ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 580662
Tema: 64185
Članova: 29099
Najnoviji član: UYHoward

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Islamsko odijevanje
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15 Idi dolje Printaj
Tema: Islamsko odijevanje  (Čitanja 10126 puta)
zehra
Oflajn
Žensko
4037
Vidi Profil
« Odgovori #135 u: Maj 16, 2012, 15:52:31 »

Sparkle, je l nosis il ne nosis stikle?

Ovdje rece  - Ja vec godinama nosim stikle (nosila) i niti imam ostecena ledja, niti unakazena stopala, nista.

a ovdje - Ma ja stikle ni ne nosim, ali ne mogu ovih prica...

Ne mogu ni ja mnogih priča, al' eto trpim.  odzid

...............

Mi muslimani smo ogledalo jedni drugima.

Ne kažem da nosim hidžab koji zadovoljava sve šerijatske zahtjeve, kako kad i kako gdje. U komentarima nastojim da budem oprezna kad se radi o mladim djevojkama u neislamskim sredinama (a nažalost i Sarajevo ulazi u tu kategoriju),  jer su se odvažile da budu različite od svojih vršnjakinja. Mada, nisam sigurna da imam pravo.

I prije nego što sam se pokrila nisam nosila štikle, nije to bio moj stil. I upravo što navodi Strider, mnogo više upada u oči kontrast. Kod nepokrivenih ne upada toliko u oči. Kao i jako izražena šminka. Interesantno. Kad sam se počela pokrivati, počela sam se šminkati. Prije toga nisam puno marila za to. Vjerovatno u želji da se dopadnem momku u kojeg sam tad bila zaljubljena. Mladost, ludost. (ne pitajte koliko mi je bilo godina tada).

Evo recimo u Saudiji. Devojka prekrivena od glave do pete, ni oči joj se ne vide hoda jednim tržnim centrom. Njen hod je toliko izazovan. Nisam primijetila samo ja nego i neki drugi muškarci i žene koji se i ne osvrću na one razgolićene.
*
0
*
0

Halalite
Kalemova
*
Oflajn
Žensko
1033
Vidi Profil
« Odgovori #136 u: Maj 16, 2012, 16:33:27 »

Evo recimo u Saudiji. Devojka prekrivena od glave do pete, ni oči joj se ne vide hoda jednim tržnim centrom. Njen hod je toliko izazovan. Nisam primijetila samo ja nego i neki drugi muškarci i žene koji se i ne osvrću na one razgolićene.

i bude ti jelde žao subhaneAllah zamalo eto da je propisno pokrivena, a mali nedostatak na propisnoj odjeći koji je u mnogo veće grijehe može odvesti, iako možda eto djevojka i rećemo nek klanja itd.  Sad mislim ne samo nju nego i sviju nas, svi mi griješimo.
*
0
*
0

Ne može PAMETAN popustiti koliko GLUP može zategnuti.
Kalemova
*
Oflajn
Žensko
1033
Vidi Profil
« Odgovori #137 u: Maj 16, 2012, 16:40:57 »

Mislim da nešto najčešće i uvijek što ćeš ćuti od ženska je ”ne oblačim se drugima već sebi“, uredu.
Ali ako sam žena muslimanka (i znam da ću biti pitana pred Allahom na sudnjem danu za vjerske propise koje sam znala u koje sam bila upućena i bila ih u mogučnosti ispunjavati a nisam) zašto onda ne budem korekt prema SAMOJ  SEBI pa svu tu odjeću  kojoj se lijepo osječam i sređivam 'sebi' oblačim kući a ujedno budem i pokorna čedna djevojka žena muslimanka pa vani kad pođem slijedim propise kurana i sunneta? --> time dobivam onda i duple sveape dobra djela a Bogme i jačam sebe i svoj iman, ako Bog da.  Smiley
 Prije svega vjera treba da se shvati srcem i mnogo naroda a i žena u ovom slučaju griješi pa ćesto veli „moja vjera je između mene i Gospodara“  pa bi reko insan neema večeg vjernika od njega/nje. Veli u sve mu diraj ali u NJEGOVO vjerovanje nemaš pravo. Pa i nemam. Nema niko nikome pravo oduzimati slobodu vjerovanja, oblačenja i govora, ali ima pravo reči istinu u oči. A istina nekada i najboljem vjerniku ne odgovara jer mu nije po ukusu, jer il će se morati mjenjati il vidi da griješi - il tek ustanovi da je upravu.  Wink

Što se tiče štiklica utegnosti i ženstvenosti, to je muškarcima nešto najljepše i najprivlačnije, što veli brat naročito kod sestara muslimanki, jer on zna da je ona vjernica želi sljediti Allahove propise i za svoj din se bori a ujedno skriveni biser islama, pa još kad se taj biserćić naglanjca sredi ufff kome ba nije privlačno...
A mi ženskinje naravno kao uvijek nikada se ne sređivamo ljudima momcima uzdasima – jok! nisam ja takva, mene mama rodila da sam sama sebi lijepa zato se sebi i sređujem da se u sebe i zaljubim  Cool 

Samo sestro znaj da kakvu sebe predstaviš i tom mladiću takvu će te i shvatiti. Ako si sexualni objekt naslađivanja takva si, ako si jaka djevojka žena majka u islamu takva si, nema druge. A znam i da svaki muškarac i svako žensko, voli osobu koja poštuje sebe. Ko je (po mom mišljenju) osoba koja poštuje sebe? To je osoba lijepa djevojka majka žena, lijep mladić otac i muž koji jednostavno poštuje svoju vjeru. U puno situacija sam kroz moje školovanje dolazila u kontakt sa puno mladića i nastavnika, koji su mi izkazivali jaako veliko poštovanje,elhamdulillah, ne zato što sam udata i što oni nisu muslimani pa eto da se nebi osjećala diskriminirana, nego i po njihovim daljnjim postupcima vidim da je to zato što vide da poštujem sebe i svoju vjeru. Ovo nije samohvalisanje, nego primjer iz iskustva da žena muslimanka netreba da se boji popeti za 'stepen više'. Eh za nekog je stepen više obući štikle, a za nekog je skinuti te štikle stisnuti zube i hodati u cipelama, solidnim patikama papučama opancima ili u čemu već – da bi ispoštovala svoj hak kod Allaha, propisno odjevanje.

Mislimo mi žene da i ovi momci omladina pa čak i nevjernici neznaju kako se mi propisno trebamo nositi? Mnogi oni to znaju samo neki su iskreni pa priznaju a neki to malo izbjegavaju priznati jer im je ipak slast vidjeti lijepo privlačno žensko, uf pa još ako je sestra muslimanka  Cool a neki zaista i neznaju.

Eh sa Zehrom se slažem i zaključujem da ipak više griješe osobe tj. žene djevojke i majke koje kada im se ukaže na pravi propis ona se izmotava – A ima mogućnost i u stanju je ispoštovati ga. Eh a drugo su žene djevojke i majke koje nisu u stanju i u mogućnosti možda taj propis nošnje ispoštovati, i zato molim Allaha da njima olakša ojaća iman a i svima nama vala, aamin!     

Naravno nije se sad svo propisno odjevanje svelo na štikle  Grin ima i goreg ali eto tema se započela pa da se nadovežem.

*
1
*
0

Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #138 u: Maj 16, 2012, 19:06:25 »

Krenulo te, nema šta Grin

*
0
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
zehra
Oflajn
Žensko
4037
Vidi Profil
« Odgovori #139 u: Maj 16, 2012, 19:52:26 »

Da Allah olaksa svima nama. I da djecu na pravi put okrene.

Imam nekoliko bliskih prijateljica, klanjaju redovno ali nisu se jos odlucile da ispune ovaj farz - pokrivanje. Ja svjesna situacije u njihovom okruzenju ne vazim im, jer i sama sam bila u njihovoj situaciji pa eto Allah mi olaksao, Njemu hvala.

*
1
*
0

Halalite
Sparkle
*
Oflajn
Žensko
6128
Vidi Profil
« Odgovori #140 u: Maj 16, 2012, 20:58:30 »

Navod
Mislim da nešto najčešće i uvijek što ćeš ćuti od ženska je ”ne oblačim se drugima već sebi“, uredu.
Ali ako sam žena muslimanka (i znam da ću biti pitana pred Allahom na sudnjem danu za vjerske propise koje sam znala u koje sam bila upućena i bila ih u mogučnosti ispunjavati a nisam) zašto onda ne budem korekt prema SAMOJ  SEBI pa svu tu odjeću  kojoj se lijepo osječam i sređivam 'sebi' oblačim kući a ujedno budem i pokorna čedna djevojka žena muslimanka pa vani kad pođem slijedim propise kurana i sunneta? --> time dobivam onda i duple sveape dobra djela a Bogme i jačam sebe i svoj iman, ako Bog da.    

Sva moja odjeca koju kupujem SAMOJ SEBI i u kojoj se ugodno i lijepo osjecam je odjeca koja zadovoljava serijatske propise. Pise li igdje da odjeca koju oblacim zbog SAME SEBE mora biti ruzna? I je li ja to prestajem biti cedna i pokorna ako obucem nesto sto lijepo izgleda, a ujedno je i siroko i dugo i ne ocrtava tijelo?

Navod
Što se tiče štiklica utegnosti i ženstvenosti, to je muškarcima nešto najljepše i najprivlačnije, što veli brat naročito kod sestara muslimanki, jer on zna da je ona vjernica želi sljediti Allahove propise i za svoj din se bori a ujedno skriveni biser islama, pa još kad se taj biserćić naglanjca sredi ufff kome ba nije privlačno...
A mi ženskinje naravno kao uvijek nikada se ne sređivamo ljudima momcima uzdasima – jok! nisam ja takva, mene mama rodila da sam sama sebi lijepa zato se sebi i sređujem da se u sebe i zaljubim
Gdje pise da djevojka koja nosi stikle automatski mora bit i utegnuta? Vjerovala ili ne, ali zaista ima zena i osoba koje se oblace i sredjuju zbog sebe. Ma koliko tvoj komentar bio ironican, ali mene je mama odgojila tako da sam u svakom momentu fino obucena (valjda je posljedica i rat ono, odes u grad zdrma te granata), pa cak i u kuci je trenerka kod mene samo kad sam bolesna. Dakle nema me tu ko vidjeti, sredjujem li se to zidovima?

Navod
Samo sestro znaj da kakvu sebe predstaviš i tom mladiću takvu će te i shvatiti. Ako si sexualni objekt naslađivanja takva si, ako si jaka djevojka žena majka u islamu takva si, nema druge. A znam i da svaki muškarac i svako žensko, voli osobu koja poštuje sebe.

A sta fali muzu biti sve to? Mislim ne sta fali, ali obaveza svake muslimanke je da svom muzu bude ono sto ni u snu nije smio usniti, od sexualnog objekta do bolnicarke kad ostari.

Navod
U puno situacija sam kroz moje školovanje dolazila u kontakt sa puno mladića i nastavnika, koji su mi izkazivali jaako veliko poštovanje,elhamdulillah, ne zato što sam udata i što oni nisu muslimani pa eto da se nebi osjećala diskriminirana, nego i po njihovim daljnjim postupcima vidim da je to zato što vide da poštujem sebe i svoju vjeru. Ovo nije samohvalisanje, nego primjer iz iskustva da žena muslimanka netreba da se boji popeti za 'stepen više'. Eh za nekog je stepen više obući štikle, a za nekog je skinuti te štikle stisnuti zube i hodati u cipelama, solidnim patikama papučama opancima ili u čemu već – da bi ispoštovala svoj hak kod Allaha, propisno odjevanje.

Da se i ja sad malo pohvalim kad smo vec kod hvalisanja, ja izdajem naredbe u firmi gdje je 98% muskaraca i svi me slusaju i postuju bez da traze da mi poljube cipele prije nego se bace na posao Grin

Zehra do daljnjeg ne nosim stikle Smiley
« Last Edit: Maj 16, 2012, 21:01:57 od Sparkle »
*
2
*
0

I may look calm, but in my head, I've killed you three times.
Kalemova
*
Oflajn
Žensko
1033
Vidi Profil
« Odgovori #141 u: Maj 16, 2012, 23:11:02 »

Sva moja odjeca koju kupujem SAMOJ SEBI i u kojoj se ugodno i lijepo osjecam je odjeca koja zadovoljava serijatske propise. Pise li igdje da odjeca koju oblacim zbog SAME SEBE mora biti ruzna? I je li ja to prestajem biti cedna i pokorna ako obucem nesto sto lijepo izgleda, a ujedno je i siroko i dugo i ne ocrtava tijelo?

sparkle ja nisam komentarisala tebe i tvoj stil nošnje, nit sam znala da si pokrivena nit kako se uopšte nosiš. i nisam nigdje spomenula da žena nesmije fino da se nosi. i gdje sam rekla da žena nije pokorna i čedna ako oblači šerijatski propisnu odjeću?

Gdje pise da djevojka koja nosi stikle automatski mora bit i utegnuta? Vjerovala ili ne, ali zaista ima zena i osoba koje se oblace i sredjuju zbog sebe. Ma koliko tvoj komentar bio ironican, ali mene je mama odgojila tako da sam u svakom momentu fino obucena (valjda je posljedica i rat ono, odes u grad zdrma te granata), pa cak i u kuci je trenerka kod mene samo kad sam bolesna. Dakle nema me tu ko vidjeti, sredjujem li se to zidovima?

nije fazon dal se radilo o štiklici il utegnutosti priča je o propisnom pokrivanju u kojem oboje nije dozvoljeno. vidi u mom postu samo koristila tipične izjave žena i djevojaka ponavljam "sređivam se sebi" i "moja vjera je između mene i Gospodara" itd. itd uopšte nisam spominjala tvoj odgoj ili tvoje kućno odjelo. ali uredu ako sama želiš iznjeti ok je.
hihi vjerujem da ima žena koje se sređuju same sebi, meni vjeruješ čovjek da ne kaže da sam žensko nebi ni ja znala  nehe
nemoj tako znaš kako šije kažu "zidovi imaju oči, objesi deku da te ne vide" 

A sta fali muzu biti sve to? Mislim ne sta fali, ali obaveza svake muslimanke je da svom muzu bude ono sto ni u snu nije smio usniti, od sexualnog objekta do bolnicarke kad ostari.
pa vidi ja spominjala djevojke žene i majke koje se oskudno oblače van kuće i društva u kojem se nalaze i kreću.
a svi mi znamo da udata žena muslimanka mora da bude sve to što si nabrojala mashaAllah  bra samo nij baš bila tema o odnosu žene muslimanke prema svome mužu.

U puno situacija sam kroz moje školovanje dolazila u kontakt sa puno mladića i nastavnika, koji su mi izkazivali jaako veliko poštovanje,elhamdulillah, ne zato što sam udata i što oni nisu muslimani pa eto da se nebi osjećala diskriminirana, nego i po njihovim daljnjim postupcima vidim da je to zato što vide da poštujem sebe i svoju vjeru. Ovo nije samohvalisanje, nego primjer iz iskustva da žena muslimanka netreba da se boji popeti za 'stepen više'. Eh za nekog je stepen više obući štikle, a za nekog je skinuti te štikle stisnuti zube i hodati u cipelama, solidnim patikama papučama opancima ili u čemu već – da bi ispoštovala svoj hak kod Allaha, propisno odjevanje.

Da se i ja sad malo pohvalim kad smo vec kod hvalisanja, ja izdajem naredbe u firmi gdje je 98% muskaraca i svi me slusaju i postuju bez da traze da mi poljube cipele prije nego se bace na posao Grin
uu dobro se snalaziš ja sam još mlada tek studije započela. morat ću se odazvati na anketu vidim ipak ima starijih iskusnijih.  šalim se ja  Wink

mislim da me nisi dobro shvatila ako si ipak skontala da je hvala. ali eto neka si barem iskoristila da nam kažeš kog sve insan za koru hljeba slušati mora  Grin  police ipak se ti njih pripazi znaš ima i onih transvestita   bra  Grin   
*
0
*
-3

Kalemova
*
Oflajn
Žensko
1033
Vidi Profil
« Odgovori #142 u: Maj 17, 2012, 00:51:05 »

<a href="http://www.youtube.com/v/yAWzMm3yszU" target="_blank">http://www.youtube.com/v/yAWzMm3yszU</a>
*
1
*
0

Strider
Oflajn
Muško
582
Vidi Profil
« Odgovori #143 u: Maj 17, 2012, 09:38:39 »

Navod
ali eto neka si barem iskoristila da nam kažeš kog sve insan za koru hljeba slušati mora 

Jadne Svabe...al' sta ce, moraju nekako prehraniti djecu. Grin
*
1
*
0

Ne sjaje sve stvari od zlata napravljene, niti je svaki lutalica izgubio stazu...
Sparkle
*
Oflajn
Žensko
6128
Vidi Profil
« Odgovori #144 u: Maj 17, 2012, 10:59:43 »

Navod
ali eto neka si barem iskoristila da nam kažeš kog sve insan za koru hljeba slušati mora

Ljude koji su sposobniji, pametniji, obrazovaniji i strucnije od njih

(sad ide ono: nije da se falim Grin)
*
0
*
0

zehra
Oflajn
Žensko
4037
Vidi Profil
« Odgovori #145 u: Maj 17, 2012, 11:32:51 »

Da li je nešto haram ili halal, nisam dovoljno kompetentna da donosim fetve. Možda mi se nekad omakne.

Kad ovdje iznosim primjere odijevanja iznosim ih u namjeri da ukažem kakav efekat na mene i neke druge može izazvati. Upravo zato što je musliman muslimanu ogledalo. A i muslimanka muslimanki.

Jednog ljetnog dana idem Ferhadijom ulicom i gledam prolaznice. Gledam ja i prolaznike, ali ovdje je akcenat na ženskom rodu. Ima tu pokrivenih na ovaj ili onaj način a ima ih i otkrivenih. I na um mi pade jedna ideja.

Hajde da se koncentrišem na one nepokrivene. Ima li neka da je obučena pristojno. I vjerovatno predpostavljate da sam jedva naišla ne neku takvu. Ali jesam. Kasnije sam saznala da je ona supruga jednog hafiza. Nejse.
*
0
*
0

Halalite
arsenal_2
Oflajn
Muško
1099
Vidi Profil
« Odgovori #146 u: Maj 17, 2012, 20:07:49 »

Navod
Da se i ja sad malo pohvalim kad smo vec kod hvalisanja, ja izdajem naredbe u firmi gdje je 98% muskaraca i svi me slusaju i postuju bez da traze da mi poljube cipele prije nego se bace na posao

Jesil to ti zapovjednik na rimskoj galiji?
*
0
*
0
Sparkle
*
Oflajn
Žensko
6128
Vidi Profil
« Odgovori #147 u: Maj 17, 2012, 20:42:54 »

Navod
Da se i ja sad malo pohvalim kad smo vec kod hvalisanja, ja izdajem naredbe u firmi gdje je 98% muskaraca i svi me slusaju i postuju bez da traze da mi poljube cipele prije nego se bace na posao

Jesil to ti zapovjednik na rimskoj galiji?

Nije rimska i malo je modernija  Cool

*
0
*
0

Kalemova
*
Oflajn
Žensko
1033
Vidi Profil
« Odgovori #148 u: Maj 17, 2012, 21:56:13 »

RAZGOLIĆAVANJE...

Razgolićavanje je ispoljavanje onog što je obaveza pokriti. Osnova ove riječi (Et-teberrudž) izvedena je iz glagola koji označava izlazak iz dvorca, a upotrebljava se za ženu koja je skinula svoju odjeću i ispoljila svoju ljepotu i zavodljivost.

Kur'an o razgoličavanju:

Razgoličavanje se u Kur'anu spominje na dva mjesta. U rječima Uzvišenog: "A starim ženama koje više ne žude za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali ne pokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu kreposne". (En-Nur, 60)

Spominje se i u rječima Uzvišenog: "I ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte". (El-Ahzab, 33)
*
1
*
0

zehra
Oflajn
Žensko
4037
Vidi Profil
« Odgovori #149 u: Maj 18, 2012, 17:17:14 »

Kalemova hvala ti na ovim riječima.

Ja sam se pitala i sad se pitam je li komunistička Jugoslavija zabranila zar i valu ili sve vrste pokrivanja muslimanke?

Koliko se samo halabuke diže oko šala na glavi muslimanke? Da ne govorim o nikabu.

Neke su novinarke kod nas i u svijetu oblačile nikab da ispitaju kako će sredina u kojoj se budu kretali reagovati.  Ne znam jesu li izdržale dan ili dva.

Nejse. Nastavak slijedi.
*
0
*
0

Halalite
Stranica: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54819877
Copyright © IslamBosna.ba