistani se tu ne broji, ko zna, meni izgleda da nije ni pročitao dotični tekst). Ali se slažem da se ne treba ženit ni udavat ako nema ljubavi, i ako će neka od strana iznalazit izgovore za švaleranje.
*
0
*
0

djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8688
Vidi Profil WWW
« Odgovori #50 u: Juli 18, 2012, 23:52:08 »

Subhanallah! Nisam reakao da sam poslanik, neuzubilah. Ali davati pogresne podatke o Pslaniku s.a.v.s. je najveci greh sto moze da napravi jedan muslin.

Vi zaboravljate da se ovdje govori o Allahovoj rijeci. Ako je Allah dz.sh. odobrio nesto, koji je taj smijeli rob-musliman da to porice ili negira!!!

Allahova riječ je da se ženi po 100 žena i razvodi? Pa ja bih se zapitala onda ima li kakva bolja vjera da pređem...
*
0
*
0

Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #51 u: Juli 18, 2012, 23:53:57 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:28:31 od Mariam »
*
0
*
0
Muhamed Dolaku
Oflajn
Muško
16515
Vidi Profil WWW
« Odgovori #52 u: Juli 18, 2012, 23:55:22 »

Ne brate. U odgovoru tacno je citiran ajet koji regulise ovo pitanje. A sto ljudi rade... pa to je njihova stvar, ali to nema veze ni sa ajetom ni sa islamom.
*
0
*
0

sandzakistani
Oflajn
286
Vidi Profil
« Odgovori #53 u: Juli 18, 2012, 23:55:35 »

Haqqani, zar je višeženstvo hajvanska osobina ?A savjetujem ti bogobojaznost umjesto da bratu muslimanu pripisuješ hajvanske osobine.
« Last Edit: Juli 18, 2012, 23:57:43 od sandzakistani »
*
0
*
0
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8688
Vidi Profil WWW
« Odgovori #54 u: Juli 18, 2012, 23:57:15 »

Ne brate. U odgovoru tacno je citiran ajet koji regulise ovo pitanje. A sto ljudi rade... pa to je njihova stvar, ali to nema veze ni sa ajetom ni sa islamom.

pa šta misliš što smo se svi ovdje upalili (ili većina)? Da kritikujemo ajet koji reguliše ovo pitanje Huh?
*
0
*
0

Haqqani
Oflajn
6682
Vidi Profil WWW
« Odgovori #55 u: Juli 18, 2012, 23:58:56 »

Haqqani, zar je višeženstvo i hajvanska osobina ?A savjetujem ti bogobojaznost umjesto da bratu muslimanu pripisuješ hajvanske osobine.

Nezasitost u zadovoljavanju strasti je hajvanska osobina ahbabu. Kod autora pomenutog teksta očigledno preovladavaju hajvanske osobine. To što je neko musliman ne znači da nije i hajvan. Nažalost smo svjedoci danas da je sve veći broj muslimana bliži hajvanima po osobinama no insanima.

Gdje je kuršluz?
« Last Edit: Juli 19, 2012, 00:00:34 od Haqqani »
*
3
*
0

Beduini su najveći nevjernici i najgori licemjeri, i razumljivo je što ne poznaju propise koje Allah Svome Poslaniku objavljuje. A Allah sve zna i mudar je. (At-Tewba, 97)
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12550
Vidi Profil
« Odgovori #56 u: Juli 19, 2012, 00:00:40 »

Sto rece ihlasica, i sama branim razumnu poligamiju haman uvek, ali ja ovde u ovom textu uopste ne vidim propagiranje islamske poligamije, nego razuzdanu i nekontrolisano zenjenje i davanje talaqa, te stavljanje zene taman u ravan sa objektom za praznjenje i oplodjavanje.Takodje ovde uocavam eksplicitno  sataniziranje monogamije, kao i sektasenje monogamista nazivajuci ih "zabludelom sektom", a muskarce monogamiste nebogobojaznima("Da je u zadržavanju na jednoj ženi bogobojaznost, hajr i prosperitet, sigurno bi nas u tome pretekli oni koji su bili bolji od nas - ashabi i tabi'ini.).Dok zene u monogamnim brakovima svakako kroz ovaj text mogu samo shvatiti kao veoma sebicne, sa upitnim imanom, jer "ne zele sestri isto sto i sebi"
Ovo je direktni vetar u ledja i podstrek za bracu da se olako zene i razvode,jer da se zakljuciti po textu da cak i 4 zene za ceo zivot-nekako je sramota i malo-a nije bas mozda ni bogobojano.
Ako se koja zena drzne pobuniti se kad joj muz poucen ovim i ovakvim sejhovima dovede drugu, trecu, cetvrtu, ili se pak tajno ozeni, jer svakako nije duzan pravdati se zeni-e ta je tek pod znakom pitanja-i ona i njen iman-a mozda bude imala srece pa joj po preporuci ovog sejha, muz da talaq i njoj uplacuje pare na ziro-racun, a ozeni te ostale-pa se resi i njega i njegovog razuzdanog apetita-i najzad se pocne osecati kao ljudsko bice.Takvoj zeni zaista nema sta bolje da se desi nego da dobije talaq.
No, ja se pitam zasto u nama svima ovoliko zestine na odgovor jednog sejha, hafiza Ku'rana, jer "kada ćemo jednom početi zdravo razmišljati, bez pristrasnosti"?
*
2
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
sandzakistani
Oflajn
286
Vidi Profil
« Odgovori #57 u: Juli 19, 2012, 00:02:59 »

Kritikujemo ljude zbog postupanju po ajetu a ne kritikujemo ajet ??Zar to može tako.Kao kad su se munafici ismijavali sa drugovima Allahovog Poslanika (kad su govorili nismo vidjeli većih kukavica...)  pa je Allah objavio "Zar se niste Allahu i riječima Njegovim i Poslaniku Njegovu rugali?  Sura Et-Tewbw 65)

Vratite se na tefsir dotičnog ajeta.
*
0
*
-3
Muhamed Dolaku
Oflajn
Muško
16515
Vidi Profil WWW
« Odgovori #58 u: Juli 19, 2012, 00:03:30 »

Tako djeluje po vasoj diskusiji. Vi uzimate primer sta rade poneki ljudi, a uopste ne diskutirate o ajetu.
*
0
*
0

Zlatni rez
*
Oflajn
Muško
2520
Vidi Profil
« Odgovori #59 u: Juli 19, 2012, 00:04:13 »

@djulbe, sve je jasno što kažeš. i ispade da dotična žena nema nikakvog izbora niti prava, al isto tako ona sama ucjenjuje muža sa razvodom, što nije nimalo fino, zabranjuje mu ono što mu je dozvoljeno iako ima tu mogučnost, al'  ne znam da li ima tu mogučnost da bude pravedan,  ne radi se ovde o brojkama koje se spominju u tekstu kao i prakticiranju braka sa desetinama djevicama pa poslije par mjeseci-godina razvod (brak radi gušta).

Još malo pa čemo zabranit ono što nam je dopušteno, a ohalalit što nam je zabranjeno.

Svaka djevojka, žena vjernica trebala bi uzet u obzir i poligamiju, kao mogučnost koja se može dogodit u barku, osim ako oba partnera ne razgovaraju o tome prije braka, pa da ostave ili ne prostora za to, al ne treba biti izrazito krut.

*
0
*
0

Najljepši miris na svijetu - miris žene koju voliš
Stranica: 1 2 3 [4] 5 6 ... 16 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54023827
Copyright © IslamBosna.ba