ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Re: rrrrr :) od Lemana +2

Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578644
Tema: 64108
Članova: 24009
Najnoviji član: VodoReofMek

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Islamsko odijevanje
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] 2 3 ... 15 Idi dolje Printaj
Tema: Islamsko odijevanje  (Čitanja 9809 puta)
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« u: Januar 07, 2012, 18:31:02 »

Sta mislite o ovoj odjeci za sport i plivanje za pokrivenu muslimanku?

http://youtu.be/3Phg9uruAWk

Ovaj youtube je samo povod za temu.

Kako treba da se odijeva musliman a kako muslimanka? Za muslimanku nam je poznato da joj je farz biti pokrivena, a sta je sa muskarcima? Ima li kakvih propisa u vezi  njihovog odjevanja?

Na kakve probleme nailaze pokrivene muslimanke u svojoj sredini?

Kako vasa sredina reaguje na pojavu pokrivene muslimanke?

Na ova i slicna pitanja koja se odnose na islamsko odijevanje mozete odgovarati na ovoj temi.

« Last Edit: Januar 07, 2012, 18:38:02 od zehra »
*
0
*
0

Halalite
pustinjski_lav
Oflajn
31
Vidi Profil
« Odgovori #1 u: Januar 07, 2012, 19:05:19 »

Ne znam zasto mnoge mulimanke misle da je osnova pokrivanja marama preko glave,danas imamo zena koje imaju maramo na glavi a vrat viri,traperice su obucene,majica ocrtava djelove tjela.Mislim da je marama najmanje bitna,pa samim tim gledajuci ovu u bazenu nebi rekao da je to serijatski ispravno,ocigledno ocrtava tjelo donekle.
Sdruge strane muskrci misle da za njih ne postji hidzab,a zaboravljaju da onda kada obuku sorc iznad koljena da su jednaki zeni koja hoda bez marame na glavi.Hodze nase bi malo trebalo vise upucivati na ove stvari,a manje se truditi oko para
*
0
*
-2
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Januar 07, 2012, 19:32:45 »

Sto se tice ove sportske odjece meni se ucinila relativno pristojnom, narocito za mladje vitke djevojke.  Njih je tesko ubijediti da se ne mogu baviti sportom i plivanjem a njihove prijateljice idu na more, u bazene. Ne mislim da se ocrtava tijelo jer se u vodi malo napuse. Pitanje je gdje se muslimanka u takvoj odjeci smije kupati.

Ja sam jednom s grupom prijateljica isla na neko skrovito mjesto na moru na kupanje. Ne bih to nikom preporucila bez upotrebe ovakve odjece. Jer, koliko god ima usamljenih plazica, ne znaci da neko nece iznenada izbiti. Ili ce neki camac s mora proci ili kao sto se desilo jednoj mojoj prijateljici naletice na nudiste, gluho bilo.

Medjutim, smatram da neko rjesenje treba naci, jer zasto muslimankama, narocito mladjim djevojkama uskratiti uzitak plivanja? Za to su pogodni bazeni gdje se zakupi termin, ali malo ih je.
« Last Edit: Januar 07, 2012, 19:43:49 od zehra »
*
2
*
0

Halalite
pustinjski_lav
Oflajn
31
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Januar 07, 2012, 21:57:56 »

Sto se tice ove sportske odjece meni se ucinila relativno pristojnom, narocito za mladje vitke djevojke.  Njih je tesko ubijediti da se ne mogu baviti sportom i plivanjem a njihove prijateljice idu na more, u bazene. Ne mislim da se ocrtava tijelo jer se u vodi malo napuse. Pitanje je gdje se muslimanka u takvoj odjeci smije kupati.

Ja sam jednom s grupom prijateljica isla na neko skrovito mjesto na moru na kupanje. Ne bih to nikom preporucila bez upotrebe ovakve odjece. Jer, koliko god ima usamljenih plazica, ne znaci da neko nece iznenada izbiti. Ili ce neki camac s mora proci ili kao sto se desilo jednoj mojoj prijateljici naletice na nudiste, gluho bilo.

Medjutim, smatram da neko rjesenje treba naci, jer zasto muslimankama, narocito mladjim djevojkama uskratiti uzitak plivanja? Za to su pogodni bazeni gdje se zakupi termin, ali malo ih je.
pa nije samo njima uskraceno,i muskarcima je,jer malo je kupalista gdje nema golisavih ljudi i zena.Posto je ovo sekularna bosna pa na kupalista dolaze polugole zene i muskarci,nazalost rijesenja nema ni za jedne ni za druge,osim da po dogovoru iznajme termin na nekom bazenu ili tome slicno,muskarci to lakse mogu,tako sam ja u hotelu tuzla,samo muskarci bili,za pokrivene zene je problem.Kako stvari stoje,valja sjediti u kadi i sutiti Cheesy
*
0
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Januar 08, 2012, 14:36:25 »

Jedna moja poznanica je teskom mukom ubijedila svoju kcer tinejdzerku da ne moze sa prijateljicama na bazen. Mislim da mi, muslimani koji zivimo okruzeni drugim i drugacijim stilovima zivota moramo biti mudriji, narocito kod odgoja djece.

Znam da u mnogim zemljama s muslimanskom vecinom ima bazena samo za zene. Cula sam da u Emiratima imaju plaze gdje se zene kupaju jedan dan u sedmici a muskarci drugi. U Saudiji i Iranu imaju bazeni samo za zene.

A sto kazes za muskarce, u pravu si, nije ni njima mjesto medju golisavim svijetom na plazi.

Naravno, ovdje se radi i o finansijskom problemu.
*
0
*
0

Halalite
umihana
Oflajn
Žensko
814
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Januar 08, 2012, 14:50:00 »

U Sarajevu postoji uvijek mogucnost za kupanje sa sestrama u nekim zakupljenim terminima na bazenu...
Meni je problem to sto malog ne mogu povesti sa sobom, drugim sestrama bi smetalo, ja ne mogu ici s njim, u uobicajenim terminima, a jos je mali pa ga ne mogu pustiti samog...
A plivanje bi mu bilo dodatno korisno, pa i potrebno, iz nekih zdravstvenih razloga...

Meni, licno, ne znaci nista. Vec sam se pomirila da svaku zimu slusam - blago se tebi, ti si pokrivena, kao nije mi hladno... Svako ljeto - kako izdrzis, tako je vruce..., i sl  Grin
*
0
*
0

˝... samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost˝.
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #6 u: Januar 08, 2012, 17:55:38 »

Mozes ici kod Bibe na Bistrik. Povedes koga hoces. 10 km po osobi za sat vremena, predpostavljam da se za djecu ne placa. To je zgodno, isla sam sa muzem.

Mislim da bi sevap bilo nekom biznismenu (ako je njima stalo do sevapa) napraviti zatvoreni bazen sa zakupljivanjem termina.
*
0
*
0

Halalite
ex_no.1
Oflajn
Muško
1256
Vidi Profil
« Odgovori #7 u: Januar 08, 2012, 18:33:50 »

Eh, Zehra, kad bi to moglo hodati kod nas zbog lijenosti sestara, koje su zaista lijene.
Treba li primjera?
*
0
*
0

Čudni su putevi Božiji...
selma
Oflajn
234
Vidi Profil
« Odgovori #8 u: Januar 08, 2012, 19:37:56 »

Eh, Zehra, kad bi to moglo hodati kod nas zbog lijenosti sestara, koje su zaista lijene.
Treba li primjera?

Treba.
*
0
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #9 u: Januar 08, 2012, 19:55:21 »

Treba li primjera?

Pa nek ih vrijedni muzevi povedu. I djecu eto porodicnog veselja.

*
2
*
0

Halalite
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #10 u: Januar 10, 2012, 11:32:52 »

ex_no 1

Ne dade ti nama primjer lijenosti sestara?
*
0
*
0

Halalite
Filadelfija
Oflajn
62
Vidi Profil
« Odgovori #11 u: Januar 10, 2012, 11:44:41 »

bice da su ih zasjenili primjeri ljenosti brace Grin
*
3
*
0
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #12 u: Januar 10, 2012, 13:12:16 »

Ima li ko kakvih lijepih slika, ideja kako treba da budemo obuceni. I musliman i muslimanka?

Pa da malo prokomentarisemo.

*
0
*
0

Halalite
zehra
Oflajn
Žensko
4013
Vidi Profil
« Odgovori #13 u: Januar 18, 2012, 09:34:37 »

bice da su ih zasjenili primjeri ljenosti brace Grin

Izgleda da si u pravu. Oni su najvrijedniji na temi o nasim Zmajevima.

Ima li neko od ovih sto lahko postavljaju slike da nam postavi kakvu lijepu sliku primjer islamskog odijevanja.

*
0
*
0

Halalite
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #14 u: Januar 18, 2012, 10:54:11 »

Ima li ko kakvih lijepih slika, ideja kako treba da budemo obuceni. I musliman i muslimanka?

Pa da malo prokomentarisemo.

Nema tu neke filozofije, zna se šta treba da bude pokriveno i kod žena i kod muškaraca, da ta odjeća ne smije da bude providna ni uska uz tijelo, da muškarci ne smiju nositi svilu, osim ako nemaju valjan razlog za to. Kraj.
*
0
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
Stranica: [1] 2 3 ... 15 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 54117884
Copyright © IslamBosna.ba