„Salam – islamin polku” ili ‘Selam- Put islama”, je namjenjen djeci prvog i drugog razreda, dok su udžbenici za starije razrede trenutno u izradi.

Vjeronauka u finskim školama je dostupna za učenike koji su članovi luteranske i pravoslavne crkve, ali također i učenicima koji su članovi drugih zvanično registrovanih vjerskih zajednica za njih postoji potražnja u školama. Učenici koji nisu pripadnici niti jedne religije pohađaju časove etike.

Iako je islamska vjeronauka ponuđena u mnogim javnim školama do sada nije postojao nijedan udžbenik koji bi pokrivao tematiku, umjesto udžbenika koristio se isti priručnik za islam svim uzrastima.

Suaad Onniselkä, koja predaje islamsku vjeronauku nižim razredima u Vesali, istočno od Helsinkija, jedna je od autora udžbenika.

U udžbeniku, dvoje finske muslimanske djece, Fatima i Adem, uče o islamskoj kalendarskoj godini, muslimanskim običajima i ponašanju. Udžbenik također podučava učenike o drugim religijama, kao i značaju tolerancije prema drugima.

Kroz priče u udžbeniku djeca posjećuju šumu, naninu farmu i peku zemičke.

„Priče su postavljene u Finskoj, tako da su u saglasnosti s životima učenika. Status islama kao manjinske religije odgleda se u činjenici da priče također uče kako je moguće življeti zajedno s drugim ljudima, čak iako su različiti vjera i običaji”, kaže Onniselkä.

Različite varijacije islama također su uzete u obzir u knjizi. “Postoje razlike posebno u terminologiji, pa smo pokušali koristiti pojmove koje su pogodne za sve.”

Komentari na sadrža udžbenika su prikupljeni iz različitih muslimanskih zajednica i predstavnika različitih džamija. Onniselkä kaže da prijem je bio pozitivan.

Osmogodišnji Inas Ahmed je oduševljen novim udžbenikom, on smatra da su slike lijepe. Prije ovog udžbenika djeca su koristila fotokopirane tekstove i svoje bilježnice.

„Priče su dobre, jer djevojčica i dječak se dobro ophode jedno prema drugom”, kaže Sami Dirie (8 ). Dirie planira čitati priče kod kuće sa svojim roditeljima, koji su već ga pitali o novom udžbeniku.

Onniselkä kaže kako stariji muslimanski učenici nestrpljivo čekaju svoj udžbenik vjeronauke.

„Imati napokon sopstveni udžbenik iz vjeronauke je vrlo važan za učenike”, kaže ona. „Budući da su imali udžbenike za druge predmete osim za islamsku vjeronauku, oni su smatrali da sam predmet nije toliko cijenjen”, dodaje ona.

Na proljeće se očekuje objavljivanje udžbenika za 7.,8. i 9. razred, a nakon toga i udžbenik za 3. i 4., kao i 5. i 6.

Udžbenici za starije razrede pojavit će se u školama na proljeće 2012. godine, a očekuje se i njihov prijevod na švedski jezik.

IslamBosna.ba


Leave a Reply

*

captcha *