Jedan od ključnih pokazatelja su prosječna primanja zaposlenih, koja su u ovom kantonu daleko iznad prosjeka u Federaciji BiH. Isto bi se moglo zaključiti i po najvećoj stopi zaposlenosti, ali i po broju ekonomskih subjekata, velikom broju predstavništava, međunarodnih udruženja i tako redom.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u junu ove godine, dok je prosječna plaća u Federaciji iznosila 822 KM, u Sarajevskom kantonu zaposlenici su u prosjeku primali dvadesetak posto više novca od ostalih.

Sa prosjekom od 1004 KM, zaposlenici u Sarajevskom kantonu su najbolje plaćeni u Federaciji, a za isti posao radnici u Srednjobosanskom kantonu primaju u prosjeku 325 maraka manje, piše Večernji list.

Na drugom mjestu po primanjima su zaposlenici iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, s prosjekom od 988 KM. To su jedina dva kantona koja nadmašuju prosjek Federacije. Tek nešto ispod prosjeka su Zapadnohercegovački te Hercegbosanski kanton. Najmanji prosjek primanja imali su zaposleni u Srednjobosanskom kantonu (679 KM), a malo više (692 KM) u Posavini.

Kantoni sa hrvatskom većinom, koji su dugo godina po pitanju ekonomskih pokazatelja, kao što su na primjer Hercegovačko-neretvanski i Zapadnohercegovački kanton, nosili prefiks “naj”, danas su daleko ispod Sarajevskog.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *