ForumIslamBosnaPomocTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Selam alejkum, Gost. Molim loginuj se ili se registruj.
Da nisi zaboravio na e-mail za aktiviranje akaunta?
July 31, 2010, 20:08:39

Login with username, password and session length

Zadnji tekstovi:

Zadnji postovi:

Statistika
271969 Poruka na 15819 Tema od 9045 Clanovi
Zadnji Clan: haroldsimmons88
+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Dijalog s nemuslimanima (Moderatori: dragana78sombor, *Ummu_Marjam*, Zahf`)
| | |-+  ...prosvijetlite me! Nije mi jasno...
0 Clanovi i 1 Gost citaju ovu temu. « predhodno sljedece »
Stranica: 1 ... 11 12 [13] | Idi Dole Printaj
Tema: ...prosvijetlite me! Nije mi jasno...  (Citanja 11633 puta)
dangubicar
ja nijesam iz sarajva
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 2778

Vidi Profil
« Odgovori #180 u: March 10, 2010, 13:57:06 »

Navod
Ne nije trojstvo, nego Sveta Trojica. Tesko je razgovarati sa nekim ko nece da shvati nesto iz druge vjere, niko nije trazio da ti priznas nesto.
ovo ovisi samo o jeziku koji se ustalio kod ljudi.
npr. katolici govore Trojstvo ili Presveto Trojstvo, a ne Trojica.
nekad ovo "Trojica'' kazu kao da je zenskog roda, a ne mnozina od muskih imenica Grin
a kolko sam ja skonto Trojica kazu da bi se bas razlikovali od katolika

Riječ Vlah je nastala od starogermanske riječi Walch-Rimljanin kako su Germani zvali stanovnike tog područja, što se vidi i po današnjem nazivu zemlje, Rumunija (Romania) i naroda koji u njoj živi, a pokrajina koja je jezgra rumunske države se zove Vlaška, ili na engleskom i njemačkom Wallachia
Bosnia
NO DSN
Rasturam u raspravama
*
Oflajn

Poruka: 338

Vidi Profil
« Odgovori #181 u: March 10, 2010, 16:11:50 »

Od Adama do Isuasa ni jedna jedini prorok nije govorio o Trojstvu!
Ni sâm Isus, naravno!
Bog je opomenuo ljude preko Muhammeda a.s. da je Bog Jedan,. a ne trojica i ne trojstven.

Onda. lazarski i leone262 sigurno znaju od kada datira i ko je prvi izgovorio?

Ako ne.....

Nauka o trojstvu poripma tek u 4.vijeku oblik kakav ima danas.
Katolicka enciklopedija priznaje: trojstvo je bilo sasvim strano apostolskim ocima.
Americka encikopledija: trojstvo je skretanje od krscanske nauke.
Prem novom univerzalnom rijecniku, trojstvo je preuredjenje starijih trojstava (Platon) i moze se naci us vim dredvnim paganskim religijama.

Onda, Sveti Duh nije osoba, nego Bozja djelujuca sila, nesto kao dusa covjekova.

Glete:
Matej 26:30
"Ode malo dalje Isus, pade nicice te se pomoli (kao pravi musliman!) "Oce moj! Aklo je moguce, neka me mimoidje ovaj kalez"

Valjda je dalje suvisno? Nije li?
Edo Alpasini
Ters
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 9245

Samo nek se talasa, jer se valovati ne može

Vidi Profil
« Odgovori #182 u: March 10, 2010, 16:38:34 »

Navod
daj nemoj zezati laugh

Kako se to treba izucavati pravoslavlje? Smiley

Pa imas more islamski knjiga na nasem jeziku,tj.bosanskom  bez arabizama.I uostalom ne bi to trebalo da ti predstavlja prepreku ako nesto zaista zeslis da saznas. bra
Po meni je Pravoslavlje jedina ispravna vjera . A o Islamu znam dovoljno, ne treba ulaziti u detalje kada ga vec ne smatram svojom vjerom. bra

E sad jedno pitanje, ustvari dva. Prvo, kako si siguran da je baš pravoslavlje ispravno, a ne katoličanstvo recimo, ili da je Srpska pravoslavna crkva ta ispravna, a ne recimo Grčka, ili recimo one istočnjačke?

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
leon262
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 2665

Vidi Profil
« Odgovori #183 u: March 10, 2010, 17:52:41 »

Navod
Od Adama do Isuasa ni jedna jedini prorok nije govorio o Trojstvu!
Ni sâm Isus, naravno!
to je istina da Isus nije naučavao Trojstvo.

Navod
Onda. lazarski i leone262 sigurno znaju od kada datira i ko je prvi izgovorio?

Ako ne.....

Tertulijan, prvi  upotrebljava pojam "trinitas", 2/3 st.
Navod
Nauka o trojstvu poripma tek u 4.vijeku oblik kakav ima danas.
da, poprima konačni oblik, ali to ne znači da se ranije nije znalo za Trojstvo.

Navod
Katolicka enciklopedija priznaje: trojstvo je bilo sasvim strano apostolskim ocima.
navedi mi citat.
Ne vjerujem da to kaže.

Navod
Americka encikopledija: trojstvo je skretanje od krscanske nauke.
Prem novom univerzalnom rijecniku, trojstvo je preuredjenje starijih trojstava (Platon) i moze se naci us vim dredvnim paganskim religijama.
ne može se tek tako koristiti opće enciklopedije, po toj logici tamo piše i za islam, da je Muhammed htio ujediniti arape i da je preuzeo kršćanske i Židovske elemente, pa nečeš to citirati jel tako.
Opće enciklopedije nisu uvijek točan izvor informacija.
Navod
Matej 26:30
"Ode malo dalje Isus, pade nicice te se pomoli (kao pravi musliman!) "Oce moj! Aklo je moguce, neka me mimoidje ovaj kalez"

Valjda je dalje suvisno? Nije li?
"ode hinduist, pade ničice pred svoga Šivu, da mu se pomoli..."
-ko pravi musliman....

Kakve to veze ima, u skoro svakoj religiji češ nači padanje ničice, klanjanje, doticanje poda.
« Last Edit: March 10, 2010, 18:49:01 od leon262 » Logged
Edo Alpasini
Ters
Administracija
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 9245

Samo nek se talasa, jer se valovati ne može

Vidi Profil
« Odgovori #184 u: March 10, 2010, 20:22:51 »

Hinduist padne pred Šivu koji je prezentiran kao kip, a ima još desetine drugih "bogova" sa kojima je njegov Šiva u srodstvu. Ono, žena, djeca, braća itd. itd. Nešto ko Zeus i i Hera. Ili Blake Carrington i Alexis u Dinastiji  Grin

Gdje god se okrenem i kud god da odem, vidim sve me podsjeća na Tebe, pa ko bi me spasio ako bih okrenuo leđa Tvojoj riječi kad je utočište samo kod Tebe, jedini Gospodaru, kada cijeli Univerzum postoji samo zahvaljujući Tvojoj volji, kako, kada si mi pomogao svaki put kada mi je pomoć bila potrebna
muslima
Karijera na vidiku
Oflajn

Poruka: 149

Vidi Profil WWW
« Odgovori #185 u: March 10, 2010, 21:27:48 »

Navod
Blake Carrington i Alexis u Dinastiji   Grin
pravo dobro

Different isn`t always better,but better is always different.
valentino
Omladina
Imal ko jaci?
*
Oflajn

Poruka: 692

Vidi Profil
« Odgovori #186 u: March 11, 2010, 01:18:59 »

Hinduist padne pred Šivu koji je prezentiran kao kip, a ima još desetine drugih "bogova" sa kojima je njegov Šiva u srodstvu. Ono, žena, djeca, braća itd. itd. Nešto ko Zeus i i Hera. Ili Blake Carrington i Alexis u Dinastiji  Grin

U svakom slucaju mozemo zakljuciti da je padanje nicice(Sedzda)
najvisi oblik iskazivanja postovanja i poniznosti.

Cak i pas pred svojim gazdom kada se onako umiljato privije na zemlju,
ocekuje neku milost i paznju sto uglavno zbog takvog ponasanja i dobije od
svoga gospodara.

To je najnormalniji zakon medju zivima.
I ljudi imaju svoga Zivog Gospodara koji nije sliican svojim stvorenjima.

Zamislite sada one koji se umeljavaju, puze, i padaju nicice, ispred raznih kamenih"bogova"
slika itd,u nadi da ce im ovi uzvratiti milocu i ispuniti neke zelje.

Oni zaista tim cinom, iskazuju najvecu pokornost i postovanje, samo na pogresnu adresu.
Cak i obican cuko je mudriji od njih, jer zna gde, kome treba,i kako treba da se obrati
za milost,ljubav,paznju,idaru itd.

Jeli video neko mozda psa, da se moli banderi da ga pomiluje i nahrani???
Ja kolko znam psi rade neke druge stvari uz banderu ili pored kipova. hehe

Gospodar ljudi ne moze biti- ne samo kip,slika ili bandera---nego bilo sta zivo na ovoj planeti
Covek je njima gazda, sva bica na zemlji su upokorena da coveku sluze.

Gospodar coveka je Onaj koji je odredio da bude tako kako treba da bude.
Samo Gospodaru svega sto je stvoreno, covek je duzan da cini Sedzdu--da pada nicice.

Ako neki covek ne oseca zbog cega je to dobro--neka posmatra cuka kako to cini
pred svojim gospodarem, te tu mozda nadje taj izgubljeni osecaj i smisao padanja nicice.

Izvinite ja ovako iz svog ugla...mozda nije bas neko teolosko tumacenje ali mozda dodje do necijeg srca poruka koju zelim preneti.
SELLAM!

leon262
IB Aktivist
Imal ko jaci?
Oflajn

Poruka: 2665

Vidi Profil
« Odgovori #187 u: March 11, 2010, 02:07:26 »

ja samo kažem da se ne može padanje ničice ili klanjanje promatrati kao radnju koja pripada samo abrahamskim religijama i time raditi poveznicu i dokazivati klanjanje u Bibliji, paralelu s islamom i time istinu islama, budući da i druge religije imaju iste radnje u svom bogoslužju/obožavanju.
valentino
Omladina
Imal ko jaci?
*
Oflajn

Poruka: 692

Vidi Profil
« Odgovori #188 u: March 11, 2010, 04:43:04 »

ja samo kažem da se ne može padanje ničice ili klanjanje promatrati kao radnju koja pripada samo abrahamskim religijama i time raditi poveznicu i dokazivati klanjanje u Bibliji, paralelu s islamom i time istinu islama, budući da i druge religije imaju iste radnje u svom bogoslužju/obožavanju.

Licno mislim da si potpuno u pravu,upravo sam to i objasnjavao na svoj nacin.
Sedzda je najvisi oblik iskazivanja  postovanja i pokornosti, bez obzira dali je upucena na pravu ili pogresnu adresu.

Mislim da se ovde o jednoj drugoj pojavi radi.
Radi se o tome da se to vrlo malo, a u mnogim krcanskim zajednicama nikako vise
ne praktikuje.
Cak sta vise Muslimani se radi toga cesto i ismejavaju.

Za neke je to unizavanje ljudskog dostojanstva i kao takvo vrlo ruzno.

Kolko mi je poznato vecina vernika drugih monoteistickih religija za svoga zivota
nije pala nicice pred Bogom.
Ucinili bi to verovatno da ih tako sto uce u crkvama i da je to vec postalo tradicija nesto i
normalno.

E sada se radi o tome, da neka braca ovde, argumentovano dokazuju da i u Bibliji tako
sto postoji i to na mnogo mesta.
 Meni je interesantno da u mnogim crkvama, postoje stolecima razni oblici Bogosluzenja,
rituali, i slicno tome, koji cak nemaju svoje uporiste u Biliji, ili su izvedeni na osnovu par recenica
iz kojih se opet ne moze tacno zakljuciti da je to to. .

Klanjanje Bogu i padanje nicice i te kako ima uporiste u Bibliji, ali se ne praktkuje toliko
pri Bogosluzenjima kolko treba da bude.

Licno mislim da su ti rituali ipak prilagodjeni narodu .
Ko bi onda dolazio u crkvu, da mora da se non stop klanja , dere koljena i celo po patosu.

Verovatno bi i dzamije bile posecenije, kada bi onako sa ulice momci i devojke,
 drzeci se za ruke- bez izuvanja ,bez abdesta,usli te fino zaseli u udobne klupe i obavljali
tako sedeci" namaz", istovremeno slusajuci i gledajuci hor lepih devojaka, nasminkanih i obucenih po poslednjoj modi kako pevaju.

To sam video u "Novoapostolskoj crkvi"ovde u Heilbronu.
U drugoj:....to je neka slobodna krcanska zajednica ili tako slicno...Tu je bilo jos interesantnije.
Sedeli smo fino kao u nekom restoranu i cekali "popa" da predvodi ...neznam ni kako da nazovem to sada.

Opa bato "pop"je bila tu celo vreme, pricala  i sa mnom te mi donosila kafu sa nekim kolacima.
Ja celo vreme mislio da je konobarica jer bas tako bese obucena.
Odjednom skide belu kecelju, pa fino onako u farmericama, lakoj tankoj majici, sede na neku barsku stolicu,uze gitaru i te poce da svira i peva neke religiozne pesme.

Vidim ostali znaju pesme te je prate,mladji klimaju glavama a deca okolo naokolo djuskaju.

Posle toga je pricala malo ona a malo jedan stariji covek, i to bas u vezi nekog pitanja koje sam
im ja predhodno postavio.
Mislim bili su ljubazni prema meni,jer su kasnije ovi glavni "svestenici"seli za moj sto,  da mi pokazu
pravi put spasenja. Grin
Meni bilo najiteresantnije da pitam, ko su one zene sa muzevima i decom sto su pokrivene
kao Muslimanke.
Ispostavilo se zaista da  pored Indusa, ima i Muslimana iz nekih drzava sa cudnim imenima,
koji tu dolaze da se sto bolje "integrisu"i nauce sto vise o svome Isau.

Nema clanarine nista se ne placa a objekat ogroman u jednoj prelepoj i velikoj zgradi.

Pitao sam ih:- kako uspevaju da podmire troskove iznajmljivanja toliko prostorija, ako niko nista ne placa?.--To malo kafa i sokova sto se popije po bagatelnoj ceni je nista.
Toga dana je bilo sve dzabe,drugim terminom se navodno nesto sitno plati za kafu ili sok.

Mogu vam reci da za nasu Dzamiju i islamsku zajednicu u istom mestu ,vernici moraju
da se debelo angazuju da bi je odrzavali.
I ako pri dzamiji imamo nekoliko stanova,koji donose prihod od kirije,kuhinja,clanarina,
dobrovoljni priloz,i jedva podmire potrebe i rashode.

U ovoj krcanskoj zajednici ima pravo malo decje zabaviste da se deca igraju dok roditelji
muhabete nesto na miru.
Tu sam upoznao i jednog..mislim da bese iz Avganistana, koji bese napustio Islam i primio
tu veru.
On bese jedan od glavnih veroucitelja ili svestenika ..neznam kako da ih nazovem.

E od njega sam cuo da padanje na Sedzdu unizava dostojanstvo coveka.
Obecao sam, da cu opet  doci kada budem mogao, da mu na miru postavim nekih pitanja.
 Nisam vise bio tamo,ponekad i ne vidim smisla da mozda trebao,
to sto sam video mislim da mi je dovoljno.

Ako odem mozda jednom, voleo bih da upoznam  privatno one Muslimane sto tu dolaze
sa familijom, da ih samo pitam:- jel znaju oni gde se nalaze?

Izvinjavam se ja opet otegoh malo poduze,
cekam sabah pa mi sami prsti pisu ni" ne pitaju". Grin

Stranica: 1 ... 11 12 [13] | Idi Gore Printaj 
« predhodno sljedece »
Skoci na:  

Posjetilaca: 13984375
Copyright © IslamBosna.ba