ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana

Statistika
Poruka: 580693
Tema: 64184
Članova: 29126
Najnoviji član: zdtkixmkvzds

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  odgovor
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16 Idi dolje Printaj
Tema: odgovor  (Čitanja 7447 puta)
fatah
Oflajn
347
Vidi Profil
« Odgovori #105 u: Juli 19, 2012, 01:15:01 »

zgadili su mi puno osoba  Grin.

Ne razumem koga su ti zgadili? Huh?

da pobrojim sve one koje je naveo u odgovoru a koji su se takmičili dokle znaju brojati
*
1
*
0

ليس لك من حياتك إلا اليوم أمس ذهب وغداً لم يأت
Saladin
Oflajn
Muško
436
Vidi Profil
« Odgovori #106 u: Juli 19, 2012, 01:17:02 »

Navod
Unuk Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Hasan b. Ali, radijallahu anhuma, bio je poznat po mnoštvu ženidbi i razvoda. Spominje se da je za života oženio oko 70 žena, i rijetko kad je bio bez četiri žene u isto vrijeme. (Vidi: Sijeru e'alamin-nubela, 3/253, 261, 267) Neki spominju da taj broj dosteže i do devedeset. (Vidi: Tehzibul-kemal, 6/236).

Allah najbolje zna koliko su i ovi podaci vjerodostojni...

Postavlja se logičko pitanje, kako to da se pored toliko žena spominje samo 15-ak djece ?!, je li moguće da je prvak omladine u džennetu poznat prije svega po mnoštvu razvoda ?!

Pa wallahi, sve sam više ubijeđeniji da se radi o nasibijskoj propagandi, kako to neki alimi spominju. Obični pokušaj da se imam Hasan predstavi kao nemarni ženskaroš koji nije sposoban upravljati hilafetom. Kako se to među neke naše uvuklo kao sahih predaja, ne znam niti me plaho zanima,neka misli ko šta hoće, imam Hasanova sira koju poznajem, se ne uklapa u gore navedeno.

*
2
*
0
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12556
Vidi Profil
« Odgovori #107 u: Juli 19, 2012, 01:20:02 »

Muharibe, jel ovo sve sahih?
*
0
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #108 u: Juli 19, 2012, 01:22:53 »

Jeste, to je laž i potvora na Imama Hasana, r.a., sad ču da objasnim inshAllah, samo malo vakta mi dajte.. Smiley
*
1
*
0

Ne boji se Allaha onaj koji želi da se pročuje za njega!!!
Saladin
Oflajn
Muško
436
Vidi Profil
« Odgovori #109 u: Juli 19, 2012, 01:23:43 »

Jeste, to je laž i potvora na Imama Hasana, r.a., sad ču da objasnim inshAllah, samo malo vakta mi dajte.. Smiley

Šta je laž i potvora ?
*
0
*
0
el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #110 u: Juli 19, 2012, 01:30:11 »

koliko je meni poznato iz ćitaba, Imam Hasan ibn Ali, je ima oko 8 do 10 žena, normalno ne odjednom, dakle bili su razvodi ili smrti..predaje da se ženio 70 puta, 90  pa čak ima predaja da se ženio 250 i 300 puta, su čista izmišljotina i laž.

I Saladine, to nije nasibijska tvrdnja, nego prija rafidijska, zbog njihovog mut'a braka..u BiH nema nasibija
*
4
*
0

grmec1
Oflajn
Muško
863
Vidi Profil
« Odgovori #111 u: Juli 19, 2012, 01:33:13 »

Es-Selamu Alejkum.
Evo jedva uspjedoh procitati sve postove Grin i bas kad odlucim nesto napisati javi mi da je vec 7 novih postova postavljeno Grin
Procitao sam cijeli tekst, na neke djeove teksta bi se smijao ali nemogu jer su toliko zalosni.

Braco i sestre, ne dozvolite da vas ovakve fetve dotucu ili potaknu da ucinite nesto sto cete kasnije zaliti.
Kakav je cilj ovakvih fetvi, o tome nemozemo govoriti jer ne znamo kakvi su nijeti onih sto ih pisu.

Ali ono sto znamo je: da je Ajet koji je iznesen na pocetku odgovora Ajet iz Casnog Kur'ana. I u ispravnost propisa o visezenstvu (do 4 zene) se nemoze sumnjati.
U sta mozemo sumnjati u ovoj fetvi su ispravnost drugih argumenata.
U islamu nije ispravan argument da se kaze tako je taj covjek radio, osim ako uzimamo za primjer Allahovog dz.sh. poslanika.
Za ispravnost svacijeg drugog postupka potrebno je iznijeti dokaze is ajeta i hadisa.
Za svaki propis u islamu postoji vise ajeta i hadisa i svi se moraju razmatrati u kontekstu, a nikako selektivno.

1) U islamu su takodje i striktni propisi o uslovima valjanosti braka i uslovima razvoda.
Svi argumenti koji su izneseni u tom tekstu a odnose se na zenidbu sa ciljem raspustanja zena su neispravni po propisima islama.

2) U islamu je neispravan brak ako bi se neko zenio sa ciljem da se poslije razvede, tu nema iskrenosti u sklapanju braka.
Tako da svi takvi argumenti padaju u vodu.

3) Moze se sumnjati i na tacnost iznesenih podataka (mogu biti tacni ali mogu biti i netacni).

4) Ako su neki od podataka i tacni, treba se provjeriti ispravnost takvog postupka prema serijatu.

Argumenti koji su izneseni na osnovu vlastitog nahodjenja takodje se nemogu prihvatiti kao valjani. npr:
Da se demonizuje jednozenstvo a velica visezenstvo.
U islamu je visezenstvo DOZVOLJENO, ali se time ne umanjuje vrijednost jednozenstva.
Isto tako se nemoze ni umanjivati vrijednost visezenstva.

Brakovi i razvodi koji ne ispunjavaju islamske propise o valjanosti braka i razvoda nisu nikakav dokaz za bilo sta.

Sto se tice brakova, u islamu je dozvoljena i licna preferenca objasnjena i u ajetima Casnog Kur'ana a i u brojnim hadisima a da se ne prelaze Allahove dz.sh granice (propisi).
Brak u islamu se smatra ugovorom izmedju covjeka i zene (ponavljam ovo ugovorom).
Allah dz.sh. je ogranicio zenidbu do 4 zene u isto vrijeme (tj da covjek moze imati do 4 zene u isto vrijeme).

Nemogu shvatiti covjeka kojeg kad upitas za ispravnost neke stvari u islamu koju su recimo nase dede i nane cinili, a on ti odgovori (ispravno) da ta stvar ima ili nema podrsku u Poslanikovom s.a.v.s. sunnetu.
I da ta ista osoba poslije toga iznosi argumente slicnog tipa, ovako je radio ovaj a ovako onaj, a da podrsku za tu radnju nema u Poslanikovom s.a.v.s. sunnetu.

Evo pokusao sam to ukratko reci, ali izgleda nije islo bas tako ukratko.

Selam.
« Last Edit: Juli 19, 2012, 02:06:13 od grmec1 »
*
2
*
0
Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #112 u: Juli 19, 2012, 01:33:45 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:32:47 od Mariam »
*
2
*
0
el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #113 u: Juli 19, 2012, 01:39:55 »

Historičari spominju imena SAMO slijedečeih hanuma Imama Hasana, r.a.

Havla Fezarija, Dža'da bint eš-eš'as,  Aiša Husa'mija, Ummu Ishak bint Talha (kčerka od Talhe, r.a.) Ummu Bešir, Hind bint Abdurahman ibn Ebi Bekr (unuka Ebu Bekra, r.a...ovo je za rafidije bolno Grin), Ummu Abdullah,  zatim tri žene iz tri plemena (nema im  imena) iz plemena beni Sekif,  iz Benu Amru i iz plemena beni Šejban..to je što se zna..ostalo je ili slabo ili izmišljeno, ako treba svaku predaju ču posebno da objasnim sa lancem prenosilaca...Smiley
« Last Edit: Juli 19, 2012, 01:41:29 od el-muharib »
*
3
*
0

Saladin
Oflajn
Muško
436
Vidi Profil
« Odgovori #114 u: Juli 19, 2012, 01:43:53 »

Navod
I Saladine, to nije nasibijska tvrdnja, nego prija rafidijska, zbog njihovog mut'a braka..u BiH nema nasibija

Oficijelni Šijja izvori na koje sam naišao govore da je imao 9 žena. Tako da mislim da je ipak nasibijska, šejh Ninowy je to u par dersova na tanane objasnio, no helem nejse, nego, živo me zanima zašto je Amir Smajić ovo prihvatio zdravo za gotovo, mislim, ista ste škola..,lijepa i slatka Saudija  police
*
0
*
-1
el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #115 u: Juli 19, 2012, 01:47:08 »

To pitaj njega, mislim da to nije učio na predavanjima, jer sam studirao dvije godine Tarih (historiju) i znam šta sam učio a mislim da je bolje da ne zalazimo u rafidijske predaje o ovoj temi, bolje je, ramamazn ide pa  nebi da prljam jezik.  Trenutno pratim šta če biti sa Butijem ako ga uhvate Wink
*
0
*
0

Mariam
Oflajn
612
Vidi Profil
« Odgovori #116 u: Juli 19, 2012, 01:55:43 »

...
« Last Edit: Septembar 18, 2012, 15:33:16 od Mariam »
*
0
*
0
el-muharib
Oflajn
Muško
7137
Vidi Profil
« Odgovori #117 u: Juli 19, 2012, 01:57:22 »

Esnaf je legenda, žestoki hanefija,  Grin dobro mashAllah poznaje hanefijski fikh i jedini koji je ostao od moje gneracije, ostale ne znam, posebno ovog Amira
*
0
*
0

Saladin
Oflajn
Muško
436
Vidi Profil
« Odgovori #118 u: Juli 19, 2012, 02:03:36 »

Eto ako ga upoznaš tog Amira reci mu da je šaban Smiley, Imam osjećaj da bi neke hodže sa NUM-a radije crkli nego u svojim odgovorima ne spomenuli zabludjele sekte sufija, maturidija itd...,iako nema veze sa pitanjem, valjda preozbiljno shvatili obavezu upozoravanja na "devijacije". Spomeni vehabijsku sektu eto te odmah na njihovoj naslovnoj u ulozi lažova i smutljivca.

Navod
"Ostavljanje višeženstva podsjeća na zabludjelu sektu sufija (možda i kršćana..."

ma bljak
*
2
*
0
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12556
Vidi Profil
« Odgovori #119 u: Juli 19, 2012, 02:33:01 »

Znaci, postoji mogucnost da je jos neki od ovih hadisa izmisljen?
*
0
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
Stranica: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 16 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54830632
Copyright © IslamBosna.ba