Očekuje se pad vrijednosti nekretnina. Federalni budžet treba racionalno postaviti…
Mantovaneli: Kriza će se osjetiti i u BiH

Ekonomija Bosne i Hercegovine je u dosta dobrom stanju. Inflacija iznosi nekih osam posto i ne treba očekivati da bi do kraja godine mogla prijeći "magičnu" stopu od 10 procenata, rast bruto društvenog proizvoda je stabilnih šest posto, tako da nekih velikih razloga za brigu još nema.

No, ekonomska kriza koja je najprije pogodila SAD, a onda se počela prelijevati i na EU, pogodit će i našu zemlju.

– U kojoj mjeri bi BiH mogla biti pogođena, ne znam, ali sam siguran da je ova kriza neće zaobići. Već se sada vidi da banke sve teže daju kredite, kamate su u blagom porastu, a priliv doznaka dijaspore nije rastao, kako smo očekivali, već stagnira na prošlogodišnjem iznosu. A prošle godine dijaspora je u BiH doznačila oko četiri milijarde maraka – kazao je u brifingu za "Dnevni avaz" Marko Mantovaneli (Marco Mantovanneli), direktor Svjetske banke (WB) za BiH.

On ističe kako je za očekivati da će, zbog rasta kamata na kredite, pasti cijene nekretnina u BiH, te se nada da će država pomoći poslovnom sektoru.

– Ne očekujem da bi BiH mogla davati bilo kakve kredite poslovnim ljudima. Umjesto toga, puno je bolje ukloniti birokratske prepreke i što je moguće više smanjiti cijenu pokretanja biznisa. Time će se osigurati otvaranje novih radnih mjesta. Na taj način mogao bi se ublažiti krizni udar na BiH – dodao je Mantovaneli.

Izvor: Avaz 

Leave a Reply

*

captcha *