ForumIslamBosnaTražiKontaktŠuraLoginRegistruj se

Privatni kutak

IB - Dućan:

Zadnji tekstovi:

Podrži IB:

Zadnji postovi:

Poruke dana
Aferim dana:
Bezze dana:


Statistika
Poruka: 629022
Tema: 65731
Članova: 52040
Najnoviji član: Harleycoste


Popularno

+  IslamBosna Forum
|-+  Forum na bosanskom jeziku
| |-+  Dijalog s nemuslimanima (Moderator: ummuSumejja)
| | |-+  Kuran i hadisi
0 Članova i 1 Gost citaju ovu temu. « prethodno sljedeće »
Stranica: [1] 2 3 ... 12 Idi dolje Printaj
Tema: Kuran i hadisi  (Čitanja 62260 puta)
istinoljub
Oflajn
Muško
933
Vidi Profil WWW
« u: Februar 05, 2009, 11:30:07 »


Imali smo nedavno"raspravu"u vezi muzike.Shvatio sam da je u islamu muzika zabranjena.I nisu se svi slozili u vezi toga.Ovo mi stvara nedoumicu u vezi mnogo drugih stvari koje nisu direktno zabranjene ili dozvoljene Kuranom a drugacije je u hadisima.Ovo me dovodi u nedoumicu.Da li je Kuranu,koji nam je Allah dao potreban jos neki dodatak,iako Allah kaze ovo vam je uputa i knjga savim jasna.Imamo primer kazne za blud.Serijat je savim jasan po tom pitanju-kamenovanje.Ali Kuran jasno kaze da preljubnike treba bicevati.Zasto ima stvari koje se razlikuju,da li je to ljudska ruka uplela prste u bozju objavu?Zar nam Kuran nije dovoljan sam po sebi.Eto u vezi muzike,u Kuranu se spominju svi proroci koje je pre Muhameda Allah slao,medju njima i David.Istorijska je cinjenica da je David bio muzicar,svirao je harfu,i svoje psalme je pevao uz muziku.Takodje nikom od proroka nije ni spomenuto da istu ne slusaju,a stih koji je uzet iz Kurana kao argument spominje"uzaludan govor"mnogi se ne slazu da je ovo argument za zabranu muzike i slazu se da su hadisi izvor ove zabrane.E sad da li su oni koji su pisali hadise dobili nalog od Allaha da ih pisu?
Da li su bili nadahnuti?
*
0
*
0
Logged

"Misle li ljudi da mogu da kažu vjerovali smo, a da neće biti iskušani? Mi smo iskušali one prije njih, a zaista Allah zna istinoljubive a zna i lašce."
H@ris
Oflajn
Muško
5081
Vidi Profil WWW
« Odgovori #1 u: Februar 05, 2009, 11:50:37 »


 

Da čovjek malo stimuliše rad mozda, treba sebi stalno da ponavlja: hadis je riječ ili postupak (kratko rečeno) Poslanika Allaha

Kur'an naređuje muslimanima da slijede Muhammeda i strogo zabranjuje da čovjek po svom nahođenju postupa kada Poslanik nešto odredi. Ajeti koji govore o tome su brojni.

Dalje, Poslanik je svojim postupcima pokazao kako se praktično sprovodi Kur'an u djelo. Majka vjernika Aiša, radijallahu anha, je rekla da je Poslanika Kur'an koji hodi.

Argument da je Kur'an potpun, pa nam Hadis ne treba, u sebi sadrži grešku u rezonovanju: http://www.call-to-monotheism.com/refuting_the_argument_that_the_quran_is_complete_and_therefore_we_don_t_need_hadith_

Za kamenovanje je došao jasan dokau u riječima i djelu Muhammeda . Treba poznavati nekoliko vrsta dokidanja u Kur'anu. Ne sjećam se svih u detalje, mr. Safet Kuduzović ih je jednom spomenuo, pa se tako i ja sjećam. To su kombinacije sljedeće dvoje:

-dokidanje propisa;
-dokidanje učenja ajeta.

Ja nisam vidio da se mnogi ne slažu da je muzika onaj "lehvul-hadis (uzaludan govor)". Naprotiv. U tefsirima se spominje da se ova fraza koristi za sve što ovraća od Allahova puta, pa su navedeni primjeri za to. To za Davida, alejhis-selam, ja prvi put čujem, pa ako možeš navedi te istorijske izvore.

Svaki hadis ima svoj lanac prenosilaca do Muhammeda , i sam Allahov Poslanik je taj koji je dozvolio prenošenje hadisa, među njima je i prenošenje pismenim putem.

Možda sad negdje bio i prekratak, izvini, ali pokrenuo si mnogo pitanja, pa sam se trudio da budem što kraći.
*
0
*
0
Logged

“Milost koju Allah podari ljudima niko je ne može spriječiti, a ako je On uskrati niko je ne može dati.” (Fatir, 2)

L_
*
Oflajn
Žensko
7205
Vidi Profil
« Odgovori #2 u: Februar 05, 2009, 12:18:04 »


Iz samog Kur'ana razumijemo da je hadis samostalan seriatski argumenat. Allah dz.s. veli:
Reci (obraća se Poslaniku a.s. da kaže ljudima): Ako volite Allaha, mene slijedite, Allah ce vas zavoljeti i grijehe vam oprostiti. (Ali `Imran:32)

Ko se pokori Poslaniku, Bogu se pokorio. (En-Nisa': 80) Ovdje se naravno ne misli da ga se obožava, neuzubillah, vec da mu se vjeruje i slijedi ono sto kaze.

Sto vam dadne (naredi) Poslanik, to vi primite, a sto vam zabrani, toga se prodjite! (El-Hasr: 7).

Mi smo poslali tebi opomenu (Kur'an), da rastumacis svijetu sto im je poslato. (En-Nahl: 44)
Znaci, Kur'an je osnova propisa, a Poslanik a.s. izmedju ostalog i dodatno pojasnjava propise.

On (Muhammed) ne govori od sebe i radi svojih prohtjeva. Nego je sve to Bozija objava, koja mu se objavljuje. (En-Nedzm: 3 i 4) Poznati mufessir Sa`lebija veli da ovaj ajet znaci: Sve je Bozija objava sto `Poslanik a.s. kaze u pogledu vjere.

Dakle, Poslanik a.s. nikada nije govorio u vezi islama po vlastitom nahodjenju, vec u skladu sa Bozijom zapovjedi.
*
0
*
0
Logged
L_
*
Oflajn
Žensko
7205
Vidi Profil
« Odgovori #3 u: Februar 05, 2009, 12:22:15 »


Primjer

Davanje zekata (udjeljivanje odredjenog dijela imetka siromasnima) se u Kur'anu naredjuje. Medjutim, ne pisu pojedinosti vezane za taj propis. O tome nam govori Poslanik a.s.
*
0
*
0
Logged
leon262
*
Oflajn
Muško
2938
Vidi Profil
« Odgovori #4 u: Februar 05, 2009, 12:39:52 »


Pozdrav, Smiley

Navod
E sad da li su oni koji su pisali hadise dobili nalog od Allaha da ih pisu?
Da li su bili nadahnuti?
Promatraš to previše u Biblijskom kontekstu.
Naime, zašto se kaže da su NZ pisci bili nadahnuti- zato da bi ti spisi mogli biti autoritativni, jer inaće postoji mogućnost da su pogriješili u svom viđenju Isusa (jer nisu oni bili jedini koji su o tome pisali)

No, kod hadisa, nije to bitno, već to da hadis mora imati svoj lanac prenosioca (navode se imena ljudi), sve do Muhammeda, a.s.
Tako da je bitno ono što je Poslanik rekao i da li je to zaista rekao- zato sve te provjere oko lanca prenosioca... (ovo je sve pojednostavljeno)

Ali samo je Kuran doslovna riječ Božja i Objava u punom smislu riječi, sveta Knjiga...
*
0
*
0
Logged
AbdulFaatir
*
Oflajn
23664
Vidi Profil
« Odgovori #5 u: Februar 05, 2009, 12:44:06 »


Navod
Da li je Kuranu,koji nam je Allah dao potreban jos neki dodatak,iako Allah kaze ovo vam je uputa i knjga savim jasna.

Kuran je sasvim dovoljan da covjek ima opcenitu uputu kome robovati i ko je Tvorac svega na svijetu, medjutim nisu date sitnice i detalji nekih postupaka. Dakle, svo vjerovanje je preneseno u Kuranu, a zbog vjerovanja se ulazi u Dzennet ili Dzehennem.

Kako se obavlja namaz- nije objasnjeno u Kuranu: Objasnjeno je samo njegovo znacenje i vaznost. Detaljni propisi su preneseni u hadisu i postupcima Poslanika s.a.w.s.

Sto se tice propisa u Kuranu, covjek ne moze sam izvlaciti propise iz Kurana zato jer su propisi Poslaniku objavljivani postepeno: dakle nije odjednom receno ashabima da moraju molitvu obavljati 5 puta dnevno, da ne smiju piti alkohol i ciniti blud, da moraju davati zekat, da se zene moraju pokriti itd.

propisi su dolazili postepeno, da ne bude opterecenje ljudima, pa im je npr. najprije receno da je alkohol losa stvar, zatim im je zabranjeno da pijani obavljaju molitvu da bi na kraju tek alkohol u potpunosti alkohol bio zabranjen. zato te citanje propisa u Kuranu moze zbuniti. ali u pitanjima vjerovanja nema razlika
*
0
*
0
Logged

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
L_
*
Oflajn
Žensko
7205
Vidi Profil
« Odgovori #6 u: Februar 05, 2009, 12:53:41 »


Navod
Ali samo je Kuran doslovna riječ Božja i Objava u punom smislu riječi, sveta Knjiga...

Jeste, ali ima jos jedna vrsta hadisa koja se zove hadis kudsijj. To su također direktne Božije riječi koje Božijom voljom nisu objavljene u Kur'anu.
*
0
*
0
Logged
L_
*
Oflajn
Žensko
7205
Vidi Profil
« Odgovori #7 u: Februar 05, 2009, 12:55:27 »


Jedan od za mene najljepših hadis kudsijja je sljedeći:

"O Robe moj, kad god Mi dodjes, bilo nocu ili danju primit cu te. Ako Mi se priblizis za pedalj-priblizit cu ti se za lakat, a ako Mi se priblizis za lakat, Ja cu tebi za hvat. Podjes li Mi hodajuci Ja cu tebi trceci.

Kad bi Me sreo sa grijesima koliko I zemlja, ne pripisujuci Mi druga, doci cu ti sa oprostom koliko I Zemlja. Kad bi ti grijesi dospijeli do nebesa, a zatrazis Mi oprost, oprostit cu ti, pa ko je plemenitiji I darezljiviji od Mene? Ko Mi krene u susret, u susret mu stizem iz daleka, a ko od Mene okrene ledja, dozivam ga iz blizine. Ko napusti zlo radi Mene dobit ce mnogo vise od toga.

Ko zeli Moje zadovoljstvo, Ja cu zeljeti ono sto on hoce. Ko se oslanja na Moju snagu I moc, zeljezo ce mu postati mekim. Sjelim sa onima koji me spominju, zahvalnim povecavam, pokorni su pocasceni, a grijesnicima prema Meni ne dozvoljavam da gube nadu u Moju milost. Ako Mi se pokaju, pa ja sam njihov Voljeni, a ako Mi se ne pokaju, njihov sam lijecnik. Stavljam robove svoje na iskusenja kako bih ih ocistio od negativnosti.

Ko Mi da prednost nad svim, dat cu mu prednost nad svim. Kod Mene se dobro djelo nagradjuje desetorostuko, do 700 puta I vise od toga, a lose je kao jedno, a ako se za njega pokaje, oprostit cu mu. Na vasim neznatnim djelima sam zahvalan, a vasa mnogobrojna poskliznuca I grijesenja oprastam.

Moja milost prednjaci mojoj srdzbi, blagost zamjerci, oprost kazni. Milostiviji sam prema robovima svojim od majke prema djetetu. O covjece, zar cu te stvoriti a da ti ne osiguram potrebno, zar cu te uvesti u kucu a da te ne pocastim. Ne brini se za ono sto ti je osigurano.

Dovoljno ti je neznanja da se oslanjas na ono sto ti je u rukama, a ne na ono sto je kod Mene. O covjece, grijeh koji prouzrokuje poniznost prema Meni, drazi Mi je od pokornosti koja ce te uciniti uobrazenim I oholim. Drazi mi je jecaj grijesnika dok Me doziva da mu oprostim od slavljenja umisljenog".
*
0
*
0
Logged
leon262
*
Oflajn
Muško
2938
Vidi Profil
« Odgovori #8 u: Februar 05, 2009, 13:01:54 »


Navod
Jeste, ali ima jos jedna vrsta hadisa koja se zove hadis kudsijj. To su također direktne Božije riječi koje Božijom voljom nisu objavljene u Kur'anu.
Dobro ,al njih ima 40 (što je malo u usporedbi s ostalim hadisima)

Razlika između Kurana i Qudsi hadisa je da je Kuran govor Božji po značenju i po riječima, dok hadis Qudsi je od Boga samo po značenju.
Tako da kažemo "Allah kaže...." za nešto što se odnosi na Kuran, a za Qudsi kažemo: "Poslanik je rekao da je Allah rekao...."

Kuran je čudo, a Qudsi hadisi nisu.

Recitiranje Kurana je čin pobožnosti, dok za Qudsi hadise nije, ili njih nemožemo recitirati u molitvi, već samo Kuran.

Tako da je Kuran superiorniji jer je govor (kalam) Allahov.
*
0
*
0
Logged
AbdulFaatir
*
Oflajn
23664
Vidi Profil
« Odgovori #9 u: Februar 05, 2009, 13:04:20 »


Navod
Dobro ,al njih ima 40 (što je malo u usporedbi s ostalim hadisima)

hm, jesi li siguran? ili samo samo citao neku zbirku od 40 kudsi-hadisa?
*
0
*
0
Logged

"I ne služite se zakletvama svojim zato da biste jedni druge varali, da se ne bi pokliznula noga koja čvrsto stoji, i da ne biste nesreću iskusili zato što ste od Allahova puta odvraćali; a patnja velika vas još čeka."
tahir85
Oflajn
919
Vidi Profil
« Odgovori #10 u: Februar 05, 2009, 13:09:58 »


Islamski učenjaci navode da takvih hadisa ima svega oko 100 (stotinu).
*
0
*
0
Logged

"Ako već ne možeš naći nešto vrijedno življenja, onda bolje nađi nešto za što vrijedi umrijeti!"

"Divna li su oružja vjernika,strpljenje i dova."
leon262
*
Oflajn
Muško
2938
Vidi Profil
« Odgovori #11 u: Februar 05, 2009, 13:16:51 »


Navod
hm, jesi li siguran? ili samo samo citao neku zbirku od 40 kudsi-hadisa?
moguće, da sam tako mislio zbog neke zbirke od njih 40, moja greška
*
0
*
0
Logged
L_
*
Oflajn
Žensko
7205
Vidi Profil
« Odgovori #12 u: Februar 05, 2009, 13:52:47 »


Dobro sad, jel bitno jel 40 ili 100? U svakom slučaju ne radi se o velikom broju.
*
0
*
0
Logged
istinoljub
Oflajn
Muško
933
Vidi Profil WWW
« Odgovori #13 u: Februar 05, 2009, 14:11:01 »


Razumem da neke stvari nisu pojasnjene detaljno u Kuranu,pa ih hadisi dopunjuju,ali sta je sa potpuno izmenjenim stvarima,npr.kazna za blud?
Sledjenje Muhameda,dobro,ali imamo ajete u kojima se spominju i drugi proroci,i sledjenje njihovog primera?
*
0
*
0
Logged

"Misle li ljudi da mogu da kažu vjerovali smo, a da neće biti iskušani? Mi smo iskušali one prije njih, a zaista Allah zna istinoljubive a zna i lašce."
Zahf
*
Oflajn
5177
Vidi Profil
« Odgovori #14 u: Februar 05, 2009, 14:15:24 »


istinoljube dobro ti je pitanje i nije sporno uopšte,Kur'an govori o kazni za blud slobodnih, onih koji nisu u braku i nad njima je bičevanje, dok oni koji su u bračnom stanju njima sljeduje kamenovanje
*
0
*
0
Logged

Zaista su naše riječi mrtve, sve dok ne umremo za njih, pa one ostanu žive među živima.
Stranica: [1] 2 3 ... 12 Idi gore Printaj 
« prethodno sljedeće »
Skoci na:  

Posjetilaca: 101914510
Copyright © IslamBosna.ba
Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines