Gde pitati?

<< < (5/5)

Allahu_akbar:selam alejkum

ilje, gdje si nasao ovu listu?

i btw ako si toliko zainteresovan za tematiku, kako to da ti je promaklo da vecina sura nije odmah objavljena u potpunosti. npr. prva objava je bila prvih pet ajeta sure al-alaq, a ne cijela ta sura. kako (a i zasto) onda ocekujes da ti neko kaze hronoloski redosljed objavljivanja sura? ako mislis da je to bitno zbog derogiranih ajeta, onda se dzaba zamaras, jer takvih nema puno, a osim toga spomenuti su u tefsiru, tako da lahko mozes saznati koji je derogiran, a koji derogirajuci.

n00gie:Ova lista je poprlicno ugrubo napravljena. Kao sto je vec receno, mnoge sure su objavljivane u duzem periodu ponekad samo po jedan ajet tako da je mozda moguce napravit listu kojim redosljedom su zapocinjale objave odredjenih sura a ne kojim su redom komplet objavljivane.

Allahu_akbar:koliko se sjecam, nekad prije sam vidjela slicnu listu na sajtu onih koji vele da slijede Kur'an, a odbacuju sunnet. i ne znam da sam je vidjela igdje vise. zato upitah.

ilje:Listu sam dobio od jednog Hrvata.  Ne, nije *leon232* :-)
No, kako i sam nijesam siguran da li je ispravna, to sam je postavio ovdje da vi pregledate.

*n00gie* da li sam te dobro razumio: po neoliko sura su nastajale paralelno?
Mada, i u tom slucaju se sure mogu podijeliti bar u dva perioda: one koje su nastale u Meki i one nastale u Medini.  One iz Medine su, naravno, nastale Kasnije.

*Allahu_akbar* - da, pitam zbog derogiranih ajeta.  Pritom, neki muslimanski izvori govore da takvih slucajeva ima preko 200, neki navode 20-ak, a neki samo 7.  Uz sve to, razumio sam da neki ajeti derogiraju po vise od jednog ajeta.  Bilo kako bilo - derogiranje postoji i ne mozemo ga zanemariti.  Znajuci to (da derogiranje postoji) za razumijevanje kuranskih odredbi od kljucnog je znacaja da se zna hronoloski redosled sura.  Jer, ako je makar samo jedan ajet derogiran, a mi ne znamo hronoloski redosled nastajanja sura - ne mozemo biti sigurni ni u jedan ajet iz kurana da nije derogiran. Mozda je bas taj derogiran nekim drugim ajetom...

Pozdrav!

H@ris:Jedna ispravka: Kur'an nije nastajao, Kur'an je objavljivan. ;-) Kur'an je nestvoreni, vječni Allahov govor. ;-)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna stranica