Kako „Avaz“ saznaje, radi se o slučaju tzv. vrteške, odnosno pokušaju nekoliko firmi iz Hercegovine da fakture koje su same pravile predstave kao da su ih dobile od dobavljača. Na taj način pokušali su ostvariti pravo na pretporez.

– Neke firme iz Hercegovine same su pravile fakture, a nama su ih pokušale predstaviti kao da su ih dobili od dobavljača. Na osnovu toga su ostvarivali pravo na ulazni pretporez. Dobro je da smo u toku kontrola uočili tu pojavu i na vrijeme je preduprijedili – kaže za naš list direktor Uprave Kemal Čaušević.

Imena firmi koje su lažirale fakture, kao i u slučaju banjalučke kompanije, u UIO nisu nam smjeli otkriti zbog istrage koje protiv njih vode nadležna tužilaštva.

– Ovakvim stvarima, kao i prevarama kada je riječ o povratu PDV-a, nikada se u potpunosti ne može stati ukraj. Procjenjuje se da zemlje EU na ovaj način godišnje budu oštećene za više stotina milijardi eura – ističe Čaušević. S druge strane, napominje da u Upravi ovu pojavu pokušavaju minimizirati tako što će se vršiti sve češće i temeljitije kontrole, te da će sve više obraćati pažnju na povrat PDV-a i druge interne procedure.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *