Kesten čokolade

<< < (2/3) > >>

Pukovnik:



ja strasno volim slatko i prije rata sam volio te neke Pionir proizvode izmedju ostalih i medeno srce... medjutim kod mene nije samo bojkot izraelske robe vec i cetnicke tako da nesto ne "halisem" Pionir & Co. Inace nije to slucaj samo u Pionirovim cokoladicama... Jedan od cestih emulgatora koji moze biti od svinjetine a ne mora je E471 i jako je prosiren...

Neki proizvodjaci navode da je od biljne masti a neki ne navode iako se nakon kontaktiranja proizvodjaca doslo do saznanja da se radi o masnoci biljnog porijekla. Znaci dok ne dokazes da je krmetina nije sigurno da jeste ali opet posto treba bojkotovati cetnicke proizvode (glupo mi davati pare ljudima koji su 4 godine pokusavali da me ubiju) i posto se Musliman treba kloniti sumnjivoga terba izbjegavati takve proizvode. Opet posto smo pismeni i imamo internet uvijek se moze poslati mail ili pismo, telefosnki poziv, fax poruka...

Zahf:



Adipic Acid-355-Halal

Agar-406-Halal

Alanine --Upitno

Albumen --NonVeg (Halal)

Albumin --NonVeg (Halal

Amylose--Halal

Antioxidants--Halal-Hemijski.

Aspartame-951-Halal

Aspartic-Acid—Upitno

Aspic Savoury --Upitno

Benzoate, Benzoic acid,--Halal

Beta-Carotene-106a-Upitno-Provitamin A

BHA Butylated hydroxyanisole-320-Halal-Hemijski

BHT Butylated hydroxyanisole-321-Halal-Hemijski

cerealije –Upitno zbog vjestackod vitamina  D3.

Burow's Solution --Upitno-Aluminium Acetate, see Aluminium salt

Buter --Halal.

Butyric Acid--Halal

Calcium carrageenan--Halal biljni

Calcium disodium EDTA--Halal

Calcium saccharin-954-Halal

Calcium stearoyl lactylate-482-Upitno, emulgatili
 
Carrageenan-407-Halal (Biljni)

Caseinate (Sodium & Calcium)--Upitno

Cellulose gum--Halal-

Chitin --Upitno (Halal)

Cholesterol--Haram

Citric acid-330-Halal- biljni,

CMC (Carboxymethyl cellulose)-466-Halal

Cobalamine--Halal-B12 vitamin samo sinteticki

Cochineal -120-NonVeg (Halal)-CI 75470 

Dextrose--Halal

Diglyceride--Haram-Emulgatili

Dimethylpolysiloxane-900-Vegetarian-emulgatili, antifoaming agent, anti- caking agent

Dipotassium phosphate--Halal-Emulgatili, stabilizatili

Disaccharide--Halal- biljni.

Disodium Guanilate / Disodium Inosinate--Upitno.

E-Carotene (colouring) (alpha, beta, gamma)-160a-Upitno-

Enzyme--Halal-Alpha Amylasa

Erythilibic acid-317-Halal-Hemijski 

Folic Acid --Upitno.

Fumaric acid-297-Halal

Galactose--Halal

Gelatine ili Gelatin ili Jello Gelatine-441-Upitno

Gliadin (Gluten)--Halal

Glycerine ili Glycerol -422-Upitno, halal ako je sinteticki ili biljni

Glycerol monostearate--Upitno

Glycine-640-Upitno (Halal)-Zasladjivac

Guar gum-412-Halal-Stabilizatili

Gum arabic-414-Halal

Gum tragacanth-413-Upitno- stabilizatili

Histamine—Upitno-osim kad je sinteticki

Hilimoni--Haram

Hydrogenated oil--Halal

Inulin--Halal.

Iodine--Halal

Isopropyl citrate--Halal

Lactic Acid-270-Upitno

Lactitol-966-Upitno
 
Lactostearia--Halal-Emulgatili

Lactylate--Halal

Lanolin--NonVeg (Halal

L-Cysteine-910-Upitno-Halal ako je sinteticki

Lecithin-322-Upitno-Emulgatili

Lipases-1104-Upitno
 
Lipids--Upitno-od piliijekla zavisi

Lysine--NonVeg (Halal

Magnesium stearate-470-Upitno-emulgatili, stabilizatili, halal ako je biljni

Maltose—Halal

Methyl cellulose-461-Halal-Biljni,stabilizatili

Methyl silicone--Halal

Mono- i di-glycerides  acids-471-Upitno-emulgatilii, halal biljni.

Monosodium Glutamate (MSG)-621-Halal

Oxalic Acid--Upitno

Oxysterin—Upitno

PABA--Halal-

Pectin-440 ili 440a-Halal

Pepsin--Haram

Phenyl Alanine--Upitno.

Fosfati—Halal ali paziti da nisu od zivotinjskih kostiju

Phosphiliic Acid-338-Halal Coca 

Potassium citrate-332-Halal

Potassium phosphate -340-Halal

Propionic acid-280-Halal.

Propylene glycol-1520-Upitno-Emulgatili . Halal  ako je iz petroleja ili drugog halal izvora

Rennet ili Rennin--Haram

Riboflavin-101-NonVeg (Halal

Saccharine-954-Halal

Shellac-904-NonVeg (Halal)

Sodium acid pyro-phosphate-450-Halal

Sodium alginate-401-Halal

Sodium ascilibate-301-Halal-Vitamin C

Sodium bicarbonate-500-Halal-Hemijski

Sodium bisulfite-222-Halal-Hemijski

Sodium caseinate-469-NonVeg (Halal

Sodium citrate-331-Halal

Sodium hexameta phosphate--Halal

Sodium Lauryl Sulfate--Halal

Sodium phosphate-339-Halal
 
Sodium stearate--Upitno

Silibic acid-200-Halal-Hemijski

Silibitan monostearate-491-Upitno-Emulgatili,

Silibitol-420-Halal
 
Soya Sos--Halal-ako je bez alkohola jer pojedini sadrze alkohol

Stannous chliliide-512-Halal-Hemijski

Stearic Acid -570-Upitno-

Steriods--Upitno-

Zasladjivac--Halal

Tannin--Halal
 
Tartaric Acid-334-Halal

Thiamin--Halal-

Tocopherols concentrate-306-Upitno

Triacetin-1518-Upitno-

Tryptophan --Upitno (Halal)- amino kiseline su uglavnom od mesa,jaja i mlijeka.Biljni izvilii amino kiselina su cesto slabi izvilii lysina i tryptophan-a.

Vanilla Extract--Haram- 50% alcohol

Vitamin A--Halal-ako je biljni ili sinteticki

Vitamin C-300-Halal-Natural sources are from biljni

Vitamin E-306-Halal-ako je sinteticki

Vitamini—Upitno -Haram kada su zivotinjskog porijekla

Vecinom su sinteticki ili od biljaka i onda su halal.

Zvakace gume --Upitno-cesto sadrze glicerin

Zahf:



HALAL EMULGATORI
E262, E296, E297, E350, E351, E352, E353, E355, E363, E370, E375, E380, E381, E385, E416, E500, E501, E503, E504, E507, E508, E509, E510, E513, E514, E515, E516, E518, E524, E525, E526, E527, E528, E529, E530, E535, E536, E540, E541, E542, E545, E551, E523, E553, E554, E558, E559, E575, E576, E577, E578, E627, E901, E903, E924, E925, E926, E927.


HARAM EMULGATORI
E150, E171, E172, E173, E174, E175, E200, E201, E202, E203, E210, E211, E212, E213, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E239, E249, E250, E251, E25, E260, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E283, E290, E300, E301, E302, E310, E362, E327, E330, E331, E332, E338, E339, E340, E341, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407, E410, E12, E412, E413, E415, E26, E421, E440a+b, E40Aa+b+c, E460, E461, E63, E464, E466

1. Izazivači zloćudnih tumora: E 105, E 121, E 123, E 125, E 126, E 130, E 142, E 152, E 210, E 213-217, E 240, E 330, E 477

2. Izazivači oboljenja želudačnog i crijevnog trakta:[/b] E 221-226, E 320-322, E 338-341, E 407, E 450, E 461-466

3. Alergeni: E 230-232, E 239, E 311-313

4. Izazivači bolesti jetre i bubrega: E 171-173, E 320, E 322

SPISAK MATERIJA (EMULGATORA) OPASNIH PO ZDRAVLJE
(koji se koriste za konzerviranje i ulepšavanje izgleda i ukusa prehrambenih proizvoda)
E 102 - opasan              E 216 - izazivač raka
E 103 - zabranjen             E 217 - izazivač raka
E 104 - sumnjiv             E 221 - poremećaj creva
E 105 - zabranjen             E 222 - poremećaj creva
E 110 - opasan             E 223 - poremećaj creva
E 111 - zabranjen             E 224 - poremećaj creva
E 120 - opasan             E 226 - štetan za kožu
E 121 - zabranjen             E 231 - štetan za kožu
E 122 - sumnjiv             E 232 - štetan za kožu
E 123 - VEOMA OPASAN !!!   E 241 - sumnjiv
E 124 - opasan             E 250 - premećaj pritiska
E 125 - zabranjen             E 251 - premećaj pritiska
E 126 - zabranjen             E 311 - izaziva osip
E 127 - opasan             E 312 - izaziva osip
E 130 - zabranjen             E 320 - holesterol
E 131 - izazivač raka             E 322 - poremećaj želuca
E 141 - sumnjiv             E 339 - poremećaj želuca
E 142 - izazivač raka             E 340 - poremećaj želuca
E 171 - sumnjiv             E 341 - poremećaj želuca
E 173 - sumnjiv             E 407 - poremećaj creva
E 180 - sumnjiv             E 450 - poremećaj želuca
E 210 - izazivač raka             E 461 - poremećaj želuca
E 211 - izazivač raka              E 462 - poremećaj želuca
E 212 - izazivač raka              E 463 - poremećaj želuca
E 213 - izazivač raka              E 465 - poremećaj želuca
E 215 - izazivač raka              E 466 - poremećaj želuca


 

AbdulFaatir:



eh kad bih pratio uvijek svaki od ovih emulgatora, ne vjerujem da bi uspio ista drugo u zivotu postici

Rancher:



Navedi iz: Zahf` na Februar 05, 2009, 18:13:35

HALAL EMULGATORI
E262, E296, E297, E350, E351, E352, E353, E355, E363, E370, E375, E380, E381, E385, E416, E500, E501, E503, E504, E507, E508, E509, E510, E513, E514, E515, E516, E518, E524, E525, E526, E527, E528, E529, E530, E535, E536, E540, E541, E542, E545, E551, E523, E553, E554, E558, E559, E575, E576, E577, E578, E627, E901, E903, E924, E925, E926, E927.


HARAM EMULGATORI
E150, E171, E172, E173, E174, E175, E200, E201, E202, E203, E210, E211, E212, E213, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E239, E249, E250, E251, E25, E260, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E283, E290, E300, E301, E302, E310, E362, E327, E330, E331, E332, E338, E339, E340, E341, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E407, E410, E12, E412, E413, E415, E26, E421, E440a+b, E40Aa+b+c, E460, E461, E63, E464, E466




selam alejkum,
vecina ovih emulgatora mogu biti razlicitog porijekla. mislim da se jako mali broj moze izdvojiti i sa sigurnoscu reci da su u svim slucajevima odredjenog porijekla. prema tome, generalna klasifikacija emulgatora na haram i halal nije bas moguca...

ja sam kontaktirao manje vise sve proizvodjace namirnica koje konzumiram da ih pitam o porijeklu njihovih emulgatora. samo sam u jednom slucaju (jedan hljeb) dobio odgovor da su emulgatori zivotinjskog porijekla. u svim ostalim slucajevima su bili ili biljnog porijkla, ili su sintetski proizvedeni.
dakle, oni koji hoce da vode racuna o emulgatorima moraju direktno pitati proizvodjaca...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica