ForumIslamBosnaPomocTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Selam alejkum, Gost. Molim loginuj se ili se registruj.
Da nisi zaboravio na e-mail za aktiviranje akaunta?
September 09, 2010, 14:39:22

Login with username, password and session length

Zadnji tekstovi:

Zadnji postovi:

Statistika
281651 Poruka na 16153 Tema od 9451 Clanovi
Zadnji Clan: skijasskakac
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN
+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam
| | |-+  Golem znak pitanja
0 Clanovi i 1 Gost citaju ovu temu. « predhodno sljedece »
Stranica: [1] | Idi Dole Printaj
Tema: Golem znak pitanja  (Citanja 493 puta)
zekerijah
Karijera na vidiku
Onlajn

Poruka: 144

Vidi Profil
« u: July 31, 2010, 19:21:23 »

Na početku tefirs sure El Maide, ib Kesir navodi sljedeće:
Navod
Prenosi El-Hakim od Džubejra ibn Nufejra, da je rekao: „Obavio sam hadž, pa sam otišao kod h. Aiše. Upitala me je: 'Džubejre, učiš li suru El-Maidu?' Odgovorio sam: 'Da.' Ona nastavi: 'To je posljednja objavljena sura , pa što u njoj nađete da je dozvoljeno to uzmite kao dozvoljeno, a što u njoj nađete da je zabranjeno to ostavite kao zabranjeno' i dodaje: „Vjerodostojan hadis prema uvjetima Buharije i Muslima, mada ga oni ne navode.
Šta mu ga dođe ovo:
Navod
Vjerodostojan hadis prema uvjetima Buharije i Muslima, mada ga oni ne navode.
Je li ovo možda još nekom zapelo za oko? Zna li neko objasniti zašto Buharija i Muslim ne navode ovaj hadis?
AbdulFaatir
Ja Nisam
Administrator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 18608

Vidi Profil
« Odgovori #1 u: July 31, 2010, 19:53:30 »

Do Buharije i Muslima nije dopro taj hadis sa senedom kojeg navodi Ibn Kesir

jednostavno da jednostavnije ne može biti

Turčin, and proud of it!
zekerijah
Karijera na vidiku
Onlajn

Vidi Profil
« Odgovori #2 u: July 31, 2010, 20:10:10 »

Buharija i Muslim nisu članovi IB foruma, tako da se bojim da ćeš ostati uskraćen za odgovor, a nije ni Ibn Kesir. I šta ima tu da ti zapada za oko molim te, to ti imaš neku sumnju u Ibn Kesirov tefsir?
Ohani malo Koljenoviću!

Je li to tvoje mišljenje ili znaš nešto o tome?
AbdulFaatir
Ja Nisam
Administrator
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 18608

Vidi Profil
« Odgovori #3 u: July 31, 2010, 20:33:36 »

Je li to tvoje mišljenje ili znaš nešto o tome?

to je čisto logičko promišljanje:

Buharija i Muslim imaju svoje kriterije seneda za prihvaćanje hadisa

Ako nisu zabilježili hadise čiji sened je ispravan prema njihovim mjerilima, to znači da ti hadisi do njih nisu ni doprli. ili su doprle neke druge verzije sa drugačijim senedom. nikakva mudrost...

ili primjer: ide čovjek i bere kupine, ali samo ako su potpuno crne i zrele. poslije njega ti naiđeš i vidiš da je poneka kupina ostala nepobrana- ako je čovjek savjestan i pouzdan, jedino objašnjenje jeste da nije vidio tu kupinu

Turčin, and proud of it!
crnileptir
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 10618

Vidi Profil
« Odgovori #4 u: July 31, 2010, 20:59:51 »

Na početku tefirs sure El Maide, ib Kesir navodi sljedeće:
Navod
Prenosi El-Hakim od Džubejra ibn Nufejra, da je rekao: „Obavio sam hadž, pa sam otišao kod h. Aiše. Upitala me je: 'Džubejre, učiš li suru El-Maidu?' Odgovorio sam: 'Da.' Ona nastavi: 'To je posljednja objavljena sura , pa što u njoj nađete da je dozvoljeno to uzmite kao dozvoljeno, a što u njoj nađete da je zabranjeno to ostavite kao zabranjeno' i dodaje: „Vjerodostojan hadis prema uvjetima Buharije i Muslima, mada ga oni ne navode.
Šta mu ga dođe ovo:
Navod
Vjerodostojan hadis prema uvjetima Buharije i Muslima, mada ga oni ne navode.
Je li ovo možda još nekom zapelo za oko? Zna li neko objasniti zašto Buharija i Muslim ne navode ovaj hadis?

Pa nisu šejhovi Buharija i Muslim prenijeli svaki hadis od Poslanika s.a.w.s- ima još hiljade hadisa koje oni ne prenose, ...a ogroman broj od njih ćeš naći da ispunjavaju njihova mjerila, a da ih oni ne prenose

"Smrt je jedna...pa neka bude na Allahovom putu." Šejh Abdullah Azam
zekerijah
Karijera na vidiku
Onlajn

Vidi Profil
« Odgovori #5 u: July 31, 2010, 21:04:04 »

Može biti. Nekako mi je sklop rečenice ličio na to da su oni znali za taj hadis, ali ga (iz nekog razloga) nisu uvrstili.
Fala!
crnileptir
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 10618

Vidi Profil
« Odgovori #6 u: July 31, 2010, 21:08:08 »

Može biti. Nekako mi je sklop rečenice ličio na to da su oni znali za taj hadis, ali ga (iz nekog razloga) nisu uvrstili.
Fala!

Znači ovo je vrlo česta i poznata situacija u hadiskoj nauci- da je neki hadis po mjerilima Buharije i Muslima, što se tiče ispitivanja prenosilaca i svih ostalih strogih mjerila ove dvojice šejhova, a da ih oni nisu prenijeli zbog toga što nisu u svome životu čuli za njih jer je jednostavno fizički bilo nemoguće stići na sve strane, pogotovo kad se zna da su nekad putovali mjesecima zbog jsamo ednog hadisa...tako da te ne buni

"Smrt je jedna...pa neka bude na Allahovom putu." Šejh Abdullah Azam
zekerijah
Karijera na vidiku
Onlajn

Vidi Profil
« Odgovori #7 u: August 01, 2010, 14:52:20 »

Mada nedoumica ostaje, došlo mi je u glavu da danas maha uzima nekakav trend kojemu je za cilj dokinuti upotrebu i vladanje po hadisima. Stoga sam obrisao svoj post bojeći se da bi mogao biti povod nekome da se otisne tamo gdje ne treba.
« Last Edit: August 02, 2010, 23:46:47 od zekerijah » Logged
DesnoOko
Oslobadjam se pomalo
**
Oflajn

Poruka: 59

Vidi Profil
« Odgovori #8 u: August 01, 2010, 23:35:50 »

Fakat u svezi sa ovim je da Sa'd ibn Ma'az u to vrijeme (u vrijeme objave spomenutog ajeta) nije bio među živima.

TU nesto debelo ne stima jer bi i Buharija i Muslim trebali znati da je taj covjek mrtav. Oni su obicno znali citavu biografiju o svim u lancu prenosilaca tako da je tu mogucnost greske minimalna. Smio bih se usuditi pa reci da je mogucnost ovakve greske nula. Ili je u pitanju neki drugi Sa'd ili trebas provjeriti da li se taj hadis uopste nalazi u Buharijinoj zbirci. Ko zna ko je prevodio na engleski, ko je to objavljivao na internetu i je li ubacivao sta od sebe.

Buharija nije sigurno pogrijesio na ovaj nacin.

Pitaj nekog ko zna arapski jezik i ko ima Buharijinu zbirku na arapskom. TO ti je sigurnije nego ovo sa engleskim.
Stranica: [1] | Idi Gore Printaj 
« predhodno sljedece »
Skoci na:  

Posjetilaca: 15306751
Copyright © IslamBosna.ba