ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629025
Tema: 65731
Članova: 52042
Najnoviji član: AnasiusImarkag


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Nehdžul belaga
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] 2 3 Idi dolje Printaj
Tema: Nehdžul belaga  (Čitanja 15176 puta)
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« u: Septembar 08, 2008, 02:41:39 »


Koliko je sa stava ehli sunneta ova knjiga vjerodostojna?
Ako uzmemo u obzir da je preveo koliko je meni poznat alim iz bh Mehmedalija Hadzic
*
0
*
0
Logged
AbdulFaatir
*
Oflajn
23664
Vidi Profil
« Odgovori #1 u: Septembar 08, 2008, 22:00:20 »


to je knjiga izreka bez lanca prenosioca i kao takva sasvim nepouzdana

šiitsko kapitalno djelo
*
0
*
0
Logged

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Septembar 08, 2008, 23:58:42 »


kako komentarises cinjenicu da je to dijelo pohvalio Mehmedalija Hadzic sunnija cak ga je i preveo a o tom djelu je govorio u pozitivnom kontekstu i Enes Karic.
Mehmedaliju Hadzica sam slusao u carevoj dzamiji gdje je komentarisao zbirku hadisa imama Buharije.
U svakom slucaju hvala na odgovoru
eselamu alejkum
*
0
*
0
Logged
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Septembar 09, 2008, 00:19:29 »


http://ibn-sina.net/index.php?option=com_content&task=view&id=60&Itemid=53&limit=1&limitstart=2

Evo ovdje procitah pa rekoh da vas upitam koliko je vjerodostojna, kad kazes vec da nije postoji li eka zbirka govora Alije.r.a bas bih volio procitat ali da se smatra vjerodostojnim
*
0
*
0
Logged
Faruk
*
Oflajn
Muško
7600
Vidi Profil WWW
« Odgovori #4 u: Septembar 09, 2008, 04:40:11 »


Abidaga, jesil citao tu knjigu?
*
0
*
0
Logged

Nigdje nisam sreo tako dirljivo dobrodušne, naivne i predane ljude beskrajno samopožrtvovane, spremne na svaku ličnu i kolektivnu žrtvu, i nigdje takve pojedince i skupine apsolutno uskogrude, beskrajno samožive, potkupljive, politički ljigave i, nadasve, opsjednute omalovažavanjem svega vlastitoga.
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Septembar 09, 2008, 12:20:57 »


nisam citavu jesam dijelove sa neta, ima finih stvari a ima i nekih gdje Alija.r.a govori protiv Muavije.r.a. pa ne znam koliko je to vjerodostojno, radi toga sam postavio ovu temu ovdje.
*
0
*
0
Logged
Islamska država
Oflajn
41
Vidi Profil
« Odgovori #6 u: Septembar 09, 2008, 18:49:14 »


Da bi ovu zbirku šiitskih laži (Nehdžul belaga) bolje razumio pročitaj knjigu Veliki šejtan koju možeš preuzeti sa adrese: http://www.studio-din.org/knjige/Veliki%20sejtan.pdf

Tako će ti biti jasnija i uloga prevodioca u širenju šiizma na našim prostorima.

A evo i kratkog uvoda u knjigu: http://www.studio-din.com/modules.php?name=News&file=article&sid=595
*
0
*
0
Logged
n00gie

« Odgovori #7 u: Septembar 09, 2008, 19:10:40 »


Nehdzul belagu su komentarisali veliki alimi ehli-sunneta poput Abduhu-a i Muhammeda el-Gazalija (ne ebu Hamida). Sasvim je jasno da su mnoge hutbe izmisljene i ubacene (prvi dio knjige). Medjutim, dio sa izrekama sadrzi dosta ispavnih izreka. U osnovi razlog prevodjenja te knjige nije bilo sirenje sijjske zablude kako ovi sto se bacaju linkovima sa tamo nekih stranica zele da pokazu ali nejse nije ovo mjesto a pogotovu vrijeme da se o tome raspravlja. Uglavnom moj abidaga serijatski gledano ako nisi u prilici da ti neko rastabiri sta je ispravno u tom kitabu a sta je potvora na Aliju r.a. vise ti je stete nego koristi u citanju iste.
Sto se tice zbirke izreka Alije r.a. takva a da nije sijjska izmisljotina je rijetkost, djelom radi toga sto je mnoga toga izgubljenou vrijeme kada su Umejade prije vakta Omera ibn AbdulAziza r.a. naredjivali proklinjanje Alije r.a. i njegove porodice sa hutbe (znaci bio je persona non grata kod onih ciji su ilum finansirali ti vladari) a djelom radi sijjskog konstantnog laganja na ovog naseg prvaka. Postoje neki kitabi koje su "nezavisni" alimi koji se nisu bojali vlasti pisali kao Nesajina zbirka Alijinih izreka i opisa njegovih osobina.
*
0
*
0
Logged
sel
*
Oflajn
Muško
2325
Vidi Profil WWW
« Odgovori #8 u: Septembar 09, 2008, 21:03:34 »


Nehdžu-l-Belaga su novodno:govori, pisma i izreke  Alije ibn Ebi Taliba.

Siije uopste ne pridaju vaznost vjerodostojnosti lanca prenosioca, niti u tome koriste naucnu metodu.
Njihove knjige su prepune desetine hiljada hadisa ciju vjerodostojnost je nemoguce utvrditi.
A oni su na njima sagradili svoju vjeru.

Zato je moj savjet da ne citas ovu knjigu jer pripadnici ehli sunneta slijede jasne Kur‘anske ajete
i vjerodostojne hadise, te konsenzus islamske uleme.
*
0
*
0
Logged

Nisu jednaki stanovnici Džehennema i stanovnici Dženneta; stanovnici Dženneta će ono što žele postići" (El-Hašr:20)
@mer
Oflajn
Muško
249
Vidi Profil
« Odgovori #9 u: Septembar 11, 2008, 10:23:59 »


Evo jedne istinite izjave:

Kaže Ali r.a. :
Vidio sam drugove Muhammeda - neka je blagoslov Boziji na nj i na porodicu njegovu! - ali nisam našao nikog da im slici. Oni su zapocinjali dan s prašinom na kosi i licu, a provodili noc na sedzdi i stojeci u molitvi. Spuštali su cela i lica. Sa sjecanjem ozivljenja svoga cinilo se kao da stoje na zeravici. Izgledalo je da su im medu ocima biljezi poput koljena kozijih od sedzdi dugih. Kada se spomene Allah, oci njihove obilno teku sve dok se ovratnici košulja njihovih ne namoce. Oni drhte u strahu od kazne i nadi u nagradu, kao što drvo podrhtava u danu vjetra olujnog.


*
0
*
0
Logged
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #10 u: Septembar 11, 2008, 15:07:25 »


hvala na odgovorima, ima stvari koji su ipak sumljivi pa sam je i prestao citati
ali kako komentarisete cinjenicu da mi sunnije nemamo ni jednu knjigu govora alije.r.a ili husejna ili hasana ako se zna da se spominju i u Kur'anu i sunnetu Allahovog poslanika Muhameda.s.a.v.s zbog cega se oko ehli bejta kod nas jako malo zna?
eselamu alejkum
 
*
0
*
0
Logged
AmrHalid
Oflajn
Muško
486
Vidi Profil
« Odgovori #11 u: Septembar 11, 2008, 15:48:25 »


Selam alejkum,

na temelju najvećih autoriteta islama, nehdžu-l-belaga nije autentična knjiga u kojoj su sabrane hutbe, govori, savjeti,... hazreti Alije r.a. Neki od islamskih autoriteta prihvataju da ima i takvih predaja, ali da je autor nakalamio još dosta toga.

Ali, kako Uzvišeni veli " Svako je zadovoljan s onim što ima" (كل حذب بما لديهم فرحون) Neka šijama njihove Nehdžul-belage, preporučio bih  je da je čita onaj ko je iščitao Kur'an i vjerodostojne hadise Poslanika a.s.
I još nešto, ide mi na nerve što šije iz Irana nađu neke naše sitnošićardžijske duše koje za honorar od par stotina maraka fale sve i svašta. Mislim da sa šijama treba graditi fine odnose, međusobno se poštovati i uvažavati. Ali, o temam vjere, ne razgovarati, pregovarati. Neka nam Allah presudi na dan kada to niko neće moći izbjeći.

Predlažem raspravu o NB na nekoj šiijskoj stranici. Ovdje radije da se govori o vrijednostima ramazanskog posta.

Wesselamu ala menittebea-l-huda.

Sabahuddin S.
*
0
*
0
Logged

إنما تنجح الفكرة إذا قوى الإيمان بها
@mer
Oflajn
Muško
249
Vidi Profil
« Odgovori #12 u: Septembar 11, 2008, 16:56:26 »


hvala na odgovorima, ima stvari koji su ipak sumljivi pa sam je i prestao citati
ali kako komentarisete cinjenicu da mi sunnije nemamo ni jednu knjigu govora alije.r.a ili husejna ili hasana ako se zna da se spominju i u Kur'anu i sunnetu Allahovog poslanika Muhameda.s.a.v.s zbog cega se oko ehli bejta kod nas jako malo zna?
eselamu alejkum

Također nemamo ni knjigu govora Ebu Bekra r.a. (spomenut u Kur'anu, Tewba-40) ili Omera r.a. ili Osmana r.a i drugih ashaba na koje se odnose pojedini ajeti u Kur'anu  ili su spomenuti poimenično u hadisima Allahovog Poslanika Muhameda s.a.v.s (npr. desetorica koji su obradovani Džennetom) !
Postoje knjige hadisa (musnedi) koji oni prenose od Allahovog Poslanika Muhameda s.a.v.s, kao i mnoge knjige o njihovom životu u kojima su zabilježeni njihovi govori . Ashabi r.a. i oni poslije njih uvjek su davali prednost govoru Allaha dž.š i govoru(praksi) Allahovog Poslanika s.a.v.s. nad svojim govorom(praksom) !

O ehli bejtu se dosta zna kod nas, a malo se zna o bajkama koje šije vole da pričaju i pripisuju ehli-bejtu. Mi više volimo ehli-bejt od njih ali u tome ne pretjerujemo !

Mi volimo drugove Resulullahove a.s, ne pretjerujemo u ljubavi ni prema jednom od njih, ne odričemo se ni jednog od njih, ne volimo onoga ko ih mrzi i ko ih po lošem spominje, i samo ih po dobru spominjemo. Ljubav prema njima je vjera, vjerovanje i dobročinstvo. Mržnja prema njima je nevjerstvo, licemjerstvo i nepravda.

Onaj ko lijepo govori o Resulullahovim drugovima, o njegovim čestitim ženama koje su bez ikakve ljage, te o njegovom časnom potomstvu, taj je daleko od licemjerja.

Prvi učenjaci Islama, ashabi i njihovi sljedbenici - tabi'ini, su dobročinitelji. Oni su učeni i razumni. Spominju se samo sa lijepim. Ko ih sa ružnim spominje taj nije na pravom putu.
« Last Edit: Septembar 11, 2008, 17:02:52 od @mer »
*
0
*
0
Logged
abidaga
Oflajn
750
Vidi Profil
« Odgovori #13 u: Septembar 11, 2008, 17:55:54 »


kao prvo nisam sijja da mi objasnjavas neke stvari
ja volim i ashabe.r.a pogotovo one kojima je obecan dzenet EbuBekru, Omeru, Osmanu ne znam sta se tgoa dotices kao i casnih zena Muhameda.s.a.v.s od aise od hatidze koje se spominju  Kur'anu ali isto tako kazem volim i porodicu Muhameda.s.a.v.s koja se jako cesto spominje u Kur'anu i hadisima Allahovog poslanika Muhameda.s.a.v.s pa kad je EbuBekr cuo koliko je Muhamed.a.s spominje rekao je preca mi je porodica Muhameda.s.a.v.s nego moja.
Ovdje ako neko spominje ljubav prema ehlibejtu koja ima jasne dokaze u Kur'anu i njegovom sunnetu odmah se pomislja da nije sijja.
*
0
*
0
Logged
@mer
Oflajn
Muško
249
Vidi Profil
« Odgovori #14 u: Septembar 12, 2008, 14:30:33 »


kao prvo nisam sijja da mi objasnjavas neke stvari
ja volim i ashabe.r.a pogotovo one kojima je obecan dzenet EbuBekru, Omeru, Osmanu ne znam sta se tgoa dotices kao i casnih zena Muhameda.s.a.v.s od aise od hatidze koje se spominju  Kur'anu ali isto tako kazem volim i porodicu Muhameda.s.a.v.s koja se jako cesto spominje u Kur'anu i hadisima Allahovog poslanika Muhameda.s.a.v.s pa kad je EbuBekr cuo koliko je Muhamed.a.s spominje rekao je preca mi je porodica Muhameda.s.a.v.s nego moja.
Ovdje ako neko spominje ljubav prema ehlibejtu koja ima jasne dokaze u Kur'anu i njegovom sunnetu odmah se pomislja da nije sijja.

Selam alejkum brate,

Ja nisam ni rekao da si sija, niti sam nečim ukazao na to. Samo sam  tebi odgovorio vezano za pitanje o knjigama govora Alije r.a.... a ovo sto je podebljano nije bilio direktno upuceno tebi, nego svima nama da se podsjetimo, a između ostalog i na ljubav prema časnom potomstvu. Ako sam te na neki način uvrijedio - halali mi (nije bilo namjere) !

Mislim da ova zadnja tvoja konstatacija nije uredu! Evo ja pozivam sve one koje imaju neke vjerodostojne tekstove o ehli-bejtu, da iste objave ovdje.

Samo bih još napomenuo da ehli-bejt ne čine samo porodica Alije r.a., već pored njegovih časnih žena i porodica 'Akila r.a., porodica Dža'fera r.a. i porodica 'Abbasova r.a. !
*
0
*
0
Logged
Stranica: [1] 2 3 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101916802
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines