Redateljica filma Kathryn Bigelow, dobitnica Oscara, priprema film na temu potrage i likvidacije američkog neprijatelja broj jedan u akciji američkih specijalnih snaga na njegovu rezidenciju Abotabad u Pakistanu u maju prošle godine.

Predsjednik odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma, republikanac Peter King, kaže kako se boji da će redateljici i njezinu scenaristu Marku Boalu, koji su se sastali s visokim dužnosnicima ministarstva odbrane, biti omogućen pristup informacijama iz akcije koja je proglašena strogom tajnom. U augustu prošle godine zatražio je od Pentagona i CIA-e da povedu istragu.

King je u četvrtak poslao medijima interni spis od 10. decembra u kojem je glavni inspektorat ministarstva odbrane izvijestio da će “odmah” pokrenuti istragu o tim optužbama.

“Taj projekt se tiče postupanja dužnosnika ministarstva odbrane u vezi s prenošenjem informacija filmašima”, rekao je Pentagon u pismu kongresmenu.

CIA mu je pak u pismu od 8. novembra rekla da će donijeti mjere za nadzor saradnje s filmskom industrijom.

Republikanski zastupnik navodi da će film izaći u oktobru, uoči predsjedničkih izbora 6. novembra na kojima se predsjednik Barack Obama kandidirao za drugi mandat. Likvidacija vođe El-Kaide je jedan od njegovih najvećih uspjeha vanjske politike za njegova mandata.

Odgovarajući na upit o Kingovim optužbama, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney ih je nazvao “smiješnima”, prenijela je Hina.

Kathryn Bigelow je već dobila pomoć Pentagona za scenarij svog filma “Narednik James” (The Hurt Locker) za koji je dobila Oscara za najbolji film i najbolju režiju u 2010.

(preporodcom)

Leave a Reply

*

captcha *