ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:

Statistika
Poruka: 578325
Tema: 64101
Članova: 23332
Najnoviji član: queuerrix

Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Islam (Moderator: Ummu_abdullah)
| | |-+  Žena kao radnica ili kao doma?ica, I dio
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] 2 Idi dolje Printaj
Tema: Žena kao radnica ili kao doma?ica, I dio  (Čitanja 1427 puta)
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« u: Maj 05, 2012, 09:57:21 »

Jedna ameri?ka profesorica je, za potrebe žena, dvije godine istraživala život. Ku?a ili posao? Radnica ili doma?ica? Na kraju njenog istraživanja utvr?eno je da je porodi?ni život – život koji ?e usre?iti ženu.Doma?ica je mnogo sretnija od zaposlene žene.

Citaj dalje
« Last Edit: Maj 05, 2012, 12:20:17 od hadid28 »
*
2
*
0

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12549
Vidi Profil
« Odgovori #1 u: Maj 05, 2012, 11:00:30 »

link
*
0
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
Bik__Ferdinand
*
Oflajn
721
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Maj 05, 2012, 21:53:40 »

dzaba sve to...i ta istrazivanja...sto im spomenes da budu domacice...dize im se kosa...
*
0
*
0
aisha
Oflajn
591
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Maj 05, 2012, 22:02:22 »

Hvala Allahu swt na Kur'anu i Islamu, nasem dragom poslaniku Muhamedu a.s., pa zenu ne obaveza da bude domacica, da moze ako hoce raditi, ako ne ostati kod kuce, da nije duzna raditi po kuci, vec sve u dogovoru sa muzem.

Biti SAMO ISKLJUCIVO domacica je zanimljivo kao gledati kako trava raste ili kopati njivu.  Ima neke ljepote u svemu tome, ali tome posvetiti citav , ko voli bujrum... Nema bolje pare od one utrosene na ciscenje kuce, i vece ljepote od provodjenja slobodnog vremena odmorna sa muzem i djecom, odlazak na planinu, u dzamiju, u setnju, na putovanje... Hvala Allahu swt na tome..

Kao zena sto je nekada radila sve (i posao i kucu) suosjecam, to je nemoguce.  Ali nije sve crno i bijelo, imaju i srednja rijesenja, samo treba malo planirati.
*
4
*
0

Bog nek' te sačuva, za pokoljenja nova, zemljo mojih snova, mojih pradjedova.
ummuSumejja
*
Oflajn
Žensko
12549
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Maj 06, 2012, 01:10:00 »

Hvala Allahu swt na Kur'anu i Islamu, nasem dragom poslaniku Muhamedu a.s., pa zenu ne obaveza da bude domacica, da moze ako hoce raditi, ako ne ostati kod kuce, da nije duzna raditi po kuci, vec sve u dogovoru sa muzem.

Biti SAMO ISKLJUCIVO domacica je zanimljivo kao gledati kako trava raste ili kopati njivu.  Ima neke ljepote u svemu tome, ali tome posvetiti citav , ko voli bujrum... Nema bolje pare od one utrosene na ciscenje kuce, i vece ljepote od provodjenja slobodnog vremena odmorna sa muzem i djecom, odlazak na planinu, u dzamiju, u setnju, na putovanje... Hvala Allahu swt na tome..

Kao zena sto je nekada radila sve (i posao i kucu) suosjecam, to je nemoguce.  Ali nije sve crno i bijelo, imaju i srednja rijesenja, samo treba malo planirati.

potpis i 10000 aferima!
*
1
*
0

'' Za svakog faraona postoji Musa. ''
Sparkle
*
Oflajn
Žensko
6119
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Maj 06, 2012, 13:26:00 »

Navod
Naporan dan...,večera uz svađu...,noć uz košmar...,djeca oborenih pogleda izložena svim ovim brigama... – ostaje im samo da ledaju svađu svojih roditelja. Za stolom, jadno dijete prepušteno svojim problemima potrošilo je strpljenje. Ono će gađati majku viljuškom i nožem i tako se osvetiti.

Jes, svi kojima su matere radile ispadose divljaci i isfrustrirana djeca... koja glupost.
*
1
*
0

I may look calm, but in my head, I've killed you three times.
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8685
Vidi Profil WWW
« Odgovori #6 u: Maj 06, 2012, 13:31:42 »

srednja rješenja su zakon Tongue
Al najgore kad danas vidiš braće, zap**ene ma uvrti sebi u glavu i nema tu niko ništa drugi da kaže/pomisli/zucne. Razumijevanje prema ženi i njenim potrebama 0 bodova. A islamska pravila se tumače upravilo onako kako im odgovara.
Btw. Aisa, lijepo je to što ti ne moraš raditi kuću i to, ali većina žena danas nema taj luksuz da može sebi priuštiti nekoga ko joj redovno čisti kuću. Dakle opet se vraćamo na polaznu tačku, ako čovjek nema razumijevanja prema ženi i ne pokušava je shvatit, ode sve u hendek..
*
0
*
0

Zivot ima bolji okus kad su ti stopala umorna od puta...
(nalij mi kahvu i ja ću odmah bit raspoložena)
Edo Alpasini
*
Oflajn
Muško
15411
Vidi Profil
« Odgovori #7 u: Maj 06, 2012, 13:34:08 »

srednja rješenja su zakon Tongue
Al najgore kad danas vidiš braće, zap**ene ma uvrti sebi u glavu i nema tu niko ništa drugi da kaže/pomisli/zucne. Razumijevanje prema ženi i njenim potrebama 0 bodova. A islamska pravila se tumače upravilo onako kako im odgovara.
Btw. Aisa, lijepo je to što ti ne moraš raditi kuću i to, ali većina žena danas nema taj luksuz da može sebi priuštiti nekoga ko joj redovno čisti kuću. Dakle opet se vraćamo na polaznu tačku, ako čovjek nema razumijevanja prema ženi i ne pokušava je shvatit, ode sve u hendek..

E nek vi nas razumijete, pa makar.
*
0
*
-2

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8685
Vidi Profil WWW
« Odgovori #8 u: Maj 06, 2012, 13:36:14 »

vidi ga što se odma pronađe

Grin
*
0
*
0

Abdullah86
Oflajn
Muško
5033
Vidi Profil
« Odgovori #9 u: Maj 06, 2012, 13:52:13 »

*
1
*
0

Trust no one. Esspecialy yourself.
ex_no.1
Oflajn
Muško
1256
Vidi Profil
« Odgovori #10 u: Maj 06, 2012, 15:01:16 »

Ma naše sestre su našle srednje rješenje, nit rade po kući nit rade van kuće, hhh.
*
0
*
-2

Čudni su putevi Božiji...
djoki
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #11 u: Maj 07, 2012, 17:21:21 »

Селам.Мислим да жена не треба да се петља у мушке послове.Жена је само посуда која треба да носи децу и то је то.На много места у Кур'ану пише да жена вреди као пола мушкарца.Тако их треба и третирати.
Кур'ан (4:11) "а кад се богатсво дели,женско дете ће добити пола оног што добије мушко"
Кур'ан (2:282)"Зови за сведока 2 мушкарца,а ако не нађеш 2 мушкарца онда једнога мушкарца и две жене"
*
0
*
-6
djulbe-secer
*
Oflajn
Žensko
8685
Vidi Profil WWW
« Odgovori #12 u: Maj 07, 2012, 17:31:52 »

djoki, to ako je tvoje mišljenje da žena vrijedi pola muškarca, te da je samoposuda, zadrži za sebe jer to sa islamom veze nema. Što se nasljeđa tiče, normalno je da se žena uda i muškarac troši svoj imetak - dakle logičnije da muškarac naslijedi više. A što se tiče svjedočenja, žena lahko zaboravi i zato se kaže dvije žene, da je druga može podsjetit.
Komentar Globalnog Moderatora:  Smatraj ovo istovremeno opomenom jer se vrijeđanje na ovom forumu ne toleriše.
*
0
*
0

djoki
Oflajn
5
Vidi Profil
« Odgovori #13 u: Maj 07, 2012, 17:58:47 »

Ниje mи билa нameрa дa иkoгa врeђam или пoнижaвam.

http://islam-iman.com/zasto-zeni-nije-dozvoljeno-da-se-istovremeno-uda-za-trojicu-ili-cetvericu-muskaraca-dok-je-muskarcu-dozvoljeno-da-ima-tri-ili-cetiri-supruge/

Eвo jeдaн пoучaн tekсt.Жeнa jeсte сamo пoсудa koja tрeбa дa рaђa дeцу to je врлo jaснo прeцизирaнo у Kур\'aну.
Ako жeнa лako зaбoрaви нeшto зaшto би je ja зaпoслиo дa рaди нekи oзбиљaн пoсao нпр. Инжeњeр.Kako знam дa нeћe зaбoрaвиtи нeшto изрaчунatи или рeшиtи нekи прoблem
*
0
*
-6
zehra
Oflajn
Žensko
3986
Vidi Profil
« Odgovori #14 u: Maj 07, 2012, 18:31:23 »

Mislim da je ovo vrlo ozbiljna tema i trebalo bi o njoj ozbiljno razmisliti.

Svaka od nas će sama odlučiti da li će raditi i van kuće ili će biti samo domaćica. Nažalost, mnoge uopće nemaju izbora, bilo da ne mogu naći posao, pa iako bi željele raditi, ne rade ili ne mogu ostati kod kuće iaoko bi rado ostale, jer muževljeva plaća nije dovoljno za izdržavanje porodice.
*
0
*
0

Halalite
Stranica: [1] 2 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 53969077
Copyright © IslamBosna.ba