Lideri političkih stranaka vladajuće koalicije u Federaciji i predstavnici izvršne vlasti nisu danas u razgovorima u sjedištu Vlade FBiH postigli dogovor o rekonstrukciji Vlade niti o ulaganjima u elektroenergetski sektor.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović, koji se nije obratio novinarima, otišao je prije završetka sastanka zbog ranije zakazanih obaveza.

Predsjednik SDABiH Sulejman Tihić kazao je da nije postignut dogovor o strateškim partnerima, investicijama u elektroenergetskom sektoru, kao ni dogovor o rekonstrukciji federalne Vlade.

– Predložio sam donošenje zakona o investiranju u elektroenergetski sektor i zakona o privatizaciji "BH telekoma", ali Stranka za BiH nije podržala ovu ideju – kazao je.

Lider SDA je nakon sastanka izjavio da ta stranka podržava reforme javnog sektora, boračke i socijalne zaštite i projekcije budžeta za ovu i narednu godinu, ali da smatra da sve te reforme Vlada neće moći izvesti bez rekonstrukcije.

– Zna se kakav je stav SDA kada je u pitanju investiranje u elektroenergetski sektor, koje iznosi nekoliko desetina milijardi. Smatramo da se to pitanje ne može rješavati na način na koji to radi Federalno ministarstvo energetike, industrije i rudarstva – netransparentno, prema stranačkim, privatnim i grupnim interesima – poručio je Tihić.

Tihić je također rekao da ova stranka smatra da premijer FBiH Nedžad Branković treba da ostane, ali da je potrebno izvršiti rekonstrukciju Vlade.

Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je, međutim, kazao da ekonomska situacija u ovoj godini nikako nije dobra, a da će u sljedećoj biti još teža.

– Ono što nam može pomoći su investicije. Nažalost, te su investicije zakočene – kazao je Silajdžić, koji je ustvrdio da je s Vladom FBiH sve u redu i da podržava njene elektroenergetske projekte.

Odgovarajući na pitanje ko je zakočio te projekte, Silajdžić je kazao da je to rekao "već dva puta".

– Ova vlada može da radi posao i kao što je sada rekao premijer Branković, njoj su zavezane ruke – kazao je lider Stranke za BiH.

Razgovori o funkcioniranju institucija vlasti Federacije bit će nastavljeni, ali još nije dogovoren datum nove runde razgovora.

Izvor: Dnevni Avaz

 

Jadno je vidjeti predstavnike bošnjačkog naroda kako zbog svojih uskih interesa zaboravljaju interes ljudi koje predstavljaju!

Leave a Reply

*

captcha *